Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 27 oktober 2009

Keira Knightley, kassako




Filmindustrin älskar Keira Knightley som toppar tidningen Forbes lista på inkomstbringande skådespelare. Eftersom hon är en av de celebriteter som haft vett att inte släppa sin födelsetid i händerna på all världens astrologer, kan man tycka att hon varit smart.

Men nej, den punkt vi kan kalla ego-punkten och som kommer med ett exakt födelseklockslag, bara säkerställer det man ändå kan se på himlen för hela dygnet, förutsatt att personens liv i grova grad redan är bekant - som i fallet med de världsberömda. Den här bloggen tar därför bara kändishoroskop och pekar ut de, ofta väldigt tydliga tendenser, som matchar kända fakta.

I Knightleys fall finns några klassiska detaljer på himlen som indikerar ett och annat. En nära bekant (kvinnlig) med Jupiter (framgång, expansion) i Stenbocken ondgjorde sig en gång att hon bara "drog på sig gamla gubbar" (hon ser mycket ung ut för sin ålder). Och detta är typiskt framgångsplaneten i tecknet för ålderdom och patriarkat.

Det hela bara underströks av att åldermannen Saturnus samtidigt passerade nära Jupiter så att "gubbfan" själv var på plats att dubblera samma trend.


Hos den brittiska aktrisen kan man läsa Jupiter i Stenbocken som att hon en framgång för filmbranschen - Saturnus är här de som ytterst håller i plånboken och producerar filmerna.




Samtidigt är ju kvinnan ofattbart vacker. Vad gäller astrologin och den sällsamma kvalitet vi kallar skönhet, har jag bara blivit mer osäker genom åren. Att hitta f.d. statsministern Göran Persson i besittning av en Venus stigande i öster (om den födelsetid www.stjärnrummet.se har är korrekt), påminde mig om att aldrig övertolka!

Det tycks finnas vissa tecken som oftare än andra tycks användas i sammanhang där yttre skönhet är A och O, och till de tecknen hör bl.a. Oxen, det första och enklaste tecknet i Jordelementet och som har skönhetens planet Venus som sin härskare. Keira Knightley prickar in sin födelse samma dygn den kvinnliga eller själsliga planeten Månen just vid midnatt hunnit in i Oxen.

Dock finns det en nivå till att granska innan man säger mer, och det är frågan hur tecknets ägare själv ställer sig till sin tillfälliga gäst. Nu visar sig Venus samverka på ett perfekt sätt med Månens flyktiga passage (c 2½ dygn) genom Oxen, för skönhets- och konstgudinnan befinner sig i sitt allra bästa tecken, "upphöjd" i Fiskarna (detta eteriska och svårgripbara tecken), och därtill i en kombination med Solen som visserligen tekniskt sett inte är bra, men som i praktiken hjälper den maskulina Solen till ett mer effeminerat uttryck. Inte för att Solen är värsta "macho" i Fiskarna till att börja med...

Och går vi ett steg till och frågar hur denna ovanligt venusbemängda Sol-Fisk har det, så är vi tillbaka till Jupiter, Fiskarnas härskare, och dess fantasiskt lukrativa placering i Stenbocken, tecknet för status i världens ögon! Och tänka sig, Jupiter kastar den stora framgångens välsignande öga mot just den punkt där vi började granskningen: den upphöjda kvinnligheten i Oxens tecken. Oxen är kreaturet, kossan - kassakossan! För minns, Oxen är pengarnas tecken.

Och Månens disponent Venus (pengar) är upphöjd och i kombination med den strävsamt arbetande dag-Solen indikerar pengar genom att bara visa upp sig! "Venus-yrken" är allt från gatflickan till fotomodellen till målarkludden i sin ateljé, som sedan låter konstverkan "gå på gatan" åt honom/henne. Venus tycker inte om att bli svettig.

Sammantaget har vi här en serie sammanvävda placeringar - Månen > Venus & Solen > Jupiter - som helt och hållet utspelar sig i de materialistiska och sinnliga Jord- och Vattenelementen. Men Keira Knightley har dessutom kapaciteten att gnistra med blicken och se väldigt ilsk ut, och det är ett faktum att Mars - hemma i härskarläge i Väduren - är mer av linslus än något annat i zodiaken.

Även detta tecken brukar förekomma bland "Hollywoods ansiktsfavoriteter" - och Anna Anka är ett nyligt exempel på en annan med Väduren och Oxen, vilka tillsammans "styr" hela huvudet, som fångar folks uppmärksamhet.


I mina ögon är det Månen upphöjd i Oxen och baserad på Venus också upphöjd i sitt bästa tecken som avgjort saken och förklarar kvinnans övernaturliga sex appeal - och det trots att hon är smal och spinkig som en skrika. Men! Det är inte Månens utmaning (opposition) från Saturnus (den avmagrade och åldrade) som nödvändigtvis står för denna uttunning. En Saturnus stigande i öster är inte alls oförenlig med en kurvig kropp, tvärtom förekommer denna kanhända rätt ytliga och världsliga (och depressivt lagda) placering i horoskopen för en hel del skönhetsmissar.

Som sagt, frågan om skönhet är komplex och består av många delar, och med det halvhjärtade intresse jag haft för just den sidan av människan har jag inte hittat några tvärsäkra astrologiska regler för hur sådan framskapas. Visst duggar indicierna tätt, Venus i tionde huset för "ära och ryktbarhet" ser ut att vara en utmärkt position - Meg Ryan och Brooke Shields var båda kända under många år för att vara slående skönheter med den husplaceringen.

Folkrocklegendenen Gene Clark (nyligen granskad) var, till skillnad från Göran Persson, verkligen en "pretty boy" i sin ungdom och hade Venus stigande i öster. Ett privat fall, med ett årtionde av framgångsrikt modellerande för en känd tidning, hade en Keira Knightley-kombination av Solen + Venus stigande i öster. Och så vidare.

Horoskopet dök spontant upp då jag läste i DN att Knightley ska göra en nyinspelning av My Fair Lady, och det slog mig genast att hon var en motbild till författaren (nytt fönster) till boken Kukbruk. På den stjärnhimlen lokaliserade jag mannens osunda böjelse till analsex till samma Mars i Väduren som Keira har inklusive den illvilliga bindning som Mars hemma i sitt nybörjartecken alltid har till Skorpionen (det andra tecken Mars härskar över). Visst är det den unga linslusens värsta mardröm att sugas in i Skorpionens mörker och bli en föredetting! Mars i positiv och negativ tagning är varandras mardröm!

Men där tar likheterna slut. För där han som lärde ut analsex till de unga känner en välkomnande attraktion från Jupiter i anus tecken Skorpionen - tänk en ringmuskel i som via Jupiters alltid lika välkommande författning öppnar sig på vid gavel för homosexuell penetration - där har Keira Knightley istället Saturnus, den som kniper ihop, stänger ute och frostigt undanber sig! Jag törs nog säga att ingen perverterad man kommer att komma någonstans med den här kvinnan.

Istället bildar Keiras Vädur/Skorpion ett intressant par som sannolikt bidrar till hennes dramatiska förmåga: Mars-Väduren är glödhet och direkt impuls. Saturnus-Skorpionen är istället iskall kontroll. Hon behärskar som aktris hela spektrumet från barnets oförställda glädje till en som mördar med blicken!

Detta är verkligen en remarkabel variant på Eld/Vatten-kriget som brukar fräsa och spotta vilt, men här är kvinnan sin egen mästerliga regissör: Saturnus kontrollerar mängden av "sensationalism". (Notera också att Sol-Fiskarna är ett klassiskt "identitetslöst" tecken som obehindrat glider in och ut ur roller. Knightley har verkligen ett perfekt skådespelarhoroskop.)

Ska sanningen fram, är denna Knightleys Mars strypt av Saturnus en klassiskt "brittisk" aspekt: "tight ass", "stiff upper lip", ospontan, sexhämmad - britternas påstådda negativa egenskaper kan göras lång. Men inför filmkameran, då hon tar regi från en annan Saturnus (regissören), neutraliseras hennes egen Saturnus och blir ett med filmskaparens. Publiken ser nu bara Keira Knightleys Mars-Vädur och de köper eldhettan (utan att vara medvetna om den totala egokontroll som styr utflödet av Eld) och de engagerar sig ännu mer i henne då hon har en så empatiskt sårbar och älskvärd sida i sitt tydligt markerade Vatten!

På många sätt är nog detta ett av de mest "feminina" horoskop man kan hitta, med båda kvinnoplaneterna i "upphöjda" (förädlade) lägen och därtill en Sol som verkar via det "feminina" och kännande Vattenelementet.

Inga kommentarer: