Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 2 mars 2010

Vill läkemedelsindustrin gott?

Nyheten att AtraZeneca varslar 9.000 anställda för att "spara pengar" (DN, SvD), får mig att söka födelsedata för ett horoskop för kemiföretagets plats i tingens ordning. 

Så klent är det svenska internet att det inte går att skaka fram annat än årtalet och några ord om att Astra hade många kämpiga år innan de äntligen fick in en "hit" som det heter i popbranschen. Visst, det var väl ingen som trodde någon framställde medicin av ren godhet? 

Går man till engelska Wikipedia får man följande information: "Astra AB was founded in 1913 by 400 doctors and apothecaries in Södertälje, Sweden."

Däremot ger samgåendet med brittiska Zeneca ett horoskop för företagets "pånyttfödelse", så även om vi inte kan få veta avsikterna i begynnelsen kan vi nu smygitta lite på vad de egentligen ville med sin verksamhet lite närmare vår tid:


Ett är klart. Läkemedelsföretaget är inte i branschen för att ge dödshjälp! Ju längre de kan hålla den sjuka kroppen vid liv, ju mer tjänar de. Men det är notabelt att företagets själ (Månen) faktiskt fokuserar illamåendet: här är verkligen en legitim Mån-Skorpion! Det hade varit fullständigt barockt att hitta själsindikatorn i något annat än ett Vattentecken som har med ohälsa eller rentvåendet från densamma att göra.

Medicin som nödandning är horoskopets bedrägliga sida: den perverst överdrivna betoningen på de fyra lidelsetecknen (Rajas) - livets blinda vilja att få leva lite mera. I lidandets kors ingår en ömsesidig reception mellan två planeter som jag tolkar negativt:

Egoperspektivets och febersjukdomens Mars har flyttat från sitt hemmaläger Väduren till Vågen (balans) och Vågens härskare Venus (jämvikt, välmående) har ett väldigt snävt egoperspektiv i den privatistiska Vädurens tecken!

Därtill anfäktas harmonins och välmåendets Venus av en Saturnus (liemannen, organisation, tingens strukturer) och den förklaras för debil i Väduren!

"Jag och min nedsatta hälsa!"

"Aktivera dig (Mars) du balanskonstnär därborta i Vågens tecken!"

"Verka (Mars) för att återställa min harmoni!"

Men den tappade jämvikten beror till att börja med på människans själviskhet och tunnelseende egoperspektiv. Därför är det enskilda jaget dödsmärkt av liemannen Saturnus.

"Om jag var fri från min kropp, vilket vore då problemet?" frågade sig kinesiska mystiker för tusentals år sedan. Västerlänningarna vurpade grovt in sekularism och började med tiden dyrka sina kroppsliga redskap. De är nu så ömhudade och om sig och kring sig att det är obegripligt att läkemedelsindustrin behöver "spara pengar"! Gå in på ett apotek, uppsjön av meningslösa preparat har ingen ände! Det är en livsstil i väst att likt aporna sitta och pyssla med sina kroppar på bekostnad av själens fostran.

Därtill är den helt fysiologiska axeln mellan Stenbock och Kräfta aktiverad av de två månnoderna i AstraZenecas horoskop. Här pushas de två demonerna Rahu och Ketu att visa sina fula trynen, sin vilja "till evigt liv genom att dricka av gudarnas odödlighetsbrygd" (som den indiska legenden förtäljer).

Å ena sidan stöttas demonerna i denna girighet efter evigt liv via Jupiter och Solen (läkemedelsföretagets ambition och viljeinriktning), men å andra sidan är det ett bortkastat arbete eftersom gränsdragaren Saturnus likväl kommer att vingklippa individen förr eller senare.

Vi ser alltså ett nollsummespel som inbegriper expansionens och förlängningens Jupiter och kontraktionens och förkortandets Saturnus. Företaget har inget evigt liv att erbjuda trots alla dess produkter.

Den goda sidan syns förstås i det medlidsamma och upplösande Vattenelemenet, där Solen med välviljans Jupiter i den barmhärtiga samaritens Fiskarna dels, som nämnt, uppmuntrar till att hungra efter mer liv (Rahu i Kräftan), samt att bringa Fiskarnas godhet (Sattva) och rörelse att förbättra för den plågade själen i Skorpionen där all vattencirkulation stängts av (Tamas, fixering) och livets biologiska förruttnelse fortskrider. På den här punkten verkar horoskopet väl beskriva palliativ medicin!

Men läkemedelsbranschens verkligt onda sida är lika tydlig, och då talar jag inte om det övergripande logiska felslutet att under Rajas (passionens) förtrollning hungra efter mer liv, utan om ett subset av denna dumhet.

Jag talar om storföretagen som baggar och bockar (Väduren och Stenbocken) som stångas och mäter sina krafter mot varandra om att få stå högst på världsberget som dess herre. Och de mäter sina inbördes positioner i kvartals- och årsredovisningar, genom demonen Mammons mätvärde penningen. (Mammon är en av Satans hejdukar.)

På den här punkten glider horoskopet samman med det för företaget Google jag tittade på för en tid sedan. Samma ambition på att bli världshärskare där med, och därmed "egenmäktighetssyndromets" sämre sidor. Alla medel tillåtna för att armbåga sig till den position där läkarna förskriver just deras produkter. (Horoskopet för Googles grundande innehåller förutsägbart nog inte alls samma betoning av sjukvårdens Vattenelement.)

Jag sätter förstås etiketten "intelligens" (Solen + Jupiter) på det här horoskopet, för det är naturligtvis inte vem som helst förunnat att kunna bolla med kemisk soppa på de här nivåerna.


Inga kommentarer: