Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 4 februari 2010

Skifs: Vattenelementet _är_ soul

Björn Skifs misslyckade USA-lansering.
Capitol Records promo-foto, cirka 1974

När något element verkligen sticker ut på födelsehimmelen, är det tacksamt att övergå till den indiska astrologins skenbart primitiva karta och färglägga planeterna för att visa vilka element de betonar.


Björn Skifs har som Anna Anka den upphöjda (starka) Solen i Väduren vilket skapar bra press, särskilt om Eldelementet kolliderar på himmelen med Vatten för riktigt fräsande urladdningar. Elektriskt!

Jag läste nyss i en recension att Skifs senaste krogshow håller "Las Vegas-klass" och att han är en av de mycket få svenskar som trovärdigt klarar av att sjunga soul med rätt intensitet. Och hur bekräftar inte födelsehoroskopet detta!

Efter en diskussion av Norah Jones och några fler runt samma tid, deklarerade jag att Vattenelementet verkligen är själens - eller soulens - element, vilket strax därpå Whitney Houstons totalt Vatten-dominerade horoskop dök upp som en extra bekräftelse på.

Men det är också Vattnets skygga tendenser som får Skifs att tacka nej till Stjärnorna på slottet (Aftonbladet). Han säger att hans privata person är för tråkig, och sanningen är att jag redan bloggat flera gånger om att Månen i Fiskarna, det jaglösa tecknet behöver roller att gå in i för att bli synlig. Fiskarna är raka motsatsen till Sol-Vädurens insisterande på sig själv i sin energiska utlevelse.

[Tillägg/rättelse. En kommentator hade uppgiften om en födelsetid 20.30 från en veckotidning. Detta flyttar in Månen i Väduren för en ren "nymånefödelse" som är ett bra omen för projektstarter. Men närheten till Solen "bränner bort" Månen, så den lunära sidan är i slutändan ändå något försvagad!]

Sol-Vädur, det är Skifs som artist, på scenen. Men bakom ridåerna försvinner allt det där. Ja förutom den irritation han alltid känner inför en premiär och som det skrevs om nyss. Här har vi den klassiskt nerviga kombinationen av Merkurius, kommunikation, och Mars, en krigare som på något sätt sväljer mycket av sin aggression och riktar den inåt. Det blir istället en lätt- eller småirriterade grundstämning, utom då samma Mars verkar som Solens disponent så att vi får fullskaligt krig mellan Vatten och Eld som nu tvingas samman.

Horoskopet är löjligt lyckligt lottat. Jupiter som framgångens planet står i ett fixerat tecken (Skorpionen) vilket är en stadig bas varifrån att expandera. Men framförallt: Jupiter i fixerade (oföränderliga) tecken kan också antyda varaktig framgång. (Jag smygtittar här på Lill-Babs horoskop, men där är Jupiter i Stenbocken - ett kardinalt eller lidelsefyllt tecken. Men intressant nog står ju Stenbocken för "tusenårsriken", så den placeringen stämmer också bra på framgång som håller i sig länge...)

Skifs framgångsstjärna i ett fruktbart Vattentecken välsignar sedan i princip hela det övriga horoskopet! Först genom sin framåtriktade 120-gradersvinkel som träffar det välfyllda Fiskarnas tecken (den "upphöjda" Venus ges därmed ett sällsynt klartecken för konstnärlig verksamhet). Därpå sänder Jupiter den längre 240-gradersvinkeln som hjälper Saturnus, organisatören till framgång.

Saturnus är emellertid så klen här i husets och hemmets tecken Kräftan att jag genast börjar tänka på gamla filmer, som den när Skifts skulle fixa till en kåk. Horoskop har en märklig förmåga att läcka ut genom våra projekt, och aldrig är det väl så tydligt som i artisteriets värld. Fiskarna står också för fiaskon och förluster, och det finns en uppenbar ådra av svaghet, ofärdighet och melankoli i en del saker Skifs är bra på att göra. Han hämtar näring ur sorgens element Vatten!

En intressant sak är hur han alltid kunnat göra komiska poänger av ett frenetiskt beteendemönster som både "pushar framåt" och "hämmas" - samtidigt. Jag tror en del vet vad jag menar här. Detta beror på att "expansionsplaneten" Jupiter intensifierar Fiskarna något enormt. Titta bara på innehållet i detta lättrörda och sinnliga tecken: Mars/Venus = energi eller drift som en horbock!, Månen, känslosamhet, och den humoristiska kommunikatören Merkurius.

(Merkurius anses debil i Fiskarna, men jag har aldrig noterat någon brist på "klipskhet", däremot en befriande humor som kan saknas när Merkurius står både upphöjd och härskande i faktaprecisa Jungfrun mittöver.)

Allt detta Fiskarnas rörliga Vatten gör Skifs till en hal ål, men han kan också koppla på den där hämningen som gör att han beter sig lika spastiskt som Kramer i tv-serien Seinfeld. Och på samma sätt som Jupiter driver upp sinnet på högvarv (Mars i faggorna hjälper till!), på samma vis tar hämmaren Saturnus ett stadigt grepp om den utagerande Solen i Väduren.

Saturnus och Solen är planetära fiender, men här uppstår för andra gången ett "sensationalistsyndrom" (Eld + Vatten) och Saturnus bidrar uppenbarligen till Skifs fysiska tajming, till hans komiska förmåga att "stoppa och starta" i supersnabba sekvenser!

Men Saturnus är, som sagt, mycket klent placerad i moderstecknet Kräftan och det tog, om jag minns rätt, lång tid för Skifs att hitta den rätta och gifta sig. Jag noterar att hans hustru nu koreograferar honom, vilket ger en pikant touch åt det faktum att vi har dirigenten Saturnus i moders- och kvinnotecknet Kräftan, kontrollerande Björn Skifts sprattlande Sol-Vädur som en dockmästare! Jag förmodar att ett så "feminint" eller själsligt horoskop som detta dras till en kvinna med modersegenskaper. I astrologin gäller regeln att "lika dras till lika".



Tillägg 100205

Vatten är för övrigt den omedvetna plagiarismens element (det speglar de ljuskällor som träffar det). Det finns en episod i Skifs karriär som tydligt illustrerar detta.

Brittiske musikproducenten Jonathan Kling, "skapare" av grupper som Genesis, 10cc och Bay City Rollers, spelade själv in "Hooked on a Feeling" redan 1971. Han valde den i England vid tillfället trendiga reggaetakten, och lade själv till det "oka-chaka" som saknas i det amerikanska countryoriginalet (B.J. Thomas) från 1960-talet.

Få, om ens någon idag, minns att Jonathan King försökte stämma Bengt Palmers/Björn Skifts för denna direkta plankning. Senare i livet hamnade King för övrigt själv bakom lås och bom för homosexuell pedofili - vilket gav mig en ny svindlande äckelkänsla för det där flickornas band Bay City Rollers och deras barnsliga storrutiga scenkläder. Var det tidiga stjärtpojkar i demonproducentens karriär?

Vattenelementet och homosex representerades hos Jonathan King av Solen + Mars i Skorpionen som "skjuter in sig" på fixeringens Saturnus i "den unga pojkens" Tvillingarna (Mars framåtriktade "onda öga" på 210 grader). Därmed står båda de tecken kritiskt aktiverade som råkade ge "toppar" i min granskning av homosexuella ascendenter.

Kings ofattbara känsla för vilka låtar som slår (gissa vem som låg bakom "Who let the dogs out?" flitigt använd i filmer) bygger troligen på hans dramadrottnings-aspekt: Måne i Lejonet, Sol i Skorpionen - kontrastskapande tecken och just den häftiga mix av Eld och Vatten som skapar rubriker.

Björn Skifs Eld och Vatten är av ett mildare slag än den oförsonliga (emotionella) låsning som brukar uppstå mellan de fixerade tecknen...

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har en födelsetid på Björn Skifs: 20.30. (Från ett horoskop i en gammal veckotidning.) Det skulle ge en ascendent i ca 15 grader vågen. Och ja... snygg har han ju alltid varit, med vänlig framtoning (säger jag som själv har vågascendent ;-)) Och med saturnus i 10:e blir väl S

Anonym sa...

Ursäkta, nu var jag lite snabb...
alltså, karriären är ju lyckad och långvarig, och han verkar ju bara bli bättre ju äldre han blir, det var väl något sånt jag menade.

Seaward sa...

Tack för att du läste förbi en felkonstruerad mening som sade motsatsen till vad den avsåg.

Det du säger om en Vågascendent kan stämma, och jag har en egen (vag) bekräftelse på en sådan: runt 20-25 fick jag ibland kommentaren att jag liknade Skifs. Jag har Solen i Vågen.

Och en kvinna (född 1967), som fanatiskt klängt fast vid "Hooked on a feeling" i hela sitt liv, hade Månen, Mars och Ketu i Vågen.

Födelsetiden leder till en tydligare Vädur, Månen smyger nu in i Väduren för en mer exakt nymåne! Orden om identitetslösheten för en Måne i Fiskarna bortfaller, men nu är istället Månen "bränd" och osynliggjord (pga närheten till Solen), vilket också är ett omen som förklenar personens "nattsida"! ("Det blir alltid värre framåt natten.")

Jag kom på en "vattengrej" ytterligare - se tillägg efter inlägget.

Anonym sa...

Hmmm... fattar inte det där med plankning riktigt... Det är väl inte förbjudet att spela in en låt på skiva som någon annan har spelat in tidigare? Och Skifs/Palmers påstod väl aldrig att det var dom som skrivit låten? (På min skiva står det Mark James eftet låtnamnet.)Men så blev det väl ingenting av med stämningen heller...

Jag såg meningen, men förstod att det var en felskrivning...
S

Anonym sa...

PS. Apropå det där med utseenden och asc/solen... jag bara måste berätta en kul historia - en gång när jag var inne på den här sidan kom min nioåriga dotter förbi, stannade och tittade på bilden av dig och sa förvånat: "Är det där du?!" När jag skrattande frågade om hon tyckte det såg ut som jag gick hon närmare och medgav att vara bara på lite längre håll det gjorde det... :-)

Seaward sa...

Jonathan King var som sagt en knäppgök! Men han hade i sak rätt, det var han som hittade på det karaktäristiska rabblandet till sin version av countrylåten. Han surade väl när Blue Swede fick in en USA-etta utan att "King" nämndes som medkompositör...

Jag vet för lite om upphovsrätt för att kunna säga om den innefattar "arrangemang" av den typen. Fast om så skulle alla doo-wop-grupper på 50-talet ha stämt häcken av varandra. Rama-lama-ding-dong...
:-)

Seaward sa...

Look-alike-fenomenet förbryllar! Ibland tänker jag att det bara är inbillning: uppenbarligen silar man bort t.ex. Vågar (Sol, Måne, Asc) som inte liknar varandra. Men så ibland dyker det upp så otvetydiga kopior (som jag tycker Vågen-aktörerna Dolph och Viggo är).

Under de 25 år jag sysslade med tropisk zodiak byggde jag upp minnen av alla ansikten utifrån det stjärntecken de tillhörde (den korrekta zodiaken har nu raserat hela den själsliga minnesbanken!). Jag upplevde då vissa "undergrupper" till tecknen, och minns särskilt att jag hade tre typer av ansikten som brukade stämma som "Lejon".

När jag första gången såg Paris Hilton på tv var det en föredetting upp i dagen, och jag bara visste att Paris var Vattuman. Med siderisk zodiak är nu båda Stenbock - det mest stilfixerade av alla tecken.

(Exet var extremt orienterad mot konkret stilistik, kläder, BETEENDE och sådant som tillhör den Yttre Gestalten (Jordelementet)! Hade hon varit Vattuman hade tankens stilistik varit i fokus istället. Tecknen på att siderisk zodiak gäller är många...)

Gissningsvis kommer aldrig någon forskare att söka anslag för att gå igenom en miljon ansikten och se om de mappar mot zodiaken på ett statistiskt intressant sätt...