Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 4 januari 2010

Orkeslösa livsområden

De allra flesta horoskopen på bloggen är uppritade bara utifrån celebritetens födelsedag. Därmed är de numrerade husen (livsområden) ogiltiga, och inga slutsatser dras heller av dem.

Jag kan inte nog rekommendera den massiva introduktionsbok i indisk astrologi som två västerlänningar skrivit, och som jag gjort till ett flerårigt bakgrundsprojekt - jag har aldrig sett så mycket information nerpackad på 400 sidor finstilt text! Jag är inte ens säker på att jag klarar (eller har ambitionen) att memorera ett så här avancerat system och hålla alla regler i huvudet samtidigt!

Boken är på engelska och det är bara att inse att fast den är avsedd som nybörjarbok är den alldeles för avancerad för den svenska marknaden. Den här typen av litteratur kommer aldrig att översättas till vårt språk. Hos oss måste innehållet vara ganska enkelt och brett för att kunna sälja. Sveriges folkmängd är för liten och det innebär i sin tur en alltför liten målgrupp om ämnet kräver en högre än genomsnittlig intelligens, vilket definitivt är fallet med indisk astrologi.

Här följer ett litet smakprov från nämnda bok, "Light on Life", som exempel på den vediska astrologins nyanserade sätt att analysera vilka livsområden ("hus") som på grund av medfött karma anses försvagade hos individen. Ett bhava (hus) är tömt på styrka när:
  • det befolkas eller aspekteras av illvilliga planeter eller av planeter som äger illvilliga hus
  • det saknar aspekt från eller association med sin egen härskare eller från de välgörande planeterna
  • det står klämt mellan illvilliga planeter
  • det är associerat med eller aspekterad av illvilliga eller ovänliga planeter och inga andra
  • de fjärde, åttonde och tolfte eller de femte och nionde husen räknat från huset under inspektion befolkas av illasinnade planeter 
Och det här är då ett sent stadium av horoskopanalysen! Man måste dessförinnan ha bildat sig en uppfattning om planeternas styrka i sig själva och hur de "minglar" med varandra - bedömningsgrunder vilka bara grovt har skissats på den här bloggen.

Av de sex punkterna framgår att bloggens snabba kändisporträtt ännu efter ett år möjligen kan kallas förenklingar ur västerländskt perspektiv. En indisk astrolog skulle kanske helt underkänna skisserna. Ett horoskop utan födelsetid (och de tolv husen) möjliggör inga säkra uttalanden om individen.

Däremot, kan man - vilket jag nästan genomgående gör på bloggen - arbeta baklänges (deduktionsslut) från kända historiska förhållanden och söka härleda dem till födelsehoroskopets dominanta ingredienser. Kalla det gärna för "hands on"-astrologi: att bli bekant med principerna utifrån konkreta utfall i verkligheten.

Den som a priori förnekar att kosmos hänger ihop med människans upplevelser som astrologerna säger, finner metoden vanvettig. Det verkliga vanvettet ligger i själva verket i att dessa skeptiker inte ens brytt sig om att gå utanför sina egna tolkningsramar och studera den världsbild inom vilken astrologin är helt logisk. Det är alltså skeptikern som är den pinsamma, som fastlåst i ett av många synsätt inte ser till vilket åtlöje han/hon gör sig. Alla former av fundamentalism lider av samma problem.

Författarna till "Light on Life" följer upp föregående lista med följande punklista för när en graha eller "grabbare" (planet) är orkeslös:
  • den är debil, bränd eller befolkar sin fiendes zodiaktecken
  • den står klämd mellan illvilliga planeter
  • den är associerad med eller aspekterad av illvilliga eller ovänliga planeter och inte av några andra
  • de fjärde, åttonde och tolfte husen eller de femte och nionde husen från planeten ifråga befolkas av illvilliga planeter
  • den befolkar husen 6, 8 eller 12 (detta implicerar också att vilket hus som helst som behärskas av en planet som befolkar husen 6, 8 eller 12 är svag - försåvitt den inte befinner sig i sitt eget zodiaktecken)

Som synes har några av dessa nya regler om planetär styrka ännu inte använts på bloggen. Dels för att inläggen blir orimligt långa om man ska utföra kompletta analyser. Och dels för att de hus-relaterade reglerna inte kan användas på den majoritet av kändishoroskop där födelsetiden saknas.

F.o.m. ska jag dock börja titta "inklämda" planeter och se i vad mån det perspektivet bidrar till mer förståelse. Någon kanske märkte att jag nyligen smygintroducerade den här parametern i andra inlägget om rockmusikern Ron Wood.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det lär väl inte bli många hus eller planeter som inte är orkeslösa eller försvagade med det här systemet? Vad jag kan se är t ex alla mina egna hus och planeter "orkeslösa" (möjligen med undantag av jupiter). Och det är svårt att tänka sig att just jag skulle ha ett sådant remarkabelt sinistert horoskop...
S

Seaward sa...

:-)

Ja, jag har inte hunnit så långt i utvärderingen av vedisk astrologi än, den stora kicken för mig är så långt att zodiaktecknen nu fungerar bättre än någonsin, men det ju med valet av zodiak att göra.

Jag har tidigare understrukit att vedisk astrologi ÄR mörkare än den falskt positiva ego-astrologi som blomstrade i väst under andra halvan av 1900-talet. I usla fall kan ett vediskt horoskop innehålla 7 uttryckligt "onda" planeter och än värre, de två "naturligt goda" (Venus och Jupiter) kan avsiktligt eller oavsiktligt gå de ondas ärenden (se mördaren Ted Bundys charmoffensiv via Jupiter/Venus i Vågen).

För att återknyta till de gamla grekerna är astrologin inte "smeksam" - den påminner om den härva av gott och ont karma man som inkarnerad människa har att jobba sig genom, den påminner om alla insikter som återstår att göra. (Platons väg till "själens excellens".) I den gnostiska kristendomen (200-300-talet) betraktades de sju planeterna som rent demoniska krafter vilka suddade ut andemänniskans korrekta medvetandenivå. (Jfr sanskritordet ahamkara, "falskt ego", dvs ascendenten i astrologin.) Kanske lite väl antikosmiskt!

MOT ANALYSEN AV KLENA HUS ska man förstås ställa de goda husen, särskilt de tre dharma-husen 1, 5 och 9 (viktiga att hitta fram eftersom de matchar ens sanna självförverkligande, vilket som framgår inte är karriären/tionde). Vid en grundlig genomgång av horoskopet måste man ju också väga in dasha-systemet: alla planeter är inte aktiva under alla år, utan medvind och tröghet portioneras ut vartefter människolivet fortskrider.

Vissa hus är dessutom BÅDE goda och onda samtidigt i det indiska systemet, och upachaya-husen (3, 6, 10 och 11) börjar som onda men blir bättre senare i livet! Ja, det är så mycket tankar bakom varje hus att man kan smälla av…

Även om ens "sekulära" eller världsliga horoskop rymmer klena eller orkeslösa hus eller placeringar, äger planeterna fortfarande inre (själslig) rikedom.

Och glöm inte att de onda, som Mars och Saturnus, inte betyder att det hus de händelsevis är knutna till som tillfälliga härskare blir onda. Nu tjänar de bara som "platshållare" för det huset och det intressanta är i vilka ytterligare omständigheter de är involverade. Jag kommer att tänka på ett horoskop med Skorpionascendent.

Mars ingår här i en kombination med både Venus och Saturnus i sjunde partnerhuset. Resultat: krigiskheten märks som en rastlöshet pga Saturnus undertryckande inverkan. Och att Venus tagit stryk här säger sig själv: ett livslångt och förgäves sökande efter kärleken, men alltid Saturnus kroniska missnöje med allt kvinnan funnit.

När jag började titta på fenomenet "bränd planet" utgick jag från min egen Sol+Mars i Vågen och insåg strax att frågan om sekulär effekt och intern effekt verkar stämma. Jag tog fängelse hellre än att kriga (göra värnplikt). Men i själen är jag alltjämt redo att kriga - för det jag tror på!

Annat exempel från mitt horoskop: en prominent (världsligt stark) Saturnus (7e huset) men en klen Jupiter (6e huset) och min karriärväg har inga framgångar (så här långt). Inte svårt se vilken som tar kontroll över det världsliga ödet.

Karma kan hindra även kompetent folk att nå den position de är värda, alltmedan planeternas "insida" inte alls är "orkeslös". Vad gäller de tolv husen är de emellertid just sekulära, så där måste man räkna med att särskilt klena hus matchar svagare livsområden.

Men, åter, det är så många regler i vedisk astrologi att varje hus kräver lång analys för att se exakt vad som talar för och vad som talar mot huset i fråga. Och till det frågan "när" (enligt de planetära dasha-cyklerna) det kommer att storma i huset i fråga (eller regna guld).

Seaward sa...

Ps. Och minns då att vedisk astrologi med "planetens insida" avser dess disponent - Solen i Väduren disponeras av t.ex. av Mars.

Givet Mars teckenplacering, husplacering och andra omständigheter blir frågan om det enskilda huset maximalt krångligt!

Som jag läst det, ber indiska astrologer till sin gud innan de börjar en tolkning att de ska få kraften att korrekt se de viktiga sammanhangen! :-)