Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 16 maj 2010

Deepwater Horizon - katastrofhoroskopet

(Lång, sjusidig analys av olycksomen och moraliska indikationer)

Ett mundant (världsligt) horoskop för en olycka: explosionen som ledde till att oljeriggen Deepwater Horizon sjönk i Mexikanska golfen.

Jag har inte lyckats hitta uppgift om sommartid var i bruk ute på oljeriggen men utgår från att samma tidzon gällde som på närmaste fastland (Louisiana), dvs, CDT (Central Daylight Saving Time).

I just det här fallet spelar det faktiskt ingen roll om 22.00 är angiven med eller utan sommartid, för oljans och dödens tecken Skorpionen stiger lokalt i vilketdera fallet.



Jo, jag skulle vilja placera olja under Skorpionens tecken, med hänvisning till att korruptionen - naturens nedbrytande processer - illustreras av detta tecken. Nyckel till uppslaget kom när jag insåg att en bekants uppslukande intresse för fermentationsprocesser av olika slag, inte minst i formen av hans stora hobby öltillverkning, matchade hans Måne i Skorpionen.

Också olja är resultatet av en naturens inre processer. Nu känns det som två evigheter sedan jag gick i skolan, men är det inte organiskt material som omvandlats till råolja i jordens inre? En jordens inre komposthög. Detta matchar perfekt Skorpionens koppling till tarmslutet och avföringen.

Som synes står Skorpionens härskare Mars ("olyckan") i Kräftan (och hade så gjort i flera månader). Kräftan och Månen representerar havet och Mars onda öga mot fjärde huset (Månens "naturliga" hemvist), där vinstgivande Jupiter befinner sig, dubblerar budet om en olycka till havs. Man kan t.o.m. säga att vinstgivaren och expansionsplaneten Jupiter "välsignar" den attack den mottar från Mars så att vi får en jätteolycka! Vad Jupiter mottar av "förvrängda värderingar" från Mars skickar den tiofalt vidare --- till åttonde döds- och olyckshuset!

Detta hus matchar "naturligen" Skorpionens tecken och det ger oss ännu en referens till förruttnelseprocesser (eller sammanbrott). Det är ett dödshus och tillhör i indisk astrologi kategorin dussthana, onda hus (3, 6, 8, 12).

Eftersom oljebolaget BP inte hade tillfredsställande säkerhetsarrangemang kan man kanske våga sig på att läsa nionde huset för "samvete" exakt i linje med det uttryckliga budskapet där?

Mars anses debil eller fallen i Kräftans tecken. Överfört på nionde skulle det innebära dålig moral i säkerhetsfrågor. BP borrade glatt på och låtsades som om en sådan här olycka aldrig skulle kunna hända.

Slutligen är pengarnas Venus i starkt hemmaläge i Oxen involverade. Läs också Venus i Oxen som "identifikation med naturen i dess orörda, paradisiska tillstånd.

Men detta fridsamma läge opponeras av den stigande Skorpionen! Längsmed den viktiga öst/väst-axeln ligger alltså "Satans syndrom" aktiverat, vilket ofta nog leder till en moraliskt självefterlåten människa som lever för sin egen njutning och komfort - eller lever enbart för pengar (oljeindustrin, någon?). 

Just den här oppositionen mellan händelsens fysiska kropp eller fakticitet (ascendenten) och Venus, hade kunnat ge en alldeles fantastisk kurtisan eller tv-kock (släng dig i väggen Mat-Tina, så här ser frossarens signatur ut!). Men olyckligtvis finns också andra och mer problematiska indikationer på himmelen. Inte minst är det inte en neutral Skorpion som stiger i öster, vi har redan sett att den är "debil" och moraliskt förkastlig. (Vi ska strax se att den är ynklig på ytterligare ett sätt.)

*****

Jag iakttar för närvarande månnoderna Rahu och Ketu och försöker förstå hur det beter sig i olika horoskop. Ännu en gång visar de sig i samband med "megahändelser" vara tydligt integrerade med viktiga horoskoppunkter. I det här fallet genom att Månen och södra månnoden kombineras i åttonde döds- eller olyckshuset.

Astrologin dignar av naturliga illgärningsmän (livet är ingen dans på rosor!). Saturnus, gränsdragaren och liemannen, är en av dem. Den attackerar platsen för olyckan genom sin framåtriktade 60-gradersaspekt. Vad betyder det? "Jag drar en gräns för vad som är möjligt på denna plats"? Minns inlägget om Stig Dagermans hemska Saturnus-attack mot sin ascendent/plats i denna världen!

I vissa lägen är Saturnus en stark men stram arm, och som universums yttersta gränsdragare och tidmätare (Kronos) hade Åldermannen ögat på platsen för oljeriggen under den tid Skorpionen steg i öster.

Saturnus berättar ännu mer genom att också aspektera (blicka mot) det synnerligen aktiva 8e dödshuset. Platsen (ascendenten) och döden eller olyckan är tydligen sammanbundna och i åttonde ligger Månen - en märkligt närvarande planet när det drar ihop sig till olyckor!

(Se jordbävningen på Haiti under nymånen, se isländska vulkanens uppvaknande under nymånen, se den libyska flygplanskraschen under nästföljande nymåne, se fullmånen i mars 2009 - Tim Kretschmers sexton mord i Tyskland och en annan massmördare som skördade tio offer i USA. Månen - det derangerade psykets planet - tycks verkligen vara den lilla faktor som utlöser spänningar, precis som antikens stjärnskådare kom fram till.)

När man summerar indikationerna på oljeriggskartan inser man att det är en väldig massa mörka omen! Samtidigt skulle nästan exakt samma himmel komma att upprepa sig vid samma tid även dagen därpå, men det är inte vårt problem. Som kartan nu står för tidpunkten ifråga, hänger död och elände i luften.

*****

Naturligtvis är det frestande att koppla samman horoskopet för BP:s nytillträdda styrelseordförande med ovanstående karta.



Vad som inte framgår av kartorna är himlakropparnas exakta positioner i tecknen. Men ordförande Svanbergs solära karta, där födelsetimma saknas, har vid dygnets ingång Månen (sinnelaget, själen) i Kräftans 13e grad. Månen i härskarläge i Kräftan - en "ren" berättelse om själen, om haven, om det sårbara innanmätet. Månen blöder. Månen och Kräftan relaterar nära till biologiskt liv på jorden. De står för rinnande vätskor.

Intelligenta läkare opererar inte om Mars terroriserar Månen hos den sjuke. I släkten har jag ett exempel på en kvinna som höll på att förblöda då Mars stod olyckligt på himmelen i förhållande till hennes medfödda Måne vid tiden för en operation. Det är den enda gången för egen del sökt validera denna klassiska astrologiska tes, och nog stämde det.

Det är frestande att jämföra ordförande Svanbergs Mån-Kräfta med katastrofhoroskopets olycksplanet Mars i Kräftans 15e grad! Vågar man använda den här placeringen för att rekonstruera en hypotetisk födelse några timmar in på dygnet? Jag avstår. Men se hur planeterna dagen då begreppet "Tobleronepolitik" myntades direkt knöt an till punkter i Mona Sahlins horoskop! (Nytt fönster)

*****

Samtidigt leder en diskussion av planeternas lägen i tecknen till insikten om att Mars i Kräftan var maximalt debil eller fallen dygnet då olyckan inträffade. Avashta-metoden som tecknar en planets mognad och tillväxt måste rimligen vändas bakfram när planeten är illa placerad! I mitten av Kräftans tecken har Mars maximal kapacitet att skada Kräftan - haven!

Givet Mars niondehusplacering kan vi nu också se att det handlar om exempellös brist på framförhållning i händelse av olyckor till havs. Det nionde huset i katastrofhoroskopet är så uselt det kan bli, total korruption av samvetet.

Minns horoskopet för Kapten Klänning, också det en fallen Mars som angrep en likaledes fallen Måne i Stenbocken! Eller ordföranden för ateistklubben Humanisterna och hans oresonliga religionshat. Jag har också mött mer oskyldiga fall av Mars-i-Kräftan som synbarligen "bara" inneburit folkskräck och andra fobier som hindrar individen själv, men inte leder till aktiv ondska.

Mars i Kräftan är i vilket fall "olycka i det vattniga/själsliga inre". I samband med den digra serien svenska mord under kort tid pekade jag på Kräftan som symbol för hemmet/det privata och Mars som "våld inom hemmet".

*****

Horoskopet för BP:s ordförande har ännu en beröringspunkt med olyckshoroskopet. Svanbergs medfödda Mars (impuls, initiativ) ligger i "lättjefulla" Vågen. Undertecknat har den själv och jag skulle vilja försvara Vågen som ibland kallas ett lättjefullt tecken. Det är inte Vågens uppgift att likt motpolen Väduren uppretat surra runt i livet och göra utfall mot allt som kommer i dess väg.

Vågen symboliserar intellektuell avvägning - den väljer sina strider! Om någon annan, som inte tänker så mycket, ser Vågen sitta stilla och tolkar det som lättja, då är det bara för att "praktikern" inte själv har någon inblick i Luftelementets natur och funktion. Luften är tillvarons designers, de jobbar i en inre, mental verklighet så att konsumenten i andra ändan ska få sina konkreta prylar.

Det kan tyckas olyckligt att Svanbergs Mars i planläggande Luft fokuserar Oxens, naturtillgångarnas och pengarnas tecken. Luften är höggradigt intresserad av att se något konkret komma ur Moder Jord!

Mars som "energi", "passion" eller "impuls" indikerar ett "hjärteämne", men där ett förhöjt (gränsande till aggressivt) fokus ligger, där finns också en förhöjd risk för krig eller olyckor. Engagemang och tillbud är två sidor av samma mynt.

Svanberg laddar alltså mentalt (Mars-Vågen) inför utsikten om det jordiska substratets förräntande (Venus-Oxen). Det är väl detta löfte han som chef erbjudit forna arbetsgivare. Han är en "vinnare", han skapar "mervärde" (profit).

Vågens tecken borde symbolisera perfekt harmoni, men Mars närvaro där, och koppling till Oxen, avslöjar i själva verket rubbad jämvikt i samband med rent materialistiska strävanden. Ökat fokus, ökad risk för tillbud.

Solen i Oxen representerar just ett "livsuppdrag" som kretsar kring penningen som sådan och Merkurius är mer av handelsman än kommunikatör i detta tecken. Och, som sagt, pengarnas Venus i hemmaläge. Allt detta gör Svanberg till en ganska förutsägbar materialist och rationalist (Luft/Jord).

Oxen tillhör Tamas guna, den stabila kvaliteten, så han har i hela sitt liv sökt "institutioner" att mjölka på pengar för egen del, och samtidigt erbjuda sitt "livsuppdrag", sitt skådespel som "stabil chefstyp" - de fixerade tecknen förmår spela auktoriteter, den kredden ska de alltid ha!

*****

När vi nu jämför ordförandens Oxe med olyckshoroskopet finner vi följande:

Olyckstiden anges officiellt till "ungefär" 22.00 så om nu Skorpionens 11e grad stiger vid platsen i Mexikanska golfen, ska inte detta tas helt exakt. (Tio minuter tidigare steg t.ex. Skorpionens 9e grad.)

Under alla omständigheter befinner sig olyckshoroskopets Venus i opposition till Skorpionen/Mars i 1°01' Oxen. Det kan finnas anledning att påminna sig den vidriga fixstjärnan Algol med dess nattsvarta rykte här. I den sideriska zodiaken som hela tiden justeras för att korrekt återspegla den faktiska stjärnhimmelen ligger Algol alltid vid 1°28' Oxen (vid bruk av den korrektion som kallas Lahiri ayanamsa).

Givet den ringa avvikelse från konjunktion som tillåts i samband med fixstjärnorna (1° eller 1°20') befann sig föregående dygn och detta dygn Algol, Venus och Jorden i rät linje. Venus i Oxen, harmonin med det fysiska, är således extremt illa skadad. Jag har mött människor med Mars och Algol i början av Oxen strula och fiffla med pengar i hela sina liv. Jag har sett sjuklig girighet med den kombinationen!

Ibland har jag funderat om det är Algols placering ungefär i gränslandet mellan Vädur och Oxe som bidrar till den kriminella överbelastningen av dessa två tecken. Men det förutsätter någon slags solfjäderseffekt av ett helt annat slag än den smala orben på ±1° mellan fixstjärna och planet som vi här noterat. (Fixstjärnorna ingår normalt inte i den här bloggarens intressen.)

BP-ordföranden Svanbergs födelsetimma är inte känd, men det är fascinerande att hans krämarplanet Merkurius vid dygnets öppning befann sig vid just 1°28' Oxen, dvs i exakt konjunktion med den onda Algol! (Skulle vi återskapa Svanbergs födelsetid så att hans Måne matchar olyckshoroskopets Mars-Kräfta är hans Merkurius alltjämt i Algols skottlinje...)

Givet att alla planeter som delar tecken sägs befinna sig i "kombination", dvs blandar sina influenser med varandra, understryks här - tyvärr - bilden av den "tvångsmässigt drivna" handelsmannen, den giriga och pengahungrande chefstypen! Jag noterade inte Algol i den första studien av Svenberg, men tecknen på en förbannelse hopar sig nu!

Svanbergs horoskop och olyckshoroskopet har alltså två minsta gemensamma nämnare:

Båda är bundna till Algols förbannelse och båda möts i Kräftans tecken, havens tecken. Men de möts via olyckan Mars! Svanbergs medfödda Mars attack mot Oxen är "samma andas barn" som den Mars som skadar "tillväxtens" (och aktieutdelningarnas) Jupiter i katastrofhoroskopet.

Man skulle kunna ägna timmar att i detalj explicera många fina nyanser som de här två himlarna i negativ synergi ger upphov till.

*****

DN: Washington pressar BP
SvD: Katastrofen kan vara värre än befarat
AB: Väljer en mer lättuggad vinkel: här är bilden på eldsflammorna!

  • Ursprungligt inlägg om Svanbergs olyckliga karriärbyte (nytt fönster)
  • Enstaka omnämnande av Algol på bloggen: kvinnliga massmörderskan Myra Hindley ("fallen" eller debil Skorpion-Måne i väster opponeras av Algol stigande i öster)

Inga kommentarer: