Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 17 februari 2010

Kyrkans nya äktenskapssyn - uppföljning

I Norrköping, meddelar DN, skrev ett homosexuellt par i januari svensk kyrkohistoria genom landets första samkönade äktenskap i den nya avkristnade kyrkan.

Avkristnad, eftersom följande var Jesus och den judiska esséerrörelsens syn på äktenskapet:
"Alla kan inte tillägna sig detta [celibatet? de stränga äktenskapslagarna som krävde livslång trohet mot sin heterosexuella partner?], utan bara de som fått den gåvan.

Det finns sådana som är utan kön från födseln [hermafroditer] och sådana som av människor har berövats sitt kön och sådana som själva har gjort sig könlösa för himmelrikets skull [celibatmunkar].

Den som kan må tillägna sig detta."

Matteusevangeliet, 19:11-12
(För en diskussion av det här stycket, se "Jesus som queer" på min andra blogg, Ockulta ögat.)

Horoskopet över Kyrkomötets beslut att viga samkönade individer kan, kommenterat, studeras här (nytt fönster). För jämförelsen mellan horoskopen för beslutet och dess förstlingsfrukt räcker det emellertid att visa båda himlarna intill varandra.

Några aspekter utelämnade ur horoskop 2
för en enklare och tydligare presentation.


Födelsetid för det andra är bara en intelligent gissning, vilket är viktigt hålla i åtanke för det mesta av det som följer. Men det finns goda skäl för att anta att äktenskapet välsignades mellan cirka elva och tolv eftersom Oxen, tecknet för den individuella kroppens jordiska eller sinnliga kärlek då steg över Norrköpings östra horisont. Detta placerar per automatik den av Mars behärskade Skorpionen i det sjunde äktenskapshuset vilket på ett intressant sätt kontrasterar med tidpunkten då beslutet om homoäktenskap togs i den stigande Skorpionens tecken.

I övrigt överlåter jag åt landets få (?) kvalificerade symboltydare att själva se hur horoskop nummer 2 utgör en logisk fortsättning på berättelsen som startade på himmel nummer 1.

Efter att Svenska kyrkan nu har avsagt sig sin traditionella syn på äktenskapet mellan man och kvinna som en välsignelse av sexualiteten i syfte att frambringa avkomma (se tidigare inlägg för en analys av den totalt sterila himmel 1), följer nu logiskt himmel 2, där Jordelementet indikerar fullständig ofruktsamhet (nycklar: förhållandena mellan Mars, Venus och inte minst karga Saturnus i avkommans femte hus).

Enligt Platon var det bara Jordelementet som saknade förmåga att stiga uppåt och förvandlas eller förädlas. Det som fallit till botten förblir där. Lagt kort ligger. Här finns inte längre någon responsitivitet till högre former. Jord är död fysikalitet, utan informerande ande.

För Jord gäller således inte längre Nya testamentets löfte om att anden ger liv. Bloggen har, i allmänna psykologiska termer, ofta återvänt till den intrapsykiska kamp och otillfredsställelse som uppstår då Jord tvärnekar Elden inflytande, genomlysning eller förädling av perspektiven.

Den tröga Jorden motsvarar en slags bokstavstro inte sällan av reaktionärt slag, dess teser är föråldrade redan medan kriget för dem utkämpas! I rent fysiska vetenskaper kan dessa kämpar emellertid prestera mycket, se horoskopet för Stephen Hawking - men ytterst sett misslyckas de ändå. Hawking lyckades aldrig skapa en unifierad fältteori, och fälttänkandet är inte ens sista skriet inom fysiken längre...

Anden är villig men köttet är verkligen en låg medvetenhetsnivå med stor tröghet.

Platon talade här om en tredje själ, den vegetativa själen, som egentligen bara engagerar sig i njutning/lidande-dikotomin.1

Förhållandet mellan den själ (Månen) i potentiellt andliga (Eld) Väduren dess disponent Mars, suboptimal i Kräftan för biologisk drift (Vatten), med flera komplikationer - inte minst det trotsiga egenmäktighetskomplexet (Stenbock + Vädur) och framgångens Jupiter i 10e huset för prestation i världen, omvittnar att något har hänt här jämfört med horoskopet för lagstiftandet.

Horoskop nummer 2 beskriver via Jupiter i tionde - en filosofi av ett visst slag - en seger för denna, men, om man ser till horoskopet generellt, en seger med ett högt pris. Det nionde huset för filosofi är helt materialistiskt här, och Saturnus understryker också att äktenskapet bara är mellan två döda kött, det är inte giltigt ur himmelens perspektiv.

Därmed är den logiska överensstämmelsen mellan de båda horoskopen perfekt. Jupiter på denna himmel är bara en mänsklig tankeprodukt utan sanktion från högre nivå. Tvärtom har själen (Månen) och vad av ande (Eld, insikt, sann intuition) kan ha funnits i situationen (frågan, ämnet), nu offrats (tolfte huset för bristande världsligt genomslag).

Detta är alltså kyrkans horoskop och inte de två spelbrickor som blev först ut på den omskrivna planen. De två köttsliga kropparna med den tankeförmåga de nu besitter, är säsongsblomster, men de inneboende andesjälarna kommer att återvända till jorden igen. Men om dessa handlade inte detta inlägg.

*****

För ett inlägg om den ursprungliga kristendomens astrologiska praxis (redan innan rörelsen lagt sig till med det nya namnet "kristendom"), se inlägget Andesjälen som stjärna i skyn. Jesus sade i polemik mot andra rörelser i Palestina, "Himlens utseende kan ni tyda [för att spå morgondagens väder], men men inte tecknen för tiderna!" (Matt 16:3)

Här kan tilläggas att Enoks bok som kyrkan, förutom den koptiska grenen, sedermera förbjöd, harmonierar med Platon som också såg vår eviga andevarelse som fallen från stjärnbilderna. Det vill säga, vi liknas i vårt faktiska tillstånd vid härskare, grekiskans archoi. Och i ett bibelställe frågar sig Jesus förvånat om åhörarna aldrig hört talas om att vi egentligen är gudar...

Kristendomen hade emellertid avfallit från sin grundare (och inkarnerade gud) inte mindre än sin idéhistoria långt före Svenska kyrkans senaste avvikelse, och det är inte att förvåna sig att vi hittar horoskop som ovanstående.

Ett udda men intressant horoskop är detta, för dagen då en viktig bok om esséerna inköptes. Horoskopet visar tydligt en önskan att kontrollera driftslivet, och liknar faktiskt en smula ovanstående nummer 2. Stoff för reflektion.

"Boktydningen" är ett exempel, kan man säga, på Jesus påbud att lära känna tecknen för tiderna. Ja, Jesus lärde ut många ting som inte finns dokumenterade i kristendomens kanon. Hur vet jag det? Fråga dig det.


_____

1. Se t.ex. den lunära sidan i horoskopet för Sverige, ett land fullständigt förfallet i sitt ältande av frågor om kroppen. När en människa inte har något annat än prat om enbart det kroppsliga verktygets förnimmelser och grad av välmående, då är syndafallet djupt! Den sekulära människan är ett lidande djur och inget mer, oturligen utrustad med tankeförmåga vilken ursprungligen var henne given för att höja sig bortom djurriket.

Inga kommentarer: