Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 20 december 2009

Palins horoskop: Rationalisten

(Obs, långt inlägg. Cirka 8 A4-sidor.)

Foto: AP>SvD

Tillägg 100207: Sarah Palins senaste uttalande, att USA är redo för sin andra revolution (se DN och SvD), återaktualiserar den här analysen av hennes person ur det arketypiskt-astrologiska perspektivet. Ordet revolution (nämnt av DN) är för övrigt besynnerligt nära knutet till hennes märkliga kombination av Solen som livsuppdrag, Mars som krig, och Saturnus som maktmänniska och envåldshärskare.

*****
I memoarerna är det glest mellan djupsinnigheterna, men det kanske inte spelar så stor roll i dessa tider när de som avskyr elitmediernas tolkningsföreträde själva intar sajterna.
SvD:s recensent beskriver vicepresidentkandidaten Sarah Palins biografi som väl bitter i delarna som handlade om kampanjen (McCain vs. Obama) och passar själv på att spilla lite palinsk saltsyra! Naturligtvis har hon rätt, men låt oss inte fastna vid pseudodemokratins nya lågvattenmärke, det interaktiva "prata av dig"-nätet nu.

Palins horoskop på nätet ritas ofta med ett ascendenttecken för personen som härrör från en overifierad födelsetid. Jag väljer här den "naturliga zodiaken" för midnatt och där planeterna inte betonar de numrerade livsområdena ("husen") - vi vet ju inte vilka tecken som ska gå i vilka hus. Den naturliga zodiaken är mer en berättelse om Världssjälens allmänna tillstånd den dagen.


Men vilket intressant allmäntillstånd! I princip tecknas en människa vars hela livsmelodi bygger på enbart två noter. Från Fiskarnas tecken strömmar idel godhet och självuppoffring, här kombineras astrologins två "naturligt goda" planeter Jupiter och Venus. 

Den förra är dessutom hemma i sitt negativt polariserade härskartecken och kärleksgudinnan hålls för att vara upphöjd, exalterad, i Fiskarnas tecken. Dess avsägelse av privat ego motsvarar helt och hållet Palins epitet "hockeymamman" som springer benen av sig för att serva sina barn! Men lägg därtill lycko- och framgångsplaneten Jupiter så får vi något som ter sig större än livet självt!

Horoskopets andra not är maktbegäret! En kuriös mix, att dels se så mycket osjälviskhet (Fiskarna) som sedan inte fullföljs hela vägen utan kombineras med en minst av allt förtegen Florence Nightingale. Jag tror knappt det existerar någon mer aktuell sinnebild av den fullständigt självutplånande mänsklighetens tjänare - egokulturen/Väduren har för en tid i västerlandets historia mörklagt Fiskarnas tecken, nu då vi är inne i den tidsålderns sista och döende århundraden.

Det är Stenbocken, den äregiriga strävaren som aktiveras som Palins livsmål via Solens närvaro och som gör horoskopet så fånigt "politikeraktigt"! Den ansvarstagande hockeymamman ingår till en del i Stenbocken, vars härskare Saturnus i sina "ljusa stunder" just representerar moral, ansvarstagande och sträng gränsdragning. Saturnus är en paternalistisk, fostrande planet.

Nu är dygnet faktiskt aningen mer komplicerat än det synes vara, för där Solen står i slutet av Stenbocken har härskaren (och därmed Solens disponent) Saturnus själv redan gjort entré i Vattumannen, och under själva dygnet byter energiplaneten och krigaren Mars tecken och lierar sig närmare med Saturnus än med Solen.

De här komplikationerna ska visserligen inte överdrivas, för Saturnus härskar ju även över Vattumannen, och Jord och Luft fungerar väl tillsammans. De ger mentalitet (Luft) eller vindar som blåser nära Jord, nära den praktiska och konkreta delen av världen. 

En Vattuman med tydliga sekundära bud från Jordelementet skulle alltså ge en "jordad" och praktisk planerare, i Sverige en äkta "byråkrat". Palins guvernörsämbete sitter inte alls fel vare sig med den realpolitiska (och makthungriga) Stenbocken och den mer abstrakt tänkande ideologen Vattumannen.  

"Rationalism" är etiketten för mixen av Jord och Luft i ett horoskop på den här bloggen. Här finns ingen "irrationell" sentimentalitet (Vatten) eller några radikala visioner (Eld). Jord och Luft är epitomet av den moderna "förnuftiga människotypen", hon som betackar sig någon annan information än den hennes eget förnuft kan klura ut genom logisk klarsyn eller ren pragmatisk "trial and error" (det senare när Jordens mörker börjar dominera över Luftens förmåga att se den mentala världens strukturer).

Eftersom tyngdpunkten dock ligger på Stenbocken, ett Jordtecken, kommer Palins sekundära känslosentiment från Fiskarna till god nytta här. Vattentecknet gör jorden mer fruktsam - för inse det, en Stenbocken utan Vatten kan vara en horribelt knastertorr upplevelse, i sitt mässande av "hårda fakta" och "förnuftsskäl"! Som att läsa en tågtidtabell, ungefär.

En elementär iakttagelse så här långt: Palin har ovanligt många planeter i starka lägen: Saturnus i härskarläge i Vattumannen, mentalt stark konceptskapare! Jupiter i härskarläge i Fiskarna, djupt inkännande i vilket ämne det än gäller, benägen att "gå upp i andra" ("hockeymamman"), Mars eventuellt i sitt "upphöjda" läge i Stenbocken men även i Vattumannen en bra och "civiliserad" placering för den är rackaren, som så ofta ställer till med ofog i mer primitiva horoskop. Också Venus i tecknet för sin upphöjelse, Fiskarna!

Återstår faktiskt bara den centrala trion Sol, Måne och kommunikatören Merkurius (som löper mellan Sol/Gud eller andejaget och Månen/Mänskligheten eller det egna sinnelaget).

Det är nymåne och om inte redan i sig Månen (själsligt djup) förnytligas under sin passage genom de yttre (sociala) strukturernas tecken, anses Månen "bränd" under nymånen. Den nedsatta förmågan till reflektion (se SvD-citatet ovan) annat än i ekandet av sinnesintrycken av "objektiva" yttre sakförhållanden, brukar dock försöknas i astrologisk diskurs. 

Man talar om nymånen om en projektstartens tid, en stund för handlingsmänniskan (Solen). Detta är naturligtvis korrekt, men hos Palin talar vi om en medfödd "nymåne", en habituerat, enfaldigt blickande ut mot världen som en enda lång "att göra"-lista. Insidan (Månen/psyket) är till brädden fylld av Stenbockens objektiva, saturniska och tvingande ordningar. Saturnus i Luft visar att det också finns en renodlat ideologisk grund till hennes aktivism! Hon är en idédriven människa som inte nöjer sig förrän idén konkretiserars i Jord (blir till allas gemensamma verklighet).

Den här samhällstillvända grundnaturen har förstås sina fördelar: i de flesta fall resulterar en "pk", moralisk och städad människa - den perfekta laglydiga samhällsmedborgaren! En sådan som Tiger Woods förfalskade (och fulländade) via sitt yttre beteende! (Notera den dominanta Stenbocken/Saturnus-valören i hans horoskop - f.n. tre inlägg.)

Med Månen ute ur bilden, annat än som en väldigt tät reflektion av det yttre handlingslivet, får vi en solär "aktivist". Solen står dessutom i tät kombination med Mars, vare sig den befinner sig i Stenbockens 30e och sista grad eller har gjort entré i nästa tecken. Fastän Solen "bränner" också Mars måste detta anses vara en stark kombination, eftersom Mars stimulerar den allmänna intelligensen (Solen). 

Och stark även fast Solens disponent är Saturnus, som är den som ytterst drar i trådarna till den energiska och direkta solära naturen. Den långsammes psykologi är den till Eld (Sol+Mars) diametralt motsatta - och ytterst sett Solens fiende! I dessa budskap har vi en väldig massa Eld i kamp i det Jordiska - och nog hittar man ofta Stenbockar som reformatörer eller korstågsfarare av olika slag! 

Tänk bergsklättrare och du ser genast den kamp mellan det fysiska motståndet och den Eld som pga drömmen om det fysiska genast transponeras ned från ren Ande och Klärvoajans till Köttets Energier! För idrottsprestation bör man nästan vara konstruerad av Eld och Jord i direkt konflikt.

Någonstans berättar den antika astrologin redan här vad den anser om förhållandet mellan Ande (Eld) och Värld (Jord): Solen i Stenbocken må vara satt att klättra världsberget och nå maktens tinnar och torn, men denna klättring uppför den blott mänskliga hackordningen uppmuntras inte av Anden. Det är inte för att lägga världen under sig andemänniskan föds till den här planeten gång på gång. 

Därmed innehåller astrologin ett tecken (Stenbocken) för strikt inomvärldsliga betraktelser, mätande och vägande, jämförande och skapande av vägledande normer och principer. Det är den inomvärldsliga människans kultivation av världen för världens skull som skildras i Stenbocken, och uppgiften är värdefull i så måtto som man via detta arbeta lär sig något om att detta är ett arbete som imiterar - blekt - andevarelsens verkliga verksamhet på ett högre existensplan. 

Det intressanta med Stenbocken är nu att den så ofta blir uppblåst och väljer en ateistisk, naturvetenskaplig syn som, i linje med den banala pragmatism som nyss nämndes, vägrar att acceptera prat om högre verkligheter med mindre man kan väga och mäta en sådan verklighet och därmed dra ner den under Stenbockens/Saturnus kontroll.  

Vi vet alla att människan är patetisk i samma mån hon tror sig kunna förstå det som går bortom henne med sina egna futtiga redskap, sin egen förnuftsverksamhet. Palin är intressant i det att hon, Stenbock till trots, ändå tror på en Gud. Men det är naturligtvis då en bokstavstroende form av kristendomen som har en typiskt patriarkal färg. 

Kristendomen, med sina traditionellt manliga hierarkier av präster av alla de slag, är inget annat än Stenbockens tecken, hackordningarnas tecken. Så länge man minns att de jordbruna organisationerna här enbart simulerar eller manifesterar de lägsta pinnhålen på en högre ordning, gör också Jordtecknet Stenbocken sin uppgift: den gestaltar i lera så mycket som nu kan gestaltas i det materiella och via förnuftet av högre världar.

Organiserad religion (Stenbocken), vilket i princip bara är ett socialt fenomen som vilken klubb som helst, räcker nu bara så långt. Därför finns i alla världsreligioner också en esoterisk, hemlig insida. Detta är människans eget privata förhållande till sin inneboende Andes mysterium, och antingen kan man via en hygglig portion Vatten i horoskopet via Fantasi och Föreställning "befrukta" religionens yttre och knastertorra organisatoriska former. Så ser gemene mans religiositet ut. Vattnet (psykets levandegörande förmåga) kan också direkt motta och återspegla bilder som kommer från Andens värld, vilket motsvarar Eldens element.

Av Palins horoskop förstår vi direkt att hon är en traditionell kristen, går till sin kyrka och socialiserar med andra i samma församling. Det är Jord- och Vatten-typen av religion i det här horoskopet. En imitation av, och förberedelse för att - ett senare framtida liv "öga mot öga" se andevarelserna som de verkligen är. 

Den här genomgången har kastat ljus över ett ett horoskop jag "bekymrat" mig över redan tidigare: nuvarande påven Benedictus XVI:s filosofiske vän och rådgivare Norris Clarke. Hans horoskop är torrt som fnöske, Oxe och Stenbock dominerar det totalt. Likväl är han en djupt religiös människa, men det är symptomatiskt att han likväl är något av "blott rationell" skapare av tidtabeller och rätlinjiga system. Han sitter och pillrar med Thomas av Aquinos metafysiska system och söker i sin bok "The One and the Many" snygga till Katolska kyrkans "normalfilosof" (rättesnöret) och täta ev. logiska glapp. 

Det här är så "saturniskt", så Stenbocken! Norris Clarke hade gjort sig utmärkt även som evolutionsbiolog, likt Humanisternas anti-kyrkliga språkrör Patrik Lindenfors (horoskop i nytt fönster - inlägget som helhet handlar också om kombinationen Jord/Vatten). 

Skillnaden mellan dessa två Jord-dominerade horoskop, den katolska filosofens och den ateistiska evolutionsbiologen, består i den myckna undertryckta aggression som innebor i biologens Stenbock och som, när man tittar närmare på saken, är exakt samma mix av Sol/Mars (flammande ilska och vilja till makt) och Saturnus (systematik/förnuftsgrunder) som hos Sarah Palin! 

Utan att ha läst hennes biografi tror jag att SvD:s recensent helt korrekt uppfångat bitterheten hos Palin över att makten inte blev hennes (kanske det djupare skälet än bara förtalskampanjerna). Samma oförsonliga långsinthet har Lindenfors uppvisat i ett Newsmill-inlägg som avslöjade varför han skydde religionerna så mycket: trista barndomsupplevelser associerade med religionen. (När var det någonsin något annat?) 

Utifrån detta rationaliserar så vissa sina egna upplevelser och pläderar för att de ska utgöra en allmännelig (katolsk = allmännelig) norm också för alla andra! Senast jag noterade något om den ateistiske biologen var att han skrivit en anti-religiöst manifest att indoktrinera unga människor med. 

Som den eminente brittiske astrologen Charles Carter noterade: man beskådar hellre något av de primitiva tecknens (i zodiakens början) snedsteg än något av zodiakens avslutande tecken där individen genast sätter i system och upphöjer till norm sina egna tillkortakommanden. Från Skytten t.o.m. avslutande Fiskarna har vi universalisterna, de verkliga världsförändrarna. Bäst då se till att man verkligen är färdig med sig själv, så man inte går ut och sprider ett råttgift till evangelium. 

Omvänt mot en attitydmässigt frusen rationalism som argumenterar mot religion, kan även Sarah Palins pro-religion (av Jord/Vatten-typ) sägas vara lika illa genomlyst i det att hon aldrig ifrågasatt gränserna för sitt eget saturniska förnuft. Abortfrågan är en klassisk doktrinär punkt där kristendomen har fel och där bibelliteralisterna med sitt bläddrande mellan bibelställen (alltid bokstavstolkande) bara framstår som stollar. Kyrkan bannlyste reinkarnationen på 500-talet eftersom den så att säga onödiggjorde kyrkan som den som hade "själens frälsning" som sin viktigaste "produkt". 

Själavandringen bemyndigar människan på ett helt annat sätt, och den här bloggen menar att reinkarnationen är verklig. En Jord/Vatten-människa, som i allmänhet är väldigt lojal mot rådande makter, skulle knappast ifrågasätta den materialistiska biologins verklighetsbild, och i denna är själavandring omöjlig eftersom vårt medvetande anses en produkt av den fysiska hjärnan. 

Kristna av idag har våldsamma problem eftersom de också tror på något mer, men i allmänhet försöker vara "up to date" och sitter på två, tre, och ibland fyra stolar samtidigt i sina försök att markera att religion inte alls innebär en reaktionär och vetenskapsfientlig attityd. Den Jord/Vatten-tröga biologin var verkligen fel parhäst för kristendomen att koppla samman med, men den har inte haft annat än doktrinära problem genom hela sin historia. Fusionen mellan Aten och Jerusalem var aldrig stark. 

Den inomvärldsliga anden - symboliserad av Jord och Vatten - har sina fina områden: den är trädgårdsmästaren, den empatiska modern, lyssnaren, byggaren av värld och sedan också dess administratör. Men dessa typer är i allmänhet inga naturliga mystiker, har inte direkt kontakt med Platons värld av Former (höga andeväsen). För en sådan man, se återigen inlägget om Swedenborg.

För Sarah Palins korruption som tvingade henne från ämbetet som guvernör kan inte mycket sägas annat än att Stenbocken, dvs makt, korrumperar! Tecknets och (härskaren Saturnus) insisterande på "den enda vägen" för den snart nog i direkt konflikt med den timliga verkligheten. Därför det eviga problemet mellan Patrikarken Saturnus och den "slingriga kvinnan" - Månen. Månen, dess tecken Kräftan och den psykiska verkligheten fluktuerar, men en viss sorts "ideologiska fascister" vill inför en "slutgiltig lösning, en gång för alla". 

Dessa är då systematikerna, svurna fiender till Naturen själv! I axeln mellan Stenbock och Kräfta har vi denna tidlösa spänning mellan en rent inomvärldslig våt dröm om "tusenåriga riken", skyskrapor och imperier (stengetens "världsberg") och "naturmänniskan" som lever som en organism och lämnar små eller inga fotavtryck alls efter sig i historien. 

Det är nämligen egalt för Månen/Kräftan att skriva historia, hallucinationen om en objektiv, mätbar värld och värdet att hugga in dess historia på stentavlor lämnar Psyket (själen) gärna åt Satans barn, de som sålt sig till denna världen och i det här läget ännu inte har någon aktiv ELD i sina själar, ännu inte har allierad sig med sitt sanna jag, sin inneboende Ande.

***** 
Se även: 

...samt min stående rekommandation att se var fallet in i "blott förnuft" började - med "Upplysningen" och horoskopet för Franska Revolutionen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nej men se - ordet timlig igen, och nu i rätt betydelse!(Jag läste det här inlägget efter det om Brittany Murphy.)
Om Sarah Palin kan man väl också säga, angående jupiter/venus i fiskarna, att denna konstellation väl också speglar hennes uppoffrande sida i det att hon valde att föda sitt utvecklingsstörda barn (f.ö. eg. det enda sympatiska med henne som det verkar, tycker jag.) Hon är ju abortmotståndare, men det hade nog varit många som "kompromissat" med sin övertygelse i ett sådant läge. Och dessutom fick ju tonårsdottern föda sitt barn också, samma sak där. Å andra sidan kan det ju tänkas att hon helt enkelt tänkte "politiskt smart" alltså att hon skulle anklagas för hyckleri om hon hade gjort annorlunda...
S

Seaward sa...

Ja, du var siderisk Jungfru, eller hur? Jordelementet som astrologins literalistiska fas, där rätt och fel och x antal decimaler ger upplevelsen av att representera verkligheten bättre än alla andra faser.
:-)
Och det är sant, alla blir saliga på _sin_ tro!

Jag kommenterar mitt "felaktiga" bruk av ordet under Brittany Murphys horoskop.