Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 25 november 2009

Dags hajpa Drake igen. Här hans horoskop.



Döda artister är perfekta objekt för nöjesindustrin att relansera med lagom intervaller för att fånga upp en ny generation. Det har gått cirka 12-14 år nu sen medierna, skivhandlarna och en musikindustri i symbios blåste liv i den narcissistiske singer-songwritern som var så introvert att han inte nådde ut till sin publik och samtidigt så uppfylld av sin egen storhet att han hellre tog livet av sig än gick till grunden med sina attitydproblem.

Detta bistra omdöme är nu inte helt och håller mitt, utan uppsnappat i texter i frizonen mellan de här relanseringarna. Hans horoskop på franska astrotheme.fr, vars födelsetimma ger utmärk logik, beskriver i detalj varför han inte kunde leva utan framgång.



Det är soluppgångsmänniskorna som har en predisposition för narcissism. I just det här faller stiger Solen med konstnärlighetens Venus och kommunikationens Merkurius (hemma i sitt härskartecken). Så vad är problemet? Föds en "solkung" i soluppgången kan man väl köpa lite egocentricitet om han nu kommer med konstens (Venus) gåva, och det skarpa intellektet (Merkurius) som mejslar fram en precis diktion genom Luftens kommunikativa och förbindande element?

Och missa heller inte den möjliga touch av genialitet som Jupiter, hemma i positivt härskarläge i Skytten, ger i sin opposition till det stigande solära komplexet.

Jag ska fatta mig kort och rakt. Snubben saknade totalt Jordelementet i horoskopet och därtill vill Jupiter ha enkla framgångar. Den vill inte anstränga sig som den "hederliga arbetaren" Saturnus. Horoskopet antyder något av en "Quitter". Det tålmodiga slitets Saturnus står för övrigt i ett depressivt Vattentecken (Kräftan) vilket skär sig rejält mot den hyperkreativa och livsbejakande kombinationen av Eld och Luft som förefaller dominera den här himlen.

Jag säger "förefaller". För gränsdragaren och liemannen Saturnus i Kräftans tecken - "livets början och slut" - är i sig ett dödsbudskap, och det är också Månen, psyket, i "debilt" läge i Skorpionen. Mån-Skorpionerna tycks det gå tretton på dussinet av bland mördare, så det är ju skönt att de mer klarsynta vänder giftet mot sig själva och gör slut på den harm och nesa de bär på istället för att ta ut sin upplevda oförrätt över andra!

Här är ännu ett "problemhoroskop" som visar att det finns risker med att ha Ljusen i Luft och Vatten, och Skorpionen är det Vattentecken som verkar kunnat trassla till det mest, rent psykiskt. De båda andra tecknen, vars Vatten "cirkulerar", tycks kunna svetta ur sig sina patologier, men hos Skorpionen stelnar allt i en pose eller en attityd. Blodets planet Mars härskar över Väduren och Skorpionen, men i det senare kan indikeras blodförgiftning - bokstavlig eller som metafor för den upplevda oförrätten.

Att det är just så illa som jag säger, framgår av att det här giftsura tecknet som härbärgerar Nick Drakes psykologiska status har en härskare som helt saknar nyansering. Mars befinner sig i livets, framgångens och dominansens tecken Lejonet, och därifrån riktar den ett förödande angrepp via sitt onda 90-gradersöga mot psyket och sinnesstämningarna i Skorpionen. Skorpionens gifttagg slår sin egen kropp!

Det här särskilda fenomenet har bloggen noterat åtminstone någon gång tidigare i samband med tragedi (troligen en mördare), så här kombineras nu zodiakens mest distinkta dramaqueen-tendens (Lejonets liv i överdriven kontrast mot Skorpionens död) och givet mannens lättviktighet (noll Jord) räckte det med några piller för mycket för att ända det här livet.

Det är den låsning som uppstår mellan Lejonet och Skorpionen - syns jag? är jag nummer ett? eller är jag en nolla bakom ridåerna? - som vittnar om att det var mer än en släng av narcissim pga soluppgångsfödelsen. Det här var en människa med måttlösa anspråk på att bli tagen för en Kung (Lejonet).

Det tycks vara låsningen mellan Lejon och Skorpion som gjorde Drake till en suboptimal scenpersonlighet, trots att en Sol i öster borde vara en starkt karismatisk faktor. Horoskopet kan med fördel jämföras med Yvonne Rydings (Miss Universum) där också en Mars i Lejonet "hugger framåt" mot Skorpionen. Men den kopplingen är inte alls kritisk som den här. Se argumentet till varför i inlägget om vår fd Miss Universum.




Jag rekommenderar istället (eller som komplement till Drake) de första cirka 7 åren av singer-songwritern Ralph McTells karriär. Precis lika begåvad som Drake och med samma kapacitet för mörka stämningar. När han prickade in en världshit med tredje nyinspelningen av sin egen "Streets of London" (han är så mycket mer än bara den nötta låten!) fick han ett nervöst sammanbrott, men visade bättre omdöme genom att leva vidare och ge världen mer god musik.

Jag var i många år omedveten om saken, men upptäckte till sist att dessa två singer-songwriters med så liknande grundton i musiken också har remarkabelt överlappande horoskop! McTell ersätter Drakes debila Mån-psyke i Skorpionen med en mer robust Sol och placerar sedan sin Måne i Tvillingarna - Nick Drakes soltecken! Ja, parallellerna är större och mer genomgripande än så, se här:



Det är sådana här upptäckter som gör att astrologin med åren blir alltmer trovärdig! 

Notera att McTells Måne efter halva dygnet lämnar Tvillingarna och gör entré i Kräftans tecken, vilket bara ännu bättre skulle späda på den generella släktskapen mellan de två horoskopen eftersom dysterheten även i McTells musik kanske inte helt kan tillskrivas den i och för sig mycket introspektiva och "ensamma" Sol/Mars-kombinationen i Skorpionen. 

Men återigen, kanske just den här ultra-Skorpionen med härskaren Mars hemma ger just den tystnaden, det mörkret... Yvonne Ryding talade nyligen i en intervju om sitt stora behov av ensamhet, och där har vi en Sol-Skorpion. Eftersom Solen är symbolen för människan i sin dagliga aktivitet, t.ex. för att tjäna levebrödet, indikerar Skorpionen något av en ensamvarg eller egenföretagare...

Apropå Skorpionen som Vattentecken finns det fantastiska låtar om djupa mörka hav också i McTells sångbok - jfr den likaledes Vatten-dominerade Richard Hawley jag nyligen bloggade om. McTell har dock inget av Hawleys pop-manierade sida, inga Roy Orbison-à-la-1960-pastischer, utan en tydlig kontakt med en mer rustik folkmusikalisk sida. McTell var (och är) för övrigt överlägsen Drake som gitarrist.

Not. Etiketten "sensationalism" indikerar låsningen mellan Eld och Vatten i Nick Drakes horoskop (i det här fallet posthum sensation). McTell kan på omvägar sägas ha det destabiliserande motivet, på så sätt att hans naturliga livsväg var den lite doldis Sol-Skorpionen medan den plötsliga framgången aktiverade den (troligen) via Eld-Skyttens opposition upphettade Tvilling-Månen. 

Pga osäkerheten kring den faktiska placeringen för hans inre sinne (Månen) är det bäst att inte säga för mycket - detta är ett sådant horoskop där pricken över i:et (födelsetiden) verkligen skulle ha behövts. Jag kan inte via hans musik avgöra om det är en Måne i Luft eller i Vatten jag hör, för det kan ju vara Sol-Vattnet som uttrycker sig. Men en Mån-Tvilling skulle kunna stämma pga den sensationella påverkan han hade på mig, jag föll direkt för hans sätt att tänka och skriva i sina texter, och jag har Månen (sinnet) i Tvillingarna. Det är ofta på så fåniga grunder man hittar sina favoriter! Man hör sig själv via en artist.
 



Inga kommentarer: