Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 9 januari 2010

A Beautiful Mind - men schizofrent



Den medeltida kinesiska karaktärsmetoden Ho Lo Li Shu har bara 64 födelsetyper att dela ut. Det kan tyckas många jämfört med zodiakens 12 tecken, men då ska man minnas att variablerna mångfaldigas om man räknar in planeterna som fördelar sig över tecknen och att sedan de här placeringarna ska passas in i 12 hus (förutsatt att födelsetiden är känd).

Faktum är att den kinesiska metoden innehåller sex undertyper till varje huvudtyp, vilket ger 384 slags horoskop. Men när en timma börjar närma sig slutet och en ny timma skall ta vid, uppstår hybrider man knappt alls kan förutsäga. En mänsklig livstid är knappast nog att hinna beräkna och studera så många exemplar vardera av de totalt 147.456 varianterna (utöver de 384 "rena" typerna) att man kan uttala sig i frågan.

Systemet, som på ytan såg så behändigt ut, visade sig vara så komplext att det självdog! Ibland återvänder jag till det när ett "normalt" horoskop visat sig så svårtolkat att jag behöver kinesernas överlägsna intelligens för att bestämma vartåt det lutar...

I fallet med Nobelprisbelönade matematikern John Nash, så intagande gestaltad i sin paranoida schizofreni av Russell Crowe i filmen "A Beautiful Mind", händer det märkliga saker i båda systemen. Saker man riktigt tycker sig förstå när man redan vet vilket genialiskt och samtidigt av vanföreställningar och inbillningar plågat livsöde som varit Nashs.

Kineserna först. Klockslaget 7.00 (hämtat från födelsecertifikat) placerar honom just vid en kinesisk tidsgräns så att två olika födelseomen i lika hög grad beskriver honom. Detta innebär faktiskt att ingen av dem kan studeras separat eftersom det ena temat på oväntade sätt kan modifiera det andra (och vice versa). Det finns alltså ingen prognos för matematikern, bara två bilder som enbart erfarenhet av bildtänkande (och insikt i den mänskliga naturen) kan göra något meningsfullt av.

Först: Nash kallas en YI, "Tuggande käkben" eller en problemlösare (Slå upp nummer 27 under "Hexagram" - nytt fönster). En annan (indirekt) följd av skrivtecknet är idén om någon som "tillhandahåller näring" - sådan näring som sedan andra som inte kommit lika långt kan "idissla på". Det är således ett mycket märkvärdigt födelseögonblick som antyder extrem intelligens och intellektualitet. Av symbolens sex undertyper föddes Nash till den översta, som i just det här fallet också sammanfaller med den högst utvecklade typen.

Men vid sjuslaget på morgonen "kollapsar" detta enorma intellekt (för det är faktiskt "A Beautiful Mind" som tecknats timman före sjuslaget). Abrupt kastar systemet nu in en ny bild, där något har hänt: KUAN, Den Kontemplerande (hexagram nummer 20).

Det här låter nu också som en IQ-stinn symbol och är det också, om det inte varit för att den här symbolens understa undertyp - och här i bemärkelsen minst utvecklade psyke - preciserar timman efter sju.

Den kinesiska orakeltexten talar uttryckligen om fattningsgåvor som liknar ett litet barns och påminner hur beklagligt detta är om individen samtidigt gör anspråk på (eller faktiskt tillhör) "den stora människan" eller hennes värld. Här finns alltså tecken på personliga sidor som omöjliggör individen i "finare sammanhang" och tankarna går till gamla kulturer som lät byidioten lufsa runt i det fria men knappast släpptes in i städade rum...

Eftersom artisterna Carola och Paul McCartney båda är väldigt barnsliga personligheter och båda födda under det här ominat, är "barnasinne" uppenbarligen inte i sig ett varsel om mental sjukdom. Det är inte föregående tema om exceptionell intelligens heller, även om omentexten här faktiskt talar om att "den högsta näringen är kombinerad med fara" för att sedan ändå utlova gott för den som gör den farliga resan. Ytterst gäckande ord! 

Därmed kan man bara anta att det är den extrema kombinationen av extremt högt utvecklad intelligens och en väldigt enkel och naivistisk mentalitet som bildar en svårartad spänning och med den en odeklarerad hybridform som är lite det ena och lite det andra, och ändå en egen typ.

Med över 147.000 kombinationsmöjligheter räknar jag tyvärr aldrig med att hitta någon mer med John Nashs mix för att verifiera eller falsifiera hypotesen att extremt hög intelligens i kombination med barnslig subjektivism resulterar i bieffekten schizofrena vanföreställningar.

Men vi har i vilket fall fått lite material att fundera kring och som kommer att visa sig användbart när det klassiska (sideriska) horoskopet studeras!


Här är det uppenbart att något pågår, inte minst pga axeln mellan de två sjukdomshusen, sjätte och tolfte.

Merkurius kallas Buddhi på sanskrit och representerar där hög intelligens. Merkurius är hemma i sitt positivt polariserade härskarläge i Tvillingarnas tecken (Luftelementet) och dessutom stiger kvicksilvret och kommunikatören i öster. Solen har redan hunnit upp en bit över horisonten och hamnar enligt "helhusmetoden" i 12e huset för slutna institutioner som mental- eller långvården.

Detta är också i vissa fall ett "visionärt" hus för dem som drar sig tillbaka från världen för att nå djupare i sina själar än genomsnittsmänniskan. Solen är klen i sin 30e grad av Oxens tecken och det tungt befolkade 12e hus illustrerar ofta tydligt introverta människor, eller människor med ett rikt inre fantasiliv.

I samband med Bell-helikopterns uppfinnare, Arthur M. Young, begrundade jag hans Sol i 12e (i Vågens tecken/Luft) och kom fram till att det måste vara denna placering som fick honom att släppa matematik och ingenjörskonst för att istället konstruera ett "förbättrat" darwinistiskt evolutionssystem som såg "den stora helhetsbilden" som Darwin fullständigt missade eftersom han var en materialist. Young såg LJUSET som den intelligenta energi som driver på hela evolutionen. Hans tankar är väldigt fascinerande! Och det måste John Nashs också ha varit, som belönades med Nobelpriset 1994.

Men allt är inte väl på den här himmelen och enklast kan man uttrycka precis det man med ögat ser i ord: här är någon som har tagit sig vatten över huvudet! Psyket i Vattentecknet Fiskarna är livfullt och vitalt, inte minst för att Mars ligger här och skapar ett våldsamt inre brus.

Vatten representerar människans eterkropp vilken den materialistiska vetenskapen inte erkänner, men som sägs lagra minnen från tidigare liv och överhuvudtaget spela en funktion när den reinkarnerande andesjälen börjar BYGGA en ny fysisk kropp i samband med den blivande moderns graviditet. Åtminstone är det så jag har förstått saken.

Vattenelementet som det "naturligt patologiserande" har därför en djup koppling till hur en djurkropp (som t.ex. en människokropp) tar form, och med Månen störd av illgärningsmannen Mars kan anas "oro" i eterkroppen vilket möjligen den materialistiska vetenskapen en dag kommer att identifiera som genetiska skador. Minns att materialisten bara tittar på tingens utsida (dess strukturer) medan Vattenelementet poetiskt beskriver naturens levande insida.

Riktigt illa blir det när man inser att horoskopet innehåller ett dissociationssyndrom som vi tack vare känd födelsetid nu ser har HÖGSTA PRIORITET. Merkurius är "världsligt stark" i sin placering i ett hörnhus och det samma gäller den ostadiga kombinationen av psyke och krig.

Att båda tecknen tillhör godhetens, medvetenhetens och kunskapstillägnelsens kvalitet Sattva är naturligtvis en tillgång, men astrologins nyanserade språk känner samtidigt Luft och Vatten som två inbördes oförenliga element.

Nu börjar vi tydligt se samma mönster som den kinesiska Ho Lo Li Shu-metoden avslöjade genom ett system som överhuvudtaget inte har någonting med astrologi att göra!

Ändå går det inte att simpelt reducera den kinesiska utsagan om "den högsta näringen" till ett ställe i horoskopet och bilden om en perspektivlös och naiv barnunge till ett annat ställe! För var sitter snillet? I den stigande Merkurius enbart? I den extremt livaktiga eterkroppen (Vattenelementet)?

Vad, taget för sig, skulle illustrera ett naivt barnasinne som inte klarar av att skilja på inre fantasier och den objektiva yttre verkligheten? Solen i den naiva realisten Oxen i ett "drömskt" Vatten-hus? Eftersom planetens livslopp räknas baklänges i de feminina tecknen betyder förvisso den trettionde graden att den här Solen är helt nyfödd!

Faktiskt har jag ett annat fall med en Ox-Sol i åttonde Vatten-huset. En man med tendenser att missuppfatta precis allt man säger, med dyslexi och en lätt tendens till paranoia (här skildrad som en lindrig version av markis de Sade).

Utifrån upptäckten av två skådespelare som båda har Jord-Solar i 12e huset - och deras val av "fantasilivet" (skådespelarkonsten) kanske ändå en trend man märkas här, en trend som i olyckliga fall inte bara blir ett barnasinne (sagda person är ohyggligt barnslig!) utan i kombination med sekundära störningar leder till mental sjukdom. Behöver jag påminna om den svårt "demonanfäktade" musikern Gene Clark och hans kolsvarta tolfte hus i Skorpionens tecken?

Dessa sekundära störningar skulle då vara den ytterligt prominenta striden mellan Vattnet som ser ut att rinna ner mot ascendenten och det logiska Luftelementet. Merkurius, den luftiga logikern mottar från Mån/Mars-Vattnet livliga föreställningar som den misslyckas hantera.

Jag beräknade John Nashs horoskop först idag, efter att ha fått syn på filmen "A Beautiful Mind" i en tv-tablå, men se hur förunderligt exakt horoskopet stämmer in med bloggens första beskrivning av det jag senare började kalla "dissociation" eller "utstötning": "lost in translation". Det John Nash inte lyckades översätta var allt det material från fantasivärlden som han (fel-)tolkade som verkliga personer och förlopp!

Med det här genihoroskopet tror jag bloggen hittat det paradigmatiska horoskopet för schizofreni. Märk väl att det inte måste vara samma tecken inblandade, men samma bakomliggande astrologiska principer bör vara inblandade. Och då ska man inte missa att det här horoskopet också innehåller den sällsynta ömsesidiga receptionen.

Här är det inte vilka bifigurer som helst som går på visit i varandras palats, utan det högre medvetandets Jupiter! Det är Fiskarnas härskare som utväxlat placering med Vädurens härskare, och Väduren är för övrigt skallens och hjärnans tecken. Och hjärnans härskare Mars har, som vi såg, placerat sig i Fiskarna och påverkar där Månen, det inre (lägre) sinnet.

Detta innebär att det "Vatten" den föreställningskraft som forsar ner och träffar den logiska Merkurius i informationsbearbetningens Tvillingarna inte är vilket Vatten som helst, det är "EldVatten". Den kombinerade energin från ett akut krig mellan två distinkt antagonistiska element.

I vanliga fall kallar bloggen detta för "sensationalism", dvs en människa för hårt bunden till sinnenas effekter. Och sannerligen om inte schizofrena vanföreställningar (visuella, man tycker sig se saker) sorterar under denna "sensationalism"!

Men återigen: nej, inte separat - för då skulle den här bloggen ha schizofreniklassat bokstavligen hundratals skränande kändisar av Anna Anka-typen (medierna älskar dem med svåra "sensationslismstörningar" - de gör så bra rubriker för den parodiska simpla mänskligheten). Precis som med de två kinesiska födelseomina ligger schizofrenin uppenbarligen inte i en enskild astrologisk indikation utan i kombinationen av flera faktorer.

Ta (ännu en gång) dömde Pirate Bay-medlemmen Neijs ömsesidiga reception mellan Fiskarna och Tvillingarna. Mig veterligen är han inte schizofren (men man undrar ju om alla dessa anonymitetsneurotiker på nätet matchar alla de horoskopen som har paranoida drag...).

John Nashs himmel går emellertid längre genom att först driva igång ett förhöjd känsloläge (Vatten/Eld) och sedan låta all denna psykiska energi formligen invadera den delikata bärfarkosten Merkurius i Luft. Jämfört med det här systemet framstår säkerligen piraten Neijs dataprogrammerarkonst (som jag visserligen aldrig studerat) som rena förskoleleken.


Nash 2006 - trött efter ett
långt liv i en överladdad kropp


PS. Jag saknar erfarenhet av medicinsk astrologi som är en gigantisk gren inom den indiska medicinen. Ovanstående granskning syftar bara till exemplifiera den astrologiska metodens komplexitet.

Inga kommentarer: