Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 26 november 2009

Ronnie Dio - sångrösten

Ronnie Dio i sin krafts dagar,
cirka 1976 

Visst stinger till det lite när den sista hårdrocksångaren jag köpte en platta av (med vilken jag vid 17 konstaterade att jag vuxit från den genren) rapporteras (AB) ha fått magcancer. Nästa reaktion var tanken, "Nå, men vad har han då i Kräftans tecken?"

Och så kom det sig, att jag för första gången sedan jag köpte Rainbows monumentala skiva "Rising" när den kom ut 1976 upptäckte att Ronnie Dio var född med Solen i Tvillingarna (mitt måntecken för perfekt matchning mellan den enes givande och den andres uppfattande), och har ett horoskop som ger en intressant variation på nyligen avlidna hovsångerskan Elisabeth Söderström (horoskop i nytt fönster).

Ännu en gång har vi den dubbla betoningen på röstkvalitetens och den muntliga förmedlingens Oxe och luftvägarnas Tvillingarna. Typiskt nog tvingade Dios föräldrar honom att spela valthorn som barn - och där lärde han sig exakt den teknik som till stor del tecknas mellan Oxens mun/munhåla och Tvillingarnas luftvägar.

Birgit Nilsson, vår andra världsstjärna inom opera, hade för övrigt en mäktig Sol/Jupiter i Oxen, en extremt "libidinös" friktion mellan Mars och Venus, och en Saturnus som höll Merkurius - luftvägarnas representant - i ett fast grepp. Värdtecknen för de två senare var Kräftan resp. Väduren, båda passionerade - Rajas guna - annars skulle Saturnus grepp om Merkurius kunna ha inneburit "tunghäfta"!

Och om Dio sades det redan på 70-talet att han var den enda sångaren inom rocken som klarade att fylla en spellokal med sin röst - utan att ta till mikrofonen! Rockskröna eller ej, jag har ibland undrat om det var hans obeskrivliga röst i den magnifika "Stargazer" som sju år senare exploderade i ett intresse för astrologi.

Se förresten det magiskt sjutalet! Jag läste min första astrologibok 1983, sju år efter att ha fått kalla kårar av "Stargazer" - som samtidigt blev mitt farväl till hårdrocken. Saturnus rör sig i sjuårscykler och är känd som Liemannen -  Skördaren och Såningsmannen!

(Association: Missa inte symbolen för Saturnus i Blue Öyster Cults logga: "Harvester of Eyes". Inte otippat domineras Buck Dharmas horoskop totalt av en kombination av Mars kombinerad med Saturnus i sårbarhetens Kräftan. Mer om Kräftans koppling till hårdrocken följer.)



Och, apropå magcancern - visst hade Ronnie Dio olycksbringaren Mars i Kräftans tecken... Det här innebär inte att alla födda med Mars i Cancer (latin för kräfta) kommer att sluta sina dagar i, eller ens drabbas av, cancer. Men tittar man på horoskopet ser man att detta är en del i ett lite större sammanhang som, taget som helhet, möjligen är en varning eller mer än så. Men inte ens här går det att vara säker, för sångarens födelsetid är inte känd, och därmed vet vi inget om sjätte hälsohuset eller det första (som också påverkar hälsan).




Det "större sammanhanget" som understryker olycksvarningen (Mars) för magproblem (eller känslolivet, eller det privata), ligger i att olyckan Mars faktiskt disponeras av Kräftans härskare Månen!

Och Månen själv är under attack från Saturnus, den andra illgärningsmannen, och denna i sin tur angriper Kräftan och därmed Mars! Vilken rundgång! Inte undra på att Dio hatade sina år i Katolsk skola och i sinom tid hittade den satanistiska hårdrocken som sitt idiom. Tittar man på Månen > Solen som en livslinje börjar livet med Månen pressed av den restriktiva Saturnus. Men hans mål var Solen (mognaden, livsuppdraget), och där hittar vi det motsatta budskapet: frihet från restriktioner, dvs expansion. Jupiter! Och som alltid med Solen + Jupiter är detta ett löfte om framgång vars like inte står att finna, bara man agerar på sin medfödda potential.

Speciellt det feminina och sårbara Kräftans tecken kan hos unga män (och även äldre) leda till att de skaffar sig en stil att skydda sig bakom - de kryper in bakom ett kräftskal. Men kvinnor ser genom sleaze-faktorn hos rockarna och noterar att det är rädda/sensitiva män som kamouflerat sig med den klassiskt "kvinnliga" strategin, att bygga en reserverad försvarsmur. (Kvinna är här synonym med Naturens egna metoder.) Och minsann, blir inte de moderliga (Kräftan) flickorna kära i de "läskiga hårdrockarna"!

Min gissning, baserad enbart på astroLogik, är att det borde finnas gott om rockare som döljer en Månen i Kräftan - ett sentimentalt känsloliv - och som "hittas" och blir omhändertagna av modersgestalter till flickvänner som har Solen i samma tecken. De här relationerna kraschar utan undantag eftersom det inte går att leva omedvetet, via undermedvetna motiv (zodiaktecknen är arketyper och bildar med planeterna komplex som kan leda människan både rätt och fel - det gäller att bli medveten om vilka de inre motiven är).

Jag noterar att Dios andra hustru är djupt involverad i verksamheter för att skydda barn i USA från att bli prostituerade. I så måtto Månen i ett manligt horoskop säger något om den hustru han tar sig, har vi faktiskt här Månen i "upphöjt" läge, och om inte de instabila och flyktiga känslorna stillas här till något liknande den goda kvartersdoktorns förmåga att ingjuta trygghet, så gör den uttryckligen fixerande och frysande Saturnus resten av jobbet. Här tecknas också stödet i magen som behövs för att få drag i piporna. Den sista delen som skapar en verkligt stor sångare! Dio har alla pusselbitarna.

Visserligen ger Saturnus på Månen en tryckande känsla av ofrihet och troligen ett dystert sinnelag, men när dessutom Oxens härskare Venus är hemma i sitt eget tecken är det godhet som dominerar. Det där med satanismen i rocken är nog inte så äkta i Dios fall! Tvärtom ser vi istället en puritan (Saturnus "steril", "anal") så att samma myndiga fostran i Katolsk skola han själv avskydde är nu den typ av ansvarstagande (Saturnus) som hans hustru riktar mot barn i riskzonen för att säljas som sexobjekt.

Samma komplex som troligen ligger bakom Dios magcancer är således historian om att vilja värna och blockera barn från "skada mot deras själar" (Mars inne i själens/sårbarhetens region.) Problemet med den läsningen är att skadan redan är skedd - åtminstone för Dios del. Han föddes ju med Mars inte hotande i närheten av Kräftan utan redan inne i det som borde vara det skyddade och fredade hemmet. Jag ett fall av den här placeringen där tryggheten i hemmet sägs (ett av barnens uppgifter) av en kolerisk far som viftade med pistol och utgjorde en oroshärd. 

Här märks dock avsaknaden av födelsetid och korrekta husplaceringar för de nio grabbarna (planeterna kallas så på sanskrit, graha - en som griper tag i människan). Uppenbarligen finns det något väldigt speciellt att säga om det livsområde som rymmer södra månnoden Ketu i Vattumannen - inte mindre än tre planeter aspekterar den! Frustrerande nog kan jag inte säga något om den saken.

Precis som med båda de världsberömda svenska operasångerskorna har vi en lycko- och framgångsplanet av bästa sort, helt utan några störningar. Elisabeth Söderström hade ju en fullständigt fenomenal serie som började med Jupiter i Fiskarna (härskarläge) som knöt an till psyket/fantasin i härskarläge i Kräftan, och som avrundades med den formsäkra Saturnus i Skorpionen. Birgit Nilssons lyckobringare var direkt anknuten till Solen i Oxen, munnens, munhålans och vokaliseringens tecken.

Dios lyckoplanet kopplar till Solen i luftvägarnas Tvillingarna och eftersom det här tecknet har mycket med barnåren från 5 och upp till, säg pubertetens inledning, är det förstås andningsträningen med det här förhatliga valthornet som återspeglas i den här framgångsindikationen.

Jag har etiketterat Dio med "intelligens" pga att Jupiter välsignar hans Sol. I någon mån kanske man ska reservera sig för att nämna honom i samma andetag som stora genier pga att sinnet snävas in genom kombinationen av Måne och Saturnus. Det senare är en typisk nördeffekt som ger en extrem trohet mot vissa ämnen (nja, säg hellre fanatism!), men kan lämna nästan allt utom det man gillar därhän. Själv med en Måne opposit Saturnus (visserligen i kunskapstörstande Sattva-tecken), är jag medveten om att jag fullständigt ignorerat hela områden i mitt liv som det hör till allmänbildningen att åtminstone veta något om - som t.ex. politik, cellbiologi och annat som hör till den fallna människans - materialistens - världsbild.

2 kommentarer:

Tomas Krusberg sa...

Med risk att låta alltför hätsk:What a load of crap!

Seaward sa...

Ja, här ges förvisso anledning till irritation!

Några kanske stupar på att inlägget spänner över (för dem) oöverskådligt många ämnen, och t.ex. via Dios feminina sida ägnar sig åt lite kärlekspsykologi och projektionens grundläggande felsteg.

Andra kanske finner att författaren "växte ur hårdrocken vid 17" offensivt - om de själva "peakade" i tonåren och alltjämt vid femtio är inbitna hårdrockare!

En tredje grupp kanske saknar den grund- och påbyggnadskurs i klassisk filosofi som krävs för att uppskatta systematiskt arbete med symboler - vilket är ett annat sätt att beskriva astrologin.