Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 23 februari 2010

Anekdot. Oxen & tandhygien


En vaken astrologisk student försitter aldrig en chans att testa den antika världsbilden som höll före att vi lever i ett symboliskt universum. Att studera dess material och likt Linné kartlägga dess strukturer bara för strukturernas skull är sekundärt till det faktum att universum är ett levande och intelligent väsen som vill människan väl (Platon).

Idag hade jag tid hos en tandhygienist jag inte tidigare mött. Tiden var bokad till den transiterande Månens passage genom Oxens 29e grad. Eftersom den behagliga kvinnan påminde svagt om både en bekant med Solen i Oxen och en föredetting med Ox-ascendenten, förde jag in konversationen på astrologi och berättade om hur kul jag haft de senaste två åren sedan upptäckten av en äldre zodiak som flyttar tillbaka 4 av 5 av oss till tecknet innan - en förändring som ger mycket tydligare resultat. Oxen är för övrigt munhålan och tandvårdens tecken, tillade jag. 

"Jag är född i Tvillingarna", replikerade tandhygiensten. "Tidig eller sen", frågade jag, och fick veta att hon var född tidigt i sitt tecken. Trots suddig syn utan glasögon såg jag den djupa reaktionen i henne när hon plötsligt fattade att hon var inbegripen i det jag just sagt. Hon var själv ett levande uttryck, inte för Tvillingarna utan för Oxens bild - munhålans och tandhygienens tecken. Hon hade hittat exakt rätt i sitt solära (yrkes-) liv.

När jag prövade hennes förmåga att lägga ihop 2 + 2 genom tesen att hennes arbete på att återställa hälsan i munhålan rimligen måste innebära att hon hade en opposition mellan degenerationens Skorpion och status quo-tecknet Oxen, då blev det lite för mycket för den typiskt praktiskt lagda Oxen. Precis som en god portion av besökare som förirrar sig till den här bloggen hittar en världsbild de helt enkelt inte har förkunskaper att kunna hantera, barn av enbart en världsbild, den officiella samtida.

Men jag fick in en poäng när jag berättade att jag aldrig i hela mitt liv hade mött någon i tandvårdsyrket som, innan något annat hunnit bli sagt, informerat om kostnaden för behandlingen. Oxen är ju komfortens tecken och dess planet Venus - pengarnas signifikator - är ju en primär biljett till välbehag. Oxen kunde inte snart nog hjälpa patienten förbi ev. obehag över priset för behandlingen! 

Och, som för att fullborda det Ödesbestämda konstverk som var denna människa, hade tandhygienstens föräldrar döpt henne till en språklig variant på planeten Venus nyckelord "skönhet"!

Vi lever inne i en intelligent och symbolisk teaterföreställning, vilket knappt någon längre förstår pga västerlandets intellektuella urartning. Förnuftsmänniskan är ett skämt ur himmelens perspektiv. Ett svart hål det inte går att kommunicera med, eftersom hon barrikaderat sig i sin skyddade verkstad. 

Nå, låt henne mäta och arrangera sin materia, vilket hon för övrigt kommer att fortsätta med även den dag hon passerar över andra sidan. Som den indiska Upanishad-texten säger, "Den som på 'här' och 'där' gör en åtskillnad, går från död till död." 

De orden dömer ut det vetenskapliga analytiska sinnelaget och hävdar att mental våldtäkt på verkligheten inte går obemärkt förbi i himmelen. Ateisten dömer sig till död efter död efter död eftersom han vägrar röra vid sin innersta essens, som är av konstruktionistisk art. Han är en gud, en systembyggare men har av någon outgrundlig anledning vägrat acceptera sin sanna natur.

Nå, mötet med en Jordmänniska fick mig, utan nämnvärd Jord i horoskopet, att påminna mig om den verklighet de flesta lever i. Kvinnan var verkligen mån om att göra ett bra jobb (och gjorde det) och kundens komfort.

Inga kommentarer: