Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 5 september 2009

Eld & Jord: kampen om resurserna

Det måste upprepas: bloggen LETAR INTE efter horoskop som bekräftar "fördomar" eller antaganden om de 12 zodiaktecknen eller de fyra elementen. Undertecknad ögnar bara igenom tidningsrubrikerna och räknar på måfå ut horoskop för själva dygnet för personer som på gott och ont hamnat i mediafokus.

Och det är i denna process som den sideriska (antika babyloniska och indiska) zodiaken visat sig vara så träffsäker på att beskriva generella tendenser, vilka kan ta sig både legitima uttryck men också leda till helt förvridna livsyttringar.

I fallet med managern åtalad för att ha plundrat bolag för att betala ut svarta löner åt kända svenska artister, möter vi återigen den nedslående trenden hos Jordelementet att bara ägna sig åt inomvärldsliga ting, och effekten av en total brist på Luft: att sakna intresse att skapa sig en mental bild av vad man egentligen håller på med.

Notera att dom ännu inte har fallit, men horoskopet är ett perfekt exempel på svindlartendenser och jag använder det därför för att illustrera astrologins tolkningsprinciper.




Managerns horoskop visar dessutom ett tredje huvudmönster: samtidig Eld och Jord, vilket ofta ger en frustrerad kamp för att få mera av samma vara. Här ser vi att pengarnas planet Venus befinner sig i storslagna monumentaltecknet Lejonet, vilket alltid ger en dragning mot extravagans, lyx och dramatik. Det är mycket passande att så åtminstone något moment av "Lejon" i individer knutna till nöjesindustrin.

Men det som sänker horoskopet är ju det Merkurius-styrda Jungfrun. Merkurius som matematiker i dess herravälde över den jordnära och händiga Jungfrun har nämnts tidigare, och även att Merkurius är handelsmännens och tjuvarnas planet! Det här årets (1959) Jungfru ser ut att vara synnerligen komplicerat eftersom "alla ägg samlats i en och samma korg".

Jag tänker inte ens försöka reda ut vad som ännu "fungerar" i Jungfruns tecken ett år när vi har illgärningsmannen Mars i den fingerfärdiga Jungfrun i allians med girighetens demon Rahu! Jungfruns härskare Merkurius (och därmed disponenten över Solens aktiva sätt att bedriva sin vandel inte mindre än Månen/psykets sätt att se på saker) är helt inflammerad av all den själviskhet rufflaren Mars indikerar!

Lägg därtill att Jungfrun redan från början är ett ganska självmedvetet tecken. Ja, den symboliserar tjänande, men Merkurius är en planet som lätt kan korrumperas och falla från "informatörsstatus" till rollen av desinformatör!

Hade inte så mycket destruktiva krafter infekterat Jungfrun hade vi istället haft en skicklig matematiker och/eller planerare och inte bara en simpel fuskare, förskingrare och lögnare...

*****

Runt klockan 13.00 anträder Månen (sinnelaget) Vågens tecken, vilket skulle ge horoskopet en nyckelplanet i Luftelementet. Men ett nedslående faktum, inte tidigare nämnt, återstår ännu:

Alltjämt välbefolkade Jungfrun står under ett deprimerande inflytande från Saturnus som kastar sitt onda öga trekvarts varv genom zodiaken. Saturnus är en mycket bra bild för en manager, en som dikterar villkor och formellt handhar artisten. Men givet Mars/Rahus kriminella tendenser, blir ännu en tekniskt sett "ond" planet det som sänker Jungfrun - den beräknande människotypens tecken.

Ett sinnelag (Månen) i Vågen som disponeras av lyxälskande Venus i Lejonet tyder på en proaktiv eller kreativ ådra, men här är det inte sinnelaget som synes derangerat (en grumlad Måne kan så ofta leda en människa fel!). Istället liknar det här horoskopet mest vad psykologen James Hillman i sin ytterst läsvärda bok Själens kod kallat för "medfödda rötägg" ("bad seeds").


Filosofiskt eftersnack

Om, som jag tidigare resonerat på bloggen, Solen symboliserar vårt "livsuppdrag här", är då inte en fullständigt förstörd Sol samma sak som att säga att den här själen kom till jorden bara för att jävlas och ställa till det, på en helt "negativ mission"? Det syns vara den enda logiska förklaringen och utlöser det enorma filosofiska problemet med människans fria vilja.

Det är inte bara astrologin som ibland hamnar mitt i getingboet av tankar och teorier om vad en människa egentligen är. Jag påminner mig särskilt från hypnoterapeuten Michael Newtons tre förrädiskt naiva men märkliga böcker, att individer under djup hypnos berättat hur de som själar reinkarnerar i grupp. Vissa själar kan ta på sig en "skituppgift" bara för att hjälpa andra själar att komma till beslut.

När Newtons klient under hypnos inser detta är det som polletten trillar ner och ytterst problematiska relationer får äntligen sin förklaring: de är en del i en månghundraårig väv av problem mellan alla inblandade.

Så låt oss säga att managern tog en skitroll i det här livet, för att ge desto fler möjlighet att lära sig nybörjarkursen i sann moral. Det är då den "snälla" och humana versionen som väljer att blunda för Saturnus djupare implikationer. Saturnus är symbol för vårt byggande av en viss permanent stil genom liven...

Enligt ovanstående horoskop verkar managern ha målat in sig rejält i ett hörn och det är svårt att tro att det, med formuleringarna från Michael Newtons hypnotiserade försökskaniner, skulle vara "bara en roll" han tagit. Jag lutar själv mer åt den remarkable psykologen Hillmans åsikt. Men om detta innebär att vissa har en ond essens, att de in själva själsdjupet är Satans barn, är en helt annan fråga. Den extrema dualismen, med en yttersta tudelning av allt, har sällan varit en speciellt populär modell.

Inte minst försvinner fullständigt den fria viljan om vissa själar predestinerades från Begynnelsen att löpa sitt varv (x antal reinkarnationer) som Mörkrets ombudsmän! Detta skulle kunna stämma om man samtidigt hävdar att hela världshistorien redan är skriven i ett oändligt antal varianter och att allt vad andevarelserna (själarna) gör, är att som VITTNEN delta i berättelserna och dra sina egna slutsatser.

Själarnas SVAR på livets predestinerade TILLTAL förändrar deras individuella bana genom en osannolikt komplex tillvaro där de fysiska marionetterna (vi "levande" människor) kan uppträda både som helgon och djävlar och därtill i ett oändligt antal gråtoner däremellan.

Sidoreflektion. Det vi som materialister kallar "verkligheten" bara är vårt eget utforskande av detta oändliga antal gråtoner. Den här världen av relativt svart eller vitt är utmärkt för själar att gömma sig i för att slippa ta ställning i frågan om det existerar Absolut Vitt - Gud - och Absolut Svart - Nihilism/ateism. Har James Hillman rätt skulle vi hitta de naturligt onda rötäggen långt åt vänster, nära den Absoluta Negation som astrologiskt torde ligga närmare Jord än det som astronomen och astrologen Ptolemaios i det 2:a århundradet kallade "det noblaste elementet".

Det är nog snarare så att Newtons klienter ur sitt själsliga perspektiv (i djup hypnos) alltjämt bara har SIN syn på de andra själarna i själsgruppen. När vi på jorden i vaket (?) tillstånd talar om ett horoskops plus och minus, studerar vi de synliga spåren efter en själs vandringar på den själens egna villkor. Horoskopet är en slags varudeklaration som berättar om själens status så här långt i berättelsen.

Indisk astrologi drar också slutsatser om själens nästa reinkarnation utifrån det nu gällande horoskopet - dvs av detta NU kan man dra en hel del slutsatser om den generella "banan" som själen befinner sig på. Men så är också indierna ett mycket matematiskt och spekulativt lagt folk!

Märk till sist också att ovanstående karta inte gäller managerns exakta födelseögonblick (som är okänt) utan bara tar pulsen på Tidsanden (Zeitgeist) på ett mer diffust sätt. Dygnet (och kanske flera dagar) dignar under problem, men vilka timmar under dygnet problemen kommer upp till ytan och manifesteras i "rötäggsbeteende" står osagt med bara en "solär karta" som den här.

Inga kommentarer: