Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 22 april 2010

Tora! Tora! Tora! (nödhoroskopet)



För Tora Uppstrøm Bergs generation säger rubriken inget, men "Tora! Tora! Tora!" var en känd krigsfilm från 1970 som illustrerade japanernas illasinnade attack mot Pearl Harbor. IMDB skriver:
A dramatization of the Japanese attack on Pearl Harbor and the series of American blunders that allowed it to happen.
Och eftersom verkligheten efterliknar konsten som i sin tur avbildar verkligheten, uppstår här det fenomenala att ett av dessa tre Tora föddes 1988 under en himmel i Norge där det mest anslående är hur krigaren Mars attackerar en prominent person, betecknad av Solen!



Med en idrottskarriär bakom sig (redan vid 21), förvånar det visserligen inte att hitta det aktiva dagjagets solära aktivitet "kryddad" av den atletiska Mars. Det här är en generell antydan hos alla människor som gillar att vara i farten, jobba med sina kroppar, etc.

Jupiter i egotecknet Väduren kontaktar andra Eldtecken och även om detta kan vara ett tecken på sportighet omvittnar det framför allt en vilja att sätta sitt eget ansikte på kartan.

Där Tora skiljer sig från den genomsnittliga kringflängande hantverkaren är att Mars vid den här tiden delade tecken med den vurpade och omåttligt giriga demonen Rahu (norra månnoden). Det är därför inte en normal attack mot Solen vi ser här, utan en med stora följdverkningar.

Enligt AB säger folk som kände henne att hon visserligen inte vara något party animal men likväl hade ett skrytsamt drag över sig. Hur väl stämmer inte det med den i grunden loja Solen i Oxen, men hur Mars/Rahu "hetsar" i just det tecken som har att göra med social grupptillhörighet. På Oxens ännu inte psykologiskt helt mogna nivå räknade hon säkert det här som en merit.

Oxen är faktiskt så primitiv att den ännu saknar moralisk och etisk förståelse. Först när ormen i paradiset dyker upp i och med nästa tecken, Tvillingarna, och tanken blir fri att tänka gott eller ont, är etiska betraktelser möjliga. Det kan förklara varför zodiakens två första tecken, Väduren och Oxen, är de mest kriminellt belastade enligt mina två brottsstudier.

Eftersom hennes skandalgenererande aspekt redan lett oss till pudelns kärna är det av mindre betydelse var psykets Måne befinner sig. Den lämnar sportiga och friluftiga Skytten cirka 13.00 och gör entré i statusmedvetna Stenbocken.

En födelse sent på dygnet skulle stämma väl med en primitiv troféjägare som bara var ute efter kicken att ha varit tillsammans med en "viktig" person (Oxen kan ibland överträffas av Stenbocken i fråga om underdånighet inför de rådande makterna! Båda tecknen tillhör det bokstavstroende Jordelementet.)

Men faktum är att just det här dygnet är så inrättat att Månens placering inte spelar någon större roll. För skulle födelsen ha ägt rum medan sinnelaget ännu återspeglade Skyttens kvaliteter, ja då hittar vi Stenbockens härskare Saturnus här så att även det rörliga skyttsinnet färgas av en respekt för skillnader i nivå mellan människor.

Själv en annan generation med samma Saturnus i Skytten och med sinnet (Månen) i öppen konflikt med gränsdragarplaneten, kan jag skriva under på att frågor om "hackordningar", "ha en nivå i samhället", är sådana jag ägnat ovanligt mycket energi åt. Inte att försöka skaffa mig banala meriter utan att tänka igenom varför hackordningar till att börja med existerar. Vad ordningarna egentligen säger och om det finns någon substans bakom den eller den positionen i samhället, världen, livet.

Det är just detta den här bloggen handlar om! Är rätt man (kvinna) verkligen på rätt plats? Astrologiskt verkar saker och ting oftast gå som på räls. Här har vi t.ex. en hondjävul, en prestigesökande loser. Månen kombinerad med Saturnus ger påfallande ofta en väldigt klen självkänsla, något som också märks på Månen i saturniska Stenbocken - se Heidi Montags femtielva plastikoperationer. (Se "Stenbocken som offer för glamour")

Ur ett filosofiskt perspektiv är dessa "mellanliv" på jorden, halvkasst råmaterial som själen i ett senare liv kommer att vässa. (Ja, här tappades några läsare som helt saknade funderingar om vad allt handlar om...)

Intressant nog fick norskan upp ögonen för en Sol-Stenbock (vilket kunde tala för en födelse efter 13.00 och en Måne i Stenbocken), just det tecknet som gillar att skapa sig officiell roll vars undertext är väldigt enkel: "Jag är viktig", "Jag betyder något."

Se även horoskopet för Prinsessans fästman Jonas Bergström.

2 kommentarer:

Anonym sa...

vem fan bryr sig om denna skiten?

Seaward sa...

Du, uppenbarligen.