Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 2 april 2010

Vågens tecken & hjärtat igen (del 6)

Fullständigt likgiltig för astrologins åsikt i hälsofrågor var jag med om en liten episod runt 50-årsdagen som fick mig att börja fundera över vad antikens stjärnskådare egentligen visste. 

Denna födelsedag åtföljdes av den enda nymånen i Vågen i hela mitt liv när attack- och krigsplaneten Mars hetsade mot Sol och Måne samtidigt från sitt "onda" 90-gradersläge (vilket i förhållande till Vågen är Kräftans tecken, ett tecken som i sig har med livscykler att göra). Fenomenet, en transit, knöt an till min Sol/Mars i Vågen.

Efter det reagerade jag på nyckelordet hjärta i pressen några månader och upptäckte ytterligare två fall som uppfyllde den antika tanken att Solen korrelerar med hjärtat och att Solen är debil (förklenad) i Vågens tecken. (Fallet Brittany Murphy - nytt fönster - länkar också till de två första delarna.)

När nu Anders 'Lillen' Eklund går bort och Aftonbladets rubrik lyder "hjärtat orkade inte mer", kan jag inte motstå frestelsen att göra ett stickprov till. (Även DN, SvD om dödsfallet.)


Lillen Eklund föddes inte med Solen i Vågen utan i sportiga och fartiga Skyttens tecken. Men astrologi är nu inte fullt så enkel, för låt oss se hur Solens disponent (Skyttens härskare) Jupiter har det på födelsehimlen.

I december 1957 hade Jupiter just anlänt till Vågens tecken, och slog sig där samman med överdrifternas och girighetens Rahu (norra månnoden). Synbarligen bildas här en extremt ambitiös och äregirig grundton för alla födda under det cirka år som Jupiter sedan tillbringade med Rahu i Vågen.

Denna vilja till framgång informerar nu direkt Lillens Sol-i-Skytten, och det är därför också ett något rivigt budskap som ligger i botten för hans Sol betraktad som kroppens hjärta.

Viktigt att notera är att detta inte är riktig medicinsk astrologi. Horoskopet bygger på födelsedygnet men inte på Lillens födelsetid. Första kroppshuset och sjätte hälsohuset går därför inte alls att bedöma. Iakttagelserna är ytterst generella. Men likväl. Vi har ett överladdat omen om hjärtat (eller den aktiva livsvägen i största allmänhet) för alla som föddes i Skytten 1957/58.

(För den som inte läste programförklaringen överst så används här den äldsta zodiaken, den sideriska, där tecknen förskjuts över tid pga jordaxelns långsamma svajning. Det är därför Lillens korrekta stjärntecken är Skytten och inte Stenbocken som i veckotidningsastrologin - som valt det bekväma sättet att låsa fast zodiaken vid kalenderåret.)

Huruvida Rahu + Jupiter indikerar risken för överdrifter som drabbar hjärtat har jag inga erfarenheter av. Det jag reagerar på är att han dog den 1 april 2010, när Mars fortfarande, precis som under min födelsedag, ligger i attack mot det försvagade hjärtats tecken Vågen och samma dygn den prognostiska astrologins sekundvisare Månen (den snabba resenären på himlen) går in i Vågen och träffas i ryggen av Mars-attacken.

Denna attack, som nu månatligen upprepats sedan i oktober förra året, har vid varje månvarv rört vid Lillens medfödda Rahu + Jupiter i Vågen, dvs basen för hans Sol-hjärta.

I det sammanhanget är det viktigt att notera att Lillen föddes under nymånen så att också Månen stod i soltecknet Skytten. Månen, symbol för livets "början och slut" är här oupplösligt sammanflätad med Solen - motorn som driver oss från dag till dag. Både Sol och Måne disponeras av framgångens Jupiter (pga Rahus närvaro dessutom en måttlös hunger efter framgång).


Är det helt orimligt att tänka sig att hans oregelbundna hjärtverksamhet satte igång förra hösten, efter att Mars positionerat sig i Kräftan för att "tjuvnypa" mot Vågen?

Kanske precis runt de dagar då Månen för första gången anlände till Vågen, dvs då jag runt födelsedagen råkade få nymånen (Sol + Måne) rakt på min medfödda Sol i Vågen och i attack från Mars?

Den yttre planetkretsen i kartan här ovan visar ännu en sådan här månretur till "hotade" Vågen under den 1 april. Detta var sjunde gången Månen i Vågen exponerades för Mars illvilja.

Det här är bara några funderare, men de som praktiserar medicinsk astrologi har säkert många sådana här iakttagelser. Själv har jag bara råkat öppna en dörr av en händelse och fått syn på det mänskligheten alltid har sagt: att det finns ett bakomliggande system som räknar våra dagar, ett öde. 

Men fråga inte din kvartersdoktor eller en biolog om det här. De vet absolut ingenting. De är sekulära, dvs vägrar att höja blicken och fundera över de stora sammanhangen.

______
Överkurs. Mars kastar också sin indiska 210-gradersaspekt mot svenska nationalhoroskopets soltecken Vattumannen under denna period, vilket jag tidigare kallat en period då landet beter sig psykotiskt (eller åtminstone neurotiskt). I fallet Lillen Eklunds fall vill det sig inte bättre än att hans otroligt viktiga sol- och månhärskare Jupiter befinner sig här och så att säga tar stryk från Mars en gång till!

Jupiter smutsad av Rahu som bas för både boxarens Sol och Måne kan säkert också ses som den skit som förbittrade hans karriär. AB (i en annan artikel) om den sidan.

Den mycket observanta har redan insett att detta strikt talat inte var ett inlägg som kretsade kring Solens/hjärtats debilitet i Vågen. Men läsaren som förstår detta ser också ödestyngden i de placeringar som faktiskt dryftades.

Inga kommentarer: