Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 5 februari 2010

Spotlight på den debila Våg-Solen



Det här är ett egendomligt fall! Två skådespelerskor båda födda 1 november 1972, vilket är Vågens tecken enligt den astronomiskt korrekta sideriska zodiaken. Jenny McCarthy (t.v.) föddes i USA och Toni Collette i Australien. Båda fotona cirka fem år gamla.

De är långt ifrån uppenbara "look-alikes", men se hur märkligt muskulaturen runt munnen spjärnar emot och snörper hos båda när de försöker le. Efter att snabbt ha ögnat genom några foton på nätet verkar båda ha väldigt svårt att se avslappnade ut inför kameran! (Porträttfoto alltså, inte när de är inne i en roll.) Faktum är att åtminstone MCarthy utan problem stämmer in den förra sammanställningen av två manliga Vågar, Dolph Lundgren och Viggo Mortensen - se här (öppnar i nytt fönster)!

Den förstnämnda en utmärkt skicklig karaktärsskådespelare men den andra väl egentligen mer trailer trash-aktig med rätt få roller under bältet och största merit att ha blivit årets Playboy-brud 2004. Kort därpå tog hon ur bröstimplantaten och födde sig en autistisk son som hon sedan skrivit böcker om.

Toni Collette har också en udda koppling till avkomma, fast på vita duken. Jag tog första gången notis om henne i rollen som den ensamstående och lätt neurotiska "hippie-kycklingmamman" till en mobbad son som den odräglige ungkarlen, spelad av Hugh Grant, motvilligt blir involverad med ("About a Boy", 2002). Sedan har jag sett henne spela präktigt ansvarstagande syster och ännu en hippieaktig modersgestalt från samhällets lägre skikt - lysande karaktärsroller.


Collettes födelse i Australien ger henne otvivelaktigt Månen i Lejonet, en utmärkt position för drama, i synnerhet med den fantastiska välsignelse lyckoplaneten Jupiter skänker Lejonet från sitt härskarläge i Skytten. Svenska Noomi Rapace har en variant på det här expressiva sinnelaget, men nu står Jupiter istället i Lejonet och välsignar en Måne i zodiakens inledande Eldtecken Väduren. Dessutom har Noomi Solen i Skytten - mängder av dramatisk Eld!

Med Jenny McCarthy är det knepigare eftersom Månen står i 22° Lejonet redan vid midnatt i Chicago, Illinois, och gör entré i Jungfrun strax före klockan fyra på eftermiddagen. Är det skilda måntecken som gör att de inte är helt tydliga look-alikes? Det går inte att svara på eftersom födelsetid saknas för båda. Under ett och samma dygn hinner himmelen exponera samtliga 12 tecken i position vid födelseortens östra horisont, och ascendenttecknet sägs betyda mycket för kroppstyp och utseende. Även en planet som stiger i öster (eller sjunker i väster) inverkar på "typen". Om dessa faktorer vet vi inget här.

Men jag röstar för Månen i Jungfrun för Jenny av den enkla anledningen att tecknet ofta tycks figurerar hos individer som obsessar över sin fysiska kropp och sitt utseende. Carolina Gynnings silikon in/silikon ut bottnar delvis i hennes Sol i Jungfrun men delvis i att psyk- och kvinnoplaneten Månen står självkritiskt eller negativt placerad i Skorpionen. 

Detta sexualitetens tecken figurerar också starkt på ovanstående himmel, genom en mycket betydelsefull "ömsesidig reception" mellan Skorpionens härskare Mars och Jungfruns härskare Merkurius. Genom att byta härskarläge med varandra bygger de en ytterligt stark fysikalisk brygga mellan två negativt polariserade tecken av Vatten- och Jordelementet. Jag har i många fall noterat hur viktigt snygga kroppar är för dessa människor och utan att kalla dem en lägre eller primitivare art, är det ändå lite av katten som sitter och slickar sin päls.

Jag har också gjort stickprover på en del utvikningsbrudar - de kallas bestämt glamourmodeller numera för att maskera billigheten i att visa sin kropp för pengar. Oväntat har jag hittat flera fall av Månen i "prydliga" Jungfrun (jag har inte gått igenom mer än ett dussin fall). 

Min förklaring till detta är att Månen/sinnet i Jungfrun är så kritisk och samtidigt analytiskt distanserad (se Carolina Gynnings Sol-Jungfru) att de med känsloplaneten Månen i ett "mentalt" och aningen styvmoderligt tecken ser på sin kropp som ett instrument att tjäna pengar genom. 

Månen i Oxen, det allra första Jordtecknet ÄR den naturliga sinnliga jordmodern men i nästa Jordtecken är den enkla identifikationen med den egna kroppen och dess känslor förlorad. Jungfrun, evigt praktisk och nyttobetonad, ställer sig frågan till vad användning hon kan använda sin (ofta) vältränade kropp. Svaret blir: hon kan tjäna pengar på den, hon kan sälja den. 

Så har det tecken som i äldre kulturer stod för den orörda och rena fysiska kroppen kommit att bli ett redskap för kvinnlig girighet och prostitution i vår kultur! Märkligt nog beter sig zodiaktecknen olika åt beroende på om människorna lever i förfallna civilisationer (som västerlandet) eller i kulturer där begrepp som integritet och självrespekt verkligen fortfarande betyder något.

Det är inte underligt att "toppchefen" (nytt fönster) som var hallick för en grupp unga kvinnor som sålde sig för krims-krams, modeväskor och liknande, själv hade de mest oroväckande indikationer i både Jungfrun och Skorpionen - samma tecken som givit en snarlikt skruv åt McCarthy. Hon valde att operera sig och sedan posera.

Skulle Jenny McCarthy, f.d. Playmate och nu mor till en psyskiskt störd pojke, ha sin Måne i Jungfrun istället för Lejonet, förstår man varför hennes filmkarriär inte ledde någonstans. Månen i Jungfrun är mer garderad och producerar inte lika bra drama. Dessutom skulle den då kombineras med den debila Venus som i sin tur är "infekterad" av olycksbringaren Mars - skador mot "fysisk fitness". 

Det går att tänka sig att moderskapet (Månen) tar en stöt här, Mona Sahlin med Månen och Mars i samma tecken (Oxen) förlorade t.ex. ett barn, och i händelse av en Mån-Jungfru skulle McCarthy tappar aspekten från den välsignande Jupiter, som också är barnens signifikator (i indisk astrologi).

Även Solen har en viss anknytning till barn genom att den härskar över Lejonet som matchar 5e livssektorn för nöjen och avkomma. (I horoskop utan klockslag utgår de numrerade husen - vi vet inte var på himlen planeterna befinner sig.)

Eftersom båda aktriserna är födda under en Sol som kallas debil (förklenad) i Vågens tecken, är tecknets härskare (och Solens disponent) Venus av betydelse. Vågar kan lätt bli dubbelt felfördelade eftersom Venus omloppsbana alltid håller den i närheten av soltecknet och den ofta ligger debil i Jungfrun (innan Vågen), så att både Sol och dess disponent är klena.

Venus kan också ligga direkt efter soltecknet, i Skorpionen, och där är den heller inte helt till sin fördel. Venus-i-Skorpionen är intensiva men gräsligt svartsjuka! (Den libidinösa och aggressiva Mars placering blir här ytterst viktig att ha koll på.) 

Som längst kan Venus hinna före Sol-Vågen ända in i Skytten, och här mår den fint. Men den kan också - och vi talar fortfarande om soltecknet Vågen - ligga redan i slutet av Lejonet. Där bildar den en ömsesidig reception med Solen, men denna och Venus är inte naturliga vänner, och effekterna i t.ex. kärlek och partnerskap blir motsägelsefulla. 

Så Solens "debilitet" i Vågen kan i mycket förklaras redan av att dess disponent inte gör så bra för sig på den här regionen av himmelen, och till och med när Venus är hemma i sitt härskarläge i Vågen resulterar det lite omaka mötet mellan två planeter som inte drar jämt: Venus propsar på tvåsamhet, Solen är totalt oberoende! (Samma effekt som vid den ömsesidiga receptionen.)

Skönhet är i viss utsträckning smak och tycke, men jag noterar att samtliga fyra Vågen-kvinnor jag valde ut i detta äldre inlägg - två av vilka är tidlösa ikoner - undvek en födelse med den debila Venus i Jungfrun som Collette och McCarthy föddes under. Tvärtom har tre av dem Venus hemma i härskarläge i den idealistiska kärlekens (och skönhetens) tecken Vågen.

Och Catherine Deneuve - mer ikon än t.o.m. Grace Kelly - ståtar med den starka ömsesidiga receptionen mellan Solen och Venus i Lejonet (härskaren) - och den senare välsignas av lyckobringaren Jupiter i samma tecken! Det ger henne båda de "naturligt goda" i kombination, och här måste man ändå säga att Solens "debilitet" får all kompensation himmelen har att uppbringa!

Varken Collette eller McCarthu med en debil Sol och en debil Venus kommer i mina ögon nära den ultimata skönhet dessa fyra Vågen-kvinnor utstrålar, fastän de båda har distinkt utstrålning och i Collettes fall en nästan farligt rovdjursliknande framtoning.

Den senares rovdjursdrag tillskriver jag det faktum att hennes helt säkra Mån-Lejon å ena sidan tydligt återspeglar den dubbeldebila Solen och å andra sidan på att Lejonet samexisterar med en aktiv Skorpion på denna himmel. Det här två fixerade tecknen introducerar det svart-vita i hennes liv och framtoning. 

Venus skönhet taggar ner ett snäpp och hon närmare sig den "fulsnygga" typen då Månen i Solens tecken tydligt återspeglar Solens debilitet och den underliggande disponentens debilitet - och den är dessutom störd av den animala drift- och olycksplaneten Mars! Inte konstigt att hon kan gå ner i sig själv och plocka upp märkliga känslostämningar för sitt skådespeleri. Ett geni i sin konst.

Svagheterna har här vänts till en styrka och det är därför hon är en så mycket bättre dramaskådespelare än McCarthy - om min teori om den senares månposition stämmer. 

Amerikanskan skulle å andra sidan få en kombination av Månen och Venus i Jungfrun och spetsad av den sexuella, vilket gör henne till en mer typisk fotomodelltyp (eller utvikningsbrud). Plockandet med silikon till brösten ser jag helt och hållet som Månen i Jungfrun och Venus som tillsamman skapar en perspektivlös självkritik och petande med detaljer. ("Ser inte skogen för alla träden.")

Faktum är att Jungfruns tecken ibland tycks ha svårt att bottna i sitt verkliga jag - även som här när de fått Månen och Venus tillsammans, två kvinnliga planeter som hjälper till skönhet eller dragningskraft var de än befinner sig i zodiaken. Problemet är som alltid Jungfruns härskare Merkurius: detta är en analytisk planet som hackar sönder allting i smådelar och kritiserar varje del ner på cellnivå om ingen stoppar vansinnet! Den kritiskt reduktiva analysen leder alltid till att man tappar sikte på "skogen", på helheten.

Hos båda dessa kvinnor har vi Merkurius i Skorpionen för en djup, smärtsamt djup inlevelse. Detta talar vid första påseendet mot en steril och till intet gagnande analys, även om också Skorpionen har en djupt kritisk och misstrogen sida.

För födslarna under just denna himmel blir dock Saturnus angrepp mot, eller styrning av, Merkurius en berättelse om överjagets kontroll av kvinnornas självanalys. Jämför med Tiger Woods politiskt korrekta och uttryckslösa minspel till följd av ascendenthärskaren Merkurius under överjagets kontroll!

Kvinnorna är, som texten antytt i annat sammanhang, inne på att instrumentalisera sig själva, och sina kommunikativa (Merkurius) förmågor. Det är förstås Saturnus som är Freuds överjag - samhället som bestämmer av man ska tänka och aspirera mot.

Att slå mynt av sig själv är intressant med tanke på Tiger Woods många sponsorer och hans täta koppling till prylar (klockor m.m.) som alla indikerar status i samhället: allt detta kommer från hierarkiserande och materialiserande Saturnus (grekernas Kronos, apropå klocksponsorn). Och en sida av Merkurius är förstås rollen som snacksalig krämare, handelsmannen. I gamla tider var det just handelsmännen som körde dubbelt som resande nyhetsbärare/kommunikatörer!

Hos Tiger Woods stod materialismen som spön i backen på födelsehimlen, trots en preliminärt intressant Sol i Eld. (Kanhända kan man säga att Woods Sol-Skytt för "långväga" resor infriats på detta, Skyttens, kanske enklaste nivå, minns att tecknet egentligen representerar högre bildning och andlig medvetande...)

Men hos båda dessa kvinnor har uppenbarligen soltecknets "livsuppdrag" manifesterat sig just som Venus i Luft vill: via de högre konsterna, även om Collette uppenbarligen nått längst av de två.

Se också inlägget om Dolph och Viggo - länk ovan - för en diskussion om kampsport som "högre konstart".

Inga kommentarer: