Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 21 april 2010

Har zodiaken rätt eller fel?


Astrologibloggen skulle kunna sägas ha gjort sin första totalmiss genom att höja till skyarna mannen som hade allt och gjorde bort sig! För blivande juristen Jonas Bergström med en prinsessa till flickvän hade, när allt var sagt och gjort, inte bättre koll på sin långsiktiga karriär än att han ramlar i säng med en flirtig ung norska! Skandalen är ett faktum. (AB, Expr)

I den ursprungliga horoskopgranskningen med den nu ironiskt klingande titeln "Kungaparets klanderfria svärson" sade jag, 
I kraft av att vara härskare över det högre, religiösa och filosofiska medvetandets tecken Skytten, representerar en stark Jupiter också en naturlig fromhet och en vilja att göra gott. I direkt kombination med den tuktade Mars (övervakad av gränsdragaren och realpolitiska Saturnus) talar detta för en skandalfri och disciplinerad livsstil.

Den här polariseringen skulle i nästan vilket annat teckenpar som helst kunna bli en riktig röjare. Men Jupiters tendenser att söka lätt expansion som en klippare och gambler, vinner här stabilitet genom det konservativa, försiktiga och omsorgsfulla Stenbockens tecken.

Så nära och ändå så fel! Stenbocken, som jag sedan både före och efter detta har utpekat som en "häradspåsättare" och kopplat till passionens kvalitet Rajas guna. Stenbocken är inte alltid helt disciplinerad trots sin officiella och välkammade yta!

Till mitt försvar (som astrolog) kan jag säga att jag faktiskt såg något annat än det jag skrev. Jag ville inte förstöra för någon. Ett annat skäl sågs i avslutningsorden,
Dessutom saknas födelsetimman, så det är inte alls uppenbart inom vilka livsområden (hussektorer) det här allvarliga varslet om vanära eller förlorad heder kommer att slå till.


Nu vet vi att det återigen är det odisciplinerade Vattenelementet som inte klarar att sköta sina kort. Jupiters ultrasensitiva och överdrivna kvinnotycke i Kräftans tecken (urtypen för kvinna) kombineras med kärlekskranka Venus och den psykposition som astrologin varnar för om den inte har bästa tänkbara stöd: Månen i sextecknet Skorpionen. 

Den här massiva ansamlingen av "feminint kynne" trodde jag faktiskt den patriarkala Stenbocken på Bergströms inre teaterscen skulle hålla i schack, men inte för inte öppnade jag den här bloggen genom att, kanske till någras irration, likställa Vattenelementet med platonismens irrationella själ - det stycke primitiv natur som vi föds till jorden om och om igen för att lära oss övervinna. Ställningen efter första ronden:

Naturen - Bergström 1-0.

Frågan är vart han går nu. Till de verkliga männens grupp hör han inte längre. Män kontrollerar Naturen, de låter sig inte styras av simpla drifter. Månen besegrade hans Sol. Skyll manfolkets förfall i Sverige på den obehagliga kombinationen av materialistisk ateism och feminism. Allt som återstår i landet är endimensionell plattmark, socialrealism och sinneskonsumtion inom ramen för denna fallna mentalitet. En världsbild trång som en tvångströja.

*****

Den indiska astrologin innehåller inte "T-korset" (två planeter i opposition och en tredje i kvadratur till dem). Men i termer av "syndrom" kan vi här ändå tala om något liknande. Problemet ligger i Tamas guna, den fixerade, instinktiva och oupplysta kvaliteten ("habituerad mentalitet"). 

Skorpionen och Vattumannen bildar en skarp vinkel: "social utstötning" som borde bli extra kännbar i detta fall, givet vilken höjd mannen nu faller från. Den förbittrade låsningen mellan ärans Lejon och nesans Skorpion är ingen höjdare, den heller!

Det är Skorpionen - sexprincipen - som hamnar på tvären och förstör den annars så intressanta oppositionen mellan Lejon och Vattuman, "älskad ledare och folket" - en klassisk indikation på en folkledare. Men se i det sammanhanget noga på vilka planeterna är: ateistföreningen Humanisternas ordförande har t.ex. Solen i Lejonet men snålt restriktiva Saturnus i Vattumannen. Här skönjs snarast tendensen till en trångsynt despot än en kärleksfull och all-inkluderande fadersgestalt. (Ordförandens horoskop är extra roligt att använda som exempel då han i flera år sökt specialisera sig på "rationalistisk debunking" av bl.a. astrologi.)

Hos Bergström finns inga goda indikationer om att leda folket, för Saturnus är inte välplacerad i Lejonet och det enda den gör är att utlösa den "demoniska axeln" mellan månnoderna som är för girig och sedan får lida straffet.

Den avhuggna draksvansen ligger i folkets tecken Vattumannen, och Saturnus står för kroniska omständigheter. Med otroheten kan Bergström förmodas tappa hela det svenska folkstödet.

Det kan tilläggas att i fallet med häradspåsättaren, musikern Alton Ellis, pekades Lejonet i konflikt med Skorpionen ut som det troliga mönstret - utöver Stenbockens omvittnade drift att spela "fruktsam patriark".

I Bergströms horoskop kombineras dessa faktorer på ett olyckligt sätt genom att Stenbockens härskare Saturnus står i Lejonet samtidigt som så dunkla drifter pågår i Skorpionens tecken. Bergströms himmel "råkar" kombinera det sämsta ur båda häradspåsättarmotiven. 

Troligen var kraven för höga på honom, han saknade ännu kungavärdighet i det här livet. Inte alla av oss har någonsin haft en sådan position i något av våra tidigare liv på jorden. En del "nya pengar" avslöjar sig obarmhärtigt så fort de får lite medvind...

*****

Hovet vädjar om respekt (AB). Mest av allt bör sanningen respekteras och om att söka förstå himlarnas rådslut handlar den här bloggen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ingen kan väl påstå att "på den gamla goda tiden" eller i andra delar av världen, där styrs minsann inte männen av simpla drifter inte, utan där är de alltid trogna... Naturligtvis kan inte Jonas B eller någon annan svensk man skylla på att de bor i fel land. Felet ligger hos dem själva. Vad ska man skylla mäns otrohet och moraliska förfall på om de bor i ett annat land då?
S

Seaward sa...

Jag vet inte om du är retorisk här, eller om du tolkar textens "folket" som en bokstavlig allusion till det svenska nationalhoroskopet - som råkar vara av Vattumannens typ.

Horoskopställandet påminner ju om individuella förutsättningar (och individuellt ansvar), och precis som i fallet Tiger Woods har den "debila" Månen i Skorpionen visat att den tenderar mot emotionella misstag.

Faktiskt, Tiger Woods hade också en kombination av Månen och kärlekstörstande Venus som jag pga Skorpionens generellt frustrerade grundton tror kan bädda för sådana här snedsprång... Månen + Venus tycks bestämt vara ett ämne att studera mer systematiskt!