Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 12 februari 2010

Tokens



Vårt universum inte är konstruerat av skruvar och muttrar mer än av sub-atomiska partiklar som de fysiska matematikerna räknar ut först och sedan behändigt "upptäcker". Vi lever i en dröm. Och gud, vad vi avskyr att bli väckta ur vår föreställning! Det är ju det enda hem vi har att vila tryggt i.

Men i den verkliga verkligheten är begreppet och upplevelsen av "materia" bara ett "token" som engelskan kallar det, en "stand-in" eller representation för något annat. Platon kallade denna djupare verklighet "formernas värld". All vetenskapsfilosofi söker dessa "first principles" bortom vilka man inte kan gå. Vi måste börja med axiom för att alls kunna uppföra ett drömslott.

Jag skriver det här inlägget för att jag idag för första gången slog upp ordet "token",  även om jag löst begripit det även tidigare. Ordet dök upp tidigt i mitt liv, då jag som barn gillade den lätt bisarra falsettsångslåten "The Lion Sleeps Tonight" med The Tokens (en världshit 1961).

Våra individuella liv gläntar på dörren till Formerna redan i unga år - via utmärkta Etymoline.com lärde jag mig nu att "token" är en brittisk förvrängning av "tecken". För gammalnorskans "teikn" finns t.o.m. dokumenterad innebörden "zodiaktecken"!

http://www.etymonline.com/index.php?search=token

Vid denna period när 50- och tidig 60-talsmusik ännu kunde höras på P3, var min andra falsettfavorit färgade R&B-sångaren Maurice Williams stora låt "Stay". Och vad hette gruppen i fullständigt namn? Maurice Williams & The Zodiacs!

Och här sitter man senare i livet med snart 30 år av astrologi som en kul hobby! Visst finns pre-destination! Ödet sås som frön och når den nyanlända själen via skenbart fristående händelser, och fröna mognar över tiden till en slutprodukt. Aristoteles potential och aktualisering. Mänskligheten är inte ett dugg mer upplyst än för 2.300 år sedan, snarare har vi blivit dummare sen vi blev sekulära och materialister.

Astrologin erbjuder denna uppsättning av TOKENS varmed vi kan förstå alla fenomen på det principiella eller formella planet, inklusive oss själva för vi människor är bara en kopia av en kopia! Att nå formernas existensplan är, menar all GOD vetenskap och filosofi, är vad mänskligheten är destinerad att göra någon gång. Kanske inte alla av oss, en del valde att inte gå ombord på tåget om man överblickar hela processen, men en del.

Vad representerar egentligen Uppenbarelsebokens kodade tal 144.000 själar som ska upphöjas? Wikipedia har en artikel om det, men som långt ifrån uttömmer ämnet. Jakobs (Israels) 12 stammar motsvarar t.ex. de tolv zodiaktecknen i esoterisk judendom!

Skär man ner perspektivet och bara tittar på själen i ett enstaka liv, tror lite väl många just nu på den materialistiska världsbilden, fast den ju faktiskt bara är ett "token", en "stand-in", en symbol, för en annan, djupare verklighet.

Inga kommentarer: