Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 16 mars 2010

Runt bloggens ettårsdag

[Något förtydligad och utvidgad 100318]

Den 20 mars 2009 bröt jag loss en bunt horoskop från min nystartade blogg Ockulta ögat och körde igång den här. Men det ledde till att den första bloggen tappade orken, och här sitter jag, en kluven Tvillingascendent och känner lite dåligt samvete för att det är roligare att filosofera genom astrologins täckmantel!

Jag gick igenom listan med etiketter för att se vilka soltecken som fått flest inlägg under det gångna året (drygt eller knappt, beroende på om man räknar från ursprungsbloggen eller den här).

Hade jag "felfördelat" något soltecken, eller är det helt enkelt så att vissa soltecken dyker upp oftare bland dem som skapar tidningsrubriker?

Frågan blir akut när jag noterar att den sk. Fettdoktorn Annika Dahlqvist tillhör det tecken som fått minst inlägg, Skytten. Men Skytten är just den som rent typiskt inte får någon press eftersom det representerar "upptäckare i framkant", dvs avantgardet som inte pressen ens fattat vad de håller på med än! Så det kanske finns en poäng här, trots allt.

En annan, och mer prosaisk förklaring kan vara att Skytten finns inom idrotten, ett ämne jag inte ens försöker låtsas vara intresserad av...

Skytten var också det tecken som var i särklass minst representerat bland de 136 dömda brottslingar jag kollade in. Väduren var fyra gånger så brottsbelastad som Skytten! Det var en fråga som satte igång funderingar om zodiaken är en "skola", ett varv av evolution och att det sista Eldtecknet har lärt sig av misstagen hos debutanten Väduren och andra årgången i Lejonet...

Väduren (51)
Oxen (45)
Tvillingarna (35)
Kräftan (41)
Lejonet (33)
Jungfrun (26)
Vågen (37)
Skorpionen (43)
Skytten (24)
Stenbocken (51)
Vattumannen (37)
Fiskarna (55)

Intressant nog har zodiakens utgång (Fiskarna) och återinträde (Väduren) fått de flesta inläggen. Vad gäller Väduren kanske det är en Anna Anka-effekt. En Vädur som alstrar mycket väsen kring sin person, drar igång fler Vädurar som också dyker upp i medierna. Och jag börjar leta horoskopregistret efter andra karaktäristiska Vädurar att skriva om...

*****

Tar man tidstämpeln (22.35) för Sideriska siktets "påannonsering", föddes bloggen under detta horoskop:


Notera hur mycket "underdog" det är! Solen i egotransparenta Fiskarna i tjänandets hus men också den "politiska" axeln mellan 4e/10e. Särskilt intressant är det att se ambitionen (Rahu) att synliggöra det osynliga fjärde huset hos Stenbockar, dvs officiella personer (makthavare)!

Mycket ser svagt ut på himmelen, inte minst Månen i Skyttens 30e och döende grad (ska man hellre räkna in Månen till Jupiter/Rahu-kombinationen?).

Men ascendenten är positiv (Vågen, astrologens eget soltecken som det ville sig) och totalhärskaren Venus är "upphöjd" i Fiskarna. Bloggens stränga kritik syns av Saturnus principiellt goda placering i 11e huset (matchande Vattumannen, dess eget positiva tecken) men hård mot de "lysande Lejonen" och möjligen också hämmande bloggens personlighet (Vågen).

Att det handlar om en principstyrd blogg bekräftas dock av att också Vattumannen själv är väldigt aktiv via Mars (krigaren, heligt krig) plus skribenten Merkurius. (Lustigt nog Merkurius och Mars i Luft i femte kreativa huset även i bloggarens horoskop!)

Nionde huset för filosofi och moral går, precis som i svenska nationalhoroskopet i amoraliska Tvillingarnas tecken, men på denna himmel står Merkurius stark i Vattumannen, disponerad av Saturnus själv.

Saturnus, kontrollören, ser en planetär vän i kommunikatören Merkurius, medan skribenten själv upplever Saturnus som en neutral aktör - indierna är mycket logiskt här! Merkurius står oberoende till organisatoriska och systemiska Saturnus, är en fri agent i alla lägen!

Saturnus ser illa placerad ut i Lejonet, där den tycks klämma livet ur Lejonets individualitet. Men se det så här: på den här bloggen reduceras människor till blotta instanser av de krafter som är den verkliga showen!

Lejonets Sol säger dessutom inte emot detta bud om att individualiteten (Lejonet) kan formaliseras (Saturnus), för Lejonets herre (Solen) har själv nått den mognad där den i Fiskarna är redo att offra alla illusioner om att vara någon.

Solen i Fiskarna är bloggens målsättning och detta är ett tecken i Sattva guna - i kunskapssökandets kvalitet. Fiskarna är också Solens högst utvecklade läge eftersom det är helt jag-löst, och Solen väljer dessutom tjänarens hussektor och står i kontakt med kärlekens Venus, dvs bloggens Persona.

Eftersom Solen inte propsar på sin individualitet i det sista av de fyra universalistiska tecknen kan man kalla ifråga regeln att Solen och Venus är planetära fiender. Solen är i det här läget långt bortom Lejonets barnsliga vilja att vara "mogen", en individualiserad "någon"...

Så... vem är det som skriver den här bloggen, egentligen? Om Solen nu är så transparent och saknar egen agenda, vad då om dess disponent Jupiter?

Jupiter är debil under passagen genom Stenbocken, men i grunden en "transpersonell" planet och också den i zodiakens kulminerande universalistiska tredjedel.

Den expanderar och objektifierar (pga Stenbockens tendens att konkretisera) det fjärde husets innehåll som vi vanligen aldrig får veta något om eftersom här gäller lyckta dörrar och privatism. Via noderna lyfts detta arbete ut i det offentliga (10e). Kan man säga att detta är en bra beskrivning av bloggens djuppsykologiska plockande med offentliga personers horoskop?

Notera hur bakvända alla horoskop med Vågascent är: upp på tionde publika hamnar Kräftan som vanligen beskriver det själsliga, det privata! Jag har sett många Vågascendenter göra en poäng av sina familjer. De lyfter upp sitt privatliv och markerar sin "offentliga" (10e) status genom detta.

Uppenbarligen kan den här bakvändheten uttrycka sig på flera sätt och alla är inte så billiga att de instrumentaliserar sin egen familj för att vinna social kredd. Men den här bloggen gör faktiskt något liknande - fast med redan publika personer snarare än med den egna närkretsen!

Ska man personifiera det solära budskapet kan man säga att bloggen är redo att lämna kretsloppet, gå ut i nirvana, men att dess disponent Jupiter ännu har ett hjärta som klappar för denna världen (Stenbocken) och söker gräva i de dolda strukturer som ligger bakom de ting som manifesterar sig i tiden. Och tiden knyter förstås an till Kronos/Saturnus och dess "fixering" vid uppburna 11e-hus-Lejon (celebra eller prominenta medlemmar i det mänsikliga brödra- och systraskapet). Både helgon och skitstövlar synas med samma kärlek (Venus) till drömmen (Fiskarna) om livet i denna världen (Stenbocken)!

Inga kommentarer: