Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 17 april 2010

Moderat valfusk som astrologi

Efter studiet av Mats Rudins horoskop (nytt fönster) är det inte mer än rätt att se vad H.G. Wessberg har för mjöl i påsen (se AB) - om det nu kan avgöras utifrån en födelsehimmel! Tendenser till problem syns förvisso, men hur veta om horoskopet tillhör förövaren eller en som självmant går in i svårigheter för att reda ut dem? Astrologins eviga stötesten...


Ingen som når så långt i karriären som till statssekreterare kan vara helt utan talang, och mycket riktigt är den här Solen både upphöjd (i Väduren) och kombinerad med den intelligensalstrande och framgångsskapande Jupiter.

Att sedan Jupiter, en av de "naturligt välvilliga", också välsignar den avhuggna södra månnoden i ledarskapets Lejon, skulle under rådande omständigheter med tal om medvetet sanktionerande av valfusk för att säkra moderaternas ledarposition (Lejonet) kunna läsas på ett ominöst sätt.

Här pekar jag bara ut nodens aktivering från den egocentrerade ambition som Väduren alltid representerar. Ska "barnets" vilja att bli myndig "lejonkung" leda till att draksvansen huggs av? Ska viljan till egen framgång eller storhet rumphugga kungavärdigheten? Men detta är ju exakt vad den uppblossade frågan gäller!

Intressant nog har både statssekreteraren och Stockholms länspolismästare - som anklagas för medvetna lögner - båda Mars i Vågen, en lite märklig position för självhävdelse som söker balansera på två stolar samtidigt! I båda fallen stör Mars andra positioner i horoskopet och hos Wessberg är det själva sinnelaget, Månen i Oxen, som tar en moralisk smäll. Nu är inte Luft och Jord antagonistiskt inställda, så det här behöver inte vara ett stort problem, men se inlägget om länspolismästare Carin Götblad (nytt fönster) för några ord om den saken.

Jag tror heller inte att man ska dra alltför stora växlar på att minsta gemensamma nämnare mellan statssekreteraren och Rudin är att båda har en variant av "egenmäktighetssyndromet": den samtidiga aktiveringen av hunger efter auktoritet (Lejonet) samt Oxen som representerar materiella resurser. I Rudins fall gällde alltså röstköp (Oxen = pengar, shopping) för att nå auktoritativ position (Lejonet).

(Jämför Monas svårpreskriberade misstag i "shoppingfrågan" - hon föddes med sinnet/Månen och olyckans Mars i Oxen, väl synlig i 10e huset för offentlig gärning! I statssekreterarens fall saknas födelsetid och därmed husplaceringarna.)

Jag har ofta påpekat att samtidig Eld och Jord i horoskopet kan degradera idealen och Eld - i bästa fall ren klarsyn och idealism - "smutsas" av kontakten med det jordiska. Särskilt kombinatet Vädur/Stenbock är ofta väldigt lättgenomskådade individer i deras ogenerade strävan efter makt och position.

När de fixerade tecknen i Eld och Jord (Lejon och Oxe) aktiveras samtidigt är lidelsen inte så tydligt för handen, problemet sitter nu djupt begravt i attityderna. Man måste skrapa på ytan och lyssna noga efter RAMVERKET i individens förehavanden. Då märker man den förråade auktoritetsfixeringen, ja i vissa fall t.o.m. brist på klass eller ren brutalitet!

Det är intressant att båda moderaterna har en konflikt (opposition) mellan just auktoritativt ledarskap (Lejonet) och väljarkåren (Vattumannen, folkmassa, ideologi, med mera). Vid "god" opposition kan stark idealism uppstå, men Rudin hade råbusen Mars i Lejonet och här ser vi den likaledes naturligt "onda" Ketu (draksvansen) påhejad av en egocentrisk vilja till framgång (Solen + Jupiter). Jag tycker det hela ser lite misstänkt ut...

SvD, DN om kringturer i frågan.


*****

Någon kanske har noterat bristande konsekvens i bloggens bruk av etiketter. Ibland saknas en uppenbar etikett. Det är sant. Vartefter fler metoder introducerats har också bruket av etiketter förändrats.

I just detta fall etiketteras horoskopet som av den rationalistiska typen, fastän Ljusen (Sol och Måne) inte ockuperar ett Luft- och ett Jordtecken.

Men Sol/Jupiter-kombinatets härskare Mars står i Luft och angriper Månen i konkretistiska Oxen! Dessa är lite mer subtila nivåer, vilka gjort att bloggen inte längre är lika tillgänglig för novisen, jämfört med de första månadernas lite enklare upplägg.

5 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Seaward sa...

Inlägg utan anknytning till sakfrågan, den tekniska diskussionen av astrologins förhållande till karaktär och öde, raderas från denna blogg.

Dennis Nilsson sa...

Intressanta formuleraingar du använder! :-)

Alla etablerade partier gör på det viset. Under min tid i MUF så fylldes bidragsansökan med hjälp av namn från skolkatalogerna från skolorna i närheten.

När jag frågade varför, så var svaret att SSU gör likadant.

Ifall Wennerholm och Wessberg inte skulle kännt till detta, och även varit delaktiga, så hade de heller inte haft de höga politiska positioner de innehar nu.

Det de håller på med nu är ett spel för galleriet. Och det vet alla som någonsin varit engagerade i politiken.

Anonym sa...

överallt kan man se inlägg som ...men alla gör det ju..
det gör det ju inte mer rätt.. typ 10000 flugor kan inte ha fel Ät skit! nej fy fasen fram för ett demokratiskt sverige