Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 7 december 2009

Astrologin om blockerad kreativitet

Och så finns det personer som tror att de vet vad Maries tvångssyndrom bottnar i, och vad hon bör göra. Just när det gäller psykisk sjukdom är det många som har åsikter utan att ha kunskaper, säger Marie.
Dagens Nyheter
Nej, den här astrologiska bloggen har inte förklaringen till det märkliga tvångssyndromet som gör att individen upprepar och säkerställer saker om och om igen. Men horoskopet för själva födelsedygnet för personen i DN innehåller förvisso särdrag som för tankarna till andra "syndrom" som har skisserats tidigare.


Ett första iakttagelse är att förbindelsen med JORD fullständigt saknas och att det element som istället tar för sig bortom den balans man alltid brukar förorda är den loja jordbundenhetens raka motsats: den omedelbara och visionära ELDEN - ett dramatiskt element som bryter in med samma kraft som när plötsligt Moses i öknen ser en buske i brand och busken talar till honom!

Flera av de genihoroskop jag har studerat har varit tydligt dominerade av Eldelementet, och i frågan med Edgar Cayce, USA:s mest kända trancemedium, var hans Eld rent av smärtsam. Han läste människors tankar utan att kunna hejda sig, och såg deras auror som vi andra ser jordbruna bokstäver i en bok. Eldens högsta manifestation är alltså klärvoajans.

Följande är mitt förslag till hur tvångssyndromet fungerar utifrån astrologi nästan helt på förskolenivån, med de allra enklaste byggklossarna i de fyra elementens färger.

Som den dramatiker Eldmänniskan är, fungerar hon Visuellt. Likt forna dagars profeter som Moses "drabbas" hon av sina visuella intryck, vilka naturligtvis inte kommer utifrån utan inifrån djupet av hennes egen själ.

När man saknar Jord är det som om Elden inte sluter sitt kretslopp via den konkreta världen. Det blir inget bokslut utan samma imaginära scen återkommer och ingen Jord finns till hands att terminera den. Det kommer ingen feedback-signal från Moder Jord som säger: "Nu har du utfört detta arbetsmoment, nu för vi detta till handlingarna".

Istället blir varje uppflammande vision av en uppgift - ny eller den man just utförde - som en ny tvingande "uppenbarelse" som åter kräver ett förverkligande. Gud talar till Moses genom den brinnande busken och Moses kan inte annat än lyda.

*****

Så långt har vi bara upprepat tvångssyndromets karaktäristik med en främmande terminologi, men jag gör som sagt inte anspråk på att ha en förklaring i det här läget.

Filosofen Schellings horoskop, med dess tunga poster Eld och Jord och hans teori om kampen mellan Ande och Natur, kan ge tydliga insikter om hur Elden faktiskt är bejänt av Jord att realisera sig genom, hur slitig den kampen än beskrivs vara enligt den tyske naturromantikern.

Redan vid bloggens uppstart identifierade jag de två positivt polariserade Eld- och Lufttecken som "kreativitet". Tvångssyndromet kanske kan liknas vid en missriktad kreativitet. En konstnär målar ur sig den bild som "besätter" honom eller henne under stor vånda.

Här finns ett övermått av ande som inte släpper individen eftersom handgreppen är så triviala - räkna pengar, diska en tallrik. Jag misstänker att den människa som börjar lyssna inåt vad den egna anden vill med ens liv kommer att släppa fixeringen vid de små kretsloppen. Upprepningarna är så många just för att uppgifterna är så triviala.

Den inneboende anden är helt enkelt skitförbannad över att att värdfordonet - människan med hennes ego - inte lyssnar inåt. Tvångssyndromet kan vara en självförvållad "hang-up" eller ett trauma som bottnar i ett tidigare liv och mer än troligt det närmast föregående eftersom själens behov av utagerande mojnar vartefter liv läggs till liv.

Reinkarnationsminnen har noll status i västerlandet eftersom dess acceptans samtidigt innebär medgivandet att medvetandet inte är knutet till en enskild hjärna! Mycken om än inte all neurologi skulle framstå som en återvändsgränd.

Men så här mystiska fenomen som tvångssyndrom, vilka inte har några rötter i barndomstrauma, verkar vara en perfekt fråga för kvalificerade hypnoregressionister att adressera. Licensierade psykologer har paradoxalt nog nyligen förbjudits utföra den typen av behandling i Israel! Mänskligheten är verkligen en hoper dårar, håller i nycklarna till "himmelriket" och slänger sedan bort dem!

*****

Det intressanta med det här horoskopet är också den exceptionella sensitivitet som intellektets Merkurius i Vattenelementet, förstärkt av Jupiter upphöjd i Vatten, indikerar. Här är då det "psykiska" substratet som direkt skådar andevärlden, mottar de uttryck som utgår från Eldens värld och reproducerar dem som avbildningar.

Detta extremt känsliga vattenhav (Psyket!) är den sista pusselbiten, och den förklarar på sitt sätt varför det här är det kanske mest extrema fallet av "sensationslist-syndromet" bloggen hittills noterat. Visst är Madonna ett praktfall, och även hon saknar den negativa jordningen. Hon får aldrig nog! Kanske lider också hon av besattheter eller fixeringar? En del tyder på påfallande motivfixeringar inom henne (ta med sig heligt "kabbalavatten" på resor). Där tycks fixeringarna vara av rent egocentriskt slag - Madonna har blivit en sluten värld för och inom sig själv - solipsism.

Även hos Madonna, som här, en Måne i Lejonet: psyket "maximarar" allt till "super-size"! Jag har i tre kvinnliga fall i närkretsen (nu eller i svunnen tid) med Lejon-Månen noterat påfallande tendenser att hänga upp sig vid enskilda motiv och "fastna" i dem. I två av fallen faktiskt paranoida tendenser och en tids insstitutionalisering. (Hur kommer det sig att en människa möter denna typ av kvinnor om och om igen? Jo, jag har själv Venus i Lejonet! Min kärlek är riktad mot det grandiosa - och storslagenheten kan ta sig ovanliga uttryck...)

Till Lejonet hör att den tillhör Tamas guna, den kvalitet som drar mot "stillbilder" eller frysningar av livets flöde. Håll det i minnet när jag strax kommer in på vilket umgänge den aktuella Månen/sinnet har omkring sig.

*****

Ett förklaringens ord om "sensationalism": Vattnet är det naturligt psykopatologiserande, symbolen för den impressionabla själen som reagerar direkt och instinktivt - även alarmerat! - på de påbud som utgår från Eldelementet, från Platons värld av Idéer eller Former. Vatten motsvarar Månen och därmed det inre sinnet där allt kopplas samman - yttre sinnesdata och djupa arketypiska motiv plus all "karmisk" bråte från detta och tidigare liv.

Likväl skulle jag inte mena att detta är psykisk sjukdom utan en fråga om att vara på kant med sin inre ande - fordonets förare söker signalera något genom dessa repetitioner. Men eftersom Sverige är ett sekulärt land och därtill hypermaterialistiskt, görs här ingen distinktion mellan själ och ande. Den förstnämnda är dessutom bara ett poetiskt uttryck för biokemisk soppa enligt den rådande svenska forskarkonsensus!

Att vara på kant med något eller någon tyder att en kontinuerlig process har avstannat. Metafysiskt motsvarar Saturnus låsningar och inte otippat hittar vi fixeringens planet illa placerad i Eld, invid psyket (Månen), och därtill i kombination med norra månnoden som i indisk tradition beskrivs som den giriga demonen Rahu. Och minns: allt detta i ett fixerat tecken!

Sinnelaget - mottagaren till de bud eller dramatiseringar som kommer från Elden och här upplevs som visualiseringar ("Är allt diskmedel bortsköljt från tallriken?") - pressas eftersom Rahu förstärker den låsning Saturnus indikerar. Psyket/Månen blir mottagare till dessa överrumplandet och starka reprisbilder. Rahus expansiva natur skär sig mot Saturnus restriktivitet så man kan föreställa sig en eruptiv effekt när de visuella motiven väller in i sinnet. Dramatik.

*****

Harmoniskaparen Venus i Vågen är en stark härskarposition och motsäger sig inte det som pågår i Lejonet, tvärtom bistår Afrodite villigt i transponeringen av visuella bilder till Luftens mentaliseringar. Bilderna kläs i ord enligt tallriksexemplet.

En granskning av bloggens många horoskop under etiketten "kreativitet" visar att det här - allaminst - är ett fullfjädrat konstnärshoroskop. Det skulle inte förvåna mig om tvångssyndromet blåser bort i samma ögonblick den här andesjälen "hittar hem" och bottnar i sin genuint kreativa natur. Det är andlig självrepression som tecknas i Lejonet flera dygn i sträck.

De ytterst positivt polariserade horoskopen (Eld / Luft) handlar om människor som helt och hållet drivna från Platons Idévärld. Dessa människor är potentiellt rena kanaler för något mer än bara tallriksdisken men om fruktan stänger dörrar börja det slira på den lägre våningen!
*****

I en djupare analys av ovanstående himmel skulle man kunna väga in Solen (den inneboende andevarelsen), dess rörlighet och universalism, dess extra tillskott av marsiansk kämpaglöd, och sedan se hur den inre andemänniskans vrede riktas medsols i zodiaken och träffar den expansivt sensitiva "fotofilm" som är Jupiter i Kräftan - åtminstone upplever Kräftan Mars som farlig och får panik. Men dessa är då signalerna från Sol-Skytten att röra sig framåt, gå vidare, nå nya horisonter. Kräftan missuppfattar, skyddar sig, utför patologiska upprepningar som distraktion - kan inte hantera den modiga anden som är individens egen egentliga Identitet och som vill vidare.

Men samtidigt är är denna vilja till omvandling (Solen i Skytten) kopplad till fixeringarna i Lejonet och det lägre psykiska eller själsliga medvetandeskiktet (generell förbindelse via gemensamt element). På sätt och vis ser det ut som om anden är i strid med sig själv, eller rättare sagt med sitt eget medvetandeinnehåll där Saturnus i synnerhet indikerar något som frusit fast och som ur reinkarnationsteorin mycket väl kan antyda ett karmiskt trauma, en fruktan att gå vidare, vilket är just vad den rörliga drivande Solen i Skytten (upptäcksresanden) vill.

Jag vill än en gång citera djuppsykologen Carl-Gustav Jung, som använde astrologi på sina klienter och hävdade att en halvtimma med horoskopet inför första mötet kortade ned klientens terapitid med två år. Jag har också tagit intryck av Michael Newton (nu pensionerad) och hans trettio år som hypnoterapeut vilket han beskriver i tre sammanhängande och nästan plågsamt naiva böcker. Under åtta-timmars hypnossessions har han lotsat själar som gått helt snett rätt, men teoretiskt innehåller böckerna nästan ingenting. Vi människor vet verkligen inte mycket om vilka vi är!

*****

Min sista fundering är vilken verksamhetsnivå som är den sanna för en så ren Eldnatur. Eftersom det saknas Jord som sluter slingan ("bokslut") så att man inför sig själv kan okeja eller sätta en "milstolpe", förefaller det första uppdraget i Operation Normalisering att ge upp alla materialistiska förklaringsmodeller! Det här horoskopet omvittnar att cirklarna inte kan slutas i det fysiska substratet utan att livet måste levas på "Eldnivån", så visionärt som möjligt.

Jag förmodar att själen måste tillåta sig - utan skam eller fruktan - att vara en av de Seende på jorden (en sällsynt art!). Tvångsbeteenden är bara försvarsmekanismer mot att ta sin mer fullständiga natur i anspråk. Det är uppenbart av horoskopet att det kan finnas andra fenomen också, som inte berättades om i DN-intervjun.

Heder åt DN för att berätta om ovanliga "åkommor", men sorg över landet Sverige för dess sjukligt fysikalistiska syn på människoanden. Jag blir allt mer övertygad att Djävulen kan representeras av Jordelementet (vilket skulle göra intervjuobjektet till en maximalt ren ljusvarelse). Och då ligger Sverige pyrt till, där själen i nationalhoroskopet disponseras av Mars i Oxen - borrar sig djupare och djupare ner i materien, allt längre bort från de sfärer som svarar på frågor om vår, De Levandes, existens.


Se även Eddie Meduza och hans vilt kreativa själ: den mäktiga Eld-triangeln men ingen Jord, samt USA:s mest klärvoajanta människa någonsin, Edgar Cayce - ännu en Eld-triangel och återigen ingen som helst Jord.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant... eftersom jag har en ingift släkting som lider av tvångssyndrom. Med det sideriska horoskopet får han solen i väduren i st f oxen, och månen stannar kvar i lejonet. Mars hamnar också i lejonet, i st f jungfrun. Men han saknar inte jord, för venus och jupiter ligger i oxen. Tilläggas kan att denna person behandlades länge med KBT, och till slut blev han äntligen bättre, men det varade bara ett tag, tyvärr, sen blev han mycket sämre igen.
S

Anonym sa...

PS. till föregående kommentar: Hans saturnus hamnar dessutom i vattumannen med den sideriska zodiaken, alltså i opposition m månen och mars.

Seaward sa...

Speciellt den sista detaljen kan vara viktig, tror jag, och särskilt verkar Saturnus vara en mer märkbar propp i de positiva tecknen som insisterar på utlevelse. Jag har ytterligare horoskop av manodepressiv typ, flera typer av självskadebeteenden och liknande när den Repressiva låser i repetitiva mönster från Eld eller Luft. Själv med Månen i Luft opponerad av Saturnus i Skytten uttrycker hela bloggen en fascination för repetitiva mönster!

Jag vet inte om man ska kalla Saturnus ett freudianskt överjag i alla lägen, för en internalisering av yttre pekpinnar adresserar inte den djupt mystiska frågan varför barnet föds under dessa signaturer. Det är därför jag mer och mer lutar åt att astrologi är ett andligt diagnosredskap. Indierna har tagit det här synsättet mycket längre, och skiljer på ett flertal sorters karma i horoskopet, bl.a. fixerad karma (bara att gilla läget) och ett antal lindrigare sorter som man motverkas. Om detta vet jag tyvärr för lite för att skriva något.

Marie Rånge sa...

Hej!

Det är jag som är Marie i artikeln. Jag är inte så insatt i astrologi men jag tillhör ju skeptikerna.

Hur som helst så ska jag läsa igenom det du skrivit, fast det är lite svårsmält så jag väntar nog tills imorgon - efter frukost.

Det som är lite lustigt är väl att vi är så många, särskilt i min familj som är drabbade av tvångssyndrom - och vi är ju födda lite här och var under året. Det ter sig genetiskt men nog spelar miljö in också.

Funderar på om det är viktigt att veta varför - eller om man ska nöja sig med att det har gått ganska bra att bota.

Tack ändå, kul vinkling. :)

/ Marie.

Seaward sa...

Tack för kommentaren. Det är rätt snåriga turer jag pekar på, men minns att det är en associationslek med symboler. Dock inte enbart "spånande" eftersom varje planet och zodiaktecken har underliggande betydelser. Venus är inte Mars och vice versa. Och utöver det finns det en uppsättning spelregler. Med alla dessa redskap söker astrologen se en "fantombild".

Den drivande Solen är här t.ex. mycket mer framåtriktad än den reflekterande Månen. Och på denna himmel släpar Månen dessutom på "nödbromsen" Saturnus. Det är alltså en påfallande spänning mellan det solära, framåtriktade momentet, och det konserverande eller till och med bakåtblickande ("bara en koll till") lunära momentet. Jag kanske inte riktigt fick fram just denna enkla och mycket tydliga "grundton" i texten.

Eftersom den gamla astrologin går tillbaka på den tid då människan ännu trodde på ödet (jämför en kommentar till min analys av artisten Dogge Doggelitos horoskop) bakas det vi idag kallar genetik in i budskapen kring det zodiaktecken som stiger i öster (ascendenttecknet).

Om denna nyckeldel av horoskopet berättade texten inget eftersom enbart födelsedagen är tillgänglig via publika kanaler, i det här fallet www.birthday.se. Medfödda eller ärftliga sjukdomar skall kunna avläsas i egenheter kring denna särskilda punkt i horoskopet, men mitt intresse har aldrig varit medicinsk astrologi, så jag kan inte uttala mig om de tingen. Min fascination ligger med de generella idéer man kan få av att studera de astrologiska symbolernas olika kombinationer.