Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 12 november 2009

Dolph - Vågens tecken i krigstillstånd!

(100314: Sedan en uppmärksam läsare påpekat att jag skrivit fel födelseår, har inlägget kortats - några stycken som inte längre stämde har raderats. Kärnan i analysen, "turbulensen" kring Solen, kvarstår dock.)


Dolph, cirka 2008

Efter Sommarprogrammet i P1 då Hans Lundgren talade ut om hur hans misslyckade far tog ut sin aggression på honom som barn, förvandlades "Dolph" från utmobbad till älskad i det här landet som kallas Sverige. 

Några kanske minns hur sarkastiskt han behandlades i sitt hemland på den tiden han gjorde action- eller skurkroller och deltog i någon tv-show komplett med våldsam amerikansk-engelsk accent. Då ansågs han ha blivit märkvärdig. Detta sagt av ett folk vars överlägsenhetskomplex är närmast outhärdligt!

Från den mest obildade kommer grötmyndiga åsikter om övriga världens efterblivenhet om de lever via mytiska föreställningar - som om inte en svensk materialist själv lever kvar i en fullständigt krossad världsbild, alltsedan fysiken faktiskt visat att vi är energivarelser - andeväsen om du så vill - som bara tillfälligtvis är "materialiserade". De "primitiva" folkens religion ligger faktiskt betydligt närmare det verkliga förhållandet än den genomsnittliga, lågutbildade sekulära svenskens naiva realism.

Det förvånar inte att Dolph Lundgren gav sig av för att göra lyckan någon annanstans. Stiger man upp några meter och tar ett fågelperspektiv, finns mycket kring svenskarna att skriva hem om. (Se etiketten Sveriges horoskop.)

I den här Expressen-artikeln en liten minnesuppfriskning om vad Lundgren sade 2008 om sin barndom. Det är en bra introduktion till horoskopet som sannerligen har många svaga punkter!



Solen anses debil i Vågens tecken, självhävdelseförmågan försvagad eftersom tecknet ju representerar den kooperativa, förenande Venus-principen (kärlek!).

Mars i Vågen bildar med Solen därför just den hatkärlek som Dolph talade om i intervjun. Mars i Vågen kan också symbolisera "attacker" mot freden, kärleken eller det egna äktenskapet. Som bäst är Mars-Vågen en idealist: villig att kriga för freden! En av många märkliga hybridkombinationer som astrologin uppvisar.

Jag minns den på sin tid kände tv-soffsittarprästen Lennart Koskinen som talade om sitt undermåliga förhållande med fadern, den stenhårda och okänsliga yrkesmilitären. Koskinen hade också Solen i kombination med Mars i Vågen! Som äktenskapets tecken förvånar inte Koskinens tre skilsmässor givet denna "bläckplump" mitt i kärlekens tecken, och inte ens en "Guds man" eller kristendomens äktenskapslöfte, "tills döden skiljer oss åt", tycks ha makt att avvärja planeternas ödesbestämmelse.



I Koskinens fall måste man dock notera den skäligen egocentriska Månen (sinnet) i Jungfrun och Venus (partnerskapet) i den distinkt lättsinniga Skytten - det senare är ett tecken som hellre går vidare och prövar något helt nytt!


Dolph föddes troligen med en ännu klenare Måne än så! Med psykets indikator i Vattumannen fram till cirka 9.30 på morgonen och dess disponent Saturnus (Vattumannens härskare) i giftiga Skorpionen, råder "det sociala utstötningssyndromet" på den lunära sidan.1

Som synes av alla osmakliga skurkfigurer Dolph spelade i Hollywood har psykets inblandning i det sociala "outcast"-syndromet färgat av sig på de roller han som solar karriärmänniska iklätt sig!

Dolph har i sitt liv lyft upp sin psykiska smuts från barndomens stämningslägen och gestaltat dem via Solen+Mars i Luftelementet, via mentala konceptioner eller via konsten - även om en del av hans filmkonst varit av B-filmsart.

Med Solen debil i Vågen blir frågan om hur tecknets härskare, dvs Solens disponent, viktig. Intressant nog söker sig Venus "utomlands" för sitt dagliga värv! Ja, Venus i Skytten ger just det symboliska budskapet eftersom Skyttens riktade eldpil symboliserar ett sökande sig framåt mot något annat än den fläck man föddes till. Som själva Solens disponent är därför den här Venus-placeringen intressant.

I en engelskspråkig nätartikel ställs han bredvid alla de stora actionskådisarna Stallone, van Damme m.fl., och utmålas som den ende som inte lyckades göra sig ett namn i egen rätt.

Och med en debil Sol, olyckans Mars kopplad till karriären (förutom den uppenbara sanningen att Mars också beskriver
vilken typ av karriär han valde - den naturliga förlängningen av hans "värstingår" i ungdomen), förvånar det inte att han misslyckades uppnå full stjärnglans. 

En kritisk faktor för både relationen till fader (dålig) och karriären (bara en relativ framgång) är förstås att Solen är involverad med inte bara en utan två "illgärningsmän". För också det helt tajta sammangående mellan Solen och drakhuvudet Rahu (solförmörkelseskaparen!) antyder något "vilt", "demoniskt" eller avvikande kring karriärvägen. Och visst: det är den besvärliga fadersgestalten även i den här indikationen.


Nu kan ingen påstå att Dolphs karriär varit ett fiasko. Tvärtom är han ju ett litet namn som gestaltare av filmskurkar, inte minst ryssen i en Rocky-film. Så en fotnot i Hollywoods filmhistoria har han allt tjänat ihop till. Det är mer än vad som kan sägas om undertecknad, också en Sol+Mars i Vågen, med mildare men ändå besläktade problem i ungdomen med en aggressivt nyckfull och logiskt osammanhängande fadersgestalt. (Jag undkom Venus debilitet i Jungfrun och Dolphs "debila", lunära hemmiljö!)

Så hur kan Dolph Lundgren ha nått framgång (vad än den underliga nätartikeln än söker tillskriva honom av misslyckande)? En livslinje som (sannolikt) går från ett psyke (Månen) i "den sociala utfrysningens tecken" och förväntas kulminera i en "debil" handlingsnatur (Solen) verkar ju ytterst tvivelaktig! 

Jag tror att Venus, Solens disponent, i sin positiva och utforskande placering i Skytten "räddar" från mycket. Jag har inte någon undersökning bakom mig, men har intrycket att psykopater har både sitt handlingsliv (Solen) och dess disponent djupt störda. Vanligen är det lika illa på känslosidan (Månen).

Den berömde brittiske 1900-talsastrologen Charles Carter klassar dessutom Mars bidrag till Solen som en intelligenshöjare. (Intelligensen aktiveras genom smärta! Plåga kan väcka människan till högre medvetenhet.) Detta sedan Carter konstaterat att den största bidragsgivaren i avseendet intelligens är Jupiter. Och hur var det nu? Hade Lundgren inte en teknisk utbildning bakom sig, innan han gjorde sin helomvändning och chansade på en filmkarriär?

Som sista iakttagelse är Dolphs vilja att skapa en god familj för egen del, där han själv inte upplevde något gott som liten, en fantastisk påminnelse om den här bloggens idé om vari "den fria viljan" består: Vi har INGEN FRI VILJA - det är bara en inbillning som speciellt egocentriker och självutnämnda hjältar faller för. Astrologin påminner om att det finns ett "träningsprogram" beslutat för detta liv. Du kan inte välja bort det som är bestämt (predeterminerat) för dig.

Men likväl finns en viss form av fri vilja, nämligen den som ligger i hur man svarar på Ödets dråpslag (eller medvindar). Den som läser livet rätt, gör inte samma misstag två gånger och förbättrar därmed gradvis sitt öde under livets gång. Den med ögon att se, kan emellertid också av horoskopet ana vilka individer som är benägna att
inte använda förståndet, så frågan om den fria viljan har olika svar från person till person, från liv till liv.

Vissa inkarnationer på jorden är uppenbarligen öronmärkta för att betala av "skit" som samlats (Charles Carter: "Skorpionen är zodiakens sopstation"), andra åter för att kassera in förtjänade vinster, och de allra flesta liv - som Dolphs - är en mix av båda. För en lång (9 sidor) diskussion av vad slags världsbild bloggen (och kanske också astrologin) bygger på, se Filosofiska grundantaganden.


*****

Aftonbladet vidareutvecklar temat i nedanstående astrologiska analys om Dolphs väg från hånad utlandssvensk till accepterad "fosterländsk son".
Se även en jämförelse mellan Dolph och skådespelaren Viggo Mortensen - väldigt lika i utseendet och båda födda i Vågen.

_____
1. Oddsen talar för en födelse efter 9.30, men hela Lundgrens liv, från barndomen och framåt, stämmer så väl in på det skorpioniska giftstinget som får en individ att separera sig från sin första grupp (Vattumannen)! 

Omvänt kan man se episoden med "den märkvärdige Dolph som inte längre 'ville' tala svenska utan spelade svensk-amerikan" som svenska folkets (Vattumannen) mobbning av en särling (Skorpionen).

Hans gebit under många år, "filmskurk", är också den av en individ på kant med kollektivets (biopubliken) sympatier.

Men ponera nu att Månen/sinnet har gjort entré i Fiskarnas tecken. Vad händer då? Det akuta krisbudskapet kring ett särlingsskap redan i barndomshemmet (Månen) försvinner. Månen opponerar sig nu mot Jupiter i Jungfrun, vilket snarare skulle tala för en "lyckosam" hemmijö. 

Men detta omen är vagare, och här går astrologin in i väggen. Utan exakt födelseklockslag är det svårt att säga vilken som drar längsta strået, den "belägrade" Solen eller den favoriserade Månen. Det verkar som om Solen dominerar det här horoskopet så att en eventuellt tursam Måne slogs ut, åtminstone i barndomsfasen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Dolph Lundgren, egentligen Hans Lundgren, född 3 november 1957 i Spånga församling

dolpan född 1957