Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 29 augusti 2009

Mediokert!

Kommentarerna till en blogg som tar forskning utanför mainstream-fältet på allvar skiftar. Osaklig kritik dominerar förstås, med invektiv och personangrepp. Detta tyder på att det är en ung alternativt mycket lågutbildad grupp som främst hittar bloggen.

Gissningsvis har det provokativa ordet "ockult" (i syskonbloggen Ockulta ögat) med den saken att göra. Vad gäller den här bloggens ämnesval behöver man inte ens gissa. Ingen svensk av idag vet ett dyft om hur astrologin var mänsklighetens första empiriska vetenskap, vilken så småningom blev till astronomin som bara studerade de himmelska objekten som sådana, och den astrologiska gren som fortsatte använda metoden som bollplank för djuppsykologiska reflektioner.

Det kom just ett arttypiskt mejl som jag ska förevisa i didaktiskt syfte. Här är den faktiska sakkunskapen så obefintlig att allt som återstår är attityder och ett gruvligt misslyckat försök att visa sig på styva linan.

Jag ber inte brevskrivaren - som gjort sig mödan att leda upp min mejladress istället för att på bloggen öppet kommentera inlägget han (hon?) retade sig på - om tillåtelse att citera brevet. Varför skulle jag? Och jag har inte gjort brevskrivaren tjänsten att rätta den slarviga svenskan:

Empirin som snuttefilt falsifierad.Hic soc!! och så föll hela dit resonemang!Det måsste vara hårt att vara född under så svåra förhållanden.Man undrar,,lite klentroget!Varför inte börja sälja fläsk-kötts inklädda förlossningsrum så att man verkligen kan kontrolera bestrålningen från det planetariska födslotillståndet!=

gazzeta.niento.memento@comhem.se

Gissningsvis är det den här astrologiska bloggen som är måltavlan för detta ynkliga försök till satir.

Men brevskrivaren har dålig koll när han citerar mig ur stycket "Om mig" och rör ihop orden, "empirin som snuttefilt falsifierad" med astrologi.

Av sammanhanget ser vem som helst att jag talar om kvantfysiken, som satt frågetecken för den äldre synen på empirisk experimentation - där man naivt trodde sig kunna eliminera observatören och studera "ren materia". Detta går inte. Psyket är alltid där, före allt annat, och ledande kvantfysiker ser de filosofiska implikationerna!

Stycket handlar således överhuvudtaget inte om astrologi, brevskrivaren är så fylld av EGO att han inte klarar att läsa texter för vad de säger.


Men upp igen! Läs tiotusen sidor till, ta ut satsdelar och förstå. Skriv sedan tiotusen sidor själv och lär dig formulera ett argument. Världen kommer att lyssna - det är ett löfte.

:-)

2 kommentarer:

Anonym sa...

De som inte har gått till en astrolog vet inte hur bra hjälp det är att förstå sig själv och sitt samspel med andra (förutsatt att man vet tid och plats). Jag har som specialitet Fix-stjärnorna och deras mytologi kopplat till någon av planetera. Därför de ger större tyngd till vissa saker i horoskopet, själv vill jag då ha sideriskt i stället för tropisk Zodiak.

Seaward sa...

Jag har bara nuddat vid fixstjärnorna. Läste en artikel om Algol (ett sällsynt "ont" inflytande) och kom genast att tänka på en person som passade beskrivningen.

Att placera in Algol i mannens zodiak var nästan chockartat - stjärnan sammanföll på graden när med hans egen "onda" Mars i Oxen och bildade således en enorm kapacitet för vrånghet. Mannen drabbades också av svår sjukdom som sakta och ohjälpligt bryter sönder kroppen.

Sedan insåg att även en annan person stämde in och minsann, där låg både Mars och Venus samlade i vid Algols position i (sideriska) Oxen.

Jag avvaktar dock med att gå in på fixstjärnornas område, och fortsätter söka mönster i det gamla sjuplanetssystemet och den sideriska zodiaken.