Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 19 september 2009

Horoskop för en textkritik

Ett mundant horoskop för min kritik av Sturmarks oinitierade avfärdande av astrologin. (Se föregående inlägg med länk).

Jag förstod inte omedelbart att tiden för ett blogginlägg sätts minuten då man skapar ett nytt dokument och inte när man trycker "publicera"-knappen. Jag väljer här att spela med i det verklighetsspelet och använder skapandedatumet för dokumentet, ungefär som om astrologin skulle välja konceptionsögonblicket, vare sig graviditeten fullföljdes eller ej.

Filosofiskt skulle man kunna säga att ett sådant här horoskop röjer den bakomliggande Tanken till det Fenomen som sedan visar sig (eller inte visar sig).




Endast för bloggens tränade läsare. Jag lämnar det i stort utan kommentar annat än att notera att vi nu befinner oss inne i Solens trettiodagarsfärd genom den sideriska Jungfruns tecken - den analytiska och kritiska Jungfrun!

Det här året (och 2010) indikerar en ovanlig koncentration (Saturnus) på tillvarons mätbara aspekter, sådant som empiriska vetenskaper sysslar med. Vissa skulle hävda att Saturnus, trots att den står i ett med sin egen natur förenligt Jordtecken skadar intelligensen (Solen) i den här kombinationen. Indisk astrologi påpekar därtill att Månen - den psykiska reflektionsförmågan och det själsliga djupet - är helt "bortbränd" när Månen står så här nära Solen.

Återigen anser indisk astrologi att Solen och Saturnus är de bittraste fiender och att en sådan här kombination inte gynnar Solens "högre manifestationer", dvs intelligens och andlig klarsyn. Vad vi har här är en "run of the mill"-revisorstyp, en natur fixerad vid att rita upp snäva gränser för allt mellan himmel och jord (ja, mest på jorden eftersom Saturnus inte "tror på himmelen").

Vad i situationen kan månne denna samling planeter indikera? Vi väntar tio sekunder med svaret, för det ger sig självt.

Se nu hur krigaren Mars stiger i öster och riktar sitt "onda öga" rakt mot Jungfrun! Mars är väldigt på hugget i zodiakens andra merkuriala (logiska) tecken (Jungfrun är den jordbundna, materiellt fixerade versionen av merkurialt intellekt).

Denna
prominenta Mars är förstås den kritiska analysen av Sturmarks material, och därmed vet vi vad den kompakta och dova och lagiska "pyttigheten" i årets version av Jungfrun relaterar till i vår frågeställning!

Att kritiken är av filosofisk natur syns att Mars också går vidare och tittar på hur Jungfrun förhåller sig till Jupiter i Stenbocken, ett Jordtecken. Horoskopet beskriver mycket väl en svidande attack mot Sturmarks hantering av fysiska (Jord) fakta i frågor om högre informationshantering (som kunskapsteori). Det är Jupiter som här påminner oss om att vi inte rör oss i grundskolan längre utan i Jupiters postgymnasiala sfär för "högre skolning" och medvetande.

En del av kritiken riktar sig mot just att Jupiter "frusit inne" i åttonde döds- och sexualitetshuset där ingenting svingar sig mot skyarna och är upplyftande, utan tvärtom tenderar mot korruption (desinformation).

Ett mycket talande mundant horoskop, givet dess ämne!

Inga kommentarer: