Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 12 oktober 2009

Hagamannen & fullmånens dårskap




En enkel addition av psyket, dvs Månen, och expansionsplaneten Jupiter, skulle kunna ge intrycket av ett godmodigt och välvilligt sinnelag, om än kanske lite spretigt på grund av Skyttens tendens att breda ut sig över så stora och vittförgrenade områden. Skytten är ett av dubbeltecknen, vilka i bland just uppvisar också en psykologisk dubbelhet, och är rastlöst och aktiv. I "normaltillståndet" en görare.


Men metafysiskt representerar det snarare människans kapacitet till ett högre medvetandetillstånd som går fullständigt bortom det snäva egot (Väduren) och det föga mer insiktsfulla Lejonet där egot ätit sig djupare in och nu framstår som en kung på jorden, ett dignifierat mer individualiserat jag. Det är just den här tilltagande jagiskheten i Eldelementet som på "den normala människans" nivå äntligen kan hävas när Skytten tillhör en universalitet, en önskan att gå bortom sig själv. Men för att Skytten ska kunna fungera på sin sanna filosofiska höjd, krävs att övriga horoskopet håller samma nivå!

Hagamannen föddes under fullmånen, Solen i Lufttecknet Tvillingarna, vilket genast inför ett faromoment - fastän Månen är stöttad av den goda planeten Jupiter, hemma i härskarläge i Skytten. Bloggen har tillräckligt många gånger hittat famösa individer vars fullmåne uppenbarligen spelar en stor roll för den samlade bilden. Författaren Jonas Gardells eldfängda yngre år, är bara ett känt exempel som klyver Sverige i två delar - vad är detta för natur? Hedersdoktor i religion som skriker könsord och hetsar upp sig i sociala underhållningsprogram? (Se just föregående inlägg om sensationalism och kvietism.)

För att fatta mig kort. Det är inte Hagamannens Måne/Jupiter som är problemet här. I hemmet anande fru och barn ingenting av hans dubbla natur, och misstankarna går mot Solen i detta mentalt kritiska fullmånedrama: Tvillingarna är ju också ett dualt tecken, med kapacitet till att visa helt olika sidor i olika sammanhang. Faktiskt, det kanske är Tvillingarna som är den ultimata dr Jekyll & mr Hyde eftersom dess härskare Merkurius (hos grekerna Hades) är den som korsar alla gränser och vistas på alla territorier.

Det är i upptäckten av Sol-Tvillingens härskare polletten plötsligt trillar ner. Vilken elände den är involverad i! Svagt placerad i irrationellt Vatten - och här är det verkligen irrationellt till följd av kombinationen med onda våldsplaneten och illgärningsmannen Mars. Därtill involverad i Rahu/Ketu-axeln (se återigen föregående inlägg om den franske kvietismen) och under attack från översittaren och kontrollfreaket Saturnus!

Och se vad Saturnus har för attityd till kvinnor, symboliserade via Venus - Saturnus söker kontroller och strypa allt den kontaktar så den börjar förstås med att krama livet ur Venus som den har just intill sig! I praktiken fungerar inte dessa två värst bra trots att kombinationen är neutral i indisk astrologi. Den spontana kärleken dör snabbt och blir till lagar och påbud, dvs yttringarna formaliseras i vanemönster. Det här är tecknet på en människa som bygger upp stora känslohämningar i sitt liv och blir mer och mer "robotaktig" i sitt sätt att interagera med andra individer (Venus är kooperationens princip).

Och denna nedsatta eller något aviga och stela relationsstil var alltså bara början eftersom Saturnus här kan ses knyta samman Venus med Mars, så att vi får det klassiska horbockssyndromet! Sällan har det väl setts så tydligt som här. I de flesta fall lyckas individer med Mars+Venus att sublimera sin excessiva libido och använda den som "livskraft" i andra, intelligentare projekt. Men här råder alltså extrem repression (Saturnus) från själva mäklaren som kopplar samman den erotiska och den energiska! Horoskopet formligen ropar ut djupa psykologiska störningar, när man tittar närmare på det!

Eftersom kvicksilvriga Merkurius är lika föränderlig som en termometer och antar kvaliteterna hos dem den umgås med, är det inte svårt att se hur alltigenom ond och sjuk Hagamannens Merkurius är! Med den här kommunikatören, logisk och strukturerad, följer därför desinformation, det vill säga en lögnare och mörkläggare. Men det är förstås bara sista kapitlet, eftersom Mars i Kräftan - attacker mot kvinnor - dessförinnan givit det stoff som måste mörkas.

Det här är inte ett sidodrama i horoskopet eftersom Merkurius är ingen mindre än Solens disponent - den som under ytan drar i trådarna och förändrar Sol-Tvillingens "livsuppdrag". Så här ser ett inkarnerat rötägg ut. Hela det solära uppdraget är att utverka ont. Men då är vi inne på ämnet reinkarnation och karma - och varför denna själ fått "uppdraget" att gestalta ondska, och vad offren hade att vinna (för den längre själsliga utvecklingen) på dessa obehagliga erfarenheter.

Låt oss säga att denna "kreativa" fullmåne via Eld/Luft blev den utagerande axel längsmed vilken Hagamannen uttryckte sin andra natur - ondskan från den irrationella delen av själen. Som tidigare nämnt associerar den här bloggen på filososofisk grund platonismens irrationella själ främst med Vattenelementet.


Medierna om SVT:s dramatisering av Hagamannens liv: DN, SvD. Expr om ett offer för Hagamannen.

Inga kommentarer: