Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 30 januari 2010

Horoskop för ett "one-hit wonder"




J.D. Salingers storhet byggde på en enda bok skriver Mats Gellerfelt i SvD, men i gengäld har den sålt i över 65 miljoner exemplar. Det måste vara litteraturens motsvarighet till popindustrins oändliga genomströmning av "one-hit wonders", artisterna man aldrig hörde röken av igen. En kär väninna satte boken i händerna på mig när jag var runt tjugo, men lätt emotionellt retarderad som jag var funkade den fint för mig då också.

Astrologiskt är Salingers horoskop fascinerande endimensionellt. Framgångens Jupiter befann sig symptomatiskt nog i den juvenila ynglingens tecken Tvillingarna 1919 (planetär härskare: ungspolingen Merkurius/Hermes).

Och hur Salingers födelse "synkroniserades" för att dra maximalt från denna förmåga att expanderas på den unga människans motiv!



Som syns av kartan (siderisk zodiak!) föddes han under den nymåne som brukar teckna projektstart eller början på något stort. Solen och Månen står i exakt opposition till Jupiter. Som lyckobringaren betyder detta således "särdeles framgångsrik projektstart"!

Och mer än så: Solen, Månen och pengarnas planet Venus i Skytten disponeras alla av Jupiter då den senare är vidsträckta Skyttens härskare!

Salinger hade inte kunnat följa upp den framgången, och jag tror han var medveten om det. Han hade sugit musten ur sin lyckostjärna och givit den perfekta berättelsen om ung missanpassning! Han var inte så dum att han sökte kalkera sig själv med ännu en blek uppföljare av snarlik typ.

Men oppositionen mellan Eld och Luft är ju en lysande indikator på mental rörlighet och kapacitet till förändring (Sattva guna)?

Salingers födelsetid blev aldrig känd och det hindrar enormt, men så mycket kan sägas att hans lyckoplanet Jupiter alls inte är en outtömlig källa till litterär framgång, fastän placerad i Tvillingarnas tecken - ett skribent- och kommunikationstecken. Om något talar väl hans utdragna kommunikationsvägran ett helt annat språk! Hur kan detta vara? Planeter som bygger en axel mellan Eld- och Lufttecken ska ju vara kreativa?

Nå, men se då hur Tvillingarnas härskare, kommunikatören Merkurius, har det.  Det är nämligen den här som förfogar över lyckostjärnan Jupiter som i sin tur förmerar vilken aktivitet Solen än bedriver.

Ah! Merkurius står i det tvärtysta och asociala mörkertecknet Skorpionen! Redan här ser vi också underströmmen som informerade "Räddaren i nöden". Men det som lyfte hans verk, hans enda verk, bortom andra, är förstås Rahu, måttlöshetens demon som kombinerar sig med Merkurius i dystopiska Skorpionen!

I indisk astrologisk tradition beskrivs Rahu som en Jupiter fast ur styr. Demonen hungrade efter gudarnas odödlighetsnektar och straffades tids nog för det genom att klyvas i tvenne delar. Rahu är drakhuvudet som ännu hungrar, på motsatta sidan den huvudlösa draksvansen Ketu som i brist på min står för mättnad. 

För att korta en historia maximalt: jag tror Salinger fick skrivkramp: Merkurius uppförstorad till abnormitet via Rahu men i tystnadens tecken!

På samma sätt är sinnet (Månen), vilken är omistlig för en fantasifull människa sönderbränd av Solen - det är bara timmar kvar till den exakta nymånen. Solen - Salingers stora genombrott - dödade hans reflektiva sinnelag (Månen)!

Utbränd efter en bok, en "one-hit wonder"!

Stoffet till "Räddaren" ligger i den djupt dysfunktionella kombinationen av Merkurius - den unga pojken - och den förvrängda hungerns drake. Ungdomens problem att hitta sitt uttryck. Det var den här duon som också tystade Salinger och förde honom in i enslingens mörker. Horoskopet är remarkabelt, den enormt givande axeln mellan Skytten och Månen är INTE det viktiga på denna födelsehimmel, utan Jupiter (nymånens disponent) tillfångatagen i mörkrets tecken Skorpionen!

Mäktigt och tragiskt. Salingers senare år i livet, har det skrivits, var ett enda långt span efter möjliga copyright-intrång på hans klenod och livsverk. Hur kan man förstå detta patetiska fall ner i monetärt och protektionistiskt tänkande?

Jupiter är filosofins planet, men den är långtifrån optimal i den juvenila ficktjuven Hermes tecken Tvillingarna! Hermes/Merkurius är också handelns skyddspatron. Tvillingarna är faktiskt amoralens tecken så Jupiter här skulle kunna vara en början på en lysande karriär som bedragare eller tvetungad talare!

Venus som pengar står tydligt kopplade till Solen: inkomster via lyckad karriär. Här ser vi ett mönster: ju mer pengar via bokförsäljningen (Venus/Solen), desto mer skrivkramp (Solen bränner Månen) eller kanhända allt mindre incentiv att författa något mer! 

Rahu/Ketu-axeln som knyter publiceringsbranschens Merkurius till sig, löper mellan de tecken som kan kallas inomvärldslighetens sataniska princip - i det flegmatiska "spänningsfältet" (fast här råder snarare brist på kreativ spänning) mellan orala Oxen och anala Skorpionen uppstår ofta bisarrt låga målsättningar, som t.ex. äganderättsfrågor (Oxen = pengar, Skorpionen = andra pengar). 

Jag pekade ut Rahu/Ketu-axeln som den troliga förklaringen till den svenska "kokboksplagiatören" för några månader sedan, för den som minns så lastgamla småskandaler i det meningslösa mediebruset.


Väl ämnat till jämförelse, Magnus Ugglas horoskop!

Den korrekta sideriska zodiaken tippar honom från Kräftan in i den eviga ungspolingens Tvillingarna. Bloggens obrutna serie av bekräftelser på den ursprungliga babylonisk-indiska zodiakens psykologiska träffsäkerhet bara fortsätter!

Uggla gav inte upp efter en bok! Han fortsatte vara odräglig spjuver! Och se skillnaden! Måttlöshetens demon Rahu står nu inte i den självrepressiva och tysta Skorpionen utan brassar på vilt i utagerande Eldtecknet Skytten, förstärkt av krigaren Mars och inflammerande Ugglas sinnelag (Månen).

Och allt detta händer under en FULLMÅNE där vi nu hittar Solen tillsammans med framgångsalstraren Jupiter. Hur skulle denna man kunna misslyckas under dessa säreget uppstickiga omen?


Återstår att se om svenske artisten Basshunter är ett "one-hit wonder", för vid den födelsen brände det till rejält: Jupiter hemma i sitt vidsträckta härskarläge i Skytten OCH Salingers Nymåne!

(Notera "svensk-e" - det får vara nog med det här gendermörkandet i Sverige nu, språket och människorna har blivit konstant fattigare under flera årtionden...)


Minns att Jupiter, Salingers nästviktigaste och Ugglas och Basshunters viktigaste omen är grekernas Zeus och nordbornas Tor! Sådant är lyckostjärnans signum och de skilda kulturerna har korrekt uppfattat Guds existens trots att översättningen genom naturen är en riktig sänkare. Bara människan har det i sig att dra ner rullgardinen helt och definiera sig som ateist trots alla tecken - astrologiska och andra - på att hon är inbäddad i Ren Intelligens.



_____

Anmärkning. Inlägget etiketteras "kreativitet" pga Sol/Måne i Eld/Luft, fastän den djupare analysen av Salinger snarare antyder livslång kreativitetstorka! För Uggla är den som synes klockren.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det här var lite intressant att läsa av två orsaker: Lustig nog råkar jag känna en person i USA som är född samma dag som Salinger! Fast det är en dam och hon lever än. Men det är bara 20 år sen jag lärde känna henne och vet ju inte hur hon var varit som person i yngre år.(Det är en avlägsen släkting.)
Och själv har jag rahu och merkurius väldigt nära varandra, men i jungfrun. Men jag har tyvärr inte ens lyckats åstadkomma en enda bestseller! Däremot har jag en enorm passion för allt som har med ord och text att göra. På ett eller annat sätt har jag jobbat med det hela mitt yrkesverksamma liv. På senare tid har jag äntligen lyckats få jobba med översättningar och det är det absolut roligaste jag vet! Fast allra helst hade jag förstås velat bli författare.. jag vet att jag kan skriva, men jag har inte tillräckligt med fantasi för att hitta på en historia. Får väl skylla på att jungfrun inte är det mest kreativa tecknet precis :-)
S