Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 17 oktober 2009

Ptolemaios - en rättelse

Jag upptäckte av en händelse att jag ett flertal gånger felaktigt skrivit 200-talet istället för 2:a århundradet då jag nämnt den viktiga astrologen Claudius Ptolemaios fatala koppling av Väduren till vårdagjämningen.

Det mesta tyder på att han bara beskrev vilket tecken som gällde i hans tid - babylonierna från vilken han övertog sina efemerider (planet- och stjärntabeller) arbetade med den sideriska zodiaken, och grekerna hade också, troligen oberoende av babylonierna, upptäckt vårdagjämningens precession (Hipparkos, 2:a århundradet fvt).

Som nämnt tidigare började senantikens astrologer ta Ptolemaios nyckelpassage om Väduren i hans Tetrabiblos bokstavligt, som en regel. Zodiaken frös fast i västerlänningens medvetande! Det var så det västerländska bruket uppstod att starta zodiaken vid 0° Väduren i samband med vårdagjämningen. Vår historia är full av sådana här underliga små missförstånd. Columbus som trodde han hittat fram till Indien, så att vi från den dagen alltid måste precisera vilken sort indian vi talar om (åtminstone på engelska språket)...


Men Ptolemaios tros ha varit född i slutet av det första århundradet och levde således på etthundratalet eller i det 2:a århundradet. Jag är ledsen om någon har präntat in fel datum pga. mitt eget minnesfel.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ptolemy

Inga kommentarer: