Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 15 februari 2010

VoF:s medlemskader, källa till outsinlig förundran

(Ett längre inlägg, cirka 6 A4-sidor.)

En bloggbesökares värdefulla länktips till en välmeriterad medicinsk professor med tydlig blick för det åsiktsmakeri och faktiskt, personförföljelse ("årets förvillare"), som driver föreningen för vetenskap och folkbildning, ledde mig till en debatt som ägde rum i Svensk Läkartidning 2008.
Sven Ove Hansson [f.d. ordf. VoF] har enorma svårigheter att förstå att vetenskap och andlighet äger rum på skilda spelplaner. En bok kan vara andlig, historisk, juridisk, skönlitterär, andlig etc. Varje typ av framställning måste bedömas efter sina egna kriterier.

Den som läser en bok med titeln Klara svar från andevärlden måste begripa att det är en andlig och inte en vetenskaplig publikation. Det gör inte Sven Ove Hansson. Han menar att den medicinske professorn måste komma upp i ljuset även när han sysslar med helt annan sorts litteratur. Det är förvånande att en filosof ger uttryck för ett så begränsat tänkande.
Robert Hahn i (opublicerad) slutreplik till debatten i SL.

En granskning av horoskopen för ledande röster inom VoF i historia och nutid ger bara en provkarta på mänsklighetens eviga tillkortakommanden. I sig är detta inte mer än stickprov som avslöjar samma sjaskighet som också kan hittas via skvallerpress eller andra källor för dem som studerar fenomenet människan astrologiskt - vilket med all tydlighet Platons akademi under dess nyplatoniska fas gjorde.

Sådan kunskap serverar sig emellertid inte själv i ett sekulärt land som Sverige, och när vetenskapshistoria skrivs här brukar den tvättas och snyggas till. Vilken förvärldsligad förnuftsdåre vill luta sig mot lärofäder som faktiskt hävdade astrologins realitet och att planeterna inverkade på människans sundhet?

Och med människa menas förstås hennes själ i dess upprepade transformationer eller reinkarnationer i en fysisk kropp. Astrologin har alltid engagerat sig i de bakomliggande arketyper Platon i dialogen "Timaeus" kallade "Det Sammalunda" men vars verklighet påverkades av "Det Annorlunda". Begreppen syftar på zodiakkretsen och dess medsols rörelse under ett jordiskt dygn respektive de sju planetkretsarna som gick "annorlunda", dvs progressivt rörde sig motsols genom zodiaken.

Jämför latinets dexter och sinister, och den folkliga förgrovningen att vänsterhänthet skulle ha något illavarslande över sig. Tudelningen går tillbaka på perioder då filosofin, likt den gnostisk-kristna rörelsen (som egentligen bottnade i den genuina judiska urkristendomen) såg med misstanke om inte rent av vanmakt på de sju planeternas degraderande inverkan på den mänskliga själen. Vi märktes redan före vår födelse, redan i "sjunkandet" genom de sju sfärerna och inträdet i ett moderliv. Läs bildspråket rätt.

Akosmism blev resultatet och kyrkan som redan blivit vän med makten och världen ("Rom") kände sig nödsakad att bannlysa en så utpräglad bortomvärldslig lära.

Platon identifierade själens hemmahörighet med archoi - de axiomatiska första principerna som fixstjärnorna minner oss om. Människans andesjäl är en unik form underströk Plotinus (i kontrast till t.ex. buddhismens förnekande av ett beständig individuell essens).

Strävan inom platonismen var mot individens personliga excellens, och studerar man gloslistan "Definitioner" i Platons samlade verk, 180 begrepp (några upprepas), kan man inte annat än sörja det mänsklighetens bottenskrap väst idag huserar. Den går att bocka av de platonistiska "psykologiska" termerna en efter en och finna att dagens bigotta scientister inom VoF knappt är värdiga att kallas människor.

Detta kan de förstås ursäkta sig med, genom att hänvisa till att deras världsbild inte godtar några objektivt bindande moraliska utsagor. Men det gör dem inte ringare ur den storslagna antika människans perspektiv. Vi är långt inne i mörkrets tidsålder nu, minner den indiska yuga-läran.

*****

I fallet Hansson kan astrologin ganska tydligt ringa in de problem av allmänmänsklig karaktär som Hahn sätter fingret på. Alla individer föds naturligtvis inte med inskränkt literalism och litterär insensibilitet, men i det här horoskopet finns en mall som mött förr där dessa kognitiva blindfläckar varit för handen.

Hahn säger, "Min sammanfattning av denna debatt med VoF är att föreningens främsta företrädare tycks vara oförmögna till att acceptera kritik. Den respons man möter är ett felfinneri kring enstaka ord. Man fastnar i detaljer istället för att se helheter."

Låt oss börja med felfinnandets tecken, den eviga korrekturläsaren Jungfrun. Vi får här full utdelningen direkt, för det är denna arketyp som bereder Hansson hans problem!


Den merkurialt precisa Jungfrun är nu i sig inte problemet - exakt tänkande har väl aldrig skadat någon? Inte för inte är Merkurius "upphöjd" i sitt eget negativt polariserade tecken - dragningen neråt mot fysikalism och praktikalitet. Vi såg Jungfrun spela en nyckelroll i horoskopet för just pragmatismens fader, C.S. Peirce (nytt fönster)!

Men det är astrologins två "naturliga illgärningsmän" och deras sinistra ockupation av tecknet som ger oss en degraderad version av den mätande och vägande och definierande Jungfrun! Hur väl Platons enkla ledtrådar om zodiaken som den korrekta verkligheten och det planetära systemet som ett fallet och imperfekt system bekräftas på en enda gång. Vi är på rätt spår!

Märk också hur underligt en ny trend rapidsnabbt tog form på bloggen vartefter bigotta scientister började granskas, som ett rent stickspår sedan jag börjat nysta i guppyfiskens upptäckare i det här inlägget. Inte bara hittade jag Månen i Jungfrun hos tre av Humanisternas mest namnkunniga språkrör och den fullfjädrade axeln mellan kaostecknet Fiskarna och "preciseraren" Jungfrun hos andra i medlemskadern, nu ges via Hansson, professor i vetenskapsfilosofi och tekniker, ytterligare belägg för att Jordelementet i sanning är de exakta vetenskapernas hemvist. Hur förhatlig är inte den där Fiskarna, irrationell, odefinierad och skrämmande gränslös!

Bristen på födelsetid förhindrar i just det här fallet varje försök till djuplodning. Redan klockan 11.00 på förmiddagen lämnar psyket (Månen) Vattumannens tecken (Luft) och slår sig samman med den starkt placerade Jupiter, hemma i härskarläge i just det "hotfulla" Vattentecknet Fiskarna. Varför vänner att exakt ordning ("vetenskap") fruktar Vatten är för att detta har makten att erodera Jord. Astrologin kan aldrig vara en strikt vetenskap för den kräver andligt-själsliga fakulteter och det är just det artistiska sinnelaget, förmågan att placera utsagor i rätt kategori, som Robert Hahn noterade fullständigt saknas hos den närsynte teknikern.

Det är m.a.o. ord ungefär samma sannnolikhet att hitta ett psyke eller sinne som "går igång" på Vattumannens arketyp som ett som svarar på Fiskarna, och resultaten är helt olika. Därför bör en närmare analys baserad på det astrologiska regelsystemet kunna avslöja vilken Måne vi har att göra med.

Men vi är inte färdiga med missförhållandena i Jungfrun än! Vilket sinnelaget än är, så ligger som sagt fixeringen vid ENBART matematiskt exakta och mätbara realiteter (positivism) som det kognitiva handikappet vid den här individens födelse. Mars är brinnande för sin egen sak, Saturnus iskallt begränsande och auktoritativt hävdande objektiviteten ("denna världens herre"), naturvetenskapens egen härskare!

Men vad ger dessa två sammantaget och med hänsyn till den redan mikroskopiskt sönderanalyserande fallenheten hos värdtecknet? Jo, militant och fanatisk fokusering på atomära mätvärden och en totalt brist på förmåga att se större perspektiv, med mindre Sol eller Måne kompenserar för den här intellektuella inskränktheten.

Månen är en joker som sagt, och Solen i Skorpionen gör absolut ingenting för att förbättra förmågan att se stora gestalter. Som Skorpion är dess dygd negativ, den försvarar till sista blodsdroppen hot mot dess säkerhet, och i det här fallet är Skorpionens härskare Mars en del av problemet! Solens defensiva, mörkande - ja, t.o.m. mördande tendenser - fjärrstyrs inifrån Jungfruns närsynta värld, där Saturnus lära om en objektiv verklighet i ett Jordtecken har en förnämlig jordmån och grogrund.

Jag har faktiskt sällan sett en så attackerad Sol som här, Mars och Saturnus har förbundit sig och via Saturnus 60-gradersvinkel drabbas därför Solen av en attack från sin egen disponent, samtidigt som jag i fallet Nils-Petter Sundgren i avrundningen påminde om att Saturnus och Solen, när allt är sagt och gjort, är varandras bittra fiender. Saturnus, formalisering och Solen, andevarelsen, verkar inte i samma ontologiska ordning. Saturniern blir lämnad kvar åt döden (den spatio-temporala verkligheten), medan Solen (som platshållare för andesjälen) lever och lyser vidare. Ja den har alltid levt och lyst.

Kan i detta fall verkligen den expansiva Jupiter mittöver i det gåtfulla och ofta mystiska Fiskarnas tecken vara något annat än ett hot och en fiende? Jupiter i Fiskarna är en perfekt bild för religion och mysticism mot vilken en fallen själ som bara tror på det han kan hantera med sin miniräknare måste värja sig bestämt! Jupiter i Fiskarna, sitt starka hemmaläge till trots, korrumperas pga strålningen från de två onda och blir en sjuk filosofiplanet. När sedan denna Jupiter kastar sitt "välvilliga" öga framåt i zodiaken och vitaliserar Solen i Skorpionen (Vatten), är det redan en mäktigt obalanserad filosofi som den solära naturen torgför!

Här måste återigen astronomen och matematikern Jacques Vallee nämnas, för det ovanliga att en människa med samma axel mellan Jungfrun (matematisk exakthet/mental kontroll) och Fiskarna (icke-kontroll) likväl är positiv till det övernaturliga (eller rättare, multidimensionella) och bejakade både parapsykologins rön och UFO-fenomenet som genuint.

Men vilket kvalitetsskillnad det är att jämfört med Hanssons degraderade Jupiter hos den franske vetenskapsmannen hitta en Sol i exakta Jungfrun direkt bestrålad av Jupiter i Fiskarna. Här är perfekt intelligens och ett intresse att i vitögat (Solen) möta vad än av mysterier som Jupiter i Fiskarna är redo att trolla fram för den vetenskapligt och kunskapsälskande människan! Notera också hans intellekt (Merkurius) hemma och upphöjd i Jungfrun. Dessa är tecken på en oerhörd intelligens och förmåga att spänna över kaotiskt stora områden (Fiskarna) och reducera dem till begriplighet (Jungfrun).

Vallees himmel är på den här punkten helt "ren" - den beskriver äkta vetenskap till skillnad från den attitydmässiga och intellektuella korruption som rådde på himmelen då Hanssons andesjäl valde att ta gestalt i rumtiden. Den svenske positivistens födelseögonblick röjer kanske inte hans andliga signatur, men väl att han kom tillbaka till jorden med kraftfulla personliga problem.

Om dessa kunde vi kanske sett mer om bara Månens position varit känd. Som det faller sig har redan tillräckligt mycket av himmelens allmänna status tecknats för att vi ska förstå att psyket har problem under den här tiden, vare sig det tecknas som saturniskt (Månen i Vattumannen) eller jupiteriskt (Månen i Fiskarna). För ett psyke disponerat av materialism och trånaden efter objektiv exakthet (Saturnus) leder oss rakt tillbaka till det distorderade perspektivet i Jungfrun, oförmågan att hantera stora gestalter eller multidimensionella perspektiv, och en födelse under en Mån-Fisk är ett lika stort haveri eftersom psyket nu direkt exponeras för den illvilja som grasserar i Jungfrun - och nu blir megaförstärkt!

Tar man bort professorstitlar och ev. specialistkunskaper och bara ser till det mänskliga råmaterialet, tecknar himmelen en nära nog sociopatisk kontrolldåre. Notera att en födelse före 11.00 också skulle ge ett akut hat mot oliktänkande och en vilja att aktivt tysta dem. Jag talar alltså om Solen i Skorpionen (aktivitet) baserad på psyket i Vattumannen, eller det sociala utstötningssyndromet, mobbaren som vi sett så många fall av på bloggen.

Här visar redan facit att VoF är en hemvist för mobbare ("årets förvillare") så det finns faktorer som talar för en födelse tidigt på dygnet. Detta skulle i så fall öppna mot ett antal vedervärdiga horoskop som passerat revy, t.ex. Usama bin Laden som jag gav hederstiteln "übermobbare" i det här inlägget.

Även med ett sinnelag bortom Vattumannens (Saturnus) jurisdiktion, kvarstår problemet med utstötningssyndromets arttypiska intolerans, för den mäkta okontrollerade demonen Rahu befann sig 1951 i tecknet.

Att nå en professur indikerar förstås intelligens, och här är det Jupiters generiska bidrag till Solen via sin aspekt. Likväl gör attacken mot Jupiter (filosofi, högre medvetenhet, den platonska "intuitionen"/"intelligensen") från den aggressiva och trasiga Jungfrun på denna himmel att etiketten "intelligens" och t.o.m. den sparsamt använda "emotionell intelligens" (Vattenelementet) här utelämnas.

Säkerligen finns säkerligen många fullt fungerande livsområden i professorns liv, Venus i Vågen hjälper säkert upp i kontakten med likasinnade. Men den här granskningen har rört astrologins sätt att skildra litterär insensitivitet och låsningar i literalism, med mera.

*****

Födelsehoroskopet för bokrecensenten Robert Hahn, som gav upphov till replikskiftena i Läkartidningen, ska också granskas vid ett senare tillfälle.

Se även studier av VoF-medlemmarna Aija Sadurskis och Hans 'Garvarn' Isaksson.

Jag vill här upprepa: mänskligheten är ETT VÄSEN. Vi vandrar alla genom mer och mindre upplysta liv. Kanhända är VoF-medlemmarna så förtappade själar att de enbart genom en inkarnation med preussisk disciplin och i total lystring inför honnörsord som "vetenskaplig metod" och "verifierbarhet" kan ingjuta en bittert saknad instabilitet i de andekroppar de bygger. I så måtto var de menade att vara just så här begränsade i detta liv. Det onda de gör friare själar för att rädda sig själva, är naturligtvis ytterligare förvecklingar de skapar här och nu och som kommer surt efter i senare liv. Men den här resan är lång!


2 kommentarer:

Anonym sa...

Roligt att du fann länken intressant. Robert Hahn måste vara unik i Sverige, han står s a s med ena foten i forskningsvärlden och med den andra i den andligt medvetena världen.
S

Seaward sa...

Ja, det var ett värdefullt tips. Jag svarade distinkt på att svenska wikipedia presenterade honom som panENteist.

För Sverige som ett intelligensens (i Platons mening) u-land, jämför svenska wikipedias 3-4 meningar om uppslagsordet med artikeln på engelska wikipedia!