Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 2 september 2009

Magna Carta: kommunikation är luft

"Den 15 juni 1215 betraktas med rätta som en av världshistoriens mest notabla dagar. De som samlats vid Runnymede den dagen kunde inte ha vetat vilka konsekvenser som skulle emanera från deras förfaranden. Beviljandet i Magna Carta märkte ut vägen till individuell frihet, parlamentarisk demokrati och till lagens överhöghet. Magna Cartas principer, utvecklade över århundradena i allmän lag, är numera arvet inte bara till dem som bebor dessa öar, utan till tallösa miljoner av alla raser och trosföreställningar över hela världen."

The Magna Carta Trust

Se även
Wikipedia

Ett privilegiebrev utfärdas knappast om det inte föregåtts av en ohållbar situation. Horoskopet för Magna Carta rymmer helt riktigt också katastrofala spänningar. Inte minst syns störningen mellan Fiskarna (Vatten/irrationalitet) och Tvillingarna (Luft/logik) som jag kallade "lost in translation" i samband med artisten Lady Gagas psykist upp-och-nedvända värld (men hej! allt säljer nuförtiden).

Djuppsykologen Carl Jung sade att "gudarna vi visat på dörren återvänder som våra (psykiska) sjukdomar". Den människa som rationaliserar för hårt (Luft) blir angripen i ryggen, från sitt eget omedvetna (Vatten) !!!


På himmelen dagen för Magna Cartas utfärdande syns således en ohållbar situation där en tidigare rationalisering (mental världsbild eller åskådning) undermineras av irrationellt stoff ur det omedvetna, och därför kräver ett nytt beslut.

Detta goda beslut syns i den inte alls helt värdelösa kombinationen av Solen och Venus i "yttrandefrihetens" eller kanske mer precist, kommunikationens tecken Tvillingarna.

(Solen och Venus är inte en bra kombination enligt indisk astrologi - Solen är centrerad i sig själv, självtillräcklig, medan Venus är i behov av en motpart att harmoniera med. Men kombinationen, om än lite haltande, kan näppeligen sägas vara "ond".)




Att yttrandefrihet ges flera individer syns också i att Tvillingarnas härskare, kommunikatören Merkurius, befinner sig i den ringa Kräftans tecken, symbol för det instinktiva folkdjupet.

Kräftans härskare Månen befinner sig denna dag i sin tur mittöver, i den snäva gränsdragningens tecken Stenbocken (leta sedan rätt på Stenbockens herre Saturnus). Det är som upplagt för en händelse som har att göra med kommunikation och de regler som styr denna!


Konkret lagstiftning syns på ännu ett sätt. Stenbockens herre Saturnus kastar sin långa 270-gradersaspekt fram genom zodiaken och träffar Solen/Venus. Vi är tillbaka där vi startade! Ett omen om legala eller gränsdragande verksamhet angående harmonisk kommunikation med andra ord. Och Saturnus med hungrande Rahu i Jungfrun kan verkligen läsas som en vilja att grunda (Jordelementet) nya spelregler för det fria ordet (Solen i Tvillingarna)!

Vilket magnifikt horoskop att studera de astrologiska grundprinciperna genom!


*****

På 1200-talet hade den västerländska, tropiska zodiaken ännu inte dragit så hiskligt snett som i vår tid, men tillräckligt för att dagen helt ska sakna det centrala budskapet, det som ges av en Sol/Venus i den fria, goda Luften (Tvillingarna tillhör Sattva guna, godhetens kvalitet).

Enligt tropisk zodiak utfärdades privilegiebrevet med Solen i första graden av Kräftan, och faktiskt utan en enda planet i Luftelementet.


Den som vill vrida och vända symboliken kan naturligtvis få det till att det just var bristen på Luft som symboliserar Magna Cartas tillkomst. Men har en sådan tolkning inte något av en nödlösning över sig? Är det inte rakare att konstatera att en av historiens viktigaste dagar vad gäller framsteg i yttrandefriheten inträffar i just den kommunicerande Tvillingarnas tecken?




Huset Veres motto:
"Intet sannare än Sanningen"


Inga kommentarer: