Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 6 mars 2010

Bergmans "demoner" och andras

Ingmar Bergman hänvisade ofta till sina demoner, med vilka han förstås avsåg daimones, vägledande andeväsen snarare än vulgärvarianten demon. 

Nu manade redan Paulus i Nya testamentet (1 Thess.5:20-22) sina församlingsmedlemmar att "pröva andarna" (dokimazete pneumata) och inte köpa vilka röster eller ingivelser som helst. Människan är dock myndig och sin egen rorsman. Att vi har förmågan att kanalisera energier som inte kommer från våra egna huvuden - Platon placerade ju själen i huvudet - innebär inte att vi ska släppa taget och bli offer för vilka griller som helst. 

Det är väl egentligen det här förnuftsorganisationerna i Sverige försöker säga, bara det att de tappat bort halva tillvaron och tror att inget finns bortom det mot världen riktade förnuftet. En irrationell (oförnuftig) mörkerskräck tycks ha infunnit sig hos den sekulära västerlänningen fastän Upplysningen borde ha skänkt henne tillräckligt ljus!

Förra inläggets fingrande på den indiska astrologins två "demoner", Rahu och Ketu (norra och södra månnoden) ledde till tankarna på Bergmans daimoner och uppslaget att titta lite på de filmregissörer som godtyckligt halkat in i min databank genom åren. Det var inte så många, upptäckte jag, bara 34 stycken, och deras status skiftar från giganter som Woody Allen, Hitchcock och Bergman till nytända stjärnor som Tomas Alfredson.

I 2-3 fall var det tveksamt om de primärt ens sorterar under "regissör", ta t.ex. kände svenske elektronmusikern Ralph Lundsten. Skådespelare har ju som enda karriärväg vidare att själva börja diktera så en och annan skådis som på oklara grunder titulerar sig regissör finns också här. Nåväl.

Efter att demonerna Rahu och Ketu givit vaga indikationer om några zodiaktecken i riktning "trubbel" i förra inlägget, tänkte jag nu pröva noderna i deras klassiska kombination med, eller opposition till, Solen eller Månen. För den här lilla studien väljer jag referensgrupper som mötte i förra inlägget, icke-celebriteter (vanligt folk), mördarna, och lägger här också till en liten population av 85 homosexuella vilka jag nyligen studerade ur perspektiv av de fyra elementen.

Själv ingen statistiker följer jag återigen en indikation från den här undersökningen som tar en avvikelse från förväntad slump på 50% eller mer som ett intressant fynd (värt uppföljningsstudier).

Indisk astrologi definierar aspekter i termer av hela tecken. Solen kallas därför inte "konjunkt" norra månnoden om den ligger ett visst antal grader från den senare, utan de två utgör en "kombination" när de delar samma tecken. Samma med oppositionen.

sol e mån
asp Rahu
34 regissörer 210 icke-
kändisar
84 mördare 37 skådisar
m. födelsetid
85 homo-
sexuella
S 0° N 3 8,8% 26 12,3% 8 9,5% 3 8,1% 4 4,7%
S 180° N 1 2,9% 22 10,4% 7 8,3% 2 5,4% 9 10,5%
M 0° N 4 11,7% 18 8,5% 10 11,9% 4 10,8% 10 11,7%
M 180° N 1 2,9% 18 8,5% 12 14,2% 1 2,7% 7 8,2%
total /
% grupp
8 23,5% 84 40% 37 44% 10 27% 30 35%
tot vid slump (48 S+M pos) 11,3 33,3% 70 33,3% 28 33,3% 12,3 33,3% 28,3 33,3%
±50% e mer/slmp? nej: -30% nej: +20% nej: +32% nej: -19% nej: +5%

Varje kombination eller opposition har sannolikheten 1/12 eller 8,33% att inträffa så de fyra varianterna innebär att var tredje individ i varje undersökt grupp borde ha den vid en ren slumpfördelning. Samtliga fem grupper avviker från snittet, men som framgår av tabellens understa rad är ingen avvikelse speciellt intressant.

Ska man ändå säga något, tycks filmregissörer och skådespelare MINDRE anfäktade av att stå i opposition till den hungrande demonen än vanliga människor och mördare. Homosexuella ligger nästan exakt vid snittet. Minns att Rahu till sin natur klassas som en illgärningsman i indisk astrologi, och den lyckade handlingsmänniskan (Solen) och hon med sunda föreställningar (Månen) bör ha så lite med noden att göra som möjligt.

Men är det rätt att klumpa ihop Sol och Måne och deras två förhållanden till norra månnoden? Tittar man på placeringarna var och en för sig, finns faktiskt några punkter av intresse, även om dataunderlaget är för litet för att säga något säkert.

Tagna var och en för sig är Solens och Månens fyra förhållanden till Rahu intressanta om någon grupp uppvisar en förekomst på 4.2% eller mindre av någon aspekt eller 12,5% eller mer relativt slumpvärdet (50% resp. 150% av snittet). Dessa enskilda resultat syns i de fyra första resultatkolumnerna. Åter med reservation för det alltför klena underlaget: filmregissörer är ovanligt befriade från att ha vare sig sitt viljeliv eller sin intelligens (Solen) eller sitt känsloliv och inre sensibilitet (Månen) i opposition till hungrande Rahu.

Den enda övriga uppgiften är att de har sina exakta motpoler bland mördarna, där det finns ett överskott på individer med psyket (Månen) i öppen konflikt med den hungrande demonen Rahu. Dvs, dessa mördare har sinnelaget i kombination med den "avmätta", avhuggna eller straffade draksvansen Ketu. 

Här har vi kanske den här undersökningens intressantaste fynd, och det bekräftar den indiska traditionen som tydligen finner draksvansen ett värre ont än det hungrande drakhuvudet i sig. Är det för att svansen är helt blind i avsaknad av huvudet?

Pröva resonemanget på de två skådespelarna som begick självmord, båda födda 1974 när drakhuvudet hungrade i Skorpionen (döden) medan "avmättheten" låg i den livsbejakande Oxens tecken. Oxen står för födointag och uppehållandet av den biologiska livsprocessen. Det går att läsa in "strypandet av livsförnödenheter" när Ketu står i Oxen - det är bara en logisk motpol till och följd av att drakhuvudet hungrar efter Skorpionen/döden!

Återvänder vi till toppen av mördare med psykisk avstängdhet pga Månen kombinerad med Ketu, får vi faktiskt exakt samma generella symbolik: Månen är ju upphöjd i Oxen men kombinerad med Ketu uppstår en mättnad eller likgiltighet inför de livsunderhållande processerna (Oxen, det orala, födointag, etc). 

Faktum är att jag bara idag talade med en bekant som för första gången någonsin använde de starka orden "jag hatar min kropp" (mycket oväntat)! Här är Ketu på en Kräftascendent samtidigt som det "sociala utstötningssyndromet" härjar friskt! Om "utstötningen" har jag i fallet Elton John och Chaz Bono (båda homosexuella) spekulerat att det kunde indikera självhat för att de av naturen utrustats med "fel" fysisk kropp.

Uppenbarligen är inte en samtidig kris mellan Skorpionen (hat) och Vattumannen (kategori, grupp, art) nödvändig. VARJE problem som involverar ascendenten kan ta sig uttryck i ett stört förhållande till den egna kroppen. Undertecknad är t.ex. närmast likgiltig för kulinariska nöjen som en del i den egna livsstilen. Jag njuter förvisso av en god måltid när sådan erbjuds, men skulle aldrig lägga två minuter av värdefull tid på att stå och röra i grytor vid spisen. 

Detta syns helt tydligt av Saturnus som opponerar sig mot ascendenten. Saturnus står för avmagring, självkontroll, återhållsamhet, och liknande egenskaper. Den är nog en av zodiakens asket-positioner vid sidan av Ketu. Den senare tycks dock indikera ett mer negativt och komplicerat förhållande till den egna biologiska kroppen, en tendens att inte lyssna på de egna kroppsliga signalerna. Jag har t.ex. mött en Ketu på ascendenten i flera fall av utbrändhet (här handlar det om exakta konjunktioner med ascendenten, högst någon grad eller två från - jfr horoskopen för jordbävningarna i Haiti och i Stilla havet, utanför Chiles kust).

Rahu och Ketu är två entiteter jag saknar erfarenhet av, så det här är början på en lång upptäcktsfärd!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det här med Rahu/Ketu är extra intressant för mig, som har Rahu nära merkurius, solen och mars. Och min man har Rahu 1 grad fr månen (i skytten)och Ketu exakt på merkurius. Men hur det märks på oss vet jag inte... min käre make är i alla fall inte avmätt på att prata... utan precis så verbal som en merkurius i tvillingarna är. Men sämre på det skriftliga - han har t ex pratat i åratal om att skriva en bok men kommer aldrig till skott :-) Själv är jag intresserad av att kommunicera och informera, ur olika aspekter. Och när det gäller månen är det svårt att säga något... men han är väldigt barnkär, och mån om sina tillgångar också (ligger i 2:a huset)
S

Seaward sa...

Kolla vediska astrologen Barbara Pijan - som tycks ha gjort något fel med sajten då startsidan plötsligt kräver ovanligt stor skärm - hon kanske inte skulle ha lagt sig till "lama" på slutet. Hela sajten "förhävde sig" med ens! :-)

Hon har en hel del att säga om Rahu och Ketu, och jag tror det var där jag snappade upp Rahu som "hunger".

Kanske Rahu är en stand-in för Månen när "hon" begär saker av Solen, av himmelen. Månen symboliserar under sitt stigande att den sublunära sfären söker öka sitt välde och kanske söker mäta sig med himmelen? Detta bestraffas av gudarna. Är det gammal patriarkalism i symboliken (Måne/kvinna håll dig lågt?)

Som jag uppfattat saken tecknar Rahu (mer neutralt) ett område (via tecken? hus?) där man är ovanligt ambitiös och målmedveten. Barbaras sajt har mer djuppsykologiska läsningar.

Anonym sa...

Tack för länken. Det var lite svårt att hitta och förvirrande med alla indiska termer som jag inte känner till, men jag hittade till slut något om Rahu i olika hus, och det stämde väldigt bra med Rahu i 2:a tycker jag, men det där med 12:e stämde väl sisådär... delvis, kanske man kan säga. Och Rahu m månen stämde väldigt bra, men det var den enda planet ihop med Rahu som det stod något om, som jag såg i a f.
Men det står att Rahu är som Jupiter/Venus o du har ju själv liknat den vid Jupiter, så det där m månen förstår jag inte...