Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 9 september 2009

Hur ser adhd ut i himlen?

Öppnar en nättidning och ser att adhd:s gåta kommit ett steg närmare lösningen. Efter att ha brottats med den mest ouppmärksamma vuxna jag varit med om, med ytterligt låg koncentration på sakfrågan i en diskussion, har jag ofta snuddat vid tanken på vuxen-adhd.

Både fysisk rastlösthet och mental ouppmärksamhet är framträdande drag hos den här människan, vars dominanta problem på födelsehimmelen är Mars i Väduren och Saturnus i Stenbocken, två komponenter som bildar den här bloggens "egenmäktighetssyndrom".

Jag gör ett "event"-horoskop (mundant eller världsligt horoskop) för dagens medicinnyhet och här finns faktiskt flera indikationer som sammantaget förefaller illustrera en natur man känner igen som den adhd-störda.


Vi har idag psyket (Månen) i stirriga och eldfängda Väduren, hopplöst egocentrisk i sin utblick.

Vädurens herre Mars (krigaren) står i sin tur i "flipprigt mentala" lufttecknet Tvillingarna. Redan här har vi BÅDE bilden av en uppvarvad mentalitet som flänger hit och dit - klassiskt adhd-symptom alltså - men även (under mer kontrollerade former) en snabbtänkt människa!

Vad som förstör himmelen är, dels Jupiter ("förstärkning", "expansion") i Stenbocken där det härsklystna tecknet i kombination med Väduren bildar det fruktade "egenmäktighetssyndromet", dels att Mars i Tvillingarna kastar aggressiv överrörlighet 90 grader framåt och distorderar/destabiliserar sin egen herre, intellektets Merkurius!

Två "rörliga" tecken i konflikt: överrörlighet = koncentrationssvårigheter?


Till adhd hör just att individen inte kan släppa sin egocentrism och inordna sig i en stabil relation med en annan person eller omvärlden i stort. Egot "studsar runt" och saknar långsiktig konsekvens. Stenbocken är ultrastabil, och dess härskare Saturnus/Kronos är Tidens Herre (kontinuitet), så det lilla Vädurs-barnet hatar ömsesidiga relationer - dess hoppiga ombytlighet prövas hårt (med vredesutbrott eller dåligt humör som symptom på hur asocial dess själ är) i alla sammanhang som kräver koll på kontexten.

Skulle man moralisera eller anföra ett metafysiskt perspektiv är detta horoskop för svåra "syndare", själar som byggt upp ett luciferiskt trots mot alla givna ordningar. De får krupp av att reinkarnera i en värld som - naturligtvis - redan bygger på stabilitet och konventioner. De blir familjens svarta får, underpresterare och i värsta fall samhällets rötägg.

*****

Och lösningen? Strax efter att jag noterat genombrottet i adhd-forskningen, sänds ett kulturinslag på morgonradion om konstbiennalen "What a Wonderful World", där reinkarnation nämndes av en turkisk konstnär. Han anklagar västerlandet för att vara inskränkt som inte beaktar själavandringens realitet.

"Det här är verkligt", sade han, "att barn som dött brutalt återkommer med trauma och klara minnen av sina abrupt avslutade liv." (Konstnären syftade förstås på psykiatern Ian Stevensons häpnadsväckande livsverk i studiet av barn med minnen av sitt föregående liv.)


Kan traumatiska "avslut" (eller rättare sagt, "icke-avslut") ha med adhd-störningar att göra? Jag tror det kunde vara en givande forskningsväg låta adhd-besvärade individer genomgå hypnoterapi av reinkarnationstypen, och en gång för alla lyfta fram den mörka mögelfläck som ligger under ytan och distraherar dagjaget. Vem vet vad detta skulle kunna innebära i formen av koncentrationslyft?

Utifrån en filosofisk idealistisk ståndpunkt har adhd ingenting med biokemi att göra. Det biologerna studerar och finner är bara slutprodukten av psykets realitet, av deras egna psykens föreställningar i möte med de föreställningar som driver patienten. Vi pratar om mer eller mindre lösliga världsbilder som förväxlats med "objektiv vetenskap".

Biokemin återspeglar något annat, och ändrar man sammansättningen i detta andra, då kommer nya provtagningar att visa förändringar även i biokemin. Det gäller att inte dyrka avgudarna istället för den sanne Guden. Sök psykets grundvalar först och sedan skall även världen tillkomma dig! Men välj världen först och du ska få bevittna förlusten av din själ.


Om adhd:s symptom

AB,DN,SvD om nyheten


_____

Not. Nyheten publicerades redan den åttonde, men "sekundvisaren" Månen (psyket) befann sig redan då i Väduren.


10 kommentarer:

Mondo sa...

Dvs, stängde du ner den här bloggen och dina läsare slutar läsa dig kanske de botas från vuxen-adhd! Mycket bra.

Seaward sa...

Du missade att jag gav dig ett tips här. Låt en kapabel hypnotisör befria dig från den ömma tå som gör att du inte ens kan skriva en begriplig one-liner.

Mondo sa...

Befria dig själv från din kapabla hypnotisör och du ska se att du börjar begripa!

Anonym sa...

Ta en titt på ADD också, det skulle vara intressant!

/HB

Anonym sa...

Märkligt nog har jag, som är född i vågens tecken, diagnosen ADD/ADHD, så ditt resonemang faller redan där.
Jag tror inte att (ADHD) genier som Leonardi DaVinci och Thomas Alva Edison skulle ha gillat din beskrivning.
Vi med denna diagnos tänker helt annorlunda, men det är snarare en tillgång än en nackdel om man använder sina förmågor rätt.
Personligen får du gärna komma med vilka teorier som helst angående ADHD/ADD. Du är nog på något sätt att
du är både avundsjuk och rädd för oss, kanske inte helt utan anledning. Jag skulle intge drömma om att sätta en etikett på dig och försöka förklara hur du fungerar. Du är nämligen alldeles för obetydlig för det.

Lycka till i livet!

Seaward sa...

Ledsen Anonym, men du tycks rejält ha missuppfattat inlägget.

Astrologi är inte samma som bokstavstro: mördare föds inte under ett enda zodiaktecken, genier under ett annat.

Att du är född Våg innebär ingenting för min analys. Ditt missförstånd får mig dessutom att misstänka att du helt missade bloggens ramverk, den sideriska zodiaken, som i 4 av 5 fall av Vågen i själva verket är en Jungfru - ett vanligt tecken i samband med koncentration ELLER koncentrationsstörningar!

(Jungfrun är faktiskt aktiverad på kartan som ascendenttecken och bärare av mentala planeten Merkurius!)

Detta var alltså ett horoskop ställt för ÖGONBLICKET då jag läste en artikel, ett s.k. mundant horoskop. Teorin är att ögonblicket reflekterar viktiga aspekter av det som händer just då (läsandet av en artikel om bokstavssjukdom).

Åter: Teorin påstår inte att det mundana horoskopet i detta fall skulle ha avslöjat ADHD:s stjärntecken! Din oförståelse är något generande för andra med samma åkomma.

Naturligtvis finns det sätt att hantera allt på - att räkna upp de numera rätt utslitna standardnamnen på människor som lyckats trots inre rastlöshet är ett sätt.

Att studera astrologin med bättre skärpa än du här lyckades uppbringa, kan vara ett annat.

Anonym sa...

Ja oavsett dina avsikter med horoskopet har du lyckats på
ett extremt förenklat sätt beskriva kännetecknen för funktionshindret, påstått att osaken är reinkarnering av för tidigt döda barn, och förordat "hypnoterapi av reinkarnationstypen" som botemedel. Om du påstår att detta
rör sig om "astrologisk skärpa" tycker jag du är farligt fel ute. Om jag påstår att... "Alla astrologer är notoriska lögnare snarlika mytomaner, som på grund av bristande intelligens och insikt om både sig själva och sin omvärld, försöker hitta andra förklaringar i form av symboliskt sektlik tolkning av enstaka himlafenomen. Dessa personer skulle med framgång kunna botas av elchocksterapi eller i vissa envisa fall lobotimering"...känns det bättre för dig då? Jag har inte heller ascedenten i jungfrun..så du har fel där också....PAJAS!!!!

Seaward sa...

"Jag har inte heller ascedenten i jungfrun..så du har fel där också...."

-Jag beklagar, men du har verkligen inte förstått ett ord av vad jag sade om ovanstående karta som en "typ-himmel". Ta inte tecknen bokstavligt, de är som pusselbitar till stöd att skönja olika gestalter. SAMMA tecken kan betyda olika saker på olika himlar, och OLIKA tecken kan i slutändan ge snarlika resultat.

Återigen blandar du in ditt eget horoskop, som inte har ett dugg med saken att göra! Det beror på att du inte förstod principen som jag återigen skisserar.

Se etiketten "mundan astrologi" för ett antal andra exempel på hur man kan använda ett enskilt ögonblick för att dra generella slutsatser om ett ämne.

Eller, och kanske bättre: undvik astrologin helt om dess begreppssystem och metoder är för svåra att greppa. Den här bloggen innehåller några allmänna artiklar som vägledning, men dessa har du tydligen inte tittat på.

Anonym sa...

Jag läste lite fler inlägg som su skrivit, bl a ett om Robert Wells, där det klart framgår din negativa syn på ADHD och vi som har denna diagnos.
Min mundana astrologi säger att du just nu förtjänar en rejäl
attitydsjustering, förhoppnigsvis av någon som är så sjuk och instabil som du skriver att alla med denna diagnos är.
Lyckligtvis finns du med både med bild,namn,adress och telefonnummer på nätet, men för alla som inte ids leta...

Siwert Erik Alderyd
08-420 07 713
Kungsholmstorg 3C
11221 STOCKHOLM

Seaward sa...

1. Den här artikeln är ett seriöst försök att föreslå underliggande motiv till en åkomma. Motivet är känt i andra kulturer men ingår inte i den svenska biologismen som indoktrinerar oss att tro att vi bara är en biokemisk kropp - i ditt fall biokemiskt störd kropp. I själva verket hånar den svenska mainstream-modellen dig och säger att du saknar själ!

Reinkarnationsmodellen ger istället hopp. Den påminner om att det finns ett psykologiskt skikt bortom biokemin (som när en människa rodnar).

2. I texten om Wells används bokstavskombinationen istället på ett raljant sätt, inte som i denna artikel. Du har med andra ord också misslyckats att notera hur ett begrepp som adhd kan användas på olika sätt från fall till fall.

Tyvärr har du nu gått över en gräns i ditt parodiska avslöjande av mitt namn. Vem kan INTE googla och använda nätet? Värre är att du lämnat en allmän diskussion av en åkomma och gör direkta personpåhopp. Du har blandat ihop äpplen och päron igen!

Jag har läst mitt inlägg på nytt och det är INTE ett påhopp på dem med adhd-problem, däremot bjuder den på ett perspektiv många inte ens hört talas om. Jag utgår från att du blivit panikrädd av det du läste. Vad du egentligen har upptäckt, är dina egna kunskapsluckor, och att det finns flera möjliga svar på varje fråga.

Forska vidare, men gör det inte på den här bloggen. Du har en del förberedande saker att lära in, innan du får nytta av det här ganska komplexa materialet.