Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 2 april 2010

Långt från den svenska ankdammen

Letade lämplig illustration till ett inlägg och ramlade på en amerikansk astrologisajt som innehöll ordet grip - det mytologiska sagodjuret som den brittiska "renässansgruppen" Gryphon gjorde mig medveten om som ung tonåring.

Gryphons debutalbum 1973. Jag lyckades inte
frälsa en enda kamrat för den här musiken!

Ingen hade nämnt den sortens musik för mig - vid tretton gällde pop och hårdrock i en salig röra. Men jag blev direkt såld på krumhorn och flöjter. Idag vet jag att det är själen som känner igen saker den har varit med om förr, i tidigare liv. Ingen kommer från inget.

Till saken. Astrogripen på nätet påminde mig om skillnaden mellan den svenska ankdammen och vida världen. Hur många jurister i Sverige av idag tror ni har ett rikt dubbelliv där den andra halvan praktiserar medeltida astrologi? Ingen skulle jag tro.

Men i USA finns den här typen och brett skolade människor, inte som svenskarna sönderspecialiserade och fängslade i ett trångt fack. Att astrologin kanske inte är helt rumsren ens i det pluralistiska USA anar man genom att företagsjuristen väljer en nätpseudonym!


http://www.gryphonastrology.com/

(Troligen nyttjas här tropisk zodiak - dess kontinuerliga avvikelse från stjärnhimmelen uppfattades ännu inte som ett problem i den medeltida astrologin, även om araberna noterat den utan att våga sätta sig upp mot den senantika auktoriteten Ptolemaios korrupta texter.)

Inga kommentarer: