Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 26 april 2010

Filmhistoriens vackraste kvinna?



Någonstans kan man förstå den egendomliga Michael Jacksons dyrkan av Elizabeth Taylor som om hon var en gudinna nedstigen till de dödliga. Detta är onekligen en av de vackraste kvinnor som någonsin setts på film.

Horoskopet är inte otippat fenomenalt kraftfullt och knyter an till flera observationer som bloggen ofta gjort. Noterar bara i förbigående att Hollywoods typecastare verkligen sökt med ljus och lykta för att hitta hennes typ för en yngre generation. Och de har lyckats rätt bra med Megan Fox, även om hon är en uttunnad soppa jämfört med ikonen Taylor.




Givet Elizabeth Taylors åtta äktenskap, enorma tendens till piller- och alkoholmissbruk och, enligt Lois Roddens noggranna datasamling på AstroDatabank, "sexuellt excessiva" levnad, förvånar det inte att hitta horoskopet skära sig i två delar som inte är helt lätta att förena: Luft och Vatten.

Hon är på en nivå en ren Luftvarelse med både Solen och Månen i elementet - en blå avatar nedstigen från en högre himmel. Det var väl det som "eviga barnet" Michael Jackson kunde förnimma. (Megan Fox har f.ö. lyckans Jupiter som aktiverar samtliga tre Lufttecken.)

Å andra sidan har Elizabeth Taylor samma Jupiters välsignelse av sin fysiska kropp som hos Brad Pitt och Johnny Depp och vilken gjort dem valda till världens vackraste män två gånger om (se namnetiketterna).

I Taylors fall gör lyckobringaren mer än så: den passar på att välsigna även skönhetens Venus som dessutom står "upphöjd" i Fiskarnas tecken och extremförstärkt av norra månnoden, "den hungrande Rahu".

Men redan här börjar man redan ana missbruksproblemen... Vattenvarelserna har nära att bli svampar, som jag konstaterat inte bara i samband med Whitney Houston utan i många andra horoskop. Alla former av missbruk ligger nära det här märkliga elementet, inklusive sex, eller missbruk av äktenskapet som institution! Här utgör Venus i Fiskarna en del av en opposition till Jungfrun som är en klart sinnlig polaritet.

I Elizabeth Taylors fall är det kanske frågan om de många äktenskapen man ska söka utfallet för hennes "utstötningssyndrom". Skorpionens agg till Vattumannens grupp, ideologi, etc, är här ett personligt problem för henne själv och hennes innersta och mest privata funderingar. "Hon vill inte tillhöra." Tittar man på sjunde äktenskapshuset i Oxens tecken och går till Ox-härskaren Venus, har vi redan hittat den i ombytliga Fiskarna och förstärkt av girighetens Rahu.

Det är en fascinerande fråga om hon i vår egen normlösa tid skulle ha valt homosexualitet istället för man efter man som hon uppenbarligen inte kunde fördra! Det sociala utstötningssyndromet har figurerat ett antal gånger i samband med gay horoskop, så ofta att jag blivit medveten om det just under bloggandet.

Jag vill påminna om bl.a. inlägget om Elton John, där kroppens signifikator Mars (ascendenthärskaren) också befann sig "på kant med sin hemvist" i Vattumannen i 4e huset för det allra mest privata.

Det andra memorabla fallet var det akuta kriget som Chers dotter befann sig i med sin egen kropp. Hatets Mars låg i första Skorpionhuset i direkt attackerade mot hennes djupaste identitetsmarkör, Solen, i det 4e huset för det privata. Och det blev som sagt könsbyte och förvandling till mannen Chaz Bono. Ett uppenbart fall där själavandringen skar ihop och övergången från ett liv till nästa inte fungerade.

Men "syndromet" tycks inte ha tagit den formen för Taylor och möjligheten finns att 1a/4e-husstörningen har en helt annan förklaring: Jag läste att hon föll illa och skadade ryggen i en filminspelning och drogs med svåra smärtor ända sen ungdomen. Det förklarar säkert mycket av missbruksproblemen.

Mars attackerar också Månen i korsryggens tecken Vågen och Månen ligger i tolfte huset för kroniskt lidande (eller slutna institutioner - hon har lagt in sig på avgiftningsklinik en eller annan gång). Sjätte hälsohuset styrs tillfälligen av Vädurens Mars och vi är tillbaka vid attacken mot Månen/psyket i 12e huset. Det här är faktiskt en liten varning för psykologisk ohälsa, men jag har inte läst något om mentala sammanbrott eller liknande. Det saknas inte indikationer om hälsoproblem.

Som i flera fall där jag noterat en varaktig skönhet (Yvonne Ryding, Isabella Rossellini m.fl.), greppar den formskapande Saturnus Taylors Venus. (Faktiskt också en indikation om problem med ryggslutet...) Baksidan är den emotionella kyla som Saturnus drar in i stugan, inte minst märkbar eftersom Venus är en planet som upplever känslor. Jag har fått intrycket att den här Venus aldrig är nöjd med något. Saturnus gör den i usla fall till en pedantisk organisationsfascist! I avancerade horoskop blir den istället till någon form av självförsakande idealism.

Likväl är en Saturnus/Venus ett extremt intressant underlag för Månen i Vågen, det tecken Venus förfogar över. Som sagt, det är svårt att hitta ett horoskop som på detta sätt sänder så många omen om den kvintessentiella kvinnan som det för Elizabeth Taylor. (Man får utgå från att en man född under denna himmel skulle bli just som Depp och Pitt, "sockrade män"!)

Givet det blå Luftelementets koppling till den odödliga delen av själen och fågelns association till densamma, är den här bilden passande för en som till både själ och hjärta vandrade i Luft - på molnen - hur mycket omgivningarna än såg henne som en Skorpion och kanske i sin tid en femme fatale.


Vattumannen kommer ibland med elektriska ögon.
Taylor spetsade sina Sol-ögon med krigaren Mars
men fick enligt biografin också ögonproblem!
(Se även Vattumannen Daniel Craig)


Tillägg 100508

P1:s Stil ägnar en stort inslag åt Taylor (inspirerad av den här lilla snabbkollen?) och hittar i sin efterforskning en extremt lämplig förklaring till "censur" eller "utstötningssyndromet" - hon var en av Hollywoods fabricerade profiler. I "rovet" av en man från en älskad hellyllestjärna (Debbie Reynolds) bröt hon mot Hollywood-castingen och drog på hon sig massornas vrede. Där satt den! En perfekt variant av utmobbningsmotivet.

Länk till avsnittet av Stil.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är ganska säker på att kvinnan i det översta fotot inte är Elisabeth Taylor...

Havsörnen sa...

Nej, det är självklart inte Liz Taylor. Det är Laurette Luez (född Loretta Luiz, Honolulu 1928-08-19).

http://img263.imagevenue.com/img.php?image=684772805_prehistoric_women_laurette_luez___gippo_122_348lo.jpg

Sen kommentar? Men dé va' bafatt jag såg fyratimmarsfilmen CLEOPATRA på bio igår, där Liz tar sig igenom 65 kostymbyten. Ett stort ärr syns på hennes hals i filmen. Googlar på det och får fram att det är resultatet av en akut trakeostomi 1961 (under inspelningarna av CLEOPATRA, alltså). Dubbelsidig lunginflammation - blockerade LUFT-vägar.

Luez på bilden överst har ingen placering i lufttecken. Solen/Venus/Merkurius i Lejonet, Mars/Rahu i Oxen, Saturnus i Skorpionen. Månen 26 grader Jungfrun vid lunchtid. En illa tilltygad himmel, enligt bloggens alla regler?

Svårt att utse Hollywoods vackraste genom tiderna. Hedy Lamarr, Rita Hayworth, Ava Gardner, Gene Tierney, Lana Turner, Vivien Leigh, Debra Paget, Cyd Charisse, Pier Angeli, Marilyn Monroe och Grace Kelly har ju alla sina respektive fans. På vår sida atlanten fanns minst lika vackra Scilla Gabel, Michele Mercier, Brigitte Bardot, Sophia Loren, etc., etc.

På tal om Skorpionen och ögon, vad är det som ger exempelvis Richard Burton, Vivien Leigh och Tracy Scoggins den typiska skorpionblicken? Deras tropiska stellier (resp. Sol i Leighs fall) i tecknet hamnar ju i sideriska Vågen. Däremot kvarstår eller flyttas Merkurius i samtliga fall till sideriska Skorpionen. Räcker det, alltså? Lustigt nog har båda kvinnorna jag nämner Månen i sideriska Stenbocken och Burton Solen exakt konjunktion Saturnus.

Seaward sa...

Illa tilltygad enligt _några_ av bloggens alla regler. Kan en Sol i härskarläge hävda sig mot den sataniska axeln? Vi vet inte eftersom klockslag saknas. Ibland är det som om diskussionen inte rört sig ett steg på fem år :-) Men man kan ju inte mer än diskutera utifrån tillgängliga data och - där det passar sig - med en liten politisk eller ideologisk udd! :-)

Luez vet jag inte ett dyft om så det blir dubbelt fånigt att kommentera.

Taylor och lungproblemen var däremot intressant. Med Skorpionascendentens Mars på respirationens Merkurius i det kalla, kalla fjärde huset (Saturnus, ägaren, står stark i Stenbocken som en riktigt frostig influens). Går man till 6e hälsohuset ger Väduren samma Mars-budskap. Olyckans, krigens och de vassa skärverktygens planet ligger nära hennes Solen och Merkurius och nog fångade du upp ärret i hennes hjälteframtoning (Solen) alltid!

Enumeration kan pågå för evigt men är inte vetenskap utan det låga "demoniska" förnuftets ersättning för det gudomliga. Det läste jag igår i Jennifer Yhaps ultra-komplexa "Plotinus on the Soul" och det slog mig att hela den här bloggens jakt på exempel och understundom motexempel som synes falsifiera en tes är ett tidsfördriv antikens stora tänkare skulle ha fnyst över.

E.Taylor har ju extremt penetrerande blick och den har jag tidigare associerat med Vattumannen (eller Saturnus i Luft),

http://sidereal.hall-of-man.com/2010/04/british-steel-vattumannens-stinna-blick.html

Nu är ju Skorpionen lika känd för intensiva ögon vilket kräver en differentiering. Vilken glöd talar man om? Jag menar att det finns en intensitet som uttrycker djup intelligens och en annan som bara är lusta.

Naturligtvis kan man orda i oändlighet om alla exempel som inte stämmer med den ena eller andra definitionen. Det ena tenderar att differentieras och den som söker avvikelser kan följa villospåren tills men nått helvetet självt!

Frågan är därför om man sysslar med astrologi för att söka de platoniska urbilderna (och på kuppen hitta sin själ) eller arrangerar sinnesintryck i det sublunära psyket som vore man vilken ordningsam bibliotekarie som helst. Två sätt att närma sig samma ämne men enligt platonismen odlas två olika sidor av själen, den materialistiska och dödliga resp. den odödliga!

:-)

Kort sagt, jag har inget svar, för det där är en av tiotusentals variationer som kan uppstå i den låga fenomenvärlden, Platons overklighetens domän som själar förtrollas av så att de i princip blivit bofasta på planeten Jorden! Eller vackrare uttryckt (minns inte av vem): "Evigheten är hemligt förälskad i Timligheten"!!!

Havsörnen sa...

Vattumannen och ögon. Intressant. Lejonet-Vattumannen som seendets axel, då. Kändisvärldens bästa sug i blicken för närvarande, oj oj oj:

http://imgbox.com/me5tMMZi

http://imgbox.com/8AQyckVI

http://www.imagebam.com/image/d24c79311694292

http://imagetwist.com/7on5q0a60gwf/609.jpg.html

Hon har ju lustans lakejer, Mars och Venus, i just Vattumannen. Den opålitliga födelsetiden 18:00 ger Månen tredje graden Skytten.

När jag ser den sista bilden tänker jag på Kristen Stewart, och minsann är hon inte född endast sex dagar tidigare. En Fisk med Månen i Jungfrun och Asc i Oxen. Det som förenar dem båda är Merkurius i Väduren samt Saturnus och Rahu i Stenbocken. Båda har placeringar i alla tre jordtecknen. Och här är Emma Watson med Saturnus slukhål som halssmycke!

http://imagetwist.com/a8fhuxzlgfmo/570.jpg.html

Havsörnen sa...

Rättelse: EW har inga placeringar i Oxen. Dock har de en sak till gemensamt: Venus i Vattumannen.

Och när jag tittar efter ser jag att allt på min egen karta antingen är i konjunktion eller opposition med alla Watsons placeringar, förutom Rahu och Saturnus. Dock har även jag Saturnus i Jord.

Seaward sa...

Du glömde presentera vem EW är, porrsajten med diverse varningsskyltar att ta ställning till lämnade jag så fort jag noterat att ingen namnuppgift fanns, och de andra vackra fotona följdes heller inte av någon text.

En man som anställde mig i databranschen hade Mars/Venus exakt i Luft, på Vågascendenten. Han hade just den typen av mörka brinnande intelligenta ögon som den här för mig okända glamourkvinna har. T.o.m. den lite orientaliska mandelformen. Går det att identifiera former ända till planetära kombinationer???

Jag håller med om att det fanns en likhet med K. Stewart på det fotot.

Havsörnen sa...

Den för dig okända glamourkvinnan är Emma Watson, känd framför allt för sin insats som Hermione i Harry Potter-filmerna (som jag inte har sett, förutom några snuttar när de visats i TV). Räknade kallt med att hon var allmänt igenkännbar vid det här laget. Dessutom har du ägnat ett blogginlägg åt henne 2011, visserligen kort:

http://sidereal.hall-of-man.com/2011/06/astrologin-ibland-far-man-bara-inte.html

Kollar bildlänkarna i min kommentar... det var alltså imagetwist som innehöll skräpreklam. Då ber jag om ursäkt för detta. Här är bilderna utan annonser:

http://img102.imagetwist.com/i/05537/7on5q0a60gwf.jpg

(Kristen Stewart brukar ha håret sådär, kanske därav likheten).

http://img56.imagetwist.com/i/05518/a8fhuxzlgfmo.jpg

Halssmycket med Saturnus slukhål!

En annan person med Saturnus i Stenbocken och en brinnande (demonisk?) blick är Santos Bonacci:

http://infoayuda2012.files.wordpress.com/2013/09/63-santos-bonacci-astrology.jpg

Jag skulle gärna läsa ett blogginlägg om honom med din förmodligen svavelosande sågning! :) Han har en youtube-kanal med föreläsningar:

http://www.youtube.com/user/MrAstrotheology

En synkretist med Giordano Bruno och Pico Della Mirandola som idoler. Jag tycker att han är underhållande och vill väl, dock så blandar han esoteriska sanningar med konspirationsteorier och tveksamma fast intressanta etymologiska antaganden. Han var Jehovas Vittne som ung och njuter i fulla drag av att göra satir över kyrkan och kristna. Men han vidhåller att Bibeln är den bästa bok som skrivits, bara man vet hur man ska läsa den. Fullt medveten om precessionen binder han stenhårt zodiaken till en beskrivning av Solens väg genom årstiderna (vilket i och för sig på ett genialt sätt förklarar t ex varför Solen faller i Vågen) och zodiakens as above-so below-förhållande till människokroppen. Saturnus i Stenbocken, som sagt... Bonacci har Solen och ett par planeter till i sideriska Fiskarna, men han avfärdar totalt att han skulle vara något annat än Vädur, och det är tecknet han uppehåller sig vid mest i föreläsningarna (eftersom det är i huvudet den viktiga tallkottkörteln sitter).

Seaward sa...

Aha! Jag konsumerar mycket lite "masskultur" och kvinnan har uppenbarligen hunnit växa upp sedan jag senast mötte henne på bild... :-)

Beträffande förslag om än den ena, än den andra tillfälliga kändisen följer min egen nyfikenhet. Jag har tyvärr inte tiden att följa en uppsjö av spår...