Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 14 mars 2010

Ola Rapace (mer om Skorpionen)



Skådespelaren Ola Rapace i söndagsintervju i SvD. Allt som där sägs har redan identifierats i olika sammanhang på bloggen. Bristen på födelsetid lämnar emellertid en osäkerhet om var Månen befinner sig. Och psykets planet är inte oviktig!

Givet uppgiften om en mor som övergav sin familj är det faktiskt hugget som stucket om Månen ganska direkt ska "dödas" av liemannen Saturnus i Oxen eller om berättelsen f.o.m. cirka klockan sju på morgonen är mer illustrativ, då amoraliska Månen går över i fritt rännande Tvillingarna!

Oddsen är högre för en födelse efter klockan sju, och för egen del har jag i min Mån-Tvilling i tydlig opposition till Saturnus läst in att jag lämnades bort vid ett år till farföräldrarna under ett halvår eller så.

Jag har ibland funderat om det tidiga brottet med den biologiska modersgestalten (både hon och fadern återvände sedan) gjorde mig till den fria och oberoende själ jag sedan alltid varit. Eller, med andra ord: jag har alltid haft svårt att binda samman tätt med kvinnor (Månen). Jag känner igen mycket av den frihetsfilosofi Rapace uttrycker i intervjun (fast utan slagsmål och inte fullt så fixerad vid "fiender").

Det är helt enkelt den evigt obundna strövaren Merkurius (Tvillingarnas härskare) som frammanas i intervjun. Särskilt oviljan till flockmentalitet är distinkt "Merkurius", ständigt löper han mellan platser och omständigheter, utan att själv ha någon hemvist. I så måtto skulle en Mån-Tvilling, ett rörligt sinne, vara en perfekt antites till att horoskopet i övrigt formligen dignar under Tamas guna, en kvalitet som den nytillkomne kan söka om, här på bloggen.

En Måne i Tvillingarna skulle också skapa en ytterst kreativ opposition till Merkurius och Venus i gränslöst utforskande Skytten - också detta en figur som tecknar en brinnande frihetslängtan som, givetvis, ter sig ohållbar för varje person eller myndighet som propsar på fyrkantiga strukturer. Jag noterar hur Rapace t.o.m. kände sig hämmad av att vara alltför länge i samma genre (polisfilmer). Här hörs Tvillingarnas och Skyttens Sattva guna tala - viljan till förändring.

*****

Sokrates: Men hör här - formar inte laggivarna lagarna för att göra staden det högsta goda? Det förutan skulle laglydigt civiliserat leverne inte vara möjligt.
Hippias: Det är sant.
Sokrates: Så när folk som söker skapa lagar misslyckas göra dem goda, då har de misslyckats göra dem lagenliga - sannerligen, de har då inte ens gjort någon lag. Är detta vad du säger?
Hippias: I precisa ordlag, Sokrates, är det så. Men folk är inte vana att använda ord på det viset.

Platon - Den Större Hippias

Men nog börjar de här människorna i kamp mot etablissemang, sociala grupperingar eller ideologier av varjehanda slag bli tydliga nu? Här hittar bloggen ännu en himmel som till stor del förklaras av det sociala utstötningssyndromet. Vattumannen som mental kategori och social entitet tycks i Rapaces fall vara "poliskåren", och i den miljön vaknar hans Skorpionhärskare Mars till fientligt liv. (Jfr tröttheten inför polisfilmer.)

Artikeln nämner hans flammande ögon, och så vitt jag kan se är det exakt samma blick som också Ulf Lundell äger, en annan människa född i Skorpionen och fordom alltid ute i något privat krig mot någon eller något. Minns ni när han stup i kvarten skulle "lämna Sverige"? Och detta även utan "det sociala utstötningssyndromet". Kanhända hittar man där rebellen genom den mäktigt egensinniga nymånen (Sol + Måne) i Skorpionen...

(Tillägg. Studerade några foton på nätet och backar på första intrycket. Det är inte Lundells röntgenblick.)

Jag har nämnt det flera gånger, Skorpionen som arketyp tycks vara öronmärkt för de livsöden då "skiten ska rensas ur det psykiska systemet". Vi är själar och vi reinkarnerar. Möjligen är det i Skorpionens tecken soptunnan är full och en tarmreglerande reaktion sätter in. Antikens visa tänkare placerade nog inte för inte anus i detta tecken.

Vilket inte motsägs av att majoriteten av alla Skorpioner är perfekt samhällsanpassade (vilket Rapace skulle grina illa åt, med sin samtidiga aktivering av Vattumannen/social miljö vilken är just den han söker hävda sin särart mot).

Jag har dragit de här exemplen tidigare men gör det igen eftersom de visar på vilka lustiga sätt en arketyp kan manifestera sig. Hos en god vän, Sol-Skorpion, förmärktes det i en förkärlek för ordet bajs långt upp i mogen ålder! Hos en annan, med Solen i Oxen men i Skorpionens åttonde hus, samma tendens. Hos en annan i alla avseenden normal Sol-Skorpion poppar tecknets koppling för förruttnelseprocesser (tarmsystemet!) upp i en annan variant: hans stora hobby är att brygga öl. Skorpionens fermentationsprocess igen!

Ruskigare var upptäckten att tarmcancer verkligen tycks kopplad till Skorpionens åttonde hus. Den upptäckten kan vara en koincidens, men räkna inte med det. Astrologin har ett kuriöst grepp om livet, för detta är ett av de språk som kommer inifrån själen, Världssjälen.


Se även ett gåtfullt fall av "tidstvillingsskap" (löst fattat), den laglösa skånemoderaten.


*****

Anmärkning. De numrerade husen i horoskop utan födelsestid gäller inte! Dessa är "naturliga zodiaker" där t.ex. Skorpionen placerats vid åttonde sektorn för att påminna hur hjulet ser ut, innan tiden börjat rulla och tecken och planeter intar sina ödesbestämda platser på himlen.

*****

Tillägg

Ola Rapaces horoskop kan användas för en djup funderare över den sideriska zodiaken och västerlandets feltänkta tropiska. Enligt "vårt" tropiska sätt att se saken är han en Sol/Jupiter-Skytt under fullmånen (Mån-Tvilling). Det finns inte ett moln på den himlen! Inte en anstymmelse till den mörka och tunga berättelse som är hans verkliga historia! Men återvänd till den ursprungliga babyloniska och indiska zodiaken så dyker den verkliga historien direkt upp!

För nytillkomna: Jag hade två nattdrömmar för några år sedan som varslade om att det fanns en verklighet "många ljusår ut i rymden". Via en blåfärgad själsfigur (som sagt, flera år innan filmen Avatars blåa figurer) leddes jag som Beatrice ledde Dante genom skärseldar och paradis till att upptäcka den sideriska zodiaken. Jag har inte tittat tillbaka sedan dess!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hade varit kul analys om det inte är för att Ola är Skytte

Seaward sa...

En del läsare tar sig inte ens tid att granska "ramen", dvs vad slags blogg de kommit till. Överst på sidan kan du läsa bloggens programförklaring. Det existerar mer än en zodiak.

Jag säger dessutom uttryckligen i texten att Rapaces horoskop indikerar vilken zodiak som är den korrekta. Du kan inte ha läst många ord i det här inlägget, men gör ett försök till! Analysen är inte bara kul, den bygger dessutom på den psykologiskt korrekta zodiaken!
:-)

Anonym sa...

Du är väldigt överlägsen och arrogant i dina svar.
Ola är skytt, trots det sitter han och ljuger i den intervju du tar som grund för din analys.
Mamman stack, det är väl det enda som stämmer i hans berättelse om barndomen.
Jag känner till hans barndom och baserar inte mitt uttalande på en tidningsintervju. Min gissning är att hans familj blivit väldigt ledsna över Olas fantasifulla och överdrivna dramatiseringar av sina uppväxtföhållanden.

Seaward sa...

Förstod du inte mitt svar här ovan? Förstod du inte varför jag var kort i tonen mot föregående besserwisser?

För att zodiakmetoden anges med STORA BOKSTÄVER ÖVER HELA BLOGGEN.

Också du missade att titta på "dörröppningen" - en del gör det. Men få är så blinda att de missar den t.o.m. efter att jag påpekat saken!

Så här är en tredje repris, och greppa nu detta: Det finns två typer av zodiak. Den här bloggen arbetar med den sideriska, enligt vilken Ola föddes Skorpion.

Denna sideriska variant kan dessutom finjusteras i sina start- och stoppunkter beroende på det som i Indien kallas "ayanamsa". Den här bloggen använder Lahiri-korrektionen.

Läs vad som faktiskt berättas på bloggens mer än 7.000 informativa sidor istället för att skriva förhastade kommentarer. Skynda långsamt så att du ser vad saker egentligen gäller.

Den här zodiaken ger betydligt vassare resultat. Du har redan själva medgivit det: Ola mytoman TROTS att han är Skytt.

Nu är det inte så enkelt att Skytten står för "sanning" och vissa tecken står för "lögn", men i det här läget är frågan om sammanvägning av ett horoskop överkurs. Du måste först förstå skillnaderna mellan zodiakerna.