Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 2 november 2009

Semantiskt trams



Eldbrist kompenserad av en Sol/Mars-Vattuman?


"Otålighet ger kraft och energi" basunerar en för mig okänd företagare ut på
Newsmill i ett kanske väl genomskinligt försök att göra reklam för det egna företaget. Ibland undrar man om Newsmills redaktörer sitter och sover...

Läsare som åtminstone är halvt alerta inser direkt att det kvinnan säger bara är språkligt nonsens. Otålighet är raka motsatsen till kraft, det är splittrad kraft! Fråga vem som helst med ett bälte i någon färg i en kampsport angående sanningshalten i uttalandet...

Urkällan till asitisk kampsport och livsfilosofi, den 3.000 år gamla I Ching eller Förvandlingarnas bok konstaterar i kapitel 34, Ta Chuang, att "stor kraft manifesterar sig i förmågan att lugnt avvakta". Se, där är en korrekt insikt från ett kulturfolk som fulländat sin förståelse.

Jag ville se vad lags eldsjäl som startat firma men inte har bättre slogans än så här för sin verksamhet. Företag utlovas också få sina talanger bli trimmade så att de blir "stjärnor".

Nätforskning ger en företagsadress i Stockholm och bara två personer i rätt ålder och med rätt namn är bosatta i huvudstaden. Av dem har den ena ett dubbelt efternamn vilket lämnar oss med en person som en närmast 100%-igt säker kandidat. Och horoskopet stämmer med temat om en driftig och eldfängd entreprenör: Solen med Mars i Luftelementet, sida vid sida med kommunikativa Merkurius. Behöver mer sägas?

Men Vattumannen är ju den fokuserade tanken och den perfekta formuleringskonsten (Shakespeare alias Edward de Vere hade t.ex. Månen + Mars i Vattumannen för en både energisk och samtidigt väldigt slipad kommunikation). Så hur kan en sån här floskel slinka igenom?

Jag misstänker att boven är ett psyke i det irrationella Vattentecknet Kräftan, vilken känner lite väl mycket inför sina åtaganden och bildar ett psykiskt substrat så att Månen inte ger den mentala överbyggnaden (Solen) den allra mest stadiga grund.

Dessutom kopplar Månen olyckligt samman med Rahu - den omåttliga girighetens demon - vilket heller inte indikerar någon mer stabil grundkänsla. Kräftan tillhör lidelsens (och lidandets) kvalitet Rajas guna, så gissningsvis finns dock "pep-talk"-kvaliteter här, ungefär sånt man hör i båset när en hockeycoach bubblar på inför ett gäng spelare för att entusiasmera dem.

Samtidigt bildar Vatten och Luft bloggens "dissociationssyndrom", och detta kan vi nu utvidga till att omfatta sådana situationer där men tror man tänkt en sak, men de ord som kommer ut inte matchar ens föresats. En av mina första beskrivningar av syndromet var "Lost in translation", och det är just det vi ser här. Det är väl ödets ironi att kvinnan genomgått en tolkutbildning, som just är förmågan att översätta ett till ett annat (utan distorsion).

Ytterligare: Jupiter (framgång) och Saturnus (motgång) i kombination - dött lopp! Dessutom är de under attack från den överenergiska och impulsiva Mars (överenergisk kanhända pga av energitillskottet från Solen). Jag kan för mitt liv inte se hur ett sådant här horoskop skulle kunna lyfta begåvning till stjärnstatus, även fast Solen taggad av Mars anses tyda på en förhöjd intelligens.

Det är möjligt att Solen + Mars + Merkurius i Luft överlag klarar att hålla ett tydligt koncept, med bara intermittenta feltänk via Vatten-psyket som det som utlöste denna mikrokommentar. Det är Månen + Rahu som är det mentalt derangerade i horoskopet och som driver fram många och snabbt aborterade projekt. Moderskapets tecken är inte betjänt av denna stress.



PS. Naturligtvis kan inget sägas om individens subjektiva tolkning av att det faktiskt är hennes otålighet som ger energi. Detta skulle jag dock vilja kalla en rationalisering, sådana som människor som lever i störningen mellan Vatten och Luft är så benägna till.

Tendensen kan ibland löpa hela vägen till ren mytomani - ett liv i en fullständigt fabricerad föreställningsvärld. Jämför tankarna i horoskopet om popikonerna Sonny & Chers dotter som nu opererar om sig till man. Men så länge man kan locka in andra i ens egen luftbubbla tycks ju allt väl.

Vi nuddar här vid frågor som man annars oftast möter i samband med renodlade ideologer - människor som inte i första hand har kontakt med verkligheten (vad nu det är) utan lever via sina konceptioner om verkligheten. Men bloggen har visat många horoskop på Luftmänniskor som helt seglat ut i ren och skär inbilskhet. Själv vakar jag på mig natt och dag med såväl Sol som Måne i Luft...
:-)


Inga kommentarer: