Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 7 februari 2010

VoF:s "debunking" av astrologin

Vetenskap och Folkbildning är ett sällskap av människor som för att känna trygghet i sin sekulära identitet årligen samlas för att kora någon dumstrut i landet - en "förvillare".

Ibland faller det här missgreppet tillbaka på dem själva eftersom de ger sig på någon som inte begått deras eget oförlåtliga misstag, att missta vetenskaplig metod för något mer, för att vara "den enda vägen". 

Det är inte så mycket en fråga om att vara en "årets förvillare" som att VoF själva har en alltför snäv definition av vetenskap och i vissa frågor tycks genant okunniga om var kunskapsläget för "förvillelsen" ifråga ligger. Jag har kommenterat en besläktad karikatyr på en upplysningsman, Christer Sturmark, på min andra blogg Ockulta ögat för hans lika insidiösa sätt att mörka att det, tvärt emot hans påstående, finns seriösa studier som bestyrker fenomenet telepati. Se även denna artikel: Education increases your chances of believing in ESP (filmklipp, del ett cirka 10 minuter).

För att förekomma andra, som utan att ens ha satt sig in i ämnet astrologi har hört att det skulle vara ovetenskapligt, och gärna vill posta länken till VoF:s artikel i ämnet, se först detta svar till en som så gjort.

Här finns en orientering av vad den här bloggen redan innehåller som svar på den bigotta scientismens fula tryne:



7 kommentarer:

Anonym sa...

Angående Sturmark och hans syn på telepati så valde VoF härom året in en fd parapsykolog i styrelsen - Joakim Westerlund - som faktiskt säger i en lång, intressant intervju (vof.se/folkvett/20083en-parapsykolog-ser-tillbaka-del-1 och vof.se/folkvett/20091en-parapsykolog-ser-tillbaka-del-2)att han anser telepati vara mest rimligt av möjliga paranormala fenomen. Men naturligtvis tycker han att "Tanken att man skulle ha en immateriell själ som skulle kunna tänka, se, höra, känna, ha alla ens gamla minnen men ändå vara helt fri från hjärnan" är absurd. Men det är ändå ganska anmärkningsvärt att denna person, som visserligen är vacklande till sin inställning till sk psi-fenomen men inte totalt avvisande, har valts in i styrelsen i en organisation som VoF.
PS. Jag gick in i tittade på sidan där VoFs styrelse står, och där finns hans namn inte med! Har han redan försvunnit, tro?
S

Seaward sa...

Vi står på randen mellan två världar just nu, så det är klart att många vacklar hit och dit, och med oförutsägbara resultat.

Jag tänker i det sammanhanget på astrologins tre GUNAS eller kvaliteter som återkopplar till den indiska (och universella) tanken om Ljuset och Mörkret (Sattva resp. Tamas guna) med den stackars människan i lidande (Rajas) pga spänningsfältet mellan viljan att veta mer (Sattva) och önskan att begrava sig i någon gammal fundamentalism (Tamas). (Den antropiska principen i en äldre formulering?)

Dilemmat är inte nytt, redan Jesus sade att fåglar och rävar har sina reden och lyor, men BEN ADAM (arten homo sapiens) har "ingenstans att vila sitt huvud". Jesus syftade på andens icke-tidrumsliga natur där nyckeln till paranormala fenomen står att finna.

PS. Jag lade till en länk till den parapsykologiska nestorn Dean Radin i texten här ovan.

Anonym sa...

Tror du på tomtar och troll också ?
He he !

Seaward sa...

Ja du Anonym, jag vet att det är svårt att kugga i en diskurs som spänner över och syftar på begrepp hämtade från skilda fält, både humanistiska och naturvetenskapliga.

Det finns ett tröskelvärde under vilket man själv inte tror det handlar om annat än tomtar och troll. Men detta ligger i betraktarens obildade öga och ingen annanstans.

Anonym sa...

Ja Westerlund verkar vara svårt ambivalent :-)Han nämner Radin i intervjun som en karismatisk småfuskare, och säger t ex: "Jag har skäl att tro att han faktiskt sysslar med 20–30 studier samtidigt men att han inte nämner dem om de inte ger positiva resultat". Men han säger också, ang. en parapsykologikonferens i Stockholm 2006: Den ena undersökningen efter den andra med signifikanta resultat presenterades. Jag har fortfarande svårt att fatta det: hur sjutton kan det bli så många signifikanta resultat när man håller på med parapsykologi? Det kan bara inte vara en massa fusk, fel och sådant, utan någonting måste det vara, men jag tror inte att det är några märkliga paranormala fenomen som ligger bakom. Men ändå – tänk om det finns någonting konstigt där… Det är så jag känner." Inte undra på att det hördes kritiska röster i VoF... detta är ju ett oerhört yttrande för att komma från en styrelsemedlem där.

Seaward sa...

Du tar mig lite på sängen här i din insatthet om VoF.

Jag har i livet sökt följa det bibliska dictat (Psaltaren 1:1) som först förmedlades mig genom reggaemusiken när jag var tonåring. Från engelskan, ungefär: "Besök inte de ogudaktigas sammankomster, stå inte i syndares väg och sätt dig inte i begabbarens säte."

Det är alltför lätt att fastna i simplistiska polariseringar och "mörkrets människor" hämmar distinkt medvetandet hos de övriga, de är en enorm kraft till onska och eftersläp visavi Världsanden.

(Därav, förmodar jag, storheten hos bodhisattvas som besöker världen enbart för att förlösa de mest fallna själarna... Jag blickar på Dalai Lamas horoskop och undrar hur jag ska kunna skriva något som gör den intressanta himmelen rättvisa...)

Det var först när uppmärksammade Humanisterna väsnas jag insåg att det faktiskt finns krafter i Sverige som driver ateistisk propaganda utifrån en överspelad mekanistisk världsbild (vi är i landet Volvo, SAAB, ABB & Bofors förvisso), medan den spännande diskussionen utomlands tar det framväxande paradigmet på allvar.

Jag har en materialistbekant så förstockad att han vägrar förstå det modeord han pluggar hårdast från sitt favoritområde, relationspsykologi (föranledd av hans fyrkantiga personlighet och sociala störningar), "intersubjektivitet", är ett inlån från den filosofiska diskursen och har särskilda kopplingar åter till klassisk antik filosofi.

Jag uppsöker därför inte frivilligt något material som obsoleta rörelser som VoF eller Humanisterna publicerar, med mindre än jag formligen snubblar över det eller små besserwissrar skickar länkar till två årtionden gamla litanior över astrologins ovetenskaplighet.
:-)

Anonym sa...

Det är nog ett klokt visdomsord i o f s, men det finns också en strategi som säger att man ska lära känna fienden. Därför läser jag då och då "Folkvett". ;-)