Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 9 mars 2010

Jupiter: inte bara för filosoferna

(Obs, långt inlägg på cirka åtta sidor!) 

Mitt test av 120 filosofer av varierande typ (nytt fönster) fick mig att häpet fråga varför Skyttens tecken (som sol- eller måntecken) var så klent representerat. 

En ingång till svaret kom bara en dag senare när jag på Newsmill noterade en debattartikel från något så underligt som en "sekulär muslim" - en sådan självmotsägelse! Islam är per definition inte sekulärt!

Från sin stockholmsförort Tensta förfasade sig författaren över den tilltagande extrema islamiseringen av sina kvarter: "Jag förstår inte hur en normal människa frivilligt vill gå runt i ett svart tält och inte se något." (Källa)

En snabb granskning av mannens födelsedata gav Solen i Skytten - det som, trodde jag, var det typiska filosoftecknet. Men går man ett steg längre och undersöker Solens disponent, Skytthärskaren Jupiter, återfinner man den i det betydligt trängre egoperspektivets tecken Väduren! 

Här plötsligt står hans inskränkta subjektivism i öppen dager. För naturligtvis springer inte människor med huvudbonad helt i blindo, något måste de ändå se. Men för Jupiter-Väduren är det allra viktigaste i livet att EXPANDERA EGOTS SYNFÄLT. Den sekuläre hade valt exakt det motiv att kverulera över som är en negativ motbild till hans medfödda vilja till ego-expansion och själviskt (sekulärt) leverne!

Som jag sagt: det är vi som skapar den här showen och vad vi ser och inte ser tycks stå skrivet i stjärnorna! Vi är alla här på vårt eget skräddarsydda livsuppdrag (fast det är bara att inse, astrologin avslöjar att samma uppdrag kan pågå på många ställen samtidigt på jorden...)

Mitt test av de 120 filosoferna gjorde som all empirisk vetenskap gör: isolerar ett minsta datum och prövar det systematiskt. Men astrologin är en komplex sammanhängande väv och ingen komponent kan bedömas i isolation från helheten. Den sekulära muslimen illustrerar väl vad jag nyligen börjat påpeka på bloggen: det kan ligga vissa poänger i själva ordningsföljden mellan planeter!

Här är Solen (aktiv livsgärning) betydligt mer ambitiös än dess egen disponent! Sekularisten går ut som en universalistisk Skytt och låter som om han talar om generella förhållanden. I själva verket är han "bara" en personalistisk Vädur som gått runt i sina egna kvarter och subjektivt iakttagit en ökande radikalisering (islamisering). Platt fall för hans anspråk således.

Intressant nog hänvisar han just till "självutnämnda experter" som uttalar sig generellt (universalism) utan att själva ha bott i Tensta. (Mannen gör det för övrigt själv inte, han är bosatt i närbelägna Spånga!)

Det faktum att mannens psyke/Månen når Kräftans tecken innehållande "avmätta" Ketu bara några timmar in på dygnet, får mig att tänka på hur just detta tecken saknade tendenser till filosofi i genomgången nyligen. Kräftan står för det "lilla kvartersperspektivet" och är därmed inte mycket mer vidsynt än Väduren (försåvitt inget annat tecken i horoskopet höjer ribban).

*****

Det är i det här läget jag inser att undersökningen av "de 120" rymmer det klassiska misstaget alla astrologer i västerlandet gör: sudda ut skillnaden mellan zodiaktecken och de tolv husen (livsområdena) och kanske t.o.m. blanda ihop planeterna och zodiaktecknen.

Misstaget är begripligt, för Jupiter sattes knappast utan orsak till "härskare" över Skytten (och Fiskarna) - det måste finnas en tematisk överlappning eller släktskap mellan dem. På samma sätt är det inte svårt att se hur den "naturliga zodiaken" med Väduren som första tecken om och om igen verkar matcha motsvarande hus. Väduren och förstahuset är väldigt snarlika, båda handlar om första person ("jaget"), t.ex.

Men särskilt i den indiska astrologin märker man att det finns skillnader. Alla tolv livssektorer har inte innebörder som är identiskt lika zodiaktecknens, och i det här fallet är det planeten Jupiter som är en yrkesmässig signifikator för religion och filosofi och juridik, med mera.

Skyttens tecken, å andra sidan, identifieras överhuvudtaget inte med några yrken i indisk astrologi, medan dess naturliga nionde hus står för välstånd, tursamhet, hängivenhet inför gudavarelser, sökandet efter den eviga visdomen, utlandsresor, fadern (Jupiter=Guru!), högre studier, pilgrimsfärder. Och så vidare.

Bristen på Skyttens tecken bland filosoferna var en felaktig analys eftersom frågan var felställd. Oaktsamt hade jag låtit zodiaktecknet färgas av betydelser som inte tillhör det men väl dess härskare och hus!

Faktiskt, en studie av filosofins planet Jupiter kanske skulle ha varit intressantare, eller en studie av Solen i förhållande till dess planetära disponent och detsamma för Månen, dvs dubbla komplexiteten jämfört med studien!

Jag ska dock inte följa upp den intressanta tanken från den "sekulära muslimen" just nu, hur Solens disponent står "evolutionsmässigt" i förhållande till Solen. Istället ska jag prova en annan vinkel. Det var 120 filosofer och de fördelade sig på:

34 Solen i ELD
31 Solen i LUFT
27 Solen i VATTEN
28 Solen i JORD

Jag kollar också månplaceringarna (som kan vara lite skakiga eftersom tidpunkt saknas för de flesta):

28 Månen i ELD
27 Månen i LUFT
37 Månen i VATTEN
28 Månen i JORD

Inget element som huserar Solen (den aktiva livsbanan) eller Månen (den känslomässiga dispositionen) predisponerar för filosofi - kärlek till vishet eller vetande. Månen eller själen i Vatten är 23% över förväntat snitt, men jag har anammat ett minimikrav från en amerikansk undersökning på minst 50% över (eller under) snittet för att resultatet ska anses intressant.

(Den föregående undersökningen visade dock att det särskilt var Månen i Fiskarna som stod för betoningen av Vatten, och den uppgiften var intressant för just det tecknet!)

Den här jämna fördelningen är rimlig eftersom de 120 filosoferna spände från metafysisk spekulation till jordnära och socialt orienterad genderfilosofi.

Nu ska vi testa tanken om en synergi när både Sol, Måne och Jupiter delar element - en vild ingivelse!

Tabellen ska läsas: Solen (eller Månen) i tecken "x" och Jupiter i element "x" = nn förekomster.

Solens och
Månen
i tecknen rel. Jupiter i de fyra elementen:

120 filosofer


ELD 4 3
LUFT 3 4
VATTEN 3 4
JORD 1 4
ELD 3 3
LUFT 1 2
VATTEN 4 3
JORD 2 1
ELD 0 3
LUFT 3 2
VATTEN 4 5
JORD 3 2
ELD 1 3
LUFT 3 2
VATTEN 1 1
JORD 3 3
ELD 2 1
LUFT 3 2
VATTEN 4 1
JORD 5 4
ELD 3 1
LUFT 2 3
VATTEN 1 3
JORD 1 3
ELD 2 3
LUFT 4 3
VATTEN 4 0
JORD 2 2
ELD 4 5
LUFT 4 0
VATTEN 3 6
JORD 1 2


ELD 1 2
LUFT 1 2
VATTEN 3 1
JORD 4 0
ELD 4 0
LUFT 3 3
VATTEN 2 2
JORD 2 4
ELD 4 1
LUFT 0 2
VATTEN 2 2
JORD 3 3
ELD 1 4
LUFT 1 3
VATTEN 3 6
JORD 2 2
Total
120
120


Tabellen är onödigt differentierad (var egentligen avsedd för en annan frågeställning). Solen och Månen har redan slagits samman under de fyra elementen lite längre upp.

Vi ska alltså prova oddsen för att ha både Sol och Måne i samma element och därtill i samma element som filosofins planet Jupiter.

Fyra element och därför chans en 1 på 4 (25%).

Således: 0,25 x 0,25 x 0,25 = 1,5% eller oddset 1:64.

Av 120 horoskop borde vi bara räkna med att hitta ~1,8 filosof med den här synergin mellan själ och hjärta (Måne och Sol) och filosofins eller det högre medvetandets planet (120/64).

I själva verket fanns det 8 horoskop (vilka är ointressant för studien). Gränsen 50% över förväntad slump överskrids vida! Vi talar 4,3 gånger så många som slumpvärdet för filosoferna.

Här blir det intressant med en kontrollgrupp. Jag återvänder till min skock av 220 släktingar, bekanta och bekantas bekanta av alla former och färger. På rak hand kan jag bara påminna mig en halvt om halvt verksam yrkesfilosof (egentligen idéhistoriker) och två, kanske tre präster i hela gruppen. I åtskilliga fall gamla bekanta där jag inte vet vad som hände dem senare i livet.

Tio fall hittades (220/64) vilket ger snittet 3,4 icke-celebriteter med Sol och Måne och filosofins Jupiter i samma element. Detta är också klart mer än förväntat, fast bara 2,9 gånger över slumpen. (Att Eld gav noll var ingen anomali, 2,9 antyder att ett element skulle förbli orepresenterat.)

Detta är underligt! Är kontrollgruppen färgad på något sätt?

Jag väljer en andra kontrollgrupp som står så långt från mitt liv man kan komma, 59 idrottsmän och kvinnor godtyckligt antecknade genom åren. Björn Borg, Börje Samling, Anja Pärson, Annika Sörenstam - merparten är kända namn man läst om i tidningarna genom åren.

59 i kontrollgruppen skulle ge ett snitt på 0,92 idrottsmän med både själ och hjärta i synergi med godhetens och filosofins Jupiter. Nu stämmer det exakt: bara en idrottare hade samtliga tre indikationer i samma element.

*****

Sedan började eländet som bekräftar att fel fråga har ställts, att detta är ett "wild goose chase".

309 skådespelare. Förväntat: 4,8. Utfall: 14 stycken. Åter 2,9 gånger så många som slumpen, som icke-kändisarna.

56 humanvetenskapare, dvs sociologer, historiker, några få astrologer, och liknande. Bara 0,88 humanvetare med alla tre parametrarna förväntade från den lilla gruppen. Men här fanns 4 stycken, 4,5 gånger mer än förväntat.

84 mördare. Förväntat: 1.31. Utfall: 6 stycken. Detta är 4.6 gånger så många som slumpen.

Intill jag testade mördarna trodde jag att alla grupper utom idrottsmännen uttryckte högutbildade människor. Jupiter har ju som en av sina primära betydelser "högre bildning". Min personliga kontrollgrupp, när jag försökte överblicka alla dessa namn, var rätt färgad av individer med eftergymnasial utbildning.

Idrottsmännen, som per definition har minimalt med tid i skolbänken och väl aldrig högskolestudier eftersom idrottskarriären grundläggs tidigt i livet, syntes bekräfta tesen.

Men mördarna "förstörde" definitivt även teorin om att Jupiter här indikerar högre bildning. Även om jag inte gått igenom var och en, så är det här i huvudsak rent "slödder". Någon enstaka, som ökände Ted Bundy, var en intelligent sociopat men flertalet är bara sorgliga öden.

"Hypotesen" tycks ha varit för luddig. Jag gissade på att Solen, Månen och Jupiter i samma element skulle framhäva filosofer, men det har inte alls bekräftats. Och förklaringen är väl begriplig: Jupiter kan i sig agera på så många olika sätt, som högre bildning - varav filosofi bara är en sida. Men den kan också fungera som förstärkare av onda drag vilka den knyter an till. Det har bloggen redan nuddat vid många gånger.

*****

Låt oss som avslutning ta fram namnen på de sex mördarna där detta utsnitt ur deras fullständiga horoskop, Sol, Måne och Jupiter, borde ha gynnat dem. Solen konfigurerad med Jupiter anses ju höga intelligensen, och Månen och Jupiter är en rätt feminin och inkännande kombination - "emotionell IQ" som jag kallat kombinationen.

Men dessa mördares horoskop måste som helhet ha haft något som förstör värdet av "trippeln", i annat fall har astrologin ingenting att komma med! Och en icke-statistisk, individuell granskning visar förstås att det är så.

Eldelementet hade två av dem och en var Adolf Hitler, den ideologiske massmördaren, och den andre en homosexuell massmördare vid namn Donald Harvey. Båda med Solen i det brottsbelastade Vädurens tecken.

deFouw/Svoboda analyserar i sin introduktionsbok till vedisk astrologi, "Light on Life", Hitlers horoskop och visar hur fruktansvärt uselt det är när man granskar det med det indiska systemets fulla uppsättning tolkningsregler. Här ska jag bara peka på att Vågascendentens härskare Venus är svårt skadad i 24° Väduren pga den onda Mars i 24° Väduren - och så förstås av Solen, en planetär fiende till Venus.

Jupiter, som vi hoppades så mycket på, befinner sig i kombination med Månen i Jupiter (14-15°), men är infekterad av en opposition från omåttliga Rahu. Eller, om man hellre vill det: en hämmande effekt från kombinationen med Ketu i Skytten. Månen/Skytten är dessutom disponerad av Jupiter. Men detta är bara början. Saturnus/diktatorn står i tionde huset för ambition och äregirighet, och är illa placerad i Kräftans tecken, vilket bollar tillbaka till Månen/Jupiter.

Historien om Donald Harvey, homomördaren (av andra män), minns jag inte längre, men här är istället Solen och Jupiter konjunkt (2-3°) och i opposition till Mars i Vågen. Månen åter i Skytten så att psyket hämtar sin färg från den aggressionsstörda Sol/Jupiter-Väduren. Kanske bidrar Jupiter i dessa horoskop med "mass-" i massmördande. Detta är ju planeten som vill expandera och förstora allt...

Luftelementets mördare var Mattias Flinck, värnpliktig som fick knäppryck och sköt ihjäl sju personer. Solen, Månen och "tokiga" Rahu i Vattumannen ger en potentiell förmörkelse. Dessutom figurerar en riktigt ful Vädur igen: Mars i konjunktion med Saturnus, den förra stark i sin aggressivitet, den senare "debil" och illa placerad i Väduren. Den här vidriga kombinationen skadar Jupiter i Vågen via opposition. Eller ska man säga att Jupiter välsignar denna självrepression (Saturnus söker låsa Mars) så att resultatet blir en tusenfalt förstärkt bomb som bara väntar på att brisera?

Vattenelement representeras av kidnapparen som Phillip Garrido och detta är en "felaktig träff", ser jag nu. Han höll en flicka fången i 18 år på sin bakgård och misstänktes för massmord, men jag har inte hört något mer om det senare. Här greppar Diktatorn och kontrollplaneten Saturnus resolut nymånen i Fiskarna där också Jupiter befinner sig! Åter en av de onda som totalt tippar den goda Jupiter över ända. Men också här flera onda bud: Mars och Venus i Väduren, vilket återkallar beteckningen "horbock" som jag just hade skrotat...

Jordelementet har David Berkowitz, en massmördare. Solen och Jupiter i Oxen skadas av att Mars är där, och Månen i Stenbocken infekteras av Rahu. Likt Hitler en Vågascendent med härskaren Venus föga lämpligt placerad i opposition i egocentriska och tunnelseende Väduren.

Den sista mördaren med den tekniskt snygga Solen, Månen och Jupiter i "synergi" i samma element är också en Oxe, soltecknet som toppade brottsundersökningen tillsammans med Väduren. Här opponeras Sol-Oxen av Mars i mordiska Skorpionen medan Månen i Jungfrun kombineras med Jupiter, men ännu en gång skadad av att också Ketu är med i spelet (eller omvänt: Rahu opponerar sig mot Månen/Jupiter). Dessutom noterar jag Saturnus i Väduren igen, en svag placering för den här planeten som, då den fungerar, ger självkontroll.

Nu har bloggen visserligen innehållit horoskop för många individer som haft svåra störningar utan att hemfalla åt mord, men vad den här extraspaningen ville framhålla var att man inte kan se förklaringarna till att Solen, Månen och Jupiter inte alls gav någon lycka här, om man på den empiriska vetenskapens sätt filtrerar bort skiten ur horoskopet. Det är uppenbart att de onda Mars, Saturnus och Rahu/Ketu har haft en annan agenda här är den jupiteriska förmågan att få saker att blomstra!

Därmed är vi i princip tillbaka där vi startade, med en fundering över varför den "sekulära muslimen" var så ofilosofisk.

Kanhända ger andra sätt att angripa Jupiter bättre och tydligare resultat. Jag överväger att prova just de materialistiska och idealistiska filosofernas Jupiter i termer av hur de förhåller sig till t.ex. Solen. Ligger de före Solen i zodiaken, eller saggar filosofin efter det som de söker framverka (Solen) i sitt aktiva handlingsliv (så att de låter som den muslimske sekularisten)? Jag har knappt i mitt liv använt zodiakens tredelning i personalism, individualism och universalism, men den kan vara värd en liten studie.


Tillägg 100310

Se också den här engelska artikeln om tripliciteterna i antik astrologi för rötterna till tänkandet kring triangelaspekten (120°) - som indisk astrologi reserverar enbart för Jupiter. Artikelns innehåll visar hur väst och indisk astrologi gick skilda vägar redan i senantiken, de beskrivna tankarna finns inte i jyotish - den indiska traditionen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är kul med statistik...:-)
Hoppas du ursäktar att jag tjatar om Simone Weil, hon har inte den undersökta kombinationen, men däremot venus i skytten o jupiter i väduren. Hon var förresten intresserad av grekisk filosofi, inte minst Platon. Ett av hennes verk, "Att slå rot" har t o m liknats vid en ny "Staten"!
S

Seaward sa...

Jag kommer inte att byta ut de 120 "datapunkterna" vid ev. ytterligare granskningar. Däremot finns det förstås hur många intressanta tänkare som helst för uppföljningstudier.

Med Weil nuddar du vid min lösa tanke på att planeternas ordningsföljd kan ge idéer. Se t.ex. horoskopet för Socialdemokratiska Arbetarpartiet, där Jupiter/filosofi "tautologiskt" står hemma i sitt eget tecken Skytten medan partiet föds i Vädurens tecken och därför utvecklar en ego-filosofi.

Den har jag dock kallat gruppegoistisk eftersom Stenbocken också drar in "egenmäktighet" i horoskopet: barnets/egots ursprungliga blodiga uppgörelse med de forna översittarna/stenbocken!

Den här tolkningen upprör säkert en och annan, men den följer faktiskt av horoskopets innehåll… Väljer man andra sidan upplever man förstås Solen aspekt Jupiter, dvs egots tillväxt! Jfr den islamska sekularisten i inlägget.

Jag ska lägga till Simone Weil till min datasamling och kika på henne.