Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 2 november 2009

Melody Gardot - astrologiskt komplex!




Som bästsäljande albumartist i Sverige just nu kan väl ingen ha missat den fantastiska rösten hos jazzsångerskan Melody Gardot eller hennes återkomst och musikaliska genombrott. Hon blev ju vid 19 svårt hjärnskadad (med mer!) efter att ha blivit överkörd av en bil. Enligt Wikipedia är buddhismen i dag ett stöd för hennes mentala fokus och för att gå bortom kroppens kroniska smärtor. (Artikel i Aftonbladet.)

Det här bör kanske, som det för den 16-åriga men småbarnsstora Brooke Greenberg, uppfattas som ett "medicinskt" horoskop. För sådana saknar jag kompetens att uttala mig, men även här syns några symboliska antydningar som rimmar med hennes öde fram till nu, och jag ska kommentera dem.



Hon beskrev sig som en mental grönsak tiden efter olyckan - hjärnskadorna var svåra. Trots en lång rehabilitering lider hon av skadat både lång- och närtidsminne. Bloggens beteckning av Mars och Venus i tät kombination som "horbocks- och horsyndrom" visar sig här vara helt inadekvat!

I Fiskarnas tecken som är det kroniska sjukoffrets tecken indikeras förstås det stora offret av livet utanför sjukhusväggarna. Fiskarna som "sängkammarens hemliga nöjen" - som fungerade så fantastiskt väl i fallet David Letterman, är här helt fel grepp. Detta understryks av Solen och Saturnus onda sammankoppling, där den senare "steriliserar" den förra.

När jag talar om Saturnus attack mot Solen som "sterilisering", bygger det på att Solen är naturligt infertil i ett Saturnus-tecken som Stenbocken och på att Saturnus - en fiende till Solen - naturligt angriper och stryper den fritt älskande Solen. Saturnus i könets Skorpionen är ett annat skäl till att sexualiteten stryps i detta liv. En analys av horoskopets samtliga faktorer gör det alltså tvivelaktigt om Mars+Venus i detta fall verkligen indikerar okontrollerat libido.


Med Fiskarna som en "fallen" och liderlig själ avskriven, påminns man om att dess "naturliga" tolfte hus är också symboliserar platser dit själar går för att odla ren bortomvärldslighet: munk- och nunnekloster. Visserligen var det livets omständigheter - en olycka - som förde Melody Gardot till buddhismen, men likväl är det just det som planeterna skriver i Fiskarna: skadegöraren Mars och så arbetet på att återskapa Venus balans.


Venus är upphöjd i Fiskarna medan Mars inte alls är stark här. Kan man ta det som ett tecken på att kärleken segrar över hatet? Att komfort följer på smärta? Inför den här hopplöst komplexa kombinationen ritar jag dit en röd-grön plätt för att markera hur både ont och gott kommer härur.

Men det onda löper vidare, och Mars kastar också en rät vinkel mot psyket/sinnet (Månen) i Tvillingarnas tecken. Mixen av Fisk och Tvilling förekommer ibland i fall av sinnessjukdom, men här har oförenligheten mellan Vatten och Luft (omedvetet och medvetet) således manifesterat sig som minnesproblem till följd av hjärnskadan.

Naturligtvis är det här ett alltigenom ont livsöde i termer av normal komfort och det förvånar inte att också Solen i Stenbocken disponeras / kontrolleras av astrologins andra naturliga illgärningsman Saturnus: han som dödar oss och drar gränser för oss. Saturnus står dessutom i den fysiologiska korruptionens tecken Skorpionen och kastar ett ont öga mot sin hemmaplan Stenbocken! Dessa är hemska omen som man lätt kan missa. Men indisk astrologi innehåller så få planetära aspekter att det plötsligt blir viktigt att lyssna till vad himmelen säger!

Jag har också färgat två områden som överlappar på ett negativt sätt - Saturnus just inne i Skorpionen ligger alltjämt mycket nära draksvansen eller södra månnoden ("Ketu") i Vågens 30e grad. Den avhuggna draksvansen kan läsas som "återbetald karma" och hade det varit indisk astrologi jag sysslat med i 25+ år och inte västerländsk hade jag kanske haft underlag för att bättre förklara hur den här negativa kombinationen knyter an till Melody Gardots öde. Men jag samlar själv f.n. intryck av Rahu och Ketu som indierna föreställde sig dessa stygga "demonkrafter" vilka orsakar sol- och månförmörkelser i våra liv. I en del livsöden ligger de lågt, men ibland härjar de vilt. Se t.ex. horoskopet för massmördaren Ted Bundy (nytt fönster).

Notera dock att Saturnus representerar fysisk orörlighet, och det är inte otänkbart att Mars i långvårdens tecken, som både skadar Månen - rörlighetens planet nummer ett - och sedan också tilltygar den avhuggna draksvansen, utlöser en hel kedja av följdverkningar här som slutar i Melody Gardots fysiska kropp som en, just det, avhuggen straffad draksvans.

I termer av själen och många liv, var det här är distinkt återbetalning för något som skett i ett tidigare liv, men samtidigt infinner sig frågan: hade hon någonsin nått ett så stort genombrott om det inte varit för att alla nu jämför hennes spektakulära röst med det livsöde som rimligen borde ha tagit slut med den svåra olyckan? Hennes olycka har blivit hennes största "selling-point"!


Härvidlag är Solen (hjältedåd, exceptionell framgång) intressant eftersom visserligen Saturnus sinkar Solens genombrott, men det här är dock en Sol+Jupiter-kombination. Och som är uppenbart för alla och envar som hört (om) Melody Gardot, kan även en Jupiter i "fiendeläger" (godheten är "debil" i den snåla millimeterrättvisans Stenbock) vara en kraft för gott. Sol+Jupiter-människorna är ovanligt intelligenta, och deras aktiva livsväg (Solen) är märkt för framgång.

Brittiske mästerastrologen Charles Carter noterade paradoxen att starkt Jupiter-dominerade individer ofta inte sökte denna framgång, utan tvärtom levde rätt tillbakadragna liv. Lyckans stjärna så att säga uppsökte dem, på sitt typiska sätt. Den skänker "lätt" framgång, medan arbetarklassens Saturnus sliter ihop varenda korvöre. Melody Gardots horoskop indikerar dock ett mellanting: Solen "angripen" av Saturnus men välsignad av Jupiter tycks betyda "framgång efter hårt slit".

Och med framgång menas nu förstås lika mycket kvinnans återkomst till någon form av fungerande liv och återerövrandet av sin musikaliska förmåga efter att Liemannen Saturnus inifrån Skorpionens dödsmörker satt en tidig gräns för hennes liv i dolskt samråd med bilolyckans Mars som attackerade Tvillingarna - tecknet för kommunikationsredskap (cyklar/bilar/mänskligt språk med mera). Melody Gardot har nu gått in i andra andningen och lever inte längre, hon har identifierat sig med buddhismens lära om "icke-existensen", dvs existensen utanför det lilla egocentrerade livet!

Saturnus typiska verksamhet är att få allt att gå allt långsammare. Men vad händer i det ögonblick tiden stannar fullständigt? Vad händer när själen går över i evigheten? Hur ställer sig en människa i nirvana till de levande? Melody hävdar att hon är där och här. Fascinerande.

Inga kommentarer: