Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 20 september 2009

Astrologin okejade kvinnoprästmotståndet





När en av de sista gamla stötarna dör av, som med stöd av Skriften och Traditionen motsatte sig kvinnliga präster, händer det märkliga att astrologin - som kristendomen inte sedan metoden användes för att sålla fram jesusbarnet1 har visat nämnvärd uppskattning - bekräftar framlidne domprostens position! Hur är detta möjligt?



Födelsetid saknas som det brukar vara med svenska offentliga personer (vi har inte den traditionen här att uppfatta födelsetiden som något annat än en uppgift för folkstatistiken). Men låt oss bara se på dygnets allmänna indikationer. Solen är som vanligt himlakroppen som indikerar människans dagliga slit - en slags yrkesindikation.

Skorpionen är som vanligt syndens och dödens tecken, och många tänkare genom tiderna har konstaterat kristendomens dödsfixering via deras ledares korsfästelse. Gärtner var också den som hårt motsatte sig Thomasevangeliets ursprunglighet (när det hittades komplett i en egyptisk åker 1945). Hans position var den reformerta kyrkans: att detta var ett gnostiskt evangelium (tänk 200-300-tal) och att de avsevärda stycken som överlappar med de fyra evangelierna var stöld från dessa.

Gärtners position i förhållande till hans solära inriktning mot det skorpioniska dödsmotivet och det frälsande i Jesus död är uppenbart när man läser Thomas. Detta är den ännu levande Jesus som talar till sina lärjungar och här finns inte en anstymmelse till mirakler eller tal om någon ställföreträdande död. Var människa, lärde Jesus ut, måste själv nå upplysning. Och dessutom tycks Maria, skökan, vara en en likvärdig student med de manliga anhängarna! Det är inte undra på att Gärtner förhöll sig avvisande till den här texten, den rimmade illa med den "mottagna traditionen".

Men allt fler (utom i den europeiska lutherdomen) börjar nu acceptera att detta troligen är det äldsta evangeliet av dem alla, nerskrivet av någon som hört berättelser från en av dem som var med och hörde Jesus tala! Jag misstänker att Gärtner dog lika fast i övertygelsen som någon att Jesus död kommer att rädda honom och att själavandringen är nys.

Passande nog har Gärtner disponenten till detta solära arbete på att sprida budskapet om att dö bort från denna världen placerad i ett annat Vattentecken. I indisk astrologi kallas Vattentecknen moksha-tecken, "upplösande tecken", liksom Vattnet, givet en tid, upplöser liket helt och hållet. Modern Natur (Vatten) bryter ned och hämtar tillbaka sina grundkomponenter så att de kan återanvändas.

Skorpion-Solens härskare Mars befinner sig i Fiskarnas tecken, som ju står den kristna traditionen extremt nära! Det är här varvet runt zodiaken avslutas med det slutliga bortdöendet från denna världen. I den kristna traditionen försvann emellertid läran att Fiskarna BÅDE är porten för själars utgång och återvändande och Kyrkan förklarade själavandringsläran icke önskvärd på 500-talet.

*****

Notera nu hur Mars rätt sällsynta 210-gradersaspekt går igång på den här himlen så att disponenten till Gärtners aktiva leverne (att predika död och frälsning från detta liv) kastar "onda ögat" på kvinnans symbol Venus! Senast jag ordade om den här aspekten var i samband med den unge svensk som blivit proffs i dataspelet CounterStrike och där krigaren och våldsmannen med rätta behövde en "partner" (Venus) att slåss mot och besegra. Att spela vålds- och krigsspel är tämligen meningslöst om man inte har en partner att nedgöra! Lite som kvinnoprästmotstånd, eller hur?

I Gärtners fall upprepas faktiskt den kvinnofientliga indikationen genom att Saturnus, "stryparen", "gränsdragaren" (med mera) befinner sig just intill Venus. Därmed skapas ett tema i horoskopet vilket övertygar astrologen att han hittat något av betydelse.

Denna Venus är således ansatt av båda "de naturligt onda", Mars och Saturnus. Detta hände senast i horoskopet för ateisten Christer Sturmark (fast de tre hade grupperat sig annorlunda). I det fallet spekulerade jag i att "humanistens" ogillande av de abrahamitiska religionernas syn på sodomi bottnade i bortträngd (latent) homosexualitet. (Länk till materialet.)

I Gärtners fall förefaller den hypotesen inte särskilt trolig då han var gift - men vem vet, det var artisten Elton John också för att mörka sin gay läggning på den tiden den kunde ha skadat hans popularitet. (Ett uselt utnyttjande av en ovetande hustru för övrigt). Och skillnaden i "kvalitet" på Gärtners och Sturmarks planeter är uppenbar!

Där Sturmark kombinerade Mars och Venus till ett "horbockskomplex" som hamnade i våldsam kläm pga en disharmonisk aspekt till/från "förnekaren" Saturnus, där råder på Gärtners himmel ingen tvekan över var skåpet ska stå! I indisk astrologi är nämligen Venus och Saturnus inte alls en lika usel kombination som i väst, planeterna förhåller sig neutrala till varandra.

Dessutom är Venus här fantastiskt fint placerad hemma i sitt positiva tecken för idealistisk kärlek (Venus i Oxen är frossaren och sensualisten!). Och som om inte det räckte, är Vågen också tecknet för gränsdragaren Saturnus exaltation eller upphöjelse. Här mildras den onda planeten och blir istället en ytterst moralisk och principfast influens!

Av denna anledning ser vi att Saturnus/Venus faktiskt innebär en idealistisk och bibeltrogen position i frågan om kvinnopräster, men givetvis också med elaka Mars som "sticker" och i kvinnorna ser en konkurrent till det solära arbete som Gärtner menade var reserverat för männen.

Av denna anledning har jag också valt att denna gång rita Saturnus aspekt inte som en rödfärgad problemskapande indikation utan som en grönfärgad tillgång. Gärtners principfasta och idealistiska syn på kärleken inbegriper här dessutom filosofins och religionens planet Jupiter, hemma i härskarläge i den nobla Skytten, vilken dessutom huserar logik och kommunikation (Merkurius).

Sedan kan noteras att Saturnus fortsätter och dess trekvartsvarvsaspekt hittar en faktor i Kräftan (kvinnlighetens tecken): nämligen giriga Rahu. Naturligtvis måste den begränsande Saturnus opponera sig mot giriga fruntimmer! Inga kvinnopräster i kyrkan!

*****

Bortsett från den sistnämnda aspekten, är detta horoskop en välbehövlig påminnelse om att det också finns ädla själar på jorden. Den indiska astrologin har en övervikt på "onda" planeter och "röda" aspekter som dyker upp varenda gång man plockar en kändis ur dagspressen, för det är nästan bara skithögar som får rubriker. Konsekvensen blir att bloggen tippar snett och börjar se ut som en stilstudie i mänskligt elände!

Till och med när en nobel själ som Gärtner går ur tiden sätter givetvis Dagens Nyheter sin rubrik för att påminna om att Sverige gick en annan väg än de konservativa kristendomen. SvD sätter en neutral rubrik.

Att detta är ett makalöst kvalificerat horoskop, påminner inte minst det faktum om, att Gärtner var professor i cirka fem år på ett av världens mest välrenommerade universitet, amerikanska Princeton. Ta en extra titt på Skyttens tecken igen, löst motsvarande nionde huset för högskolestudier i ett fullständigt horoskop där födelsetid ingår.

Ett psyke (Månen) i Tvillingarnas tecken, stimulerad av denna "höga" filosofiska Skytt tecknar också en ultraintelligent människa! Jupiter höjer intelligensen i kontant med såväl Solen som Månen, och här gynnas dessutom den rena logiken (Merkurius) genom delad teckenplacering.

Jämför gärna med det som sades om nionde och högre medvetande i just föregående inslag om John Cleese. Lustigt nog blir inlägget om Gärtner på ännu ett sätt en motvikt till detta, som handlade om Vågens knäppare sida. För en mer sober Våg än den som Venus/Saturnus skapade på Gärtners himmel, är svårt att föreställa sig!

_____

1. Ett av de mest kontroversiella textfragmenten i Dödahavsrullefynden är vad som - av det som går att läsa av trasorna - verkar vara horoskopet för Messias, den utvalde!

Se mitt inlägg om själsmetaforik och predestinationstro för en liten glimt av hur långt religionsforskningen idag kommit i arbetet med att förstå kristendomens rötter. Den var färdig redan sedan minst 100 år (under beteckningen "de fattiga") innan Jesus anlände "till sina egna, men blev inte mottagen", som Johannesevangeliet förbittrat fräste.


3 kommentarer:

Sebastian sa...

hejsan siwert!
Undrar om det finns någon möjlighet att få hjälp med sitt eget horoskop av dig?

Seaward sa...

Den här bloggen kan ses som en liten katalog av demonstrationsexempel på hur man tänker för att locka fram trender och antydningar ur ett horoskop.

Utöver skrivandet lägger jag inte ytterligare tid på just det här ämnet. Men tack för visat förtroende i din fråga!

Anonym sa...

Fan. Är du på riktigt?

Jösses.