Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 8 februari 2010

En trist vetenskapsman




Den experimentella psykologen Edwin Boring (1886-1968), var en vitrock som envist hävdade att medvetandet bara är en följd av neuroner som fyrar av i den fysiska hjärnan. Den särskilda sorts materialism han förespråkade kallas  typfysikalism, vilken engelska Wikipedia definierar så här:

Typfysikalism (också känd som typidentitetsteorin, typ-typteori eller enbart identitetsteori) är den teori inom medvetandefilosofin som hävdar att mentala tilldragelser är typidentiska till de fysiska tilldragelser i hjärnan med vilka de är korrelerade. Med andra ord är mentala tillstånd eller egenskaper [blott] neurologiska tillstånd eller egenskaper. Betckningen typidentitet avser åtskilja den från en snarlik men distinkt teori som kallas "token identity theory". (Möjlig svensk översättning finns.)

Vid första påseendet förefaller den här materialistiska tråkmånsens ("boring"!) horoskop helt motsäga bloggens tes om Eld och Luft som kreativa och andliga element. Boring föddes med Solen i Luft (Vågen) och Månen återspeglade helt och hållet Luftens mentalisering från Eld-tecknet Lejonet.

Vågen ger sig diskret tillkänna genom Borings uppenbara favorisering av vågskålar i harmoni eller två företeelser i samverkan, termen "korrelation" eller samvariation uttrycker helt och hållet Vågens princip (och vägandet och mätandet har mycket med naturvetenskapen att göra).

"To the author a perfect correlation is identity." 
(Sagt av Boring)

Men ett djupare studium av födelsehimmelen visar att individen är tydligt predisponerad för materialistiska förklaringar till mysteriet medvetande:


Här är en födelse där den redan i sig debila Solen i avvägningens tecken lutar sig mot sin disponent Venus (Vågens härskare) som också den är debil i det kritiskt-reduktionistiska tecknet Jungfrun.

Luft och Jord binds här hårt till varandra genom att de två tecknen utbytt sina härskare för en ömsesidig reception (Venus i debil i Jungfrun, Merkurius neutral i Vågen). Jag har kallat Jord-Luft-typen en neutral "rationalist", förnuftet fokuserat enbart mot fysiska eller materiella angelägenheter. Alltså inte mycket till metafysiker eller andlig personlighet.

Så långt stämmer Borings horoskop väl. Men varför jag i just detta fall indikerat den ömsesidiga receptionen med röd färg och därmed indikerar ett potentiellt problem med den här typen av rationalitet, beror på att det inte bara är en Venus som fallit ner i Jord och rent fysikalistiska betraktelser kring Solen (medvetandet, livet, etc). Det är en extremt fallen Venus eftersom Jupiter står precis invid och maximerar Venus tendens att bara uppskatta harmoni med det fysiska.

Jupiter härskar mittöver i Fiskarna men klassas inte i indisk astrologi på något särskilt sätt i Jungfrun (I västastrologin skulle Jupiter i Jungfrun sägas att vara i sin nackdel eller detriment). En blick schemat med planetära vänner (med mera) avslöjar emellertid ett intressant förhållande. Merkurius, den seriella logiken härskar i Jungfrun och upplever Jupiter (paralogisk medvetenhet) neutralt. Varför?

För att Merkurius är fri att färdas i det större medvetanderum som Jupiter representerar. Merkurius är "dagresans" planet men Jupiter är "långväga färder". Merkurius kan på inget sätt uttömma Jupiters kapacitet och har därför varken anledning att gilla eller ogilla den. Faktum är att den seriella logiken inte fattar hur mycket högre i medvetandetak Jupiter är, och det man inte vet om, det lider man inte av!

Med Jupiter är det annorlunda. Enligt det antika schemat upplever Jupiter Merkurius som sin fiende. Och i skenet av det sagda är det lätt att förstå. Merkurius färder än hit och än dit (seriell logik) skulle vara tortyr för Jupiter som famnar Helheter i en enda akt av kraftfull kognition.

Jupiter är så kallad intuition, men på det klassiska sättet inte dagens bisarra förvrängning av ordet där man bara avser grumligt "kännande och gissande". Verklig intuition närmar sig klärvoajans, kristallklart seende och förstående. (Fysikalister degraderar sig naturligt ännu mer och landar ibland som vettlösa skeptiker som förnekar möjligheten av klärvoajans eller telepatisk överföring från ett medvetande till ett annat, helt enkelt eftersom deras egen världsbild är så extremt förkrympt i korrelationen av medvetandetillstånd med en isolerad fysisk hjärna.)

Av den anledningen att Jupiter befinner sig i ett tecken som inte alls når upp till dess egen kapacitet och att den därtill finner sig tvingad att "korrelera" med en Venus som är klen och materialistisk, färgar jag med ilsket rött den ömsesidiga kopplingen mellan Jungfrun och Vågen. Det är ingen slump att laboratorierockens efternamn kan läsas som tråkmåns!

Och det händer fler ofördelaktiga saker här. Månen i Lejonet är ett sinne kapabelt att svara maximalt på inkommande data (från Solen), vilken det reflekterar på ett sätt som Solen i horoskopet anger. Men här är Solen som vi sett debil, och mångdubbelt så pga Venus expanderat (Jupiter) debila placering. Vi får den gräsligaste sorten av rationalist som inte har det i sig att tänka bortom den materialistiska världsbilden. Wikipedia nämner att Boring låg på i årtionden om sin typ-fysikalism tills den började vinna gehör. Detta är rätt typiskt ett sinnelag i ett FIXERAT eller "mörklagt" tecken som Lejonet. De är väldigt envisa!

Ett annat skäl till denna sorgligt oandliga materialism är Saturnus - materie- och formprincipen som alltid ger en förkärlek för realism, och en tro på att orsakerna ligger i det man kan se och erfara. Saturnus står utomordentligt klent placerad i Kräftans tecken, vars naturliga härskare (Månen, psyket, själen) Saturnus upplever som en fiende. Även här en indikation om att ogilla tanken på en själ i människan.

Och dessutom faller det sig så att denna naturvetenskapens egen planet (Saturnus systematiserar livet sönder och samman!) kastar sin kontrollerande 60-gradersvinkel framåt och förenar sig med Jungfrun som den sympatiserar med (eftersom även Jungfrun är ett arrangerande och begränsande Jordtecken).

Därmed krymper Reduktionisten Saturnus och Begränsar den redan debila Venus förmåga att hitta beröringspunkter och harmoni. Ja, den ultradebila Venus lamslås här av Diktatorn Saturnus som i sin oönskade placering i själens tecken fastslår att den inre människan inte kan vara något annat än en "korrelation" mellan en fantomlik overklig upplevelse och den fysiska kroppens fysiska hjärna!

Här är horoskopet för en människa som begår den yttersta förolämpningen mot allt levande och frånkänner det dess storhet.

Här är boken jag ofta puffat för om forskning som visar att fysikalismen är en falsk lära (och med detta hela det officiella Sveriges sekulära attityd till det mesta). Läs den och ingenting kommer att vara sig likt längre!

Boring har också en explicit utstötartendens från Mars-Skorpionen riktad mot Vattumannen (ideologier eller teoribyggen). Tydligast verkar den här "sociala utstötnings- eller mobbningsmekanismen" ha visat sig i hans (framgångsrika) kamp att KAPA BANDEN med filosofiinstitutionen på Harvarduniversitetet. Så typiskt en fysikalist att inte vilja höra hemma under ett så nobelt ämne!

Att han fick vänta ett kvart sekel på erkännande för sin "outsider-teori" om korrelationen mellan hjärnans tillstånd och medvetandeakter kan också ses som ett "utstötningssyndrom", fast åt andra hållet. Boring fick lov att vänta tills västerlandets mainstream-psykologi degraderade sig till den värsta tänkbara nivå den hållit sedan ämnet framtonade som en egen disciplin på 1700-talet. Först då fick Borings smörja sin chans.

Djuppsykologen James Hillman har skrivit en hel del om bristen på självkänsla i västpsykologin. Den sysslar inte ens med själen längre, den har genom uslingar som Boring fallit för den materialistiska simplismen och reducerat människan till lite biokemisk soppa i huvudet! Läs den nämnda boken.


PS. Borings horoskop har visat att båda Ljusen i Eld/Luft inte garanterar kreativitetet i alla fall. Här lyckades inte de bakomliggande faktorerna bekräfta löftena om den noblaste typen av själ. Jag sätter därför inte etiketten "kreativitet" på detta horoskop, trots att därmed introduceras inkoherens i det rätt rigida förfarandet med bloggetiketter.

Tidigare i bloggens historia gjordes enklare granskningar och säkerligen kan den som så är hågad hitta några Sol/Måne-individer i Luft och/eller Eld där Solens och Månens disponenter inte håller samma höga höjd.


Se även: fet genomgång av fysikalismen på engelska Wikipedia - den filosofi de flesta köpt utan att ens reflektera över den.

Inga kommentarer: