Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 12 december 2009

Bengtzings utbrott röjer månen

Små detaljer i vardagen kan hjälpa astrologin på traven! Aftonbladet relaterar hur den loja stockholmspubliken driver Linda Bengtzing "från landet" till en gräns:

– Hur svårt kan det vara? Jävla stockholmare, ni sjunger ju inte.

Så roligt (utom för Linda) och så sanna hennes domsord! På kuppen hjälpte de alltså till att avslöja i vilket zodiaktecken hennes Måne befinner sig. I den sideriska astrologin - den som fungerar - befinner sig hennes Sol i Vattumannen. Detta säger föga om människan men något om i vartåt viljestyrkan riktas.

Likt en annan Vattuman, Mona Sahlin, vill hon stå i kontakt med stora folkmassor. Vattumannen symboliserar kollektivet eftersom Lejonet mittemot redan paxat på rollen som den stora individualisten. Möjligen är det därför Mona har svårt att sälja in sig som partiledare, kanske är det därför som Bengtzing inte vunnit schlageruttagningen någon gång.

Hon är en av folket och alla gillar henne, men eftersom Sveriges nationalhoroskop också är Vattumannens vet vi vad det handlar om nu: jantelagen som inte unnar någon att stiga värst mycket över kollektivet. I mina ögon har Bengtzing alltid varit en potentiell jättestjärna - men vad har blivit av det? Har någon ens försökt lansera henne internationellt?



I alla de fall där födelsetiden saknas får man nöja sig med Månen för en idé om personligheten. Den här symbolen säger mycket mer om människan bakom rollen än vad Solen gör. (Vi talar alltså inte fysiska planeter här, utan om solsystemet som ett symboliskt signalsystem!)

Vid midnatt den 13 mars 1974 hade Månen - "psyket" eller "sinnet" - cirka 3½ grader kvar till övergången från Vågen till Skorpionen. Ett sinnelag i Vågen är mjukt och fogligt, ibland nästan alltför självutslätande och kompromissvilligt, men smakfullt och en sann brobyggare.

Ganska exakt 7.00 på morgonen ändras sinnelaget radikalt och resten av dygnet är det ett Skorpions psyke som gäller. Riviga, intensiva känslor, mördande svartsjuka och usla på att ta förluster! Faktum är att det här är en av zodiakens trassligare zoner för känslolivet, men ett ska de ha kredd för: fokus är totalt, och om man inte gör dem snea (för långsintheten är ofattbar) har de remarkabelt djupa och intressanta sinnen.

Att den här bloggen noterat ett överflöd av psykopatiska och massmördande typer med Månen i Skorpionen beror bara på att det är kändisar och ökändisar som studeras och av någon anledning så har den där typen av känsloliv en talang för att gå överstyr. Tar man ett tvärsnitt på vanligt folk skulle säkert den här trenden försvinna. Eller? :-)

Det är för mig rätt uppenbart att Linda Bengtzing har det här mer intensiva känslolivet! Dessutom ger en Mån-Skorpion en Mars på motsatt sida av zodiaken, i Oxen - tecknet som "styr" mun och munhåla. Och Oxen är en klassiker när det gäller bra sångröst. Månen i opposition med Mars mellan två fixerade tecken ger faktiskt exakt "rätt känsla" - detta är Linda Bengtzings psykologiska fiber!

*****

Och Mars, så tålmodig den än må vara i Oxen, spricker upp och blir rejält arg när det brister. Det verkar ha varit just så det gick till när Bengtzing inte fick med sig de slöa stockholmarna. Månen + Mars ger faktiskt något av ett krigiskt fruntimmer eller en kvinna som kan hamna i hetluft och konflikter. Jämför med "Blondinbella" Löwengrips identiska Måne. I hennes fall har hon fått utstå hot förutom skandalskriverier titt som tätt.

Faktiskt finns ett problem till på himlen som kan förklara det här glappet mellan Linda och publiken: med Solen i Vattumannen och Månen i Skorpionen uppstår bloggens återkommande "sociala utstötningssyndrom" - att individen hätskt förkastar en hel grupp - eller själv blir förkastad! (Eller både-och.)

Det vore fånigt att anta att Bengtzings horoskop skildrar ett enstaka tillfälle eller att hennes hela liv kulminerat med denna spelning för stockholmsfyllon som inte brydde sig om hennes framträdande. Istället får man läsa horoskopet som att hennes publik generellt - tyvärr - innehåller en stor andel "drängiga typer" - Månen i Skorpionen symboliserar ofta berusade eller förgiftade sinnen.

Glappet mellan henne själv och omgivningen är säkert en djup och mörk känsla hon alltid burit på, men jag kan inget om hennes biografi och har inte följt artistkarriären - jag utgår bara från andra fall som visar att "syndromet" kan dra in en underlig känsla av vakuum. Det finns gott om saftiga exempel på separation på den här bloggen.

*****

Mån/Mars-oppositionen inträffar mellan Vatten och Jord aktiverar en rejäl dos av "det sataniska syndromet" - dragningen ner till de enbart vardaliga funderingarnas lergegga. Men med den förödande intelligens som syns i hennes blick och som intygas av den tunga kombinationen Sol, Merkurius och Jupiter i ett Lufttecken, så borde inte den "inomvärldslighet" syndromet betecknar begränsa den intellektuella verksamheten lika hårt som i de fall den kombineras med ytterligare en uppsjö placeringar i Jord och Vatten.

Inte mycket talar dock för att hon har några nämnvärda intressen av filosofiskt eller andligt slag, men hej, vi snackar bestämt en kvinna i den lättare underhållningsbranschen här! Det finns ett extremt rationalistiskt drag i det här horoskopet. Luften flyger nära det jordiska och tankarna söker sig nästan aldrig uppåt. Det kan vara det som gör att hennes artistiska potential (i mina ögon) är oförlöst.

Hon har samma statuskåta kärleks- och pengaplanet Venus (men som också är väldig konservativ), men till skillnad från Elin Nordegren/Woods en skön avsaknad av Lejonets hunger efter framgångsrika kretsar. Mars i Oxen tänder visserligen på pengar den med, men den är lite för mycket slugger för de riktigt stora cashen. Det blir mer ett harvande efter brödfödan (märk dock att Solen + lyckoplaneten Jupiter har singlat ut hennes karriärväg för över genomsnittlig framgång).

Det är ett bistert öde att alls födas till det här lilla femtioöreslandet långt från där saker händer, men en lokal karriär med ouppmärksamma fyllon i publiken är väl ändå bättre än ingen publik alls. Fast i mina ögon hade Bengtzing varit en superstjärna om hon fötts till ett annat land, England t.ex. Och kanske med en annan repertoar, ett annat stuk. Lite mer lyx och sofistikation.

Bristen på aktivitet i Eldelementet visar emellertid att det inte är för de sceniska gåvorna hon vinner poäng utan just för en bra röst. Hennes utstrålning är faktiskt inte "varm" utan tvärtom sval men intensiv. Luft och mörk Skorpion i en gåtfull blandning.

Det är inte en exakt look-alike-match mellan Linda och ABBA-Anni-Frid, men det är lite av ett sammanträffande att även Anni-Frid är född med Solen i 30e och sista graden av ett Luft-tecken (Vågen) och med en Måne som under förmiddagen lämnar Luft och går in i Vatten (Fiskarna) - analogt med hur Ljusen beter sig vad gäller elementen under Linda Bengtzings födelsedygn. Kanske är det av den anledningen jag gör en superstjärnekoppling till det här folkliga fenomenet.




5 kommentarer:

Anonym sa...

Apropå det här med utstötningssyndromet så minns jag att Linda B var med i en anti-mobbningskampanj för ett par år sen, den utgjordes av bilder på kändisar som blivit mobbade eller i alla fall retade för något i sin barndom, och budskapet var att även hyllade kändisar kan ha varit mindre poppis och haft svårigheter i sin barndom.
S

Illwill sa...

"I see crazy people"

Nina sa...

Apropå "statuskåthet" har faktiskt Linda Bengtzing för ett par år sedan haft ett äventyr med fotbollsproffset Magnus Hedman, som hon sedan försökt blåsa upp och slå mynt av i media. Han gick till och med själv ut och uttryckte sin avsmak för detta...

Seaward sa...

Det är inte en förvånande att höra att ett moment av mobbing förekommit i stjärnans liv. Som vanligt finns mönstret på plats och problemet är bara att veta om horoskopinnehavaren är skitstöveln eller den som utsatts för andras "ill will".

Intressant nog dras avträde till just det här ämnet! Hade Illwill gjort mer än släppa en sporadisk spottloska på bloggen nu och då, hade han/det vid det här laget också börjat se hur distinkta symboliska strukturer går hand i hand med vissa arttypiska förlopp.

Han/det är välkommen åter efter att ha lärt sig formulera meningsfulla tankar i sakfrågan.

Seaward sa...

Nina: Venus i Stenbocken representerar som jag sade en viss karaktärssvacka - den tänder först om folk har rätt nivå i "hackordningen" och har ofta oklara begrepp skillnaden på kärlek och status.

Bloggen har skrivit mycket om Stenbockens tecken och att "vinna världen men tappa sin själ". (Alla tecken har sin goda sida och sin akilleshäl.) Hade inlägget varit längre, hade Venus förhållande till Mars (båda i Jord) kanske fått en lite bättre utredning.

Mars i Oxen _kan_ läsas som oetiska tilltag för monetär vinning. Jag har faktiskt flera fall av skattefiffel med den här placeringen. Och se hur Mån-Skorpionen i denna kris mot Mars också figurerat i debaclet med smygbetalning för textreklam på bloggen Blondinbella. Löwengrip har samma Mån-Skorpion opposit Mars.

Nicole Kidman - också Mån-Skorpion enligt den vediska zodiaken - fick blankt nej från ledande tidningar när hon krävde bisarrt mycket pengar för foton på sin nyfödda. Skorpionen är andra tecknet från partnerskapets tecken Vågen och får därmed en "ekonomi"-aspekt. De sniffar ibland efter pengar som de inte har med att göra.

I fallet Bengtzing har vi alltså redan anat att det finns utstötningstendenser på något sätt i hennes liv. Och tydligen kan det visa sig som ett mindre smart sätt att hantera efterspelet till en relation. För naturligtvis lär "utstötningssyndromet" skapa störningar i relationer om planeterna som aktiverar friktionen är Sol och Måne - man och kvinna!