Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 29 mars 2010

Hubbard & springpojken Travolta


 
L. Ron Hubbard och hans vetenskapliga religion


En Hollywood-regissör ber offentligt om ursäkt för att ha haft sin hand med i årtiondets sämsta film (DN). Men gradvis framgår det att skälet till att filmen blev något helt annat än regissören själv tänkt sig är scientologen "John Travolta med vänner" som redan hade en fix idé om hur filmen skulle se ut.

Och den idén var inte ens Travoltas egen - hans roll vara mer att realisera de detaljerade regianvisningarna från själve Ron Hubbard, scientologikyrkans grundare, vars science fiction-roman "Battlefield Earth" baserade sig på.

Det här öppnar för en snabb granskning av ämnet "springa andras ärenden". Några sekunders studium av Travoltas födelsehoroskop dubbelexponerat på det för Hubbard visar direkt vad det är skeptikerna går miste om som aldrig ens bryr sig om att studera astrologin innan de avfärdar den! 

Den här typen av mönster upptäckte jag tidigt när jag började märka att folk gillade artister som hade samma horoskop som dem själva och därför i själva verket inte alls avlade några objektiva värdeomdömen. Det är självidentifikation (självkärlek) som leder oss att favorisera den eller den musikartisten!

Samma typ av nepotism gjorde sig här Travolta skyldig till då han saknade muskler eller individualitet nog att häva Hubbards tankekontroll över honom!

Att Travolta till att börja med sökte sig till scientologerna förklaras förstås också av den här kusliga överlappningen av två stjärnhimlar. Hubbard och hans pre-destinerade springpojke!


Kartans notering om Travolta som Kräfta och Hubbard som Skorpion syftar förstås på tecknet som stiger i öster (ascendenten), den viktigaste av horoskopets "tre pelare" (Sol, Måne, Asc).

Hur illa det kan gå om man slaviskt följer (dåliga) detaljplaneringar avslöjar horoskopen också genom att de båda sorterar tungt under den kvalitet som kallas Tamas guna, mörkrets eller rigiditetens kvalitet. Båda är har de Vattumannen som soltecken (i likhet med den svenska nationen) och båda är de därför rationaliserande principdårar.

Båda har de sinnelagets Måne i dramatiserande Lejonet vilket innebär en överspänd fullmåne som förtydligar det stela och byråkratiskt mekaniska som finns i Tamas (tecknen i Tamas ligger i korsform). Mina tankar går till ordföranden för en svensk "förnuftsförening", Humanisterna, och hans illa tilltygade Sol i Lejonet som rationalismens Saturnus i motsatta Vattumannen tar ett strypgrepp om. Det blir lätt "den enda vägen" från en regelivrande klichéspottare.

I Hubbards scientologi ser man samma orealistiska fabrikation till ideologi som hos Humanisterna (såsom speglade via ordförandens horoskop). Det här visar att fundamentalism alltid är fundamentalism, vare sig den kallar sig religiös eller ateistisk.

Dessvärre lär detta oss också att vårt eget Vattuman-land är fundamentalistiskt, även om man måste analysera bortom rena soltecknet för att förstå varför vi hamnar i bråk internationellt på byfånens nivå över en nidbild på en kulturellt viktig individ. (Lars Vilks horoskop dubbelexponerat på Sveriges här.)

Det krävs rejält mycket Tamas guna (mörker, ointelligens) i ett horoskop för att inte kunna välja sina strider bättre än så! (Här är ett exempel på extrem Tamas.)

Någon mer som anat att Travolta troligen är rätt korkad i sin fullständiga oförmåga att konsekvent göra smarta rollval för sin filmkarriär? Nu vet ni svaret: han är ungefär lika fri och skapande i sitt tänkande som en genomsnittssvensk, dvs han tänker inte alls utan går i mentala schabloner. Tamas guna, när den manifesterar sig via Luftelementet (dvs som Vattuman) älskar blanketter och systematik så till den grad att den inre själen faller i träda!

Se bara hur Vattumannen Hubbard lade upp scientologin som någon slags pseudorationell vetenskap med "tester" av hur den inneboende andesjälen ("thetanen") mår och har det. Översätt det till svenska hälsovårdsmyndigheter (eller välj valfri myndighet själv!) - det är i princip samma historia.

*****

För alla Vattumän som nu tagit anstöt för att de missat bloggens ärende - att visa att 80% av er egentligen är Stenbockar - finns den lösningen (om ni nu tillhör de 20% som faktiskt är Vattumän): läs inlägget en gång till och notera att soltecknet inte är den viktigaste faktorn. Finns bara någon rörlighet på annat ställe i horoskopet, brukar den här tendensen mot schablonmässighet och t.o.m. översittartänkande (besserwissrande) ofta lösa sig. 

I svenska nationalhoroskopet däremot följs soltecknet i fixeringens kvalitet av ett nationellt psyke (Månen) i lidelsens kvalitet (Rajas) men där än mer fixering sedan stöter till som en komplikation. Det gör svenskan mindre anpassningsbar till globala förhållanden än många andra nationaliteter ("den svenska stelheten"). Men den historien har berättats mer än en gång i andra blogginlägg.

Cineasten som kom hit via DN-länken och som blivit nyfiken på astrologi kan chockintroducera sig i astrologins symbolvärld genom den helt nyliga studien av den vackra replikanten Rachel i sci fi-klassikern (eller framtidsdystopin) "Bladerunner" - dvs Sean Young - och studera hur hennes mentala svaghet fanns antydd redan på födelsehimmelen. Jämförelser görs där med självspillaren Stig Dagermans likaledes svåra horoskop. 

Den här bloggen greppar hela mänsklighetens snubblande och strävan med zodiakens ultrapotenta språk!

*****

För en annan smått bisarr parallell med svenskheten, se Jennifer Love Hewitt, Vattuman, bekänna sin kärlek till kontorsmaterial - sådant man ORGANISERAR och KONTROLLERAR kaos med! Jag säger bara - astrologin fungerar (särskilt om man använder rätt zodiak)!

_____

Data:
John Hubbard - 13/3 1911 2.01 Tilden, Nebraska
John Travolta - 18/2 1954 14.53 Englewood, New Jersey

3 kommentarer:

Anonym sa...

Haha. Fan vilken genomarbetad fejkblog.

Anonym sa...

Apropå det här med att folk gillar artister som har samma horoskop som dem själva kom jag att tänka på att jag känner en fransman som är väldigt fascinerad av Dagerman och hans verk, och vad tror du han har solen/månen om inte i jungrun resp kräftan! (Han är född 4/10 alltså en dag före D o har merkurius nästan på samma grad också.) Tyvärr är har han också depressivt lagd, som sin favorit.
S

Seaward sa...

Jag har närmast parodiska astrologiska överlappningar med mina favoritartister på skivhyllan!

Reggae-rapparen Roy Reid (I Roy), ansedd som 70-talets mest intelligenta rappare (det här var innan jamaicansk rapp eller toast introducerades inom R&B i väst), visar sig ha en Sol/Jupiter i Tvillingarna - mitt mån/ascendenttecken - och han var själv född under en fullmåne med ett rymligt sinne (Månen) i vittfamnande Skytten. Välgöraren Jupiter mot både Sol och Måne således.

I en tid där andra rappare satt och plitade ner sina "rhymes" på papper och lärde sig rabbla ur minnet öppnade "Papa Roy" bara sitt medvetande och det rann perfekt rimmad spontanvers ur honom.

Okej, jag noterar med åren hur han började luta sig åter mot fraser som han perfekt kombinerade i stundens ingivelse, men de första årens skivproduktion är ren och skär kreativitet från högre höjd.

Det ser ut som om favoritartisterna tenderar att klumpa sig vid ascendenttecknet, vilket stämmer bra med astrologiska teser.