Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 8 januari 2010

Vattumännen som blev Stenbockar

Långt innan jag blev medveten om den sideriska zodiakens existens hade jag noterat den extrema februari 1962 genom en kusin som föddes runt den tiden. Under en kort tid låg osannolikt många planeter låg samlade i ett och samma tecken.

Jag upptäckte senare en hel Aquarius-klubb på nätet (det är förstås Vattumannen för oss) - exklusivt för bara dem födda denna tid och som ville brösta sig över hur utvalda och speciella de var!

Det intressanta är nu att en äkta Vattuman aldrig skulle hylla sig själv med så grova medel. Granskar man istället perioden via den sideriska zodiaken inser man att det är Jordtecknet Stenbocken som älskar att upprätta äromonument över sig själva och sina stordåd.

I avsaknad av andra meriter blir det ett mausoleum över det enkla faktum att de alls blivit födda! Det är inte Vattumannen utan Stenbocken som i sten hugger in ett vittnesbörd om sin existens. De känner sig verkligare då.

Jag förstår att detta måste komma som en chock för den lilla del av mänskligheten som föddes vid den här tiden. Men sanningen går inte att förneka. Det är Stenbocken som via Jordelementet söker OBJEKTIFIERA allt, gärna genom att peka på naturlagar eller matematiska förhållanden i deras konkretiserade manifestationer.

Se t.ex. Ingvar 'IKEA' Kamprads horoskop - enligt västzodiaken ("tropisk") spelar Vattumannen en betydande roll men enligt den sideriska är det istället Stenbocken som härbärgerar planeterna. Vattumannen är aldrig synlig i vår värld (Luft), men det första synliga avtrycket av dess "mentaliserande" är den lilla torftiga monteringsanvisning som medföljer en IKEA-produkt. Men i synnerhet är det den färdigbyggda bokhyllan som "är" Stenbocken - tonvikten på DET MANIFESTA snarare än DET PRINCIPIELLA.

Visserligen representerar ju Vattumannen den socialt orienterade människan, grupp- eller föreningsmänniskan - just en sådan som skulle kunna tänkas bilda en klubb. Men då runt en ideologi och inte bara över sin egen faktiska existens.

*****

Notera också att det är Saturnus i bemärkelsen Kronos - tidens herre - som finner att tidsprincipens konkreta gestalt under några veckor 1962 är extraordinär. Men detta är naiv Jord-mentalitet, en äkta Vattuman skulle fröjdas över HELA DET PLANETÄRA SYSTEMETS OAVLÅTLIGA RINGDANS! Över det astrologiska konceptet som sådant. Hela idén med en 1962-klubb avslöjar alltså att det inte är en produkt av den genuina Vattumannen.

Det är inte alla horoskoptyper givet att smaka på den subtila skillnaden mellan en Vattuman och en Stenbock. Men många kan se skillnaden och därmed få ytterligare en indikation på att den sideriska zodiaken står närmare verkligheten - vad den nu är för något...

Fallet med den hyperkoncentrerade (sideriska) Stenbocken årgång 1962 upplever jag som lika talande som när man flyttar tillbaka en känd ung kvinna som Jackie Ferm från den försynta och lågmälda Jungfrun och låter henne lysa fram som det genuina, sceniska Lejon hon alltid var född att vara. Sol-Lejonet t.o.m. prickar in hennes (ö)kände far!

Och ja, min 1962-släkting är en kusligt exakt inredningsdesigner i varjehanda material. Ingen som helst formell skolning (Luftelementet) men utrustad med vad som verkar vara exakt fotografiskt minne! Notera som i fallet Ingvar Kamprad den direkta kopplingen till det konkreta utförandet, till materialen, till Jordelementet. Stenbocken är inte nöjd med Vattumannens glesa och synbart immateriella nivå - den söker substans, soliditet!

*****

Sök på 1962 och Aquarius på nätet. Det är helt nedlusat av kommentarer. Jag hamnade på den här sidan där en amerikansk astrolog (nytt fönster) förundras över det förtätade februarihoroskopet (bild på planethopen) och tolkar det som om det handlade om Vattumannen.

Det som berör mig är slutorden:
It's an interesting anecdote that Jeanne Dixon predicted that the Antichrist would be born February 5, 1962 at around 7 am, right at the heart of this stellium.
Den amerikanska astrologen ser inte poängen, för hon har huvudet fullt av idéer om Vattumannen. Men hur många gånger har jag inte upprepat att vi har den sataniska principen generellt gestaltad av de negativt polariserade elementen, särskilt axeln Oxe/Skorpion, men också systemiskt som Stenbocken/Saturnus - "denna världens herre"?

(Detta gör naturligtvis inte alla stenbockar till satanister - men de kommer alla att befinna sig i något slags förhållande till den domän som Frestaren demonstrerade för Jesus - se den här kända bibelillustrationen av Doré - nytt fönster. Frågade du Platon hade han alls inte sett någon ont med denna världen, a-kosmismen smög sig in i västerlandets historia några århundraden senare.)

Det här mediet Jeanne Dixon stod uppenbarligen nära den "verkliga" arketypiska verkligheten och som kopplar Antikrist till den maximala, saturniska "inomvärldslighet" som tecknades på himmelen i början av 1962! Det var Capricornus hon visualiserade och inget annat.

Vad gäller globala händelser var det Kalla kriget mellan USA och Sovjet maximalt vid den här tiden, och även om Kuba-krisen dateras till oktober 1962, är det intressant att notera att USA införde sitt ekonomiska embargo mot Kuba (Sovjets proxy-stat eller marionett) i februari 1962 (Wikipedia), just då Stenbocken var maximalt stark. "Saturnus äter sina egna barn", Stenbocken som underklassens och svältens tecken - och så vidare...

Hårda siffror - såna arbetar Stenbocken med, men alltid med konkreta mål i sikte. I Jordelementet blir Saturnus till realpolitik, den enda gång denna gud lånar sig till idealism är under sin upphöjelse i det venusianska tecknet Vågen.

*****

För att summera och understryka skillnaden mellan Luft och Jord: en Vattuman skulle aldrig förfalla till avgudadyrkan. Det är Jordelementet som sätter värde vid en princips konkreta manifestation. Många Stenbockar skulle också vara nominalister, dvs hävda att bara tinget existerar och att dess underliggande "Form" bara är en namnetikett, en språklig beteckning utan egentlig existens. Av de fyra elementen är det bara Jord som inte ser de föregående tre, därför är den vändpunkten och början på "vägen upp".

Luftelementet ÄR principen själv, och nöjd med det. Saturnus som Luft - minns dess exaltation i Vågen. Vattumannen skulle mycket väl kunna vara en idealist eller en begreppsrealist och med Platon hävda att språket förutom att vara praktiska bägare att förmedla information med också motsvarar existerande former eller varelser i en osynlig begreppsvärld. I denna för människan okända värld flyger Kamprads IKEA-stolar runt som levande idéväsen! Det enda hans stab av designers gjorde var att hämta ner dem och sen sätta namn på!
:-)



9 kommentarer:

Anonym sa...

Det är häftiga saker de du skriver där, om de sju planeterna i Vattumannens tecken,
4.2.-5.2.1962. Själv tror jag denna planetförtätning visade på att vändpunkten i senmodernitetens materiella maktframfart helt oväntat då blev aktuell. En vändpunkt, där kvantmekanikens mikromateria kompletterade kraftfullt den mer tydliga, objektiva världen.
Och främst filosofen Jacqes Derrida visar med sin motsatsdekonstruktion av moderniteten, på denna nya paradoxala postmodernitet.

En direkt omvälvningstid från historisk Vädurs- och Stenbocksstyrning till en inriktning mot de mer kvinnliga Kräftans- och Vågens tecken, startade då vid denna vändpunkt, enligt min åsikt. Derrida och tidigare H Marcuse och H Hesse alla födda i Kräftans tecken, hade länge visionerat om alternativa samhällen.Den alternativrörelse som fick sin andra utlösning, genom den tunga konjunktionen Uranus med Pluto 1965. Och som under några år senare djupt verkar i det politiskt omedvetna, för att få sitt överraskande genomslag vid postmodernitetens verkligt politiska genombrott, den kraft som andligt och mirakulöst fredligt, urholkade kommunismen 1989-1991.

Och nu år 2010 får detta nya postmoderna skeende, bland annat sin överraskande påföljd även i ”världens modernaste land” Sverige, Schweden. Där Jacques Derridas tanke om tillvarons ”spel av skillnader” kommer fram i en alltbättre en paradoxskillnad, när även ”världens postmodernaste land” Sverige, Sweden nu snabbt växer fram. Och där Derridas ”absoluta rättvisa” får en början när Guds eviga nutidsåtta(8) vändes 180 grader, varvid samhällets modernitets, lagstyrande ensidigt förståndiga, logiska Stenbocksauktoritet då fortsätter i den därefter undre ringen, enligt vad jag förstår.

Alltmed Guds rikes postmoderna, återvunna paradis, Sverige, Sweden alltbättre blir till i den förnuftsupplysande övre ringen. En avgörande maktförskjutning sker alltså mot en mer existentiell, folklig demokratimaktstyrning. Den som dock bra måste samverka med politisk elits lagstyrande ”Stenbocksauktoritet.” De flesta av oss ur det vanliga ”utsatta” folket, vet att politisk, journalistisk och materialistisk demokrati är inte allt, det behövs även mer förståelsefull, IT-kommunikativ, existentiell, andlig demokrati. Den som får till följd av en ökad solidaritet med världens fattiga och utsatta. Det som nu framöver trots allt blir det centrala budskapet, mitt i den globala senkapitalismen. Detta jämte återställande av globala naturvärden från modernitetens natur- och klimatförstörelse, den som pågått några sekler. Ja, så tror jag.
Rolf Ahlqvist

Seaward sa...

Jag lämnar åt andra att skärskåda din analys, men vill bara påminna om att bloggens "dialekt" är den sideriska zodiaken - för att undvika begreppsförvirring.

I fråga om 1962 som historisk vändpunkt kan du mycket väl ha rätt. Jag har dock aldrig sysslat med astrologin som "grid" för betraktelser av civilisationers dynamik, och kan inte bedöma dessa långt drivna reflektioner som fastmer bygger på helt andra teoretiska grundvalar än den här bloggens.

Enligt bloggens grundmönster ändras allt. Hesse är t.ex. Sol-Tvilling enligt siderisk zodiak (behåller Månen i Fiskarna) och hans stellium i Vattumannen ger med Solen i Luft en äkta intellektuell.

Jag vill istället få upp det här tåget på räls genom att notera att din formala presentation stärker inläggets tes: det som en gång var Vattumannen har med vårdagjämningens precession i fyra av fem fall blivit Stenbocken.

Stenbocken är imperialisten som inte skäms för att likt Rom trampa in på andras områden och utan att ens anse sig behöva orda om saken bestämma regelverk och språk. Ditt eget horoskop rymmer en tydlig variant på (siderisk) Stenbock och inte Vattuman då samtidsanalysen inte med ett enda ord anknyter till inläggets sakfråga. Detta är Stenbockens väg, självhärskarens, imperialistens och systembyggarens väg. Detta är inte humanisten Vattumannen.

Fatta mig rätt. Jag finner det positivt (och en smula humoristiskt) att du formalt åskådliggör inläggets tes om Stenbockens grundbeteende, som med den sideriska zodiaken åter kan ses lika tydligt som att Skorpionen är en reserverad "mörkermänniska". (Den senare kallas betecknas med dagens skeva tropiska zodiak för en utåtvänd och glad Skyttar! Jag har exempel på dessa s.k. Skyttar som soltecken, vilka jobbat med kriminalitet, försvunna barn, eller i kemilaboratorier - alla är de klassiska skorpionämnen och alls inte "Skytt"!)

Här är ett äldre inlägg om ett intresse som direkt kan identifieras som "Stenbock". Vederbörande påminner om kusinen som nämndes i inlägget i den uppenbara dragningen mot arkitektur och geometri.

Kanhända placeras geometri bäst under Saturnus. Som rena begrepp för mentaliteten via härskarläget i Vattumannen, men i intresset för konkreta objekt som baserar sig på geometriska hänsyn hellre en hemvist i Stenbocken! Astrologiska aspekter som "Guds finger" - tills det förs på tal, tillhör Vattumannens domän, men när en förekomst lokaliseras har skeendet flyttat "ner" i Jordelementet. Historia (konkreta händelser ovanpå en abstrakt "grid") sorterar också under Stenbocken eller Saturnus i Jordelementet.

Vänligen, Siwert

Anonym sa...

Du har rätt att det var med ”sideriskt” Stenbocksbeteende som jag nu på äldre dar klampade in konkret på din intressanta sajt. För att med min tropiska Vattumannavision utbreda ett samhälleligt framtidssceenario. På en del andra sajter har det gått bra, eller om det är dåligt, då jag har ofta inte alls får några svar. Dock att skapa visioner tillhör som bekant, inte svenska politikers starka sidor. Det är vi nog överens om. Men det är ifrån en underifrånposition som jag har skrivit där. Och i viss mån även här. Dock förstår jag att du anser att jag väl så mycket motvalls med min kommentar, inkräktade på din mission att utbreda den sideriska astrologin. Men ordet ”grid” som du använder dig av, har jag inte hört om tidigare. Anser du det är någon slags abstrakt vision. En poet som den tropiska zodiaken inte stämmer bra på är enligt min åsikt, Nils Ferlin. Har du kollat siderskt på honom.
/Vänligen Rolf A

Seaward sa...

:-) Ja, den "postmodernistiska" människan har ett intressant och multipelt förhållande till fakta. Antik zodiak och den metodologiskt sett korrupta tropiska zodiaken kan fortleva sida vid sida och fortsätta korsbefrukta varandra! (Korrupt redan i antiken givet att grekerna sedan länge upptäckt vårdagjämningens precession. På något sätt föll den kunskapen mellan stolarna och astrologerna i väst fick bara med sig "halva" systemet.)

Jag knackar just på en liten text om ur-svensken Carl von Linné som lustigt nog plockar upp delar av de här resonemangen! Ferlin kanske faller under luppen han med, så småningom - det finns så otroligt mycket intressanta individer att studera i skenet av deras särprägel och inriktning!

"Grid" (rutnät) är kanske inte så poetiskt, men en indirekt referens till samtidskultur, datoranimationer via trådmodeller med mera, och inte minst filmen Matrix (del 1) som uppenbarade filosofin för en helt ny generation och gav idén "virtual reality" en helt ny innebörd.

En mix av Platons grotta och buddhism och...ja, jag har aldrig analyserat filmens världsbild särskilt noga, men det har jag sett att berkeleyanske (idealistiske) filosofen Peter B. Lloyd har gjort.

Anonym sa...

Vi kommentatorer som inte har blogg, finns längst ner eller om det är längst upp, i IT-demokratins befriande, folkliga tankemaktsutbredning, när vi åker snålskjuts på blogginnehavares mediafönster. Men viss nytta kan vi också göra, när exempelvis jag som tropisk Vattuman blir en bekräftelsejagande siderisk Stenbock, och kollar på mitt eget namn på Google. För någon vecka sedan kom din rubrik ”Vattumännen som blev Stenbockar” in på den sjunde sidan på mitt namns menysiffernummer.

Ganska okey plats bland de c:a 10 texter som Google samlar längst fram bland mina skrivhandlingars texter. Men så saknade jag några texter, och efter att ha tryckt fram siffror på sidor bortom 70 ungefär, så gav Google mig chansen att plocka fram en del alternativ som de lagt åt sidan. Och nu idag kom din rubrik med astrologiskt innehåll något oväntat, fram på 1:a sidan. Vi får se hur länge den stannar där. Eller är det månne så subjektivt, att det är bara på min Googlesida som den finns där? Texter lever ju ett rörligt liv som läs- och minnesplatser på Internet.

Vad säger du, det är väl bra om astrologin når alltbättre, välförtjänta framgångar så här på 2010-talet, Och vare sig då, om det är den tropiska eller den sideriska astrologin som uppmärksammas. Detta efter fundamentalistiska humanisters minst sagt decennielånga, förljugna smutskastande av den seriösa astrologin.
Vänligen Rolf A

Seaward sa...

Googles sidrankning har jag givit upp hoppet om att förstå. En sån här blogg, som få länkar TILL, bör inte ha någon chans att synas om det är konkurrens om populära nyckelord. Men ju mer unika sökord man skriver in, dess färre matchande träffar...

(Sideriska) Stenbockar är ju inte bara bekräftelsesökare, de är också idoga byggare av imperier - driften att konstruera "tusenårsriken" (Platons Demiourgos, kanhända). Den sidan tryckte jag på i inlägget om Kamprad (även om hans soltecken är ett annat).

I ett annat fall hade jag roligt åt att bocken så tydligt syns i viljan att skapa avkomma intill sista andetaget - det var i inlägget om Monty Python-medlemmen Terry Jones. I samma inlägg fick sideriska Stenbocken Aje Philipson en liten slev, han också.

Jag vet dock inte huruvida båda dessa kallades Vattuman i den tropiska versionen.

Under sagda decennium var jag (i huvudsak) datorprogrammerare och astrologin var en hobby som vilade. Jag har först nu börjat hitta alla anskrämliga attacker på nätet och inser att jag började blogga ungefär samtidigt som "fundamentalisterna" nådde sin kulmen.

Den allmänna medvetenheten är nu (hoppfullt) lite bättre, det går inte längre att komma med hur enkel smutskastning som helst, eller än värre, ren desinformation. Åtminstone parapsykologin HAR resultat att uppvisa, men problemet är att fenomenen egentligen inte ryms inom den världsbild den empiriska vetenskapen riggat (förkrympt och överförenklad)...

Anonym sa...

Hej igen! Jag ser att 23 grader 18´gradminuter och inte 24 grader skiljer mellan tropisk och siderisk zodiak nu, bl.a. i ditt horoskop. Allmänt sett syns du ha väldigt positiva Mars-aspekter i radix. Dock är du i ditt astroskrivande ofta negativ mot denna ”rena”, kraftfulla energi. Något jag undrar över. Vid synastrijämförelse har du och jag nedanstående ”hårda” aspekt, mellan våra Marsaspekter. Detta enligt min astrologi, där jag hämtar kodord-ritningar (eller tror mig hämta) dessa från den himmelskt bortomnära, strängvärldens, universella minnesbank av astroord, vilka sedan ”översätts” till teckenelement och kvaliteter, samt till olika planetaspekter.

OBS! Texten skriver jag i förväg för alla relationer, och är tänkt att gälla som hyfsat generell sanning för aspekten ifråga. En illustration av många, till hur vi möts här på nätet kan aspekten nog hur som helst, vara. Jag undrar hur är annars din åsikt om en sådan allmän, filosofisk-psykologisk, begreppslig astrologi? Där vissa signalord bör finnas med i kortare meningssammanhang.
------------------
MARS oktil MARS. I såväl kärleks- som andra relationer medför den här aspekten, vissa störningar och irritationer. Därför att ni på ett utmanande och kamplystet sätt har behov att ”hävda er” inför varann, nästan jämt och ständigt. Ni stimuleras att på så sätt tävla och mäta er styrka med varann, och det ger för visso ”kläm och fart” över förhållandet.

Men visst pris kan ni få betala, om ni blir för impulsiva och själviska. Dessutom syns ni ha svårt att göra saker och ting tillsammans. Utan var och en vill bli den som vinner maktkampen, få rätt i en diskussion eller vill få sista ordet i densamma. Var och en kan därmed hindra den andre, på något sätt i förbindelsen, med viss oenighet och spänningar som följd. Och den som ger efter kan då otålig och under stor vånda, tvingas underkasta sig på något sätt. Och tänker sedan på att få sin revansch så snart som möjligt.

Men friskt mod och orädd kraft visar ni sannerligen upp i ert förhållande, och har stor övertygelse om det viktiga som ”endast ni” kan utföra. Så ni har nog aldrig riktigt tråkigt med varandra, trots det omfattande arbete som ni ”tvingar er till, eller tvingas att utföra”. Men övriga positiva aspekter behövs som ”lugna oaser”, för att kompensera. Och där når ni mer enighet, harmoni och avspänning.
Vänligen Rolf A

Seaward sa...

Ja, sådan du uppger den, är detta den "dagsaktuella" korrektionen enligt Lahiri ayanamsa. Metoder som ger större och mindre justeringar figurerar också.

Det här är emellertid inte ett diskussionsforum utan en förhållandevis enkel blogg om den sideriska zodiaken och ett mindre antal vediska betraktelsesätt. Jag valde därför det avrundade värdet 24° som en behändig siffra för dem som känner positionen på sin sol.

Mer seriöst, Rolf: Varför denna fixering vid relationerna mellan ditt horoskop och mitt? Drar du inga slutsatser alls av att jag inte tidigare kommenterat dessa dina upprepade ämnesavvikelser?

Vänligen, respektera bloggens ämnesavgränsning eller sluta helt kommentera. Du närmar dig på ett kanske oavsiktligt sätt det beteende som kallas "internettroll" - individer som kroniskt avviker från ämnet eller har en helt annan agenda än sakfrågan.

Avsiktligt eller ej kommer jag f.o.m. nu att radera inlägg som kör liknande solorace. Jag har verkligen inte ambitionen att sitta och kallaprata om det egna horoskopets relation till var och varannan bloggbesökare.

Vad du egentligen bör göra, är att starta en egen blogg där du också kan analysera vad och vem du vill efter eget huvud och system.

Anonym sa...

Ditt gränssättande verifierade konkret och osökt min T-Saturnus-transit i form av en trioktil till min radixSol, den som jag har idag enligt den tropiska zodiaken. Jag får lugna ner min övertro på, att optimistiska Jupiter-gränsöverskridanden till dina läsare kan ske i dina sajter. Där vi kan få ha en hyfsad demokratisk kommentatorsroll. Men intressant och kul att läsa dina djupgående texter, så det kan jag ju fortsätta med. Tack för det.
Vänligen Rolf A