Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 13 januari 2010

Sjöbergs astrologiska trivselfaktor

Det här är ett genombrott i bloggens presentation av destruktiva signaturer på födelsehimmelen. Efter nyheten att Patrik Sjöberg retat upp alla andra i ett program ritade jag upp horoskopet för hans dag. (Sjöberg vidhåller sin överlägsenhet i AB och Anrell kommenterar i AB, även Expr skriver.)

Resultatet av horoskopberäkningen blev att allt det som degraderar en människa och gör henne outhärdlig samlats på en enda punkt i tiden. Det är väl för att orka leva med sig själv den före detta höjdhopparen har frusit inne i myten om sig själv som Nummer Ett. Viljan att ingå i omvärlden verkar han sedan länge ha släppt.

Bloggens återkommande läsare hör här att det är "egenmäktighetssyndromet" jag talar om, när jagets vilja till makt och position börjar gå över lik i sin egen sak. En egocentrisk Vädur är ofta en frisk fläkt och underhållande, men när dessutom viljan att dominera och sätta agendan (Stenbocken) läggs till, då mattas omgivningens entusiasm ganska snart.

Jag trodde aktören Christian Bales femminuters utskällning av en studiomedarbetare var toppexemplet på självrättfärdighet och paradexemplet på den här egostörningen. Men sedan nådde ryktet om Anna Ankas furiösa ilska pressen och det fanns anledning att återigen titta på den olyckliga kombinationen av ett spädbarns psykologiska mogenhetsnivå och en vuxen självhärskare.

Kombinationen duggar tätt på bloggen eftersom det verkar vara de allra mest omogna som söker sig till rampljuset!



Båda dessa fall förbleknar emellertid i jämförelse med ovanstående födelsehimmel! Egenmäktigheten (här markerad "1a") är bara början på en olustig historia om total social inkompetens. Framgångsplaneten Jupiter välsignar här Solen via det utagerande Eldelementet, vilket avslöjar en framgångsrik karriär (med facit i hand här som Eldens mest primitiva verksamhet: som fysisk rörlighet).

Men framgångsbringaren, som också är en expanderande och förstärkande kraft, befinner sig i Väduren och nettoeffekten blir att den filosofiska Solen i Skytten ger en ohyggligt banal karriärfilosofi: självförhävelse! Den här blandade välsignelsen och förbannelsen har jag markerat "1b" eftersom den är av samma allmänna typ som det mer diffusa "egenmäktighetssyndromet". Jupiter ger faktiskt visst fog för att här finns "egenmakt", om vi leker lite med språket och i Sol/Jupiter-kombinationen ser en resurs och inte bara ett egotrippat pucko.

Men det är faktorn markerad "2" som får allt att gå överstyr. Sjöberg nöjer sig inte med att skrävla och förhäva sig non-stop, han måste nödvändigtvis göra det på andras bekostnad. Den generella störning som alltid bildas mellan den giftiga och illvilliga Skorpionen och grupptecknet Vattumannen återkommer ömsom som mobbare och ömsom som individer som stöts ut ur gruppgemenskapen för att de avviker på något sätt som gruppen finner misshaglig.

Den eminente astrologen Charles Carter lokaliserade i "utstötningssyndromet" en klar tendens till skrävel, ett säkert sätt att komma på kant med gruppen. Men den här bloggen har på ett år hittat "syndromet" i fler sammanhang, och ytterst träffsäkra sådana. Vem minns inte "hits" som den mobbande skivrecensionen från Håkan Steen riktad mot Thomas Ledin, eller Bollibompa-värden Jonas Leksells bekännelse om sin otrevliga mobbartendens i yngre år? Båda tungt däckade av samma astrologiska utstötningstendens. För att inte tala om Usama bin Ladins horoskop!

I fallet Patrik Sjöberg samverkar så många fler faktorer än de numrerade på ett destruktivt sätt, att det är lätt att kora horoskopet till urtypen man bör hålla sig borta från om man vill ha det trevligt i sitt liv. Mars, illvillig, står t.ex. och sticker i den i sig kritiserande Jungfrun. Ja, den som bedömer placeringarna ser att det här är ett riktigt lågvattenmärke i tiden, och f.d. idrottsstjärnan har tydligen aldrig intill denna dag ägnat sig själv en enda självkritisk tanke.

Enligt Expressen klargör han bara "att det är så här han är". Studera Månen (psyket) noga på den här himmelen, och hur dess disponent (Stenbockens härskare) Saturnus involverar sig i ett socialt mobbingprojekt via sin aspekt mot Skorpionen (och allt som finns i det tecknet).

Vi har alltså "egoäckel" skrivet två gånger på himmel, och "mobbingäckel" också dubblerat. (Ett "2b" saknas på kartan.)

Det är just dessa MULTIPLA ATTESTERINGAR en astrolog behöver innan han vågar uttala sig säkert. Men hela Sverige visste ju redan att han är en otrevlig typ, så det hade varit ren skam om inte astrologin fångat upp detta faktum. Och med astrologi menar bloggen förstås riktig astrologi, den som använder den ursprungliga sideriska zodiaken som korrigeras varje år för att ligga rätt mot universum - som den ursprungliga tanken i Babylon och Indien ville ha det.

Som det nu faller sig, ÄR den sideriska astrologin en spöklikt rättvisande metod för att säkerställa kvaliteten på en människa, och medan vi i allmänhet har både gott och ont i oss, kommer det korta tidpunkter då antingen gott eller ont klart överväger.

Det antika systemet är konstruerat så att det signalerar problem oftare än det ger grönt kort. Det har att göra med att mänskligheten är djupt fallen, faktiskt under djurens nivå eftersom vårt egomedvetande gör att vi kan börja inbilla oss att vi är bättre!

*****

Tillägg.

Ett antal av Expressens läsarkommentarer nämner Sjöberg som en (f.d.?) kokainmissbrukare. Så lite bryr jag mig om idrotten att jag helt missat den sidan av hans liv. Rent astrologiskt kan man dock peka på den "kroniska" (ibland närmast vanemässiga) Saturnus som "låser" sig vid förgiftningens tecken Skorpionen - det naturliga tecknet för drogmissbruk. (Alla tre Vattentecknen är i själva verket sårbara för droger.)

Med den här ovanliga eldpushen i horoskopet, och alla dess hämningar - Saturnus ödeläggelse av Månen/psyket inte minst - kanske vi ser ett ovanligt tydligt exempel på en död själ som dras mot artificiella "livskickar", självskryt eller droger...).

Solen i Eld och Månen i Jord utlöser faktiskt "egenmäktighet" på ett tredje sätt och för den här generella krisen mellan två helt oförenliga element, se inlägget om Birger Schlaug, som till stor del handlar om lidande. Se särskilt tillägget om självmordet längst ner! Patrik Sjöberg verkar ha ett horoskop i farozonen för att på samma sätt hellre ge fingret åt livet självt än röra samma finger för att ändra på sig.

*****

I detta inlägg citeras Charles Carters skarpögda analys av "det sociala utstötningssyndromet". Inläggets huvudämne, svininfluensan som uttryck för social utstötning, var i sak inte fel, men hela pandemipådraget visade sig ju väldigt överdrivet.


PS. Solen aspekterad av Jupiter meriterar rent tekniskt etiketten "intelligens". Men jag tror ingen med en smula inblick i det astrologiska regelsystemet och koll på födelsehimmelen som helhet invänder mot att jag inte taggar det här horoskopet som intelligent.

"Ingen regel undan undantag", "Även Solen har sina fläckar", blah, blah.

1 kommentar:

gazzetaniento sa...

siderian sidera doppa snoken i chokla.var får du allt ifrån siv-erik är det din rosa pingisbordsvärd som spökar varför vela som du gör släng av dig din rosa sparkdräkt och dra på dig blåstället.patrik och holm ska på turne´ tillsammans.våga va lite kraftfull exakt kl:1144 20 mars vet jag vad som inträffar men inte du för du e´inne i siderianvalsens vågade våg och sågade såg du ingenting,haiti ex,om du inte sätter fart kommer du att stuka den lilla lilla tån på tallegren(akta dig för skogen)