Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 27 februari 2010

Crocodile Dundee - mjuk machismo

 

Den som minns de fåniga men rätt charmiga filmerna med Crocodile Dundee, en förvildad vit man ute i den australiensiska bushen, och minns den här svårpratade och snustorra men ändå charmiga laglösingen, kan le igenkännande åt grundstrukturen i Paul Hogans horoskop. Här lyser verkligen filmkaraktären igenom.


Först och främst hans fåordighet men ständigt vaksamma blick: Skorpionen stiger i öster. Hur modifierar härskaren Mars berättelsen om en djup, nästan självrepressiv natur som tittar fram djupt inifrån en närmast okontaktbar själ? 

Perfekt! Mars "upphöjd" i Stenbocken beskriver en aggression som är totalt tuktad och hållen under Stenbockshärskaren Saturnus kontroll. Skorpion och Stenbock i samma horoskop ger en makalös dragning åt stajlad macho eftersom Stenbocken också representerar den roll man önskar gestalta utåt. Här sammanfaller alltså det budskapet med en skorpionpersona som är inne på samma spår. Detta är en utmärkt och helt komplikationsfri kombination av två negativt polariserade tecken (härligt att se, givet alla de psykpater som pressen ägnar utrymme åt och som därför landar också på den här bloggen).

Att Jord och Vatten handlar om naturen är ju ett som är säkert, och helt i linje med den här naturmänniskan. Och går man till de två Ljusen, Sol och Måne, så upprepas samma jordnära, "biologiserande" kombination ännu en gång. Solen i Jungfrun är nu uttalat försynt, nästan lite timid, så man kan tänka sig att också Paul Hogan själv delade lite av Crocodile Dundees försagdhet inför den charmanta kvinna som kom från storstaden för att göra ett reportage.

För det mjukt romantiska innehållet i filmerna räcker det med att konstatera att Solen fint matchas av en ytterligt mjuk och romantisk insida: Månen i Kräftan.

Inget av det här är särskilt påhittiga sidor, naturmänniskan är närmast total, men i Crocodile Dundees karaktär ingår också att han hela tiden överlistar andra -  han har en räv bakom örat. Och för den detaljen hittar man en mycket välgörande färgbrytning när plötsligt Eld och Luft skär genom horoskopet på en enda punkt: Merkurius/Hermes den listiga och finurliga, ja rent av tjuvaktiga pojkstreckaren, i opposition med den pompösa myndigheten Saturnus i ett egoistiskt och därför lätt överlistat tecken (Väduren). Här är då trickstern (Merkurius) i den vite bushmannen, han som tar parti för naturfolket gentemot överheten (Saturnus).

För en betydligt mindre inspirerande version av Merkurius och Saturnus i opposition se Tiger Woods horoskop. Det viktiga är att Merkurius styr fingerfärdighet och armarnas arbete - vilket Crocodile Dundee visar sådana prov på - och Woods med på greenen. Men där Paul Hogan var en spännande figur mitt i sitt vardagliga, där är Tiger Woods bara tillknäppt och tråkig, och jag vill föreslå att det beror på att Merkurius/Saturnus faller i negativt polariserade tecken och att Merkurius som ascendenthärskare därför gjorde honom mycket mer undfallande och "platt" än Paul Hogan, trots att också australiensaren har en massiv betoning på Jord och Vatten. Ibland behövs det bara ett litet stänk, en liten brytning av en annan kvalitet!

Det finns många andra fina ingredienser i naturmannens horoskop också, Jupiter i Fiskarna t.ex., som därmed leder till att Hogans Skorpionascendent "välsignas". Här är alltså en manlig snygging i samma liga som några andra skådespelare som har samma lyckoplanet kopplad till sitt yttre: Brad Pitt och Johnny Depp. Notera dock hur mycket strävare och tuffare Hogans alter ego Crocodile Dundee är! Skorpionen med härskaren Mars upphöjd, går knappast att bräcka i termer av torr machismo! "Kallar du det där en kniv? Det här är en kniv!" En av Crocs få repliker, men så typisk för de personatecken vi talar om här. Under ytan dock, en otroligt lågmäld Jungfru/Kräfta!


Inga kommentarer: