Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 15 november 2009

Susan Boyle & Fiskarnas drömmerier

Tillägg 091118. Tre dagar efter min studie av den brittiska sångfågelns extremt problematiska horoskop gräver Aftonbladet fram material om Susan Boyles svåra barndom. Ha denna i åtankarna när du läser analysen, kanske då särskilt stycket om aggressorn Mars som attackerar sinnelagets och barndomens Månen.




Hittade just en engagerad astrobloggare i North Carolina USA, som tyvärr använder den västerländska tropiska zodiaken. Det här
inlägget (nytt fönster) om Susan Boyle (kortlivad Idol-stjärna) är dock belysande för virrvarret på internet när det inte ens alltid är rätt födelsedag som börjar spridas och astrologiskt intresserade, i god tro visserligen, börjar utveckla sina tankar över en stjärnhimmel som sedan inte visar sig stämma. För att inte tala om okända födelseklockslag som ibland fylls i via ren spekulation (den här bloggen innehåller ett eget felsteg på den punkten: Scarlett Johansson).

I bloggandet om celebriteter utan födelsetid, har det dock slagit mig hur mycket som redan själva dygnet kan berätta om de övergripande tendenserna hos individen, och det här utlöser förstås frågan om hur många tiotals, hundratals människor som föddes över hela världen ungefär samma timmar och om de alla skulle uppvisa samma grundläggande drag.

Vad gäller Susan Boyle, som ju led ett svårt mentalt sammanbrott efter sitt enorma genombrott i Idol, noterar jag att hon föddes under exakt samma instabila fullmåne som Fergie i Black Eyed Peas jag nyligen bloggade om - fast ett annat år. Spänningen mellan Fiskarna/Jungfrun gällde även för den dödsdömde norrmannen som hade för avsikt att rigga upp krigslekar i "negerland" - jag förmodar att det lät så här på insidan av hans skalle - en total brist på realism. Jag påminner mig också ett av de tidigaste inläggen, om den nazistiska Dödsängeln, också det en fullmåne mellan samma zodiaktecken.




Fiskarna är kända för att leva via ren fantasi, och uppenbarligen kan den detaljfixerade Månen i Jungfrun under den här fullmånen få problem med att "jorda" Fisk-Solens hägrande visioner eller kritiskt bedöma sundheten i det som pågår. Vaken för det lilla men missar den stora trenden... Upptäckten att Susan Boyle uppenbarligen helt tappade verklighetsorienteringen av att bara vara med i ett tv-program understryker att
vissa aldrig borde sätta sig framför ett våldsamt dataspel eller ens en tv-apparat!

Fiskarna under störning tappar alltför lätt verklighetskontakten. Kanske är det därför det tolfte huset som "naturligen" korresponderar till Fiskarnas tecken symboliserar "offret av världslighet" i de horoskop där saker och ting fungerar. Den geniala uppfinnaren av helikoptern Arthur M. Young, som direkt efter sin karriär som ingenjör övergick till filosofi och "stora" tankar, är ett typiskt exempel på "det goda tolfte huset". Han hade själva Solen i Luft i denna avskildhetens sektor, och ägnade sig förvisso åt att i stillheten i sitt tänkarrum konstruera en mäktig, utvidgad skiss av evolutionen som inte börjar först med Darwins biologiska liv utan redan vid ljuset, fotonerna, självt!

Den katolske mystikern Pierre Teilhard de Chardin var också en 12:e-hussol (Väduren), och uppfyllde också med råge astrologins idé om denna sektor som bl.a. klostercellens region. I sin ensamhet tänkte också han ut en gigantisk variant på evolutionsdramat och såg inför sig hur jordklotet lagrade livets strävan och att mänskligheten i sitt tänkande likt myror bidrog till jordens "Noosfär" (av gr. nous, intelligens). Denna ligger som ett osynligt lager atmosfär kring vår jord, fast gissningsvis lagrad i en "högre ordning".

Denna växande medvetenhetsregion likställde han sedan med ett kosmiskt uppfattat Kristusväsende! Inte konstigt att Katolska kyrkan höll på att sparka ut honom! Det var en lite väl extrem tolkning av kristendomens traditionella budskap! Men förklaringen var att Teilhard så gärna ville åstadkomma en syntes av denna världens nya vetande (evolutionen) och den klassiska religionen.

Det tolfte huset kan vara en extremt andlig sektor eller en tummelplats för extremt degraderade människor. Se inläggen om David Lettermans hemliga sexnäste för den diametralt motsatta varianten av detta hus. Den här fördolda livssektorn påminner påfallande mycket om den inneboende motsägelsefullhet som tycks innebo även i Fiskarnas tecken, där symbolen tecknar två tendenser, vilka simmar åt motsatt håll, en rörelse bort från den sanna verkligheten (dvs syndafallet ner i den materiella världen) och en rörelse som (via meditationer i klostercellen) återvänder till den sanna verkligheten.

Den här gåtfullheten i zodiakens sista tecken (och motsvarande hus) skymtar förbi i några mer filosofiska inlägg jag skrev om "Centrum och det Yttre Mörkret" - här är del ett. Fiskarnas dubbla tendens skulle kunna ses som ett koncentrat av mycket av resonemanget! I slutändan återstår bara den "dualistiska frågan": Vart är du på väg? Ett aningen/eller som är så typiskt just för kristendomens budskap. Denna kristendom tog tydlig konceptuell form just på 200-talet när vårdagjämningen förde världen in i Fiskarnas tidsålder. Och där befinner vi oss i ännu minst 200 år enligt den indiska beräkningen. USA:s 60-talsmusikal HAIR och dess hyllning till "Age of Aquarius" var verkligen en helt osannolik tjuvstart!


*****

Så till några tekniska iakttagelser om Susan Boyles himmel. Den på bloggen nyligen introducerade termen kuja dosha (Mars skönhetsfläck) förekommer dubblerad (dock inte trippel). Dels som Mars i hus 1 (i "kombination" med ascendenten), dels räknat från Venus som virtuell ascendent (Shukra Lagna, Shukra = Venus, Lagna = ascendenten). Mars faller här i det 8:e huset. Boyle undslipper dock kuja dosha räknat från Månen.

Givet den onda Mars i Tvillingarna (ett mentalt/logiskt tecken) och dess bedrövliga aggression riktad mot såväl sinnelaget (Månen) i Jungfrun som Mars långa onda öga (210°) som träffar Skorpionen (degradation) och den debila Jupiter (som också hålls låst av en ovanligt stark Saturnus hemma i sitt negativa, fysiska tecken Stenbocken) - givet allt detta måste kuja dosha ändå anses vara rätt allvarlig! Män aktar sig - eller bör akta sig - för allianser med den här kvinnan.

Även om alla är politiskt korrekta och hycklar om vari hennes genomslag bestod, är det uppenbart att det till del handlade om massornas gottande sig åt en freakshow. Kvinnan har verkligen inte fått någon skönhet med sig i livet, och det är ju det som är en del av genomslaget - synbarligen utan någon som helst medvetenhet om sig själv lever hon ut idoldrömmen. Man kan tycka det är befriande, men ger inte hela det här spektaklet en lite obehaglig eftersmak?

Det är inte den onda Mars vid ascendenten (kroppen) enbart som förklarar hennes explicita brist på bra utseende - tvärtom kan Mars bidra till en sexig eller farlig ton. Jag kan bara finna att det är en komplex serie "nitlotter" på den här himlen som samverkar till något som sammantaget går utöver slätstrukenhet. Inte minst den komplexa "trippeln" mellan olycksplaneten Mars och "hämmaren" Saturnus som sinkar eller begränsar tursamhetens planet Jupiter i ett Jordtecken (fysiska aspekter på detta livsöde), och denna Jupiter redan i sig anses debil i detta tecken.

Venus i Väduren har i sig inget med utseende att göra, men skönhetens planet är här disponerad av Vädurshärskaren Mars, och den står i första huset för kroppen. Så på astrologins komplexa vägar understryks ännu en gång att "Mars skönhetsfläck" - kuja dosha - är ovanligt aktiv i detta horoskop, och det på ett rent bokstavligt sätt! Men åter: jag har noterat Mars i första hos många män och kvinnor med avsevärd "djurisk magnetism"! Och det kanske det är däri freakshowen Susan Boyle består - vi roas av att något djupt inifrån djungeln kommer ut och intar den västerländska scenen, synbarligen fullständigt övertygad om att hon är en stor stjärna även enligt den stajlade västvärldens kriterier. Som bäst utlöser Boyle vår medkänsla, men jag blir kluven över vilka behov hon egentligen tillfredsställde...


Hennes instabila psyke syntes som sagt redan i fullmånen, men Mars i Tvillingarna i attack mot sinnelaget i merkuriala Jungfrun indikerar också en "överspänd" natur, och som pricken över i:et har vi också giriga Rahu (norra månnoden) i Tvillingarnas "naturliga" hus, det tredje för mentalitet. Detta hus vanställs därtill av att Merkurius bestrålar det från opposition och så att säga flätar samman historien om girighet efter att få lysa som ett scen-Lejon med själva kanalen för kommunikation - Merkurius är ju mediernas planet.

Uppenbarligen nådde hon stort kändisskap men så risig som himmelen ser ut, skulle man kanske önskat att någon kanaliserat hennes ambition mot någon lokal karaokeklubb istället. Men, men... Solen befinner sig faktiskt i tionde huset, och detta är en tydlig indikation på officiell status. Och det tycks vara den giriga Rahu i Lejonet som i tredje mediehuset driver på - och driver den här känsliga Fisk-Solen bortom vettets gräns.

Solen - symbol för en idol, en karismatisk hjälte eller hjältinna - har som disponent Jupiter, här debil i Stenbocken och därtill direkt åtstramad av den "naturligt onda" Saturnus. Den senare stark i sitt negativa, begränsande hemmaläge. Även detta varslar om att det är något stukat över "strålglansen" hos denna offentliga tiondehusperson! Man kunde nysta vidare och fundera över vad som menas med att Solens disponent befinner sig i åttonde huset för korruption - ett hus astrologen Charles Carter menade sig ha märkt påverkade sinnelaget negativt - men jag tror horoskopets märkliga tonläge har synliggjorts tillräckligt klart.


Är det i sak någon skillnad på det här horoskopet och det för den dödsdömde norrmannens vanföreställningar om hur man kan tjäna pengar på afrikaner? Jo, Susan Boyle skadade ingen annan än sig själv via sin längtan att få bli idol, medan norrmannens fullmåne utlöser komplexa frågor om skev människosyn som också drabbar tredje part. Hans psyke (Månen) i Jungfrun var inte bara bestrålat av den tvetydiga Solen-i-Fiskarna utan också belägrad av båda illgärningsmännen Mars och Saturnus. Det är enormt svårt att astrologiskt bedöma "graderna i helvetet".


_____

Not. Den här bloggen utger sig inte för att syssla med vedisk (indisk) astrologi, men nyfiken som jag är, kan jag inte låta bli att, lite i taget, pröva eller "avsmaka" en del indiska teorier som saknas i västerlandet. Kuja Dosha är en av de mest kända "syndromen", vilket återspeglas i antalet artiklar på nätet om fenomenet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kan du inte publicera Teilhard de Chardins horoskop? Jag har läst en del av och om honom, och blev väldigt fascinerad, både av hans idéer och hans liv.
S

Seaward sa...

Jag har haft Teilhard i bakhuvudet en tid, men ännu inte kommit på någon passande synvinkel att diskutera hans horoskop utifrån (utöver den uppenbara tolftehusnaturen, förstås). Men det dyker nog upp något så småningom. Han är ju dock en "bubblare".