torsdag 18 mars 2010

Den svenska nationalpsykosen (II)

Även Iran bannar nu Sverige för publiceringarna av Lars Vilks Muhammedkarikatyr och tycker att regeringen borde förhindra provokationer i medierna.
När svenska folket fick identitetsångest och röstade bort arabiskklingande artistnamnet Salem al Fakir efter att den internationella eurovisionsschlagerjuryn visat det här var exakt rätt toner i tiden, begrundade jag vårt nationalhoroskop. Jag fann tecken på att landet genomgår en period av kollektiv omdömeslöshet. ("Därför valde folket fel - nationalpsykos" - nytt fönster.)

Det provinsiella perspektivet - Kräftans tecken - derangerar sedan månader på ett subtilt (och inte så subtilt) sätt landets förhållande till den globala tankehöjden - det är så vi måste läsa det ideologiska Vattumannens tecken i dessa frågor.

Det var en lapsus att glömma exemplet Lars Vilks efter att ha noterat några andra tecken på nationens svagsinthet, redovisade i inlägget KTH-hotets horoskop & annat. Skyll det på distraktionen från den spektakulära JihadJane. Men det var faktiskt några timmar av förhöjd nationell oro, där också.

Men Sveriges hjärnsläpp att nu - först NU - deklarera osmanska rikets folkmord på armenier - notera en underförstådd udd mot dagens islam - och återupplivandet av Vilks skändning av islams högst vördade person, dessa hänger på ett subtilt sätt samman.

Det ärthjärnans evangelium som svensken indoktrineras i - vi är ju en sekulär kultur - gör att vi som de scientister vi till mans blivit knappt ser några större sammanhang alls längre. Framför allt är vi blinda och döva inför de övergripande tidsbundna fenomen som astrologin alltid studerat. Zeitgeist bringar gestalter det krävs mer än miniräknare och diskursiv logik att detektera.

Åtminstone någon svensk tidningskrönikör har berört den svenska trosbekännelsen "yttrandefriheten" och noterat hur den används som ett försvar mot berättigad självrannsakan.

Desto fler skribenter har menat att Vilks gör sitt land en stor otjänst i sin oansvarighet inför sina egna yttranden. Ja, åtminstone jag får lite byidiot-varning av den här mannen. Han har tydligt också bytt åsikt om vilket syftet med rondellhunden var, men nyktra betraktare har insett att det muhammedkarikatyrer inte i första hand är en provokation mot eller ett test av konstsverige utan att udden är riktad mot islam.

Anm. Detta kan ställa ifråga den astrologiska tesen om att landet genomlider en kollektiv nervsvaghet just nu, eftersom den ursprungliga publiceringen av bilden i Nerikes Allehanda nu ligger några år tillbaka. Men den perioden hade säkert sina egna astrologiska varningsflaggor - här talar jag bara om vårt omedelbara nu då Sverige borde bida sin tid och bara rida ut sitt friktionsfyllda förhållande till Världssjälens vilja.

Vi har bestämt varit neutrala och haft fred för länge i det här landet. En böld av svullen självrättfärdighet hotar att göra det här landet till katalysator för hemskheter. Ja, de pågår hela tiden i lågintensiv skala enligt dagliga rubriker om våld mot invandrare och inhumana villkor för anlända flyktingar.

Det finns bara en enda förklaring till dessa ogrundade anspråk på att våra "fria" yttranden skulle vara sannare och bättre än alla andras: den sekulära staten som inte nöjt sig med att vara religiöst neutral utan därtill verkat för religionsfientlighet. I kristendomen har historiskt legat ett exklusivitetsanspråk, som Andra Vatikankoncilitet sökte dämpa, men vad rörde dessa åtgärder den svenska lutheranismen?

Det är således flera motiv i komplex blandning som bidragit till denna skeva svenska självbild, inte minst nämnda ingenjörsmentalitet - tron på endast den tekniska miniräknarens sifferdisplay.

Se den skicklige matematikern och rymdflygsingenjören Wolfgang Smith och hans oförsonliga kritik mot den scientism som gripit den sekulära västvärlden, och hur oduglig denna pseudo-världsbild är för så mycket. KTH-hotet påminner om att människor som vistas på insidan av en så här utarmad och reducerad världsbild, är benägna att tappa den mentala sundheten.

Mobbarföreningen Vetenskap och Folkbildning visar detsamma, genom att förringa offentliga personer som inte delar deras egen neurotiskt förenklade version av den verkliga världen, en verklighet där både änglar och skräckinjagande vålnader knackar på deras dörrar och gör dem allt tokgalnare i sina försvarsreaktioner och utspel.

Och de där tokgalna, det är på det hela taget också vi var till mans - celler i det svenska nationalpsyket. Just nu är vi i en riktig formsvacka enligt den heliga och tidlösa astrologin. Bara den som lär sig dubbelkolla sin varje tanke går ur en sådan här period utan att hopa mer negativt karma i sitt eget rum av Världssjälen.

(SvD har för övrigt just idag en bra artikel om buddistisk medvetandefokusering! Bortse från den korkade rubriken, den är bara så svensk. Medvetande är inte en följd av hjärnan - hjärnan är en av medvetandets sätt att uttrycka sig.)

*****


Berättelsen om Vilks plats i Sverige


Återigen vill jag understryka att tidpunkten jag valt för landets födelse skiljer sig från allmänna tyckaren, kampsportaren och f.d. (?) astrologen Stefan Stenudds väl utforskade tidpunkt för när Riksdagen klubbade senaste regeringsformen. I bloggens första inlägg om nationalhoroskopet argumenterar jag istället för att horoskopet gällde från påföljande dag. Landet föddes klockan 00.00. Detta ger oss Vågen som ascendenttecken, vår uppvisade personlighet, och det stämmer exceptionellt väl in på vårt jämnmod och framför allt jämlikhetssträvan med kvoteringar och gud vet allt.

Ett nationalhoroskop måste förstås testas mot faktiska händelser för att säkra dess riktighet, och det var just det jag gjorde i inlägget om KTH-hotet fast någon enstaka kommentator säkerligen låg 30 iq-punkter från att greppa vad som där diskuterades.

Att finna Mars segslitna passage genom Kräftan, vilket enligt mitt resonemang skulle motsvara ett 10e hus - Regeringens hus - i nationalhoroskopet, var mitt främsta argument för att Vågascendenten fungerar som rollspelsindikator. Världssjälen själv ser inget fel i Mars passage genom Kräftan, men relativt Sveriges horoskop är den till besvär eftersom landet är fött i Vattumannens tecken, ett tecken som kommer på kant med Kräftan just då Mars passerar därigenom.

Nå, det var repetition av tidigare inlägg. I "synastri-kartan" härovan testar vi om äktenskapet mellan Sverige och Lars Vilks är lyckligt eller ej.

Det är det inte!

Jag ska inte förlänga inlägget onödigt, utan bara peka på hur Sveriges nionde hus för utlandsförbindelser påverkas av Lars Vilks horoskop. Det är alltså Sveriges 12 hussektorer som utgör spelplanen och vi kan tydligt se hur Lars Vilks planeter vid hans födelse irriterar vårt nionde hus. Och vilka irritationer - det är hans aktiva uttryck, Solen, som aktiverar den demoniska Rahu/Ketu-axeln (och Saturnus) i det svenska nationalödet på ett ogynnsamt sätt!

Men se dessförinnan en annan berättelse om hans aggression - Mars i Lejonet. Den faller i nationalhoroskopet i 11e huset för ideologier och människogrupper som samlas i en tanke och en föreställning. Här är ett första tecken på att Vilks riktar sig mot hela grupper och det tankestoff som de samlas runt (11e huset står t.ex. för klubbar och sammanslutningar). Nyckelord: sociala grupperingar.

När det kommer till religion och filosofi är det å andra sidan nionde huset som handhar sådant, utöver att representera portalen ut mot utlandet, omvärlden i stort. Här har Sverige ett problem till att börja med, för Saturnus är en restriktiv dörrvakt. Vi varken släpper ut vad som helst ur landet, eller importerar vad som helst. Saturnus är materialismens planet, men i Tvillingarnas - informationens och kunskapens tecken - har Saturnus tydliga drag av "tankepolis" - Sverige är ett vidrigt analt land när det gäller att tillåta tankar utifrån att nå folkdjupet.

Det är NÅGON som söker hålla svensken i kunskapsmörker. Detta är inte den ena eller den andra sittande regeringen, utan en transpersonell "någon" - en osynlig ande eller Zeitgeist. Detta är det nationella karmat. Sverige är, som varje land, öronmärkt för att tillhandahålla vissa karaktäristiska omständigheter som matchar de själar som inkarnerar där, eller kommer dit som flyktingar eller invandrare.

Där det nionde huset normalt är ett av horoskopets ädlaste hus, med välviljan och öppna famnens Jupiter som planetärt korrelat, där visar Sverige-horoskopet Jupiters raka motpol. På den här punkten är vi polisiärt förbjudande, har lågt i tanketaket. Saturnus i 9e ger blytunga fötter istället för Hermes silvervingade diton! "When in Rome..." Det här här i vårt horoskop vi kan se vår skändliga svenska flyktingpolitik anklagande stirra tillbaka på oss. Himmelen berättar om vår skuld, vår brist.

Det nionde är det kanske ynkligaste huset i hela nationalhoroskopet, totalt outvecklat eftersom Tvillingarna därtill ännu är ett rätt primitivt och egocentrerat tecken i zodiakens större sammanhang, och skadan blir inte mindre av att just denna saturniska slutenhet eller avskildhet från stora världen också är tätt knutet till den bild Sverige ger ifrån sig när landet agerar via sitt soltecken, dvs som policysättande och ideologisk Vattuman.

Här går det plötsligt upp för världen att svenskarna inte alls är trevliga människor, vilket man kunde tro av deras "jämlika" ytliga rollspel. I djupet och i deras handlingsplan syftar det bara till att freda sig (gränsvakten Saturnus) från stora världens rikare tankemönster. De har satt upp en trång censurmyndighet i nionde sektorn där mognare länder uppskattar stor takhöjd.

Detta sammanhänger intimt med att landets själ (Månen) disponeras av Mars - järnarbetaren - som står i jordnära och materialistiska Oxen. Sol och Måne måste alltid läsas som en sammanhängande berättelse! Och visst har vi en tradition som pragmatiker, ingenjörer och byggare i solida material. Vi vill inte ha in högtflygande tankar i vår egen lågflygande tankebubbla.

Vår Vattuman må representera en komplett konception, ett självinneslutet mentalt-ideologiskt universum, kapaciteten till detaljerade blueprints, men baktungheten på den lunära sidan leder till en "tagning" av detta tecken som ligger långt under vad Vattumannen egentligen är kapabel till. Nu sägs det visserligen att specialisering bäddar för framgång, men den verkliga kostnaden för våra traditionella styrkor börjar alltmer gå i dagen. Nu börjar landets andliga likgiltighet straffa sig och bölderna i nationens psykiska kropp (för en sådan finns!) pulsererar allt oroligare. Landet saknar något i sitt framgångsrecept. Kan det vara "själ"?

*****

Se även en diskussion av underhållaren Petra Mede, född i Vattumannens tecken, och en som delar det svenska folket i för och mot. För en märklig serie Vattumän som resulterade när jag rakt ur huvudet sökte komma på några klassiska svenska namn, se detta inlägg som tar avstamp i svenska exportvaran Soundtracks of our Lives.


9 kommentarer:

  1. Tack för att du talar om för mig hur jag skall förhålla mig till "sanningen" och ja vi borde nog kasta oss in i lite större konflikthärdar. Vi borde nog skjuta lite mer på varandra för att få perspektiv på tillvaron.....börjar du?

    Jag kanske missuppfattat dig men det verkar som att du vill tala om för oss ärthjärnor att vi inte ser sammanhangen. En märkligt "ödmjuk" inställning. /Stefan

    SvaraRadera
  2. Stefan är en urtypisk svensk som hotas av den här typen av texter - inget att bry sig om. Keep on!
    Lena

    SvaraRadera
  3. Stefan, bloggen gör inga anspråk på att vara ödmjuk. Jag vet inte var du fått den uppfattningen från.

    Vidare talar jag bara om indoktrineringen av ett ärthjärnans budskap, medan du för egen del tycks betrakta hjärntvätten som ett fullbordat faktum. Men det går alltid att revidera en världsbild i de fall den inte i grund är så felkonstruerad att det är bättre att riva hela luftslottet.

    Här kan du f.ö. studera bloggens födelsehoroskop och dra slutsatser om dess (eventuella) agenda.

    SvaraRadera
  4. Jag vänder mig mot ordval och inte teser. Astrologi känner jag inte till och kan därför inte kommentera. Om ditt sätt att tolka uppkomsten av "hemskheter" är att vi har haft fred för länge så protesterar jag. "hemskheter" måste bearbetas med andra medel, lagar och uppfostran. Vi har inte haft fred för länge.

    Om jag är att betrakta som urtypisk svensk så glädjer det mig. Jag behandlar andra som jag vill att andra skall behandla mig,att bli tagen på allvar och bli behandlad med värdighet.
    Jag delta gärna i debatt om mänskliga värden och värdighet. Mallar skapas ofta av media och jag hävdar att jag precis som andra blir indoktrinerad av omvärlden utan att för den skullbetrakta mig själv som "ärthjärna" /Stefan

    SvaraRadera
  5. Inläggets resonemang är tyvärr avhängigt av de astrologiska turerna vilka målar en komplex psykodynamisk fantombild av blockeringar mot främmande tankegods, vilket leder till ett inhemskt övertyck, en tickande bomb av "hemskheter".

    "Nionde huset" och fjärrseendet måste öppnas och Sverige i "högan nord" assimilera sig till "den globala tankehöjden".

    Landet föddes (rättare: pånyttföddes 1974) i ett avancerat tecken, men måste fatta sin paroll "förnuft" på ett djupare sätt. Det kommer, det kommer...

    SvaraRadera
  6. Ok...jag förstår inte men det behöver jag inte heller. Mina värderingar och "guidelines" är ganska basala. Som jag skrev är jag en väldigt vanlig människa med vanliga behov och omger mig med vanliga människor. Jag vill inte söka överjordiska tolkningar i allt jag ämnar företa mig. Trots det önskar jag dig lycka till med resten av ditt liv....även om jag tycker att du krånglar till det ;-) /Stefan

    SvaraRadera
  7. Ser att du tycker att vi har haft fred för länge i landet...

    Hur många unga män borde dödas för att landet ska tillfriskna? Då jag själv är krigsplacerad inom Försvarsmakten måste jag ställa mig frågan om min och mina kamraters död skulle gynna Sverige? Jag har just fyllt 21 och påbörjat min läkarutbildning men om mitt liv är en del av den nationella sjuklighet som plågar vårt land till följd av den långa freden kanske jag skulle göra större nytta i det långa loppet om jag förblödde på ett slagfält.

    Vad säger stjärnorna?

    /vpl krp

    SvaraRadera
  8. vpl krp: Mitt uttalande om alltför lång tid av fred är givetvis retoriskt och ska inte, som du gör, dras ner på en socialrealistisk nivå.

    Läser du texten en gång till ser du (kanske) att jag kontrasterar fredstid med en växande svensk självrättfärdighet. Resten av matematiken får du klura ut själv.

    SvaraRadera

Popup m ordverifiering (öppet kommentarfält ledde genast till drivor av spam).

30+ dagar gamla inlägg räknas som arkiverade.