Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 25 mars 2010

Jesse J - generiskt otrohetshoroskop?




Chopperbyggaren Jesse James som nu genomgår en skärseld modell Tiger Woods efter att en andra tatuerarbrud ropat "me too" och f.d. hustrun (före Sandra Bullock) kallat honom kroniskt otrogen (Aftonbladet). Snacka om att Bullock fått besked om hur lite det är värt att bara gå efter yta eller stil i valet av livspartner! Att hon inte sett något av den historia som nu rullas upp tyder på en i sig nästan brottslig aningslöshet!

Jag nuddat vid Bullocks sinnelag (Månen) i ytans tecken Stenbocken flera gånger och ordat om den här risken att låta sig nöja med världens nominella signaler och därigenom förorsaka en själens förtvining.  ("Vinna världen och förlora sin själ", som det hette förr.)

Bland annat i samband med schlagersångaren Neo och Plastik-Heidi. Här var ett försök att fördjupa frågan om Mån-Stenbocken i samband med årets svenska schlagersångerska Anna Bergendahl.

Jesse James är en typisk hunk för dem som tänder på ytan och inte ser djupare in i en människa - se bara hur han kluddat tatueringar över hela kroppen! Kalla det att avleda uppmärksamheten från frågan om människans övriga kvaliteter...


Faktum är att Jesse James horoskop - fast mannens bedyrat sin ånger över otroheten mot Sandra Bullock - skulle kunna gälla som generiskt otrohetshoroskop. Här dyker nämligen precis samma grundproblem upp som hos Fergie, sångerskan i Black Eyed Peas, som tillstått att hon går på "hypnosbehandling" mot en tvångsmässig sexualitet hon inte kunde råda över! Minns jag rätt var det Dave Lettermans prasslande i CBS-huset som inledde undertemat med Fiskarna och en sinnlighet som gått överstyr.

Vem kastar in handduken direkt och låter "naturen" ta över? Jo, den särskida "entitet" som bildas genom oppositionen mellan Jungfrun - den kyska - och Fiskarna - den besudlade. Hos Jesse James har vi Venus - den sexuella kärlekens gudinna - "överstimulerad" av Jupiter, "förstärkaren", i motsatt tecken. Kombinera sedan Venus amorösa trånad med den "vettvilliga" norra månnoden Rahu, hungrig, så hungrig! Behöver mer sägas?

Dessa är Vatten- och Jordplaceringar, vilka drar neråt, ner i geggan, ner mot extrem fysikalism. Titta bara på Jesse James tatueringar - ger inte dessa obalanserade hypertatuerade människor sken av att vara organiska buskage med prunkande blomster om man ser dem på lite håll? Ibland tror jag att det finns en annan sorts själ, en som inte själavandrar utan just bara är Moder Jords egna säsongsblomster, knådade enbart av Jord och Vatten men utan livsanden inblåsta i dem.

Naturligtvis är det inte så, men när man ser hur Jord och Vatten degenererar sig själva uppstår frågan vad det är astrologin avslöjar kring de fyra elementen. Under ett års bloggande har det i samband med "slasknyheter" dykt upp betydligt mer Vatten (och Jord) i samband med människor som saknar sinnesdisciplin. När Eld och Luft dyker upp som knäppskallar, då verkar det mer handla om idealism som tappat verklighetskontrollen...

Jesse James har också en livslinje - från instinktiv Måne till mogen Sol. Här prickar han in zodiakens två mest brottsbelastade tecken, Oxen och Väduren, det vill säga zodiakens absoluta början. Det är väl här alla nybörjarmisstagen görs, försåvitt det inte är en "gammal själ" som anländer under ett "ungt tecken" och därmed kan utnyttja dess potential till det allmännas bästa.

De första fyra tecken är nu "personalister", jobbar med sina egna personer, så om en ädel själ återvänder under t.ex. Väduren är det för att leda unga busar genom föredömligt personligt exempel. ("Jobba med sina egna personer" = tatuera sig för att utmärka sig = barnets sätt att imitera vuxenvärldens individualitet fast med bara den ytliga personen.)

Men hur mognar en människa som börjar med sinnelaget (Månen) i den enkla sensualismens Oxe och som sedan för sin solära väg "regredierar" ett steg och halkar tillbaka på ruta ett, där Väduren söker etablera ett från modern distinkt ego!? Hör någon vilket Jesse James problem är?

Han är otrogen mot sina hustrur eftersom han i dessa ser en modersgestalt han söker distansera sig från! Den här hypotesen får ytterligare stöd av hans miserabelt intelligenshämmande1 kombination av Saturnus usla kombination med Solen. Saturnus är debil i Väduren och jag tittade på ego-problematiken 1969 i samband med Petra Medes horoskop. Här slår auktoritetsplaneten klorna i Solen, som borde symbolisera Jesse James obundenhet.

Och visst, som biker kanske han signalerar Väduren som ung rebell, men Saturnus avslöjar att det bara är en artificiell yta, ett rollspel. För på ett djupare plan innebär samma Saturnus att hans upplevelse av individualitet är extremt hämmad. Ja, han har kanske aldrig separerat från sitt livs tidiga auktoritetsfigurer (Saturnus = föräldrarna som gränssättare). Solen/Saturnus är således ett andra bud om att han använder otrohet som ett sätt att försöka lösa ett internt psykologiskt problem: att han inte känner att han är någon!

*****

Mannen är ju långt från talanglös även om att starta restaurang är en ren gäspning, särskild när man ser hans Måne i Oxen - matens tecken! (Hej, är det så svårt att tänka bara ett varv till?)

I fråga om hans motorcykelbyggande tror jag lugnt den kan placeras invid Saturnus. Den här materialistiska planeten ger en praktisk talang och en fallenhet för det mekaniska. De fattar hur grejer fungerar, hur en mojäng griper tag i nästa. Saturnus är förnuftets planet som svenskarna har så mycket av (på bekostnad av annat).

Det är alltså hojbyggaren som yrke (Solen, aktiv daggärning) som syns i denna konstruktörernas planet, och värdtecknet Väduren lyder ju själv under Mars - järnets planet - dvs, en indikation om en gläda i att banka och slå på prylar, att med muskelkraft böja och tvinga motspänstiga material efter sin egen vilja. Perfekt för det "barnpsykologiska" tecknet Väduren som vill se världen forma sig efter sin egen vilja!

Hans tatueringar (och fäblessen för kvinnor med sådana) är förstås en annan aspekt av Saturnus, ytans planet. Solen kidnappad av Saturnus antyder att han söker yttre medel för att visa vem han är. Saturnus förtingligar eller objektifierar allt. Så Sandra Bullocks Mån-Stenbock, som sökte förtingligade män - "män av värld" - hittade det här precis den yta som var det enda hennes saturniska sinnelag sökte. Hon fick vad hon sökte.

Bikerns Måne i sinnliga Oxen (i Jord-till-Jord-harmoni med Bullocks Måne, förvisso), dras också till konkreta och praktiska arbetsuppgifter - notera oppositionen till Mars (i Skorpionen): ett sinne orienterat mot järnsmide!

Väduren/Oxen är i själva verket sinnebilden för arbetare av alla de slag. Detta bekräftas av Socialdemokratiska Arbetarpartiets födelse i Vädurens tecken och sinnelaget (Månen) i konstruktörernas tecken Stenbocken (härskare: Saturnus).

Eftersom den rent praktiska människan - garagemeckar och hantverkare - så sällan får tidningsrubriker, har den här sidan av Väduren och Oxen sällan studerats på bloggen, och i min kändisdatabas saknas nästan helt exempel på den överväldigande majoriteten av mänskligheten.

Men som sagt, den här livslinjen, från Måne till Sol, ser ut att ta ett steg bakåt och kulminera i Saturnus - begränsning. Istället bjuder framfartens och framgångens Jupiter på ett annat utlopp: via Venus upphöjd i Fiskarna. Löst, oorganiserat sex med prostituerade.

I Jesse James horoskop syns tydligt spänningen mellan horan och madonnan, och det är väl uppenbart att han lät Sandra Bullock spela Jungfruns roll i den här slingriga och ostyriga polariteten. Venus i Fiskarna är en distinkt indikation om prostitution (eller att nyttja sådana tjänster), och hungrande Rahu bara understryker sårbarheten i Vattenbudskapet.

Hos Jesse bildar också Månen och Mars en dräggig "satanisk axel", dvs en mentalitet som enbart är intresserad av det kroppsliga eller sinnliga (en garanterad hedonist om ens den här typen vet vad det är. Så Jord/Vatten-leran upprepas på två ställen. För den med ögon att se, och öron att höra... Han tycks nästan predestinerad för den prestigeförlust han dragit på sig. Ont karma, tidigare liv som förfallit till återbetalning...

Jämför gärna Jesse James Sol/Saturnus i Väduren med Thomas Quick och hans Sol i Väduren och Mars+Saturnus i konjunktion! Här ser man intelligenshämningen som ger korttänkthet och ånger. Jag säger inte att fallen är identiska, men varje jämförelse har sin nytta och, som de antika kinesiska filosoferna sade, "utvidgar handlingsfältet".

För Jesse James påstådda rasism, uttalanden mot färgade och judar, och uppgiften att han haft Adolf Hitler på sin surfingbräda, jämför för all del hans Vädurs-Sol med Hitlers Vädurs-Sol. Jag analyserade egentligen inte Hitlers horoskop, men se hans Mars (i Väduren) attackera Saturnus (i Kräftan) och Saturnus attackera Mars i retur! Redan en astrologisk nybörjare kan sniffa problem i sådana "feedback-loopar".

_____

1. "Intelligenshämmande". Saturnus anses sänka intelligensen i det här ordets ursprungliga bemärkelse. Istället ger Saturnus förnuft och (naturligtvis) en pragmatisk läggning. "Learning by doing." Se uppslagsorden "intuition" och "intellect" i Katolska kyrkans encyklopedi för en diskussion av vad världen utanför bakvattnet Sverige menar med intelligens. (Det vill synas som om det var vårt lands socialistiska historia som utrotade intelligensen från det här landet och lämnade oss med enbart den lägre kognitiva gåvan förnuft.)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Som jag tidigare berättade har jag lärt känna en person född bara en dag före den här, så det var intressant att läsa din tolkning... skillnaden är att min bekant också har månen i väduren (så han slipper "satansaxeln"). Och så är det förstås det där med själens mognad, faktor X :-)Den här personen har nog snarare fått utlopp för venus/jupiter (och den starka mars icke att förglömma) genom de romaner med kärlekstema han skrivit... och förutom att jobba som lärare är han ledare för en amatörteatergrupp bestående av ungdomar (apropå "leda unga busar" :-))Det där med praktisk/mekanisk begåvning känner jag honom inte tillräckligt bra för att veta något om än...
S

Seaward sa...

Saturnus vilja att objektifiera blir kanske författarskap snarare än ristandet av "stamtillhörighet" över hela kroppen. När också Månen står i Väduren (med objektifierande Saturnus) blir frågan om Mars husplacering A och O. Bristen på klockslag och det viktigaste tecknet hindrar närmare jämförelser.

Ascendenttecknet och betoningen av husen kan rimligen inte vara densamma mellan två så olika livsöden som det du beskrev i en tidigare kommentar och det för Jesse James. Och att det är helt olika grundnaturer ges ju av deras skilda Måne.

Hos Jesse James är, som sagt, sinnelaget anfäktat av Mars och ger via Jord/Vatten en stor dos av självefterlåtenhet - "köttet är svagt". Ett annat fall, "Blondinbella" Löwengrip omvittnade orent blod och behovet av disciplinerad kosthållning - där låg planeterna omkastade, Mars i munnens tecken Oxen och Månen i avträdets Skorpion.

Faktor X (själen bakom kartan) är en "nödförklaring" man inte behöver tillgripa förrän man står där med två personer födda samma dygn, den ena en mönstermedborgare och den andre avartig! :-)