Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 29 november 2009

Har "gypsettare" en astrologisk signatur?

Ett kanske lite sökt reportage i DN söker sammanföra tre personer strax under 30 under ett trendbegrepp inlånat från USA. Den landsflyktiga zigenarens  ("gypsy") sorgkantade historia i Europa har här kapats bort och ordet romantiska konnotationer betonats för att beskriva en cool livsstil som ser hela världen som sitt hem och resmål. Tänk charterresenäreras överklass. För mer spännande är det egentligen inte!

Astrologiskt visste jag egentligen att det knappast finns någon minsta gemensam nämnare för en grupp som inte ens hänger samman när man läser om de tre personerna. Men jag räknade ut horoskopen för själva födelsedygnet ändå.


Klicka för läsbar bild


Mycket riktigt bryter den kvinnan av, som inte alls är någon gypsettare enligt DN:s egen definition av fullständig mobilitet: här handlar det om något så konventionellt som att i utlandet hyra ut stugor i en vintersportort. (Den nedersta av de tre kartorna) Och den stjärnhimmelen matchar detta statiska värv! Tänk det engelska ordet "landlord" - hyresvärd - och du har direkt det här horoskopet.

Solen i Stenbocken är till att börja med strebern som vill klättra upp till toppen av berget, sålunda kvinnans bindning till en skidsport i franska alperna! Arketyperna slår sällan fel - vi är nickedockarna som agerar ut okända krafters agenda, varav oraklet i Delfis ord: "Känn dig själv."

Stenbocken är "the lord" - herren över denna världen och "landet" är förstås också Stenbocken. Märk skillnaden mellan Stenbocken och zodiakens första Jordtecken Oxen. Den senare representerar den lokala myllan, men när Jorden (efter mellanlandningen i Jungfrun) gör sitt tredje och sista framträdande i materiell Jord, är det som hela världens landägare.

Zodiakens fyra sista tecken visar de fyra elementen i deras "universella" eller "allmänt utbredda" aspekt. Eftersom det är fullmåne hittar vi passande nog vintersportstugorna hon hyr ut mittöver, i formen av Månen hemma i härskarläge i Kräftan, "hemmet", "stugan", "skyddet från naturens anstormningar".

Men, alltså: var är det fria vagabondlivet i att förestå en packe hyrstugor? Det enda som stämmer i den här av DN:s tre artiklar är rubriksättningens korrespondens med astrologin - när den säger "Julia vill vara herre över sitt eget liv", ser vi exakt "kontrolldåren" Stenbocken sätta sitt onda öga (Solen) och nagla fast Månen i Kräftan (den undersätsiga kvinnan i traditionalistiska kulturer).

Att hyresvärden nämner "exilen" från Sverige som en följd av föräldrarnas skilsmässa är visserligen inget skäl. Ingen sekulär människa värderar äktenskapets helgd längre, men i just detta fall stämmer det möjligen att ett trauma i förhållande till hemlandet uppstått. Fullmånen indikerar inte bara ett spänt förhållanden mellan fadern och modern, utan utlöser givetvis mildare psykiska problem (Månen) som vandrar över i hela frågan om "mitt hem" och Kräftans eviga fråga var hon kan känna sig skyddad och säker.

Att överge hemlandet är precis vad man kan vänta sig av de något primitiva Jord- och Vattenelementen eftersom dessa metod är att svetta ur sig sin psykopatologi på kroppsliga, konkreta och bokstavliga sätt. Och att skydd för det lilla personliga huset står att finna invid det höga och mäktiga berget...sättet varpå vi målar våra liv ur det omedvetnas motiv är nästan rörande. Men notera i just det här fallet Venus i Skytten: "kärlek det det som ligger långt borta" - kärleken till de avlägsna trakterna. Samtliga tre horoskop har faktiskt Skytten aktiverad.


*****

De två andra gypsettarna har emellertid något som skulle kunna kallas en minsta gemensamma nämnare för det här begreppet. Min hjälvhjärtade förhoppning innan jag räknade ut alla tre var att den rörliga kvaliteten, Sattva guna, skulle gå som en röd tråd genom alla tre. Så skedde nu inte pga hyresvärden, men det är värt att notera att den dominerande Stenbocken ("att ha kontroll över sitt eget liv" - på det enbart fysiska planet) disponeras av en Saturnus som kombinerar sig med den expansiva Jupiter och därtill i ett rörligt tecken! (Jupiter härskar över de rörliga Sattva-tecknen Skytten och Fiskarna.)

När vi tittar på de två återstående är de båda dominerade av rörlighetens kvalitet, så att vi här verkligen kan tala om denna indiska kvalitet som handlar om en ständig rastlöshet och vilja till förändring, till ny kunskap. Som den indiska filosofiska skriften "Bhagadvad Gita" (Herrens sång) säger, så är Sattva inte en kvalitet som befriar människan från återfödelsens kretslopp, den binder den också, om än på ett kanske behagligare sätt än hos dem som sitter fast i lidelse som blir till lidande när inte begären infrias (Rajas) eller dem som i sin fixering eller fundamentalism (Tamas guna) ingenstans kan gå med mindre än hela deras värld rasar samman och de först när de reser sig ur spillrorna kan se klart igen...

I det manliga fallet har jag fräckt utgått från en födelse några timmar in på dygnet så att Månen hinner in i det rörliga tecknet Jungfrun. Då har vi både en Sol och en Måne i de två merkuriala tecknen (Tvillingarna resp. Jungfrun). Merkurius är som bekant en bevingad resenär. Sammantaget befinner sig inte mindre än sex av de nio placeringar den indiska astrologin har att dela ut i just denna obundna, rörliga kvalitet.

Första gången jag påpekade friheten hos Sattva guna, var i samband med astronauten Edgar Mitchell, och sedan dess har också den svenske tyngdlösingen Christer Fuglesang, visat sig ligga kraftfullt under Sattva guna (med en reservation). Inte tillräckligt för att "bevisa" något för en skeptiker, men efter några års praktik vet astrologistudenten att hans/hennes byggbitar faktiskt fungerar.

DN:s tredje exempel på vad de kallar en gypsettar-trend är rörligheten inte alls lika klockren som hos föregående person, men Mars i Skytten indikerar en vilja att ta långtgående initiativ, är Tvillingarna en luftburen resenär är Skytten megaresenären. Även här hittar vi ett cluster av planeter i rörliga Jungfrun, inte minst sinnelagets planet Månen så att vi har 4 av 9, nästan hälften av placeringarna, i ett av de tre tillstånden.

Minsta gemensamma nämnare här är att alla är barn av samma "sub-generation": alla är födda inom de 2½ år då Saturnus, den klippfasta och gränsdragande tappat något av sin förmåga att nagla fast eftersom den passerar ett tecken som i sig representerar rörlighet och förändringsvilja. Säg att Saturnus är ett paket käpphästar och definitioner men att dessa principer låter sig transporteras - just som en zigenarkaravan som drar fram längsmed dammiga stigar...

Den här astrologiska snabbkollen gav föga mer mer än DN:s försök att hitta tre svenska exempel på det amerikanska trenduttrycket... Men övning ger färdighet och här var det hyresvärden som påminde om Stenbockens och Kräftans klassiska uttryck: härska över hus och hem. Se också Peter Wahlbeck apropå ett hemma hos-reportage där han förgäves sökte få stil på sitt hem. Här är det orosmomentet Mars inne i det skyddade hemmet (Kräftan) som motverkar hans Stenbock-Sols ambitioner att realisera hemmet som en perfekt planritad och bergfast borg.

Jag har flera fall (icke-celebriteter) med den här polariteten vars liv börjar och slutar i plockandet med det egna huset. Återigen måste det inte förekomma Stenbock och Kräfta i horoskopet för hängivna husägare, men när den typen av horisont blir allt, då finns möjligheten att man har att göra med ett sideriskt horoskop av denna typ.

Inga kommentarer: