Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 1 april 2010

Filippa & Liv Ullman: look-alikes

Visst är det astrologi på trivialaste nivå att leta "look-alikes" och jämföra horoskop, men bloggen har gjort sin beskärda del av tyngre analyser också! Så här är en no-brainer.

När jag såg bilden på Filippa "Vem??" Lagerbäck (tydligen känd på kontinenten) i Aftonbladet var det något som verkade bekant. Några nätfoton senare stod det klart - har fanns påfallande likheter med en yngre Liv Ullman, bara man tvättar bort det nordiska vemodet ur ansiktsuttrycket på den senare och ersätter med skälmens, "Mig har du ingen koll på!"

Se bara:

Klicka för lätt förstoring

Det är alltid spännande att se om de astrologiska överlappningarna kommer att vara bestickande eller inte, och eftersom så sällan födelsetiden finns till hands, och därmed inte det tecken som sägs teckna kroppen (och därmed utseendet), vet man inte riktigt vad det är man blickar på. 

Även utan födelsetid finns överlappningar mellan födelsehimlarna, men varifrån kommer det gemensamma som är så tydligt i båda ansiktena? Är det det faktum att båda har Venus, skönheten, hemma i härskarläge i Vågen? Är det det faktum att Liv Ullman med största sannolikhet har Månen i samma tecken Filippa har sin Sol, dvs är det ett "generiskt" (men lyckat) Jungfru-ansikte vi tittar på? 

Eller är det en mer lurig överlappning, det faktum att de båda också "utväxlar" sol- och månplaceringar en andra gång, genom att Liv har en Sol i Skytten och Filippa med största sannolikhet sin Måne i opposita Tvillingarna? Är det helt enkelt så att det är så mycket "generell" släktskap mellan himlarna att nettoeffekten blir två snarlika naturer och utseenden?



Den generella snarlikheten ligger i det starka trycket på tecken i det indiska horoskopets hörn, så kallade sattva-tecken. Sattva översätts med godhetens kvalitet eller kunskapssökandets kvalitet. De kallas "rörliga" i västastrologin och båda kvinnorna har rört sig långt från sina hemländer.

*****

Teknisk anmärkning ang. Livs horoskop. Vid midnatt lokal tid i Tokyo låg Solen i 29°59' Skorpionen. Det är en extremt liten sannolikhet att hon hann födas under detta tecken så jag flyttade fram födelsen till lunch för den Sol-Skytt hon onekligen har.

I gengäld har nu Månen bara cirka 8 timmar kvar i Jungfruns tecken, men eftersom det råkar vara Filippas soltecken har vi, som noterat, en stark indikation på att "look-alike"-faktorn kan vara Jungfrun. Jag har faktiskt starka bildminnen av andra Jungfrur med samma ansiktstyp.

Den som studerar kartorna noga ser åtminstone tre ytterligare kopplingar: båda har en exakt opposition mellan Vågen och Väduren, båda har Mars kopplad med Venus för "förhöjd libido" (inga soffpotatisar här inte). Och båda har sin Måne (psyke, sinne) konfigurerade med ambitiösa och allvarsamma Saturnus, den ena via opposition den andra via konjunktion. Saturnus skapar nästan alltid "skelettighet" i ansiktet och håller överflödskilona borta.


2 kommentarer:

Miranda Elvstam sa...

Intressant! Jag ar mkt intresserad av astrologi och skulle kalla mig ganska duktig pa att gissa vad folk har for konstellationer.Helt intiutivt!
Jag ar sjalv helt Venusstyrd men tack o lov med en hel del jord element forutom de ledande i Vagen.jag brukar ocksa koppla fysiska kannetecken till elementen och har gjort kopplingar som du just.Lycka till,vore roligt att lasa mera! Kram fran en Vag i Italien,Miranda.

Seaward sa...

Tack för kommentaren! Jag hoppas du såg att här används den gamla sideriska zodiaken (alltjämt i bruk i Indien och på sina håll i västerlandet).

Planeterna ligger förskjutna i den zodiaken, men jag missionerar på bloggen för att tecknens korrekta psykologi kommer fram när man använder den. Inlägget om "Världens fetaste man" gav t.ex. typiskt nog en födelse i matens Oxe.

Under "Temastudier" noterades hur nästan all kriminalitet försvann från "nobla" Skytten bara man roterade zodiaken "rätt". Med ett begränsat antal homosexuella där födelsetiden var känd (och därmed ascendenten, kroppen) dök sexualtecknet Skorpionen upp som tydlig trend som påminde om att Skorpionen är lika problematisk som Oxen är oproblematisk.

Och så vidare.