Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 22 april 2010

af Donner & utstötningssyndromet

Det fascinerande när f.d. Röda kors-chefen nu talar ut i rätten lång tid efter mitt inlägg om hans horoskop, är hur väl det stämmer. Hos af Donner hittades en variant på SEB-chefens omåttliga behov av gigantisk fallskärm, men han sökte fylla sitt svarta hål på ett klantigare sätt. 

I båda fallen stavas psykopatologi Vatten på det astrologiska språket, det är ur känslodjupen oroliga stämningar kommer och som kan driva människan till okloka strategier. Vissa senantika tänkare menade att det bara var Jord- och Vattenelementet som direkt styrdes av stjärnorna, dvs här verkade det predestinerade ödet. (Eld och Luft kunde bemästras.)

Återvänd till det ursprungliga inlägget och titta särskilt på det bloggen etiketterat som "det sociala utstötningssyndromet". Jag har använt det lite urskillningslöst. Inledningsvis krävde jag att Ljusen (Sol och Måne) skulle aktivera ett syndrom, men efterhand slappnade jag av på det strikta kravet. Även de "mindre" planeterna har ju onekligen en inverkan, som i det här fallet. 

Se bara vilka faktorer som utlöser "den sociala utfrysningen" av Röda kors-chefen: den ena planeten är Venus, pengarnas planet, och den andra är psyket i Skorpionen - tecknet som aldrig känner sig tryggt utan måste samla på sig lite mer buffert! Horoskopet visar alltså en klockren form av sociopati och eftersom Vattumannen (ideologi, samhälle, folkmasssan) är involverad vittnar Venus i detta fall om att det är på monetära (eller komfortrelaterade) grunder sociopatin vilade. 

Jag har inte alltid tittat så noga på vilka planeter som ingår i en sådan här enkel yoga (kombination) mellan två tecken, men det är möjligt att de många "utstötingar" bloggen hittat (det vanligaste syndromet hos dem som skapar nyhetsrubriker, vill det synas) kan preciseras ytterligare, trots att födelseklockslag för offentliga personer är en sällsynthet.


Ursprungligt inlägg: Röda kors-svindeln

af Donner-rättegången i DN, AB, SvD

Inga kommentarer: